» »

Svetlobnik - izkušnje

Svetlobnik - izkušnje

urosh ::

Zdravo.

Ker se počasi odločava o izgradnji hiše sva med drugim za en hodnik ter kopalnico gledala, če bi mogoče vgradila svetlobnik.
Za tiste, ki ne veste za kaj se gre:
- Solatube
- Velux
- Fakro

V bistvu me zanima ali ima kdo kake izkušnje s tem? Po možnosti večletne :)

Hvala za odgovore
  • spremenil: Mavrik ()

Unknown_001 ::

Aaa, to si mislil.

Jah, izkušenj glih nimam, ampak glede tega kolk cajta bo "zdržalo" nimamo kj debatirat, ker je isto kot investicija v okna. Jst bi ti to priporočil, če imaš premalo dnevne svetlobe v hiši. Sam princip delovanja je zelo preprost, vendar ne vem, kako je z montažo. Falit ne moreš, ampak še vedno ne bo povsem nadomestilo navadne lučke, ki je neodvisna od zunanjosti (svetlobe okolice hiše).

Tak da na kratko, jst bi ti rekel DA, če imaš premalo oken (dnevne svetlobe) v nasprotnem primeru je pa popolna bedarija to štelat na bajto.

Lp!

Zgodovina sprememb…

WarpedGone ::

Itak lahko v to reč vgradiš oz. že dobiš z vgrajeno žarnico, ki sveti kadar sonce pač ne sveti dost.
Kar je za skrbet je le kvaliteta izdelave in vgradnje.
Zbogom in hvala za vse ribe

Sj sem reku, da je zadeva popolnoma ista ko investicija v okna.

urosh ::

okno žal ni opcija... Sredi hiše...

Ne vem, če sva se razumela :P

Pač stvar odločitve in nakupa je ista kot pri oknih, stvar montaže prav tako.

Hayabusa ::

Super zadeva, problem je lahko pri šlampasti vgradnji zgoraj (možno zacejanje).

ombre ::

Zdravo.

Glede teh svetlobnikov sem malo pregledoval tudi sam. V bistvu jih obstaja več modelov. Nekateri cenejši imajo cev in tisto kupolco vse skupaj zalimano, prenos svetlobe ni ravno optimalen, njihova prednost pa je cena, ki je lahko tri krat nižja od dražjih in boljših.

Najprej moraš povedati koliko m2 bi rad osvetlil, na podlagi tega si lahko izračunaš velikost cevi, ki jo potrebuješ. Ta boljši svetlobniki imajo še v difuzor (razpršilnik svetlobe) vgrajene še fresnelove leče, ki ti razpršijo svetlobo in led diode ali žarnico za nočno osvetlitev.

Vgradi pa ti jih lahko vsak krovec. Isto kot strešno okno. Pri tem se mora paziti samo na izolacijo - cevi naj bi bile izolirane v celoti.
OmbreMan - Galaxy of knowledge

To bi meni prav prišlo v sobi, sam kaj ko tastari nečjo slišat niti malo o kakšnem spreminjanju bajte, pa tako ali tako bom čez leto al dve šel študirat. Do takrat bom mogu zdržat s (pre)majhnim oknom v strehi ;((.

Fizikalko ::

Živjo vsem,

sam imam svetlobnik v novi hiši (Jelovica) - in to kar v svoji sobi (no, bolj domači pisarni). Sem zadovoljen, ni pa seveda enak efekt kot pravo okno. Odločili smo se zanj zato, ker samo vrata na balkon ne dajejo dovolj svetlobe, strešno okno pa zaradi bližine frčade ni bila pametna opcija.

Mi pa ni žal.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup novih oken (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
354111540 (14913) BCSman
»

Okna (strani: 1 2 )

9422176 (5116) Invictus
»

Kako se rešiti pajkov v sobi? (strani: 1 2 )

5923472 (18084) s6c-gEL
»

Sedim v podstrešnem stanovanju , temperatura cca 28 C. (strani: 1 2 )

7519070 (16458) Wasted
»

Katere žarnice za stanovanje?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
194245 (3673) Karen

Več podobnih tem