» »

pokojnina+varstveni po novem zakonu?

pokojnina+varstveni po novem zakonu?

xsum1 ::

a ve kdo zdaj, ko je ta zakon kako je z varstvenim? Poznam znanko, ki so ji ga vzeli, ko je prisel v veljavo ta zakon da ima zdaj socialna vse cez in je potem vlozila vlogo za sina, ki je imel prej oboje po ocetu in so ji jo odobrili, ko pa smo mi nesli za naju z bratom so pa rekli, da naj kar odnesema vlogo, da nisva upravicena, ampak niso podali nobenega razloga..je pa enaka situacija, enako prejemava po pokojnem ocetu in sva vse dokler ni socialna vse prevzela. Ve kdo kaj bi lahko bil razlog?ker mi je malo cudno.
  • spremenilo: xsum1 ()

jalovec09 ::

To vejo samo oni, pošlješ vlogo in te potem dobiš odločbo...notri vse piše.

xsum1 ::

jalovec saj to ravno,kako je lahko zenska kar odpravla mamo z 'odneste vlogo, to jima ne pripada vec, ze lani bi jima morali vzeti' naj se enkrat vlozim?

rekla je kao, da edin ona lahko dobi, ker je s partnerjem zivela..nimam pojma kaj ji je ta zenska natvezla, ko pa je znanka vse lepo uredila in ga ima naprej, pa prej sva ga imela normalno

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

DeeJay ::

Varstveni dodatek pripada osebi, ki je delovno nezmožna - to se dokazuje na 3 načine 1. odločba ZIPIZ, da ima nekdo invalidnost I.kategorije, ali pa odločbo ZRSZ, da je oseba delovno nezmožna, 3. je ženska in starejša od 63 let, je moški in starejši od 65 let.

Potem pa so tukaj še ostali pogoji - da ni nepremičnega premoženja vrednega več kot je 53kratnik minimalnega osebnega dohodka (vendar se upošteva le nepremično premoženje, ki ni gozd/kmetijsko zemljišče, ker če je oseba delovno nezmožna si s tem ne more pomagat), ni prihrankov nad trikratnik minimalnega osebnega dohodka, ni avta nad 8.060 EUR in ni drugega premoženja (delnice, skladi, plovila ipd).

Gleda se pa tudi preživninska dolžnost (ali mora kdo preživljat tega delovno nezmožnega človeka - recimo odrasli otroci). Gleda se tudi seveda ostale družinske člane in njihovi dohodki/premoženje.

IN ja varstveni dodatek ima zdaj čez center za socialno delo in je socialni transfer (podoben denarni socialni pomoči).

To vem, ker se moja žena s tem profesionalno ukvarja vsak dan - dela na CSD na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev.

xsum1 ::

deejay kaksna je potem razlaga, da sva ga imela prej vse od 14ih let pa do zdaj? (oba ze cez polnoletnost) in ce je po ocetu kako so potem to upostevali? Prihodki, ki jih imamo, soc. Podp 200 pa otroski 70eur + zdaj ta pokojnina 138 2x brez varstvenega dodatka + nobenih nepremicnin, mislim da to da bi presegali ni mozno? Edino,ce gledajo, ko ima mlajsi brat 700eur na hranilni knjizici, ki jih je dobil po prodaji nepremicnine stare mame in mu jih ne dajo ven do 18.leta? Ampak to niso druzinski prihodki..

DeeJay ::

Zakon se je spremenil s 1.1.2012 (pred tem so bili drugačni pogoji).

Mislim, da z bratom zdaj nimata več pogojev, ker sta delovno zmožna.

xsum1 ::

DeeJay mi mogoče lahko poveš po katerem členu? ampak to je samo 'mogoče' še zmeraj bi ženska morala sprejet vlogo in da pisno dobiva odgovor, ne?

St235 ::

Vlogo bi seveda morala vzet in jo tudi bo če boste vztrajal na temu. Drugo pa je če ti po novem več ne pripada potem, kaj dosti ne moreš naredit.

tukaj imaš vse o temu:
http://www.mddsz.gov.si/si/uveljavljanj...

xsum1 ::

no tole smo delno razresili, ampak zenska na tel. Je bla neuporabna. Natvezla mi je da so po novem zakoni vsem otrokom pokojnih starsev ta varstven pobrali. Potem je rekla,da je pogoj da si delovno nezmozen, Ali moski star 63 let, zenska 65 ali pa da si upravicen se ce imas nizko pokojnino. Imam pa je 138eur zdaj, ne steje to pod nizko? A kdo ve kaksna je meja? Ker ko sem ji omenila, da bi vlozila mogoce za ta pogoj mi ni znala povedat kaj steje pod 'nizko'


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Socialna podpora - nisem upravicen?

Oddelek: Loža
4817610 (13414) Iatromantis
»

Vzdreževan družinski član

Oddelek: Loža
102234 (1760) imagodei

Vračanje prejete denarne socialne pomoči za časa življenja (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
810213897 (143250) Mr.B
»

Plačilo pogreba

Oddelek: Loža
166159 (4834) Phantomeye
»

Socialna pomoc? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12024374 (18933) shadeX

Več podobnih tem