» »

Adobe CS6 performance

Adobe CS6 performance

Nummy ::

Ok preden mi bo kdo začel mahat z zastonjsko software opremo, naj že na začetku povem, da sem se v adobe-u učil in da sem probal tudi ostalo, ampak trenutno ima adobe funkcije, ki jih drugje ni in na žalost bom tu ostal še nekaj časa. Trenutno ŠE nimam licence, saj je okoli 2000EUR kar malo hud zalogaj in preden bom kupil vse potrebne licence, bi si rad umislil še Cintiq Wacom tablico.
Ok, pa da ne prehitevam vsega moje vprašanje:
Že nekaj časa paradiram v novem CS6 in opažam da je performance precej slabši kot v drugih programih. Recimo če rišem bolj kompleksno sliko v illustratorju (tam nekje 200 objektov in okoli 50-10 gradientov od tega nekje 10-20 gradient mesh), performance pade zelo, prav tako zraste velikost shranjene datoteke tudi nad 200MB.
Še komu to dogaja ali imam jaz kako čudno verzijo inštalirano. Namreč do sedaj nisem videl fajlov večjih od 100MB, zadnjič sem imel enega celo 438MB (ok resda sem nekaj trace-al ampak vse skupaj je bilo zelo malo). Prav tako me zanima, ali so ti 3D filtri oz. funkcije res tako počasne, da grem lahko vmes na kavo da mi nekaj zmelje? Obstaja kje kak trik, da se to preseli na grafično kartico, namreč malo butasto se mi zdi, da imam program za vektorsko risanje, pa mi vsak malo večji projekt procesira tudi po 10 minut.
V photoshopu sem našel nastavitve, da uporablja grafično kartico in tam je performance mnogo boljši. Zanima pa me kakšne so optimalne nastvative in ali se mi splača imeti scratch na SSD-ju ali navadnem disku?

Še specifikacije kompa:
Intel i5-3350P @ 3,1GHz na H77 plati,
Nvidia 660GTX 2GB RAM,
8GB DDR3 1600MHz,
128GB SSD (gor winsi 8)
skoraj 1TB RAID 5 za storage. (3 diski 500GB).

P.S.: kdo mogoče ve kakšna je potem razlika, če uporabljaš geforce ali quadro na adobe programih v performancu in ostalem? Ali je na koncu praktično vseeno?
  • spremenilo: Nummy ()

opeter ::

Dejansko bi morali tole temo zapreti, že zaradi piratskega softvera ... ampak dobro.

Glede Illustratorja: saj imaš ogromno elementov. Ne se čudit, da zadeva postane "počasna" oz. lagga.
Kaj si pa ti mislil?

Nekoč se je to vedno delalo tako, da je bil končni rezultat večinoma rasteriziran (povečaš vektorsko sliko/ilustracijo na potrebno mero), ko daš na npr. kakšen plakat. Zakaj? Da mašinam, ki delajo osvetljevanje itn. ni treba računat ogromnega števila vektorskih elementov. Največja nočna mora pa so itak vektorske sence in razne transparence ...

Ali to delaš za "špas", torej osebno veselje, ali pa s tem služiš?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Nummy ::

Zanimivo mi je, da illustrator ne uporablja grafične kartice za kalkuliranje vektorjev, čeprav so bojda ravno te najbolj primerne za te naloge, medtem ko photoshop uporablja strojno pospeševanje grafične kartice. Sem mislil, da obstaja kak plug-in ali kaj podobnega, da bi se dalo to računanje spraviti na grafično.

Trenutno se bolj kot ne še učim stvari pa malo za svojo dušo ustvarjam notri, imam v planu kupiti licence, brez skrbi, sam kot sem napisal 1000+€ ni kar nekaj kar lahko osebno vržem ven iz žepa kar tako. Razmišljal sem, tudi o naročnini na adobe cloud, kjer plačaš 60€ na mesec in imaš celoten master CS6 vključen, pa se še nisem čisto odločil. Namreč če kupiš licenco za celoten CS6, dobiš poleg tudi dostop do adobe učilnic. Celoten paket je pa nekaj nad 2k€. Za cloud pa nisem nikjer zasledil, da dobiš kaj poleg. Ne spodbujam pirastva za take stvari, ampak če hočeš nekaj sprobati in se v nečem učiti je tistih trial 30 dni veliko premalo, cena pa je prehuda za navadne ljudi. Bom pa definitivno preden bom začel služiti denar kupil licenco, saj nočem imeti doma inšpektorjev (torej če odprem firmo, bom iz firme prvo stvar kupil licenco na podjetje).

