» »

Država, delodajalci in zaposleni

Država, delodajalci in zaposleni

steklo ::

Nekaj ne razumem povsem.
Končna cena recimo vzmetnice pri nas je 400 evrov, v Avstriji identična stane recimo 350 evrov.
Če pomislim, kakšni vse stroški nastanejo s to vzmetnico od surovine, proizvodnje, trgovine, davki, potem so stroški v Avstriji višji, delavca je potrebno plačati mesečno 1200 evrov, elektrika je dražja v Avstriji, trgovec ko proda vzmetnico ima ravno tako stroške s salonom in elektriko ter ogrevanje, vsi stroški so torej v Avstriji višji. Pri nas mesečno delavec dobi recimo 600 evrov, proizvodnji stroški so nižji, ker imamo cenejšo elektriko kot v Avstriji, trgovec dobi tudi tam okoli 500 evrov ....

Kako to, da potem taka vzmetnica stane pri nas 400 evrov in ne po stroških od surovine do končne cene 200 evrov v Avstriji pa 350 evrov, čeprav so vsi stroški VIŠJI.

BALAST ::

Slovenski trgovci vedo, da moraš pokurit povprečno 5l goriva, vinjeto, ter 2h za preprost nakup čez mejo.
Zato niti ne želijo znižat cen.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

RejZoR ::

Pri nas so požrešni. Je pa res da je avstrija večji trg, kar dostikrat igra precejšnjo vlogo. Če trgovec naroči več v enem šusu lažje dobi večje popuste. Pri nas pa se naroča po par kosov in so posledično cene višje. Zato pa obejni folk hitro gre čez mejo, kdor je v centru slovenije pa vprašanje če se splača, to moraš pač sam preračunat.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Boone ::

steklo je izjavil:

Kako to, da potem taka vzmetnica stane pri nas 400 evrov in ne po stroških od surovine do končne cene 200 evrov v Avstriji pa 350 evrov, čeprav so vsi stroški VIŠJI.


Ker so ljudje očitno pripravljeni to plačati. Zakaj bi za nekaj računal 200€, če pa lahko 400€? Saj niso dobrodelna organizacija.
In končna cena ni samo seštevek stroškov, takšnih in drugačnih.

medenko ::

Avstrijec ima višjo kupno moč. Zanj je 350€ tedenska plača, za Slovenclja je 400€ tri-tedenska plača. Get the picture?
Avstrija 8 mio, SLo 2 mio....torej 4x več robe dobavitelj naroči, pa še dodaj faktor 3x zaradi višje kupne moči, je to faktor 12x...hipotetično.
Brezposelnost je gor do 4-5%, pri nas gre proti 15%...

Gandalfar ::

Tole je zelo nacelna debata. Lahko se odlocite, da linkate na kaj konkretnega - in s tem pokazete, da je res tak razkorak ali pa malo bolj z linki podkrepljeno makro-ekonomsko debato.

Random pljuvanja pa ne bomo gledali v se eni temi.

jype ::

adapipika> Avstrijec ima višjo kupno moč. Zanj je 350€ tedenska plača, za Slovenclja je 400€ tri-tedenska plača. Get the picture?

Edini način, da to spremeniš, je da ustvarjaš znatno višjo dodano vrednost in trenutno poznamo samo en dober način, kako to doseči: Z znanjem. Zame je 400 evrov manj kot tedenska plača, da sem do tega prišel me je pa stalo več kot deset let branja strokovnega gradiva.

adapipika> Avstrija 8 mio, SLo 2 mio....torej 4x več robe dobavitelj naroči, pa še dodaj faktor 3x zaradi višje kupne moči, je to faktor 12x...hipotetično.

V resnici tudi v Avstriji stane več kot 400 evrov, le da pri nas ni nekaterih zelo poceni prodajalcev kot je slavna ikea (ki v "južnih" trgovinah skoraj 20% blaga proda Slovencem).

adapipika> Brezposelnost je gor do 4-5%, pri nas gre proti 15%...

Koliko podjetij si odprl v zadnjem letu? Koliko ljudi si zaposlil? Delovna mesta ne nastanejo sama od sebe, še bolj zmotno je pa prepričanje, da za to skrbi država.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali bi se Slovenec s svojim vozilom v Avstriji res vozil ceneje?

Oddelek: Na cesti
306833 (5650) FTad
»

Slovenski paradižnik v Lidlu cenejši kot v Mercatorju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6315771 (11762) Utk
»

Kakšne plače imajo v resnici naši severni sosedi?

Oddelek: Loža
118595 (7881) metalc
»

Življenje v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22616221 (9963) Karaya 52

Več podobnih tem