» »

Vpis na fakulteto

Vpis na fakulteto

Free Bird ::

Obiskujem 3. letnik splošne gimnazije in čas do vpisa neizprosno beži :D. No, ker o fakultetah in vseh teh zadevah ne vem prav dosti bi vas prosil, da mi malo svetujete. Zanimajo me naravoslovni predmeti, recimo, matematika, fizika, kemija, tudi biologija človeka je kar znosna, le učiti se je treba preveč. No zanima me kaj bi mi priporočali. Najdlje časa do sedaj mi je bila interesantna medicinska fakulteta, vendar sem sedaj postal zelo skeptičen glede tega, saj sem za učenje malo manj zainteresiran, bolj mi gredo v glavo predmeti, ki se jih da razumeti (matematika, fizika tudi kemija), sedaj razmišljam o strojništvu, matematiki, fiziki itd. Še kakšen vaš predlog, ki bi mi lahko bil interesanten? Najbolje bi bilo, da bi bila fakulteta v Mariboru.
Hvala in LP!

tiran2000 ::

farmacija, medicina, stomatologija... to je edino kar ti (zaenkrat še) 100% zagotavlja službo...

Free Bird ::

Ja, vednar kako je z medicino, je res tako zelo težko kot pravijo? Farmacija bi tudi lahko bila opcija, stomatologija pa zagotovo odpade.

Aston_11 ::

če se ti ne da matrati, medicina ni zate. Če pa si malo mazohista, potem pa je. Pa isto velja za druge fakse - brez truda ni nič.

$%&/() ::

Gradbeništvo?

borut_p ::

Gradbeništvo v teh časih odpade. Četudi računaš da bo krize po 5-6 letih konec (ko naj bi fax končal) je na trgu veliko trenutno izkušenih nezaposlenih gradbenikov, ki bodo hitro zapolnili vrzeli. Še sploh ker ti da gradben fax bolj projektantsko izobrazbo. Če bi se jaz odločal, bi trenutno šel na strojni fax ali pa elektro.

Flea ::

Zanimivo, sam sem v podobni situaciji kot ti. Tudi mene zanimajo isti predmeti in ne vem kam. Trenutno je glavna opcija fizika, vendar se kar hitro preobračam. Vem, da karkoli bom šel bo me veselilo, zato je še toliko težje. Sem pa odpisal medicino, ker preprosto ne maram dovolj ljudi ter tudi farmacija sem bolj ali manj odpisal, ker mi delo ni zanimivo. Se mi zdi, da bom bolj užival v čisti kemiji.

Tako, da ja... sam bom pregledal predmetnike, odšel na informativne in potem se odločil. Načeloma se nameravam vpisat v UK na študij, tako da še imam nekaj več kot pol leta časa... Predlagam ti, da si naročiš kakšne zastonj brošure iz tujih univerz, kjer so res dobro predstavljeni študijski programi.

martincek1 ::

Medicina ti 100% zagotavlja službo? Seveda boš najprej 3 leta čakal, da boš na vrsti za specializacijo, v tem času boš zastonj delal v kakšnem odročnem kraju, da boš pridobil izkušnje... ker ni vse tako rožnato kot nekateri govorijo. :) Ne se preveč zanašati na zgodbice, da boš tam pa tam 100% dobil službo.

Dobiš jo lahko kjerkoli, če boš v času študija počel to, kar se od tebe pričakuje in še kaj več. Če boš povprečen študent te lahko precej skrbi, pa si lahko na fdv, fmf ali mf

tiran2000 ::

Ja to je kar res... Danes od 1 ali maks dva od 10 studentov dobita sluzbo... Vsi drugi zvijo na racun starsev ali preko studentskega dela... Neliberalisti recejo da je to konkurenca oz. normalno...

Olajuwon ::

Medicina ni več tako perspektivna, kot je bila še pred nekaj leti. V lj so povečali število vpisnih mest, pred kratkim so ustanovili medicinsko fakulteto v mb ... Tako da bo v relativno kratkem času zdravnikov več kot dovolj. Da ne omenjamo dejstva, da zaradi krize se špara na vseh področjih in posledično prostih mest za specializacije je vedno manj. Vendar je vsekakor veliko bolj perspektivna od katerega koli družboslovnega faxa. Če greš študirat, se usmeri na naravoslovje ali tehniko, ker kot sem že omenil v eni drugi temi, če ne drugje boš zaposljiv v tujini.
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

martincek1 ::

Saj sedaj se vpisna mesta že drastično zmanjšujejo :) Zdravnikov naj bi bilo pa že sedaj več kot dovolj.

piromanček ::

fe?