Drugače sem se špilal še z inkscape ampak mi ni bil preveč všeč, pa še manjkajo gradien meshi (oz. so neka testna verzija notri in ne delajo fajn). Poleg vsega pa je bil inkscape še bolj počasen kot adobe, in ravno zaradi tega sem šel probad adobe paket, da bi videl, če so kaj bolje naredili glede performance-a. Bojda je bila CS5 verzija veliko hitrejša in je samo CS6 počasna, ampak CS6 ima notri nove bonbončke, pa UI mi je bolje razporejen.

Mogoč še kdo ve, če je kje v Sloveniji kako adobe izobražeanje? Jaz vse kar sem našel je bilo v podjetju Miška d.o.o. začetni tečaj, jaz pa bi rabil bolj nadaljevalnega oz. bolj course kako kaj storiti da zgleda za sline cedit, sam program že znam uporabljati, ne poznam pa recimo postopkov in trikov profesionalnih artistov. Mogoče je tudi, da sam vse skupaj narobe delam in praktično s svojim delom po nepotrebnem upočasnim program/projekt.

opeter ::

Če mene vprašaš, je Illustrator najslabši in najbolj okoren program izmed vse med Adobejevimi izdelki. Stare bedarije se vlečejo že od pamtiveka, Adobe pa noče zamenjat motoe oz. program zgraditi iz čiste osnove (tako kot so to počeli z InDesign-om, ki je samo duševni naslednik PageMakerja).

Sem mislil, da bo Adobe malce popravil slabosti izdelka, ko so prevzeli Macromedijo in njihov Freehand. In kaj so naredili? Freehand pustili umreti, prevzeli neke nepomembne funkcije in to je to. Illustrator pa je še naprej ostal in iz verzije v verzijo vse bolj "bloated" izdelek.

Dejansko jih je (Adobe-ja in njihov Illustrator) konkurenca že zdavnaj povozila. Pa naj bo to Corelov Draw, Serif Draw Plus, kaj šele kakšna Xara/Magix Designer Pro ... tako v hitrosti, kot izrisovanju, da o 64-bitnih verzijah sploh ne govorim.

Ampak, ker je v svetu reklamih agencij in raznih studijev Adobe tako zakoreninjen, da bo treba še kar nekaj časa, da bodo ljudje spet ugotovili, da obstaja (plačljiva in tudi brezplačna) zelo dobra alternativa. Zaenkrat pa je situacija taka, kakršna je. Sicer pa nič ni večno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

opeter ::

Glede izobraževanja: nekaj so pred časom imeli pri Hruški d.o.o., pa mogoče še kje. Občasno imajo po raznih Kulturnih in multimedijskih centrih (recimo Pulsar MMC v Škofji Loki), pa tudi študentski klub znajo občasno kaj imeti. Seveda je to vedno pogojeno s tem, da je dovolj prijavljenih.

Drugače imaš literaturo iz serije "for Dummies" oz. po naše "za Telebane", zelo solidni pa so priročniki tudi od Štancarja. Ali pa uradna literatura od Adobe Press (knjige je treba seveda kupiti v tujini, kjer je dosti cenejše, pri nas pa v večini priremov sploh ne moreš dobit).

Navsezadnje pa imaš na voljo tudi vsemogočni internet oz. lastno avtodidaktično metodo (ki je lahko zelo dobra, samo rabiš ogromno časa), testiranja in poskusa uporabe funkcij in branje pomoči z. PDF-jev, ki so zraven programov.

* * *

Pa še ena zadeva: "profesionalnim artistom" kot si sam napisal, je tole samo orodje. Ker, če je kvaliteta in ideja tvojega končnega dela/izdelka odvisen od programa, potem je nekaj močno narobe ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadomestilo za Adobe Creative Cloud (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
11933160 (799) opeter
»

Adobe Photoshop

Oddelek: Programska oprema
446934 (818) KTr1sk
»

prenosnik in programi za oblikovanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
213232 (3043) opeter
»

Adobe kaže pot v prihodnost: naročnina na programsko opremo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
21045907 (39100) Nummy
»

RAČUNALNIK RoLAN EXTREME CORE 2 DUO E6600 2,4 GHz/2GB/320GB/DVD-RW/8800GTS 320MB???

Oddelek: Kaj kupiti
132096 (1726) opeter

Več podobnih tem