» »

Modulirane frekvence

Modulirane frekvence

JasonXtreme ::

Lep pozdrav!

Sem dosti brskal po spletu pa ne najdem ničesar o tem - GPS signal oz. modulirani signali na splošno; kako zaboga GNSS sprejemnik oz. katerikoli sprejemnik sprejema signal z več satelitov/oddajnikov naenkrat? Gre za več anten in več frekvenc? Ker bi GPS sateliti naj oddajali vsi z enotno frekvenco kolikor moje znanje seže, pa mi tole nikakor ne gre skupaj. Sem pa drugače čisti laik kar se elektronike tiče, kolikor so nas v srednji šoli naučili, tako da preprostejše odgovore prosim :)

Drugoa zadeva, lahko kdo predlaga kakšen soliden vir za relativnega začetnika, kjer bi lahko prebral več o fazni modulaciji (kako je lahko sestavljen oddajnik/sprejemnik)? Hvala vsem za odgovore :)

rfmw ::

Ne gre za več anten, GPS oddaja je na eni sami frekvenci (za enostavne sprejemnike). GPS sateliti oddajajo enaka sinhronizirana bitna zaporedja, ki pa pridejo do tebe ob razlicnem casu. Tvoj sprejemnik naenkrat "pozre" vsa ta zaporedja in izracuna svoje koordinate iz podatkov v zaporedju in casa posameznega zaporedja.

Wiki
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

JasonXtreme ::

To, kako se dobijo koordinate, mi je jasno - sem na geodeziji :P Ni mi pa jasna elektronika za vsem skupaj... Bolj natančno, kako zaboga sprejemnik "požre" vsa ta zaporedja, saj se vsaj občasno najbrž kaj prekrije. Ali pač? Recimo da generiran PRN prinese 0100101 iz prvega satelita in istočasno 1011010 iz drugega satelita, pa najbrž še kaj iz tretjega, četrtega, in vse do 13, 14, kolikor je pač vidnih. V čem je finta ločevanja teh signalov, saj kolikor razumem oddajniki oddajajo ves čas. Skratka jasno mi je vse od oddaje do sprejema, in od sprejema naprej, sam sprejem pa mi predstavlja popolno neznanko :)

Shrike ::

Tole si mal poglej:

Code division multiple access @ Wikipedia

Fora je v tem, da ima vsak satelit unikatno kodo s katero spread-a signal (xora dato in to kodo). Ko sprejemnik dobi vse singale od vseh satelitiov, ki jih v določenem trnutku vidi, se odloči, katerega bo šel iskat in opravi despreading z izbrano kodo. Deluje pa to zato, ker so te kode narejene tako, da sama s sabo da zelo veliko korelacijo, če pa se množi z drugimi pa zelo majhno (Gold code) @ Wikipedia. Razlika je pri GPS-ju tam cca 30dB. Aja pa drugače je signal od satelitov bolj švoh kot sevanje okolice, tako, da ga je praktično nemogoče izmeriti preden se despred-a.

Btw pri ruskem sistemu GLONASS oddaja vsak satelit na svoji frekvenci in imajo vsi isto kodo.

Lp,
Shrike

JasonXtreme ::

Hvala obema za odgovor! Se mi je zdelo da bo nekaj podobnega, nisem pa našel konkretnega vira o tem :) Mislim da je to vse kar sem rabil, če v roku enega tedna ne dodam kakšnega vprašanja lahko mod zapre temo :)

cegu ::

Izvoli poročilo za laboratorijske vaje avtorja Matjaža Vidmarja.

http://antena.fe.uni-lj.si/studij/rk/na...

GPS ima eno frekvenco, kanale deli s CDMA, ruski Glonass uporablja več kanalov (frekvenc), ki se med seboj tudi prekrivajo.

Če te tematika zanima bolj, ti pa lahko povem kdaj so predavanja o tem na FE, in takrat prideš zraven. So javna in odprta.

Se pa veselim da nekoga z Geodezije to zanima. Ker ko poslušam geometre na polju, ko reče "saj je 15 cm tolerance" in potem postavi kol kamorkoli v teh 15 cm... se mi stemni..ko slišim tako debilnost od nekoga ki se ukvarja z merjenjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cegu ()

JasonXtreme ::

Žal je tako da je na terenu kljub vsemu vedno več nekvalificiranih ali pa celo samo jebiveter geodetov... Upam da bo naša generacija mal popravla situacijo, naši GISi so trenutno čist v k****, da ne omenjam stanja v naravi.

Cegu hvala, bi te prosu za čase predavanj, zaziher če bom kdaj mel čas ;)

cegu ::

Tukaj gledam predmete po bolonjski reformi (jaz sem za tik še ujel stari program).

Profesor Vidmar je nas imel 4 predmete: elektrodinamika, optiko, antene in radio (tu je bil GPS), ostali profesorji pa še 3 podobne.

Po Bolonjski sedaj pa ima samo še 2 predmeta, eden od tega pa je opikta. Tako da se mi ne sanja kdaj bo, če bo sploh še razlagal o tem. Noben pa ne bo ugriznil, če komu od njih pošlješ email, pa ti bo točno povedal kdaj bo o tem govoril.

ToniT ::

Če pošlješ Matjažu mail, bo odgovoril s podrobno razlago. Je pa res da jo je včasih težko razumeti :)

bosto ::

V bistvu je razlago ze napisal, pred mnogimi leti : A homemade receiver for GPS & GLONASS satellites


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Galileo prihaja z 12-letno zamudo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
268130 (4422) chort
»

Evropska vesoljska agencija neuspešno izstrelila satelita za Galileo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2911149 (7963) BigWhale
»

GPS? Njet!!!

Oddelek: Novice / Zasebnost
289396 (7844) nekikr
»

Kitajska gradi svoj GPS (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
519518 (6999) Jst
»

Ruska GPS alternativa tik pred izidom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1108824 (8599) Poldi112

Več podobnih tem