Marat ::

elektro inženirje se dosti išče, mislim da so zmeraj med top 5 najbolj iskanimi

Smurf ::

Jaz tudi priporocam FE. Od mojih sosolcev, ki so redno upravljali studijske obveznosti ne poznam nobenega, ki ni mogel dobiti sluzbe.

Res pa je, da ne moras vedeti kaksna bo situacija cez recimo 5 let. Na sreco je studij FE precej fleksibilen, lahko se obrnes bolj v smer racunalnistva, strojnistva, matematike skoraj karkoli.

bleem ::

kaj bi jaz naredo če bi se s sedanjim znanjem in pogledi na svet ponovno vpisoval. Nevem kak točno poteka študij tega v slo, bioinformatika (mislim da prva stonjpa je informatika potem pa mag bioinformatika). Potem pa greš na letalo in spokaš ven iz te banana države preden si tu ustvariš družino.

marvin42 ::

vpisovati se na medicino zato, ker bi lažje dobil službo, je huda napaka.
Mostly Harmless

ameba ::

Priporočam ti

Strojno fakulteto: pridobiš ogromno znanja, tekom študija se uči še nemščino in boš po končanem študijo MOST WANTED !

ali pa

Elektro fakulteto: podobno kot strojni faks, vendar dobiš drugačno znanje

Lahko pa greš na matematiko, kasneje pa magisterij na ekonomiji.

Analize in statistika, ti prinašajo ogromen denar v prihodnosti.

Mal se pozanimi, kaj ljudje počnejo, s čim služijo, imaš še eno leto raziskovanja.

Poudarek je pa na jeziku, brez njega si danes namreč NULA.

googleg1 ::

Vabljen si na Fakulteto za elektrotehniko. Informativni so še jutri tako, da kar lepo pejt pogledat, pa ni hudič da te bo začelo zanimat. Samo FRI-ja se izogibaj ;)

dope1337 ::

Načeloma bi ti priporočal enako kot večina zgoraj (strojna, kemija, elektro). Zelo zanimiva je tudi opcija informatika->bioinformatika na mag. kasneje, mam cimra na tej smeri in je zelo zadovoljen (obiskuje v MB).

Če se ti pa gre, da bi čimprej rad šel delat, pa v obzir vzemi tudi študij Mehatronike (višja). Ob znanju nemščine, dobiš v Nemčiji šiht TAKOJ po končaju šole v (Kuka, Siemens), saj zelo radi zaposlujejo mlade izobražene Slovence (mam že 2 kolega pri Kuki - 10€/h začetna Neto).

Tak da ... čist odvisn kak dolgo bi rad študiral, koliko truda bi rad vložil v študij, kak ziher boš dobil šiht v čimkrajšem času po študiju, čemu vse se boš moral odpovedati (predvsem domovini), da boš za primeren denar dobil primeren šiht, itd.

Našteli si parametre pa prioritete, pa bi izbira (na pogled) zelo lahka.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Bronhy ::

No moj nasvet pa bo tukaj malo izstopal.

Na kratko bom strnil svojo izkušnjo odločitev pa boš v vsakem primeru osebno izvedel.

Šolski sistem, ki ga imamo v sloveniji je tako za časom in trenutnimi razmeram na trgu, da vsi tisti, ki ne dojamejo in ne začnejo delati sami na sebi padejo v vode dolgoletne brezposelnosti. Znanje, ki ga potegneš iz predavanje je priblićno 10-15 let za gopodarstvom, saj predavatelji, ki poučujejo so na svojih stolčkih dolga leta. Predavajo akademsko snov sami pa osebno niti leta prebili v gospodarstvu.

Osebno sem študiral na FE. Še vedno nimam opravljene diplomske ampak mi ta popolnoma nič ne pomeni v gospodarstvu. Tam šteje znanje in ob svoji prvi zaposlitvi sem se šele zares začel učit stvari, ki mi danes prinašajo kruh. Trenutno sem zaposlen v nemčiji kot programmer a študiral FE. Nekdo bo pomislil saj to je nekako povezano. A ste se ušteli osnove c++, ki so predavane v prvem letnikku ne pokrijejo niti 1% mojega trenutnega znanja.

