» »

Delovanje termostata

Delovanje termostata

atasmrk ::

Povprašal bi, če kdo ve, kako točno naj bi ta element deloval.

Za malo razlage.

Gre za bojler. Element na sliki je vezan pred termostat in mislim da gre za dodatno varovalko. Ko je voda prevroča (recimo da termostat crkne in v nedogled ogreva) naj bi odklopil ta. Z obračanjem vijaka na hrbtni strani elementa lahko obračaš podrsano ploščico z utorom. Ta ploščica je tudi pod vzmetjo, ki ploščico vrti tako da se utor odmakne stran od jezička. Element v ravnovesni legi pri temperaturi vode v bojlerju 15°C ne prevaja, prevaja pa ko je ploščica zasukana v skrajo lego tako da jeziček počiva v utoru. Toliko od trenutnem delovanju tega elementa.

V stanovanju smo vodo preko zime ogrevali na drva, sedaj pa smo prešaltali na elektriko. Ampak bojer ni grel. S poskušanjem smo neprevajanje elektrike izolirali na element iz slike. In da bojler dela, smo jeziček spravili v utor.

Delovanje tega elementa si trenutno razlagam takole. Jeziček počiva v utoru in bojler dela. Ko voda postane prevroča se jeziček dvigne in elektrika se odklopi. To sem poizkusil preveriti in sem sondo za 5 minut potopil v vrelo vodo (voda je vrela ko smo jo vzeli iz štedilnika in nesli k bojlerju, po petih minutah seveda ni več vrela). Jeziček pa se ni umaknil in element je še vedno prevajal. Zaradi tega testa tudi rahlo dvomim da termostat deluje tako kot si predstavljam. Po drugi strani pa bi to lahko bila pravilna razlaga delovanja elementa, ker nam je pozimi, ko smo vodo ogrevali na drva, voda v centralni napeljavi zavrela.

int47 ::

Glede na opis, imaš verjetno varnostni termostat. Za razliko od delovnega termostata, varnostni termostat ostane izklopljen.

Na ohišju je ponavadi označena temperatura izklopa. Če gre za zaprti sistem, je ta temparatura malo nad 100°C (tlak vpliva na vrelišče). V tem primeru ga ne moreš sprožiti z vrelo vodo pri normalnem zračnem tlaku.

MTB ::

Zadeva na sliki je neke vrste termična varovalka, oziroma kot je že int47 napisal, varnostni termostat. Enkrat se ti je bojler pregrel, zato je oddelala. Ko si jo zavrtel, si jo spet aktiviral.

Duhec ::

To bo neke vrste bimetal. V spodnji shemi pred grelcem kot termoprekidač.


Delovanje:
http://www.mojaradionica.com/Kako_radi_...

MTB ::

Kot termoosigurač - termovarovalka.

atasmrk ::

Hvala za pojasnila in povezave. Bom lažje spal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zalogovnik 500l DA ali NE

Oddelek: Loža
358437 (7259) jero_no1
»

Montaža kotla na drva poleg obstoječega sistema na kurilca

Oddelek: Loža
3611639 (8402) gorjanc
»

nenormalno visok račun za elektriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9933645 (30524) Maestral
»

Toplotna črpalka za vodo (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7318902 (16679) mn
»

Avanture grelca vode Gorenje EG 50

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
103141 (2858) Pyr0Beast

Več podobnih tem