» »

Zanimiv blog - must read - kakšno je vaše mnenje?

Zanimiv blog - must read - kakšno je vaše mnenje?

ramiz?! ::

Prejšnji teden sem malo prebiral spletno stran financ in po naključju zašel na blog in ga z zanimanjem prebral. Zanima me vaše mnenje o napisanem in kako vi gledate na to.

Kruti, vase zagledani, omejeni Slovenci
17.04.2013 08:34:00

To odprto pismo pišem vsem slovenskim publikacijam, ki jih poznam, v upanju, da ga bo vendarle kdo objavil. Po nedavnih bombnih napadih na bostonskem maratonu izgubljam vero v slovenstvo. Ne morem verjeti, da je moj narod tako zelo krut, zagledan vase in omejen, kot se kaže v komentarjih pod članki vseh večjih internetnih portalov na Slovenskem.

Pod članki se komentatorji pretežno delijo v tri skupine: tiste, ki se na tragedijo odzivajo cinično v smislu »kaj pa otroci, ki umirajo na bližnjem vzhodu zaradi ameriške imperialistične politike«. Seveda je tem komentantorjem malo mar za bližnjevzhodne otroke, ki jim predstavljajo le priročno antiameriško floskulo, prav tako pa ne vedo skoraj nič o kompleksni situaciji, skozi katero se prebijajo arabske države zadnje desetletje. Drugi so tisti, ki so napad že vnaprej zanesljivo označili za »false flag« napad, ki so ga uprizorili Američani sami kot pretvezno za nove vojaške akcije. Naj na tej točki omenim, da je skoraj narodni konsenz povprečnega podalpskega Slovana, da je napade 11. septembra izvedla Busheva administracija kot pretvezo za napad na Irak in Afganistan. Pomanjkanje kakršnih koli dokazov je irelevantno, prav tako absurdnost takšnih trditev ne omaje našega trdnega prepričanja. Zadnja skupina so tisti najbolj pretresljivi komentatorji. Tisti, ki odkrito priznavajo, da jim je všeč, ko kdo izvede napad na ZDA in uživajo v trpljenju, češ da so si ga »Američani zaslužili«. Ljudje, ki uživajo, ko nekdo sredi športne prireditve nastavi bombo z železnimi opilki, da bo le ta povzročila karseda veliko razdejanje med civilisti. Uživajo, ko slišijo, da je med preminulimi tudi 8-letni otrok ter da še eden dveletni grozovito pohabljen leži v kritičnem stanju.

Da, dragi bratje in sestre. To so Slovenci. Ne učenci skrajne islamske madrase v odročnem gorovju Tora Bora. In ni jih malo, ki tako razmišljajo. Vsak dan se srečujem z njimi. Med njimi so tudi moji sorodniki, prijatelji in znanci. Vsak dan berem njihove nevedne, pikre, včasih celo sadistično zlobne komentarje na forumih, komentarjih pod članki, facebook in twitter statusih ter preko drugih medijev, ki omogočajo javno izražanje mnenj.

Zakaj se o tej sramoti, da ne rečem nagnusni izprijenosti slovenstva nikoli ne razpravlja javno? Mislim, da je del nečesa večjega, nekakšne rakave sredice naše nacionalne identitete. Naš narod je groteskna moralno bankrotirana entiteta, ki čuti naravno afiniteto do anarhije in totalitarizma. Nedavni protesti so bili bolj kot karkoli drugega nabiti z anarhičnimi in kvazi-socialističnimi floskulami. Še zmeraj prav škandalozno koketiramo z avtokratskim totalitarizmom, pod katerim smo životarili dolgih 46 let. Dejstvo, da večina prebivalstva glavnega mesta podpira imenovanje Titove ulice, že samo po sebi pove nekaj o obrazu naroda. Še več o stanju splošne inteligence pove dejstvo, o pogostem prepričanju, da so vsa poročila o trpljenju severnokorjeskega ljudstva samo »zahodnjaška propaganda«.

Stvari, ki jih opisujem, niso mnenja skupine slabo informiranih tepčkov. Tudi v ZDA skupine čudakov in navdušencev nad teorijami zarot trdijo, da so si 11. september zagodli sami, da je Hugo Chavez rešil stradajoče Venezuelce pred imperialističnim kapitalizmom in da Kim Jong Un živi v nedotakljivem komunističnem raju skupaj s svojim srečnim delovnim ljudstvom. Le da jih tam nihče ne jemlje resno. Kdorkoli je dovolj dolgo živel v našem okolju, se je slej kot prej začel zavedati, da je antiameriška, antizahodnjaška in antikapitalistična retorika del našega vsakdana. Nalijmo si čistega vina in se enkrat končno začnimo pogovarjat o teh problemih. Z nami in našo kolektivno narodno psiho je nekaj hudo narobe in čas je, da se zazremo vase. Tudi pot, dolga tisoč milj, se začne s prvim korakom. Če bi o zadevi vsaj stekel javni diskurz, bi bila to že pot do morebitnih sprememb. Tako namreč ne gre več naprej. Nočem več, da me je sram biti Slovenec in del slovenstva.


