» »

Funkcijski generator, in tvorjenje signalov

Funkcijski generator, in tvorjenje signalov

marjan_h ::

Zanima me kako, se generira recimo zagasti signal ali pa pravokotni signal. Če zelimo generirati pravokotni signal bi moral biti preklop med različnima stanjema instanten. Kar pa ni mogoče, ker se vedno potrebuje nek čas med preklopi.

Kako je to mogoče?

Druga stvar ki me zanima je, da je mozno pri funkcijskih generatorjih nastaviti rise time signala. Ali ni ta odvisen od frekvence? Višja ko je frekvenca krajši bo rise time.

Hvala za odgovore.

cegu ::

1. Če odgovorim zelo preprosto: preklop ni instanten.

Krajši ko je preklop, višja je frekvenca neželenih viših hzarmonikov, slabše je lahko nizkopasovno sito. (nizkopasovno sito ti poreže višje harmonike, ki jih povzroči preklop).

Daljši ko je preklop, nižje so neželeni višji harmoniki, boljše mora biti nizkopasovno sito. Sklepam da se v osnovi balancira med tema dvema dejavnikoma.

Še vedno smo omejeni s hitrostjo signala, ne glede na sito se elektrončki ne bodo instantno pojavil z 0 na 5V, ampak bodo to naredili eksponentno.

2. Ne vem, mogoče ti rise-time spremeni frekvenco? Ali pa ti manjši rise-time povzroči manj višjih harmonikov.

Ja, saj sem povedal da preklop ni instanten.

Poglej vzameš funkcijski generator in daš na pravokotno napetost, vzameš osciloskop in ga priklopiš na generator. Dejansko kar vidiš je pravokotni signal na osciloskopu. Kar je pravilno, vendar zakaj ne vidiš potem eksponentne funkcije, saj preklop NI instanten.

Potem glede frekvence, se da nastaviti na katero frekvenco se spreminja signal. Vendar je še možnost spreminjanja rise time.

A ni to medsebojno odvisno?

DuleKrtola ::

Poglej vzameš funkcijski generator in daš na pravokotno napetost, vzameš osciloskop in ga priklopiš na generator. Dejansko kar vidiš je pravokotni signal na osciloskopu.

To samo pomeni, da imaš predober generator ali pa preslab osciloskop. :)

Če imaš pa digitalni osciloskop pa ti pa ta itak vse skupaj interpolira.
Skratka, ne znam ti bolj natančno odgovoriti ker ne vem. Sem pa toliko odnesel od faksa, da vem da tisto kar vidim na osciloskopu včasih sploh ne obstaja (podvzorčenje), ni točno (pogreški šumnih filtrov) ali pa je le interpolacija.

Tako da, kakšen je signal v resnici, si lahko le predstavljaš v mislih :) (vedeti moraš kaj želiš izmeriti in vedeti kako deluje osciloskop, da boš vedel kako ti bo tisto prikazal).

Evo nekaj zanimivega z našega laboratorija:

Aha, torej interpolira. On ve da je preklop zelo kratek, in če je zelo kratek je 99.9 procentna verjetnost da je kar pravokotni signal, in ga izriše.

Kako pa potem nastane žagasti signal. Rise time je zelo dolg, potem pa v trenutku začne padati,posledično je rise time = fall time.

Samo glede čas vzpona, pa še vedno ne vem zakaj ga je mogoče nastaviti, če predhodno nastaviš frekvenco.

Ali postavljam preveč težka vprašanja, glede tega? Ker stvar mora biti kar logična, kar se fizike tiče.

Mislm da si predstavljaš osciloskop kot preprosto napravo, ki samo sledi signalu in ga riše na zaslon.

Tukaj imaš na 25 straneh razložene osnove. Da se prebiješ skozi in da misliš da razumeš boš moral prebrati še 5x več. Da pa dejansko razumeš... no do tja pa še nisem prišel (sem mislil da sem nekoč razumel ko si ti postavil vprašanje).

Če se pa prebiješ skozi, pa prosim da še meni poveš odgovor :)

Kolikor se jaz spomnim, se za digitalnega na predavanjih pogovarjamo tako kot na Slo-techu za PC, torej koliko ima CPU moč, koiko pomnilnika, kolikšne zakasnitve, širina pipice...). Digitalni ti za manjšo ceno lahko prikaže več, da ga pa znaš uporabljati za kaj resnega, moraš pa biti tudi bolj pameten.

Še vedno pa ne vem ali imaš analognega ali digitalnega. Če imaš analognega, bi moral videti prenosno funkcijo (torej kvadratni signal nima robu ampak je zaobljen).

Za digitalnega moraš vedeti tudi, da ima LCD zaslon - omejeno število pikslov. Kar zna izmeriti je lahko več kar zna prikazati na zaslonu. Lahko da vidiš ti prehod z neskončno strimino v enem pikslu - ker imaš preslabo resolucijo.

EDIT: Tole je link do knjige za predmet Meritve. Je šesto poglavje - da šesto poglavje razumeš... pa veš da moraš iti še skozi prvih pet (poigraj se z URL-jem pa dobiš celo knjigo).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: cegu ()

Doma nimam merilnih instrumentov.

V šoli smo merili z digitalnim, tole je kar zahtevna tematika kakor gledam.

Saj zato sprašujem, ker menim da ima nekdo več izkušenj s tem :)

Z digitalnimi je povsem druga zgodba.

Eden od načinov je sledeč (pa mislim da je "standardni"). Osciloskop predpostavlja da je signal periodičen - vedno enak. Tvoj pravokotni signal je pravzaprav meritev stotih (tisočih?) period, ki jih samo vrže skupaj - in na ta način imaš lahko idealno koleno.

kondezator ::

Cenejši digitalni osciloskopi so bili vdeno problem, poseži po dražjem z večjim vzorčenjem, ali pa analogni. Sicer ti je pa že cegu dosti povedal.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Resonanca pri elektriki

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
253499 (3038) Pyr0Beast
»

PC-podprt digitalni osciloskop - kje, koliko, kakšen

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
185294 (4452) alessliber
»