Mitja Iršič


p.s. Mogoče je naslov malo čuden, nisem ravno vedel kaj bi napisal :).
Never regret anything, there's always a reason things happen.
  • spremenil: Mavrik ()

svenica ::

Ne morem verjeti, da je moj narod tako zelo krut, zagledan vase in omejen...


Tu sem nehal brat. Tako zelo krut, vase zagledan in omejen? Ne samo tako zelo, še bolj kot si lahko predstavljaš. Slovenci s(m)o povečini govna, a je bil kdaj drugačen konsenz? Komentarji na 24ur, rtvslo itd., razkrivajo to lijavico v vsej svoji gloriji. Pa 'govna' je še premila beseda.
"Every man takes the limits of his own field of vision
for the limits of the world." - A. Schopenhauer

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svenica ()

Looooooka ::

No...on pac prihaja z druge strani, ki ne zna povezovati dejstev.
Vsakic, ko se Amerika vmesa v nek konflikt si pridobi novega sovraznika.
Vsakic, ko potem zahteva pomoc svojih zaveznikov(tudi nas) ti zavezniki prav tako dobijo novega sovraznika, ki ga niso iskali. Logicno, da bomo pomagali, ker je treba napade na civiliste obsodit v vsakem primeru.
Ti sovrazniki so pa potem seveda ne samo vojaske sile ampak tudi civilisti, ki imajo dovolj dogodkov, ki spominjajo na neko vojasko policijo.
Ce vsak dan potem vidijo na televiziji neke prispevke o teroristih...potem pa ugotovijo, da morajo dejansko ISKATI novice o tem kako so zavezniki ali Amerika v istem dnevu ubili 40x vec civilistov "po nesreci" zelo hitro dobis cloveka, ki bo sel postavit bombo med tekace.
Konec koncev ce podpiras neko politiki si posledicno tudi kriv za njene akcije pa ce ves kaj pocnejo ali ne.

A kdo podpira bombase, ki si zbirajo civilne zrtve?
NE
A to pomeni, da moras zato podpirat amerisko politiko?
NE
A to pomeni, da magicno ni mozno razumeti zakaj je do tega prislo?
Upam da ne.

Ce ti pa dejstvo, da je umrl en otrok zamegli razum do te mere, da se ne mores objektivno vprasati ce bi se tole dalo prepreciti z drugacno politiko kot jo fura Amerika in s tem dojeti, da dejansko "SO SAMI KRIVI ZA TO"...si pac tepec.
Grem stavit, da ce bi ta isti tepec moral v bolnico in bi mu povedali, da mu je otroka ugriznil sosedov pes, ker je vanj metal kamne...bi otroku povedal, da je za ugriz kriv sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

D-monLord ::

Bullshit. Isto lahko kdorkoli o njegovem članku napiše, kako diskriminira Slovence in ostale povišuje.

Vse je stvar perspektive. Tisto kar te moti vidiš povsod, ostalega ne. Ta gospod vidi samo komentarje na 24ur.com in podobnih nekvalitenih/nenovinarskih straneh, kjer je pač tak standard. Naj neha brat te strani in začne brat/poslušat razgledane ljudi in bo boljš.

bluefish ::

Eh, ni vredno večje pozornosti, ker človek na veliko posplošuje in cepeta kot kak užaljen froc.
Ker se okoli njega gibajo ljudje, ki imajo take poglede, to vehementno prenese kar na vse Slovence. Vmes vnese še nekaj tradicionalne polemike okoli bivše države in to je to.

harmony ::

Glup članek.

francek1 ::

Tale Mitja ziher na ameriški ambasadi dela ali pa je res tako nerazgledan, da se ne zaveda, da Amerika le dobiva nazaj udarce zaradi svoje politike, ki jo preko vojske zaradi svojega požrešnega sistema izvaja po vsem svetu...hvala bogu, da smo Slovenci še opremljeni z zdravo kmečko pametjo, da se zavedamo, kaj se dogaja in zakaj.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

first_line ::

Namesto da se okorišča z nesrečo drugih in si tako pumpa slavo/ego (svetohlinstvo), naj se raje vpiše v kakšen koristen krožek (pomoč ostarelim, sirotam, klošarjem...) pa se bo imel s čim hvaliti.

Smurf ::

@mihaz ce si preberes temo o Bostonskem napadu in (kmalu tudi) tole temo, ti bo jasno, da se avtor omenjenega prispevka ni ravno zmotil ;).

Karaya 52 ::

Ko slovensko druzbo primerjam s francosko... avtor clanka ni dalec od resnice. Majhna Slovenija premore toliko patoloskih pojavov, da bi si zasluzila vsaj BBC serijo dokumentarcev. Ne poznam ene normalne drzave, kjer se ljudje v svojih dvajsetih, leta 2013 penijo zaradi dogodkov izpred 70 let. Slovenske starejse generacije so strup, liability ne asset in nekaj tega strupa prenasajo na mladez.

Tear_DR0P ::

Karaya 52 je izjavil:

Ne poznam ene normalne drzave, kjer se ljudje v svojih dvajsetih, leta 2013 penijo zaradi dogodkov izpred 70 let.

kar ne pomeni da tega ni!!! Če bi spremljal dogajanje ob smrti Thatcherjeve, bi videl da so plesali tudi ljudje, ki v času njenega vladanja niti še živeli niso. po drugi strani se britanci še vedno jajcajo okrog sobivanja s škoti ali rezultatov Vojn vrtnic, ki so se dogajale pred 500 leti.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

RejZoR ::

Ne morem verjeti, da je moj narod tako zelo krut, zagledan vase in omejen, kot se kaže v komentarjih pod članki vseh večjih internetnih portalov na Slovenskem.


Ta je pa tud kljukec. Najprej nam pridiga kako zelo smo kruti, zagledani vase in omejeni, nakar nas taista oseba vse po vrsti vrže v en koš kot take. Kdo je sedaj omejen?

Tud če ne bi bil tolk omejen, bi vedel, da se isto dogaja povsod po svetu. Ne moreš pa na podlagi tega posploševat. Se pa v amere vsi tolk vtikajo, ker tud on morajo bit vedno povsod zraven. To pa je fact in pri tem amerika ne more iz svoje kože. Logično da se potem marsikomu zameri, neposredno ali pa posredno.
In če na 24ur poda 100 degenerirancev glupe komentarje to ne odseva splošnega interesa ali pa splošnega mnenja naroda pa magari samo dvomiljonskega. Sploh ker 24ur ne slovi ravno kot nek vir kvalitetnih informacij in posledično so komentarji temu primerni.

O zamerah in vsem povezanim okoli tega pa bi lahko pisali v nedogled, tko kot se pri nas dreza folk med sabo, enako se določen procent ne razume s hrvati, kot se srbi in bosanci ne zastopijo pa izraelci in palestinci pa nekdo se bo garant še našel, ki sovraži nazije pa spet nekdo, ki bo v njihovem imenu paradiral okoli. Tega se ne da ustavit in lahko traja stoletja, čeprav realno zadeva ni več aktualna že leta. Samo folk očitno enostavno ne zna pozabit dejstva, da tistega že dolgo ni več in da bi lahko že spremenili odnos in mnenje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Karaya 52 ::

Tear_DR0P je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

Ne poznam ene normalne drzave, kjer se ljudje v svojih dvajsetih, leta 2013 penijo zaradi dogodkov izpred 70 let.

kar ne pomeni da tega ni!!! Če bi spremljal dogajanje ob smrti Thatcherjeve, bi videl da so plesali tudi ljudje, ki v času njenega vladanja niti še živeli niso. po drugi strani se britanci še vedno jajcajo okrog sobivanja s škoti ali rezultatov Vojn vrtnic, ki so se dogajale pred 500 leti.


Teh ljudi je bilo zelo malo in na BBC so jim odkrito rekli confused anarchist. Bobu bob.

Ramon dekers ::

Zakaj je ta tema še odprta? Tale blog ni vreden pol k. Slovenci smo top of the top skoraj na vseh področjih da športa ne omenjam. Pač imamo fucked up gospodarstvo, ampak če bi imeli kanček pameti bi se slovenci v tujini povezali in ustvarili državo kot je Izrael.

Sicer pa ko je nabijal o Ameriki in teorijah zarote, zakaj ni povlekel še tistih sodov v Iraku, ki so bili povod za napad Iraka?

Če smo slovenci sposobni kritičnega razmišljanje res ne vidim problema, lahko se pa avtor preseli v ZDA če so mu tako ljube.

gendale ::

Karaya 52 je izjavil:

Ne poznam ene normalne drzave, kjer se ljudje v svojih dvajsetih, leta 2013 penijo zaradi dogodkov izpred 70 let. Slovenske starejse generacije so strup, liability ne asset in nekaj tega strupa prenasajo na mladez.

tudki se pa zelo strinjam s tabo, počasi bo treba pozabit na dogodke okoli 2.sv. vojne in se nehat ukvarjat s tem katera stran je pobila več ljudi in katera je bila boljša

realno gledano so vsi odgovorni in vse žrtve bodisi že mrtvi oziroma bodo kmalu
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

9 Countries That Hate America Most - Slovenija 7.

Oddelek: Problemi človeštva
344899 (3607) jest10
»

2 eksploziji po koncu bostonskega maratona (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25839087 (30836) Keyser Soze
»

Fascist Legacy (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
874202 (3531) Barakuda1

Ponovitev 11. septembra? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
614819 (4035) Thomas

Več podobnih tem