Ker smo zadnja leta imeli izredne razmere v gopodarstvu sem bil v različnih podjetjih in povsod je šteleo le to kaj lahko za delodejalca izdelaš ter spraviš na tržišče. Tako sem bil postavljen v pozicijo kjer sem se moral konstantno izobraževati v popoldanskem in večernem času. Prebrati ogromno knjih in gledati ogromno tutorialov ter presedeti za računalnikom.

Po vsem tem času lahko rečem da je "študija" farsa sistema, ki poskuša sam sebe obdržati nad vodno gladino. Seveda so izjeme. A dejstvo je da bi raje delal v gopodarstvu po 1cent na uro in se učil vsega znanja potrebnega za izdelavo projekta. Kot pa vsa leta ki sem prebil na fakulteti. Odnesel bi Veliko Veliko več

In ko trenutno tukaj v nemčiji primerjam slovenski in nemški izobraževalni sistem me po kmečko povedano "boli glava ko vidim da niso niti sposobni skopirat izobraževalnega modela." s tem ne trdim da je nemški popoln, daleč od tega.

googleg1 ::

@Bronhy če si se prekvalificiral to ni naš problem. Niti ni problem fakultete. Če bi vpisal FRI ne bi imel problemov s c++. Niso na FE-ju profesorji tam zato, da te bodo programirat učili. Ampak, da ti bodo dali dovolj znanja, da se ga boš lahko sam naučil...

Grdo je kar tako pluvati čez vse poprek. Se strinjam, da si z FE samo delno zaposljiv, ker gospodarstvo potrebuje specializacijo, ki jo faks težko poda. Zato pa ti faks poda širok pregled nad področjem, ki ga študiraš, da se lahko potem poglobiš (specializiraš) za določen poklic.

Res pa je da trenutni sistem ni popoln. Veliko premalo projektnega dela...
A dejstvo je da bi raje delal v gopodarstvu po 1cent na uro in se učil vsega znanja potrebnega za izdelavo projekta.

Vprašaj FRI-jevce kaj si mislijo o samoukih. Z samostojnim izobraževenjem ni nič narobe, je pa razlika med kodo nekoga, ki je prišel z FRI-ja in nekoga, ki je prebral kakšno knjigo o programskem jeziku in doma nekaj testiral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: googleg1 ()

Smurf ::

@Bronhy

Zanimivo, jaz sem prav tako hodil na FE, ki pa mi je dalo orodja s katerim lahko razvijam stvari, ki sploh se niso v gospodarstvu. Prav tako mi je dalo veliko dobrih osnov na katerem lahko sedaj hitro gradim dodatno znanje. Mogoce pa samo nisi znal izkoristiti faksa ;p. Jaz sem na FE-ju recimo programiral v c++, matlabu, pythonu in c# (in se zdalec ne le v 1. letniku). Je pa res, da me niso ucili kako programirati, ampak FE ni namenjen temu, si imel pa v isti stavbi tudi FRI, kjer gres lahko svobodno se na kaksno predavanje, ce te je to zanimalo.

Marat ::

googleg1 je izjavil:


Vprašaj FRI-jevce kaj si mislijo o samoukih. Z samostojnim izobraževenjem ni nič narobe, je pa razlika med kodo nekoga, ki je prišel z FRI-ja in nekoga, ki je prebral kakšno knjigo o programskem jeziku in doma nekaj testiral.


In ti bodo rekli, da tudi njihova koda, ko morajo v le nekaj tednih narediti 5 različnih projektov v 5 različnih programskih jezikih/frameworkih, ni ravno lepa...

Mimogrede, primerjat diplomanta FRI ter nekoga, ki je le "prebral kakšno knjigo o programskem jeziku in doma nekaj testiral", je približno tako pametno, kot primerjat iPhone in low-end Android telefon ter zaključit da je zato iOS boljši od Androida (ker se pač low-end Android slabše odreže).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marat ()

googleg1 ::

@Marat Vredu, vredu. To vzamem nazaj. Bila je zelo slaba primerjava. Hotel sem samo povdarit, da ti da fakulteta določene stvari, ki se jih težko sam naučiš.

Matija82 ::

Npr. ?

Recimo, če bi nekdo v nulo naštudiral Organic Chemistry knjigo (Clayden) bi strgal na Organski 1/2. Vse več univerz ponuja svoja predavanja javno tako, da se razlika med samoizobraževanje in faksom zmanjšuje dnevno. Da ne omenjam e-izobraževanj tipa edX ali Coursera.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Matija82 ()

Bronhy ::

V temo se nisem vključil v želji po debati. Podal sem samo svoj pogled pa čeprav nekaterim ni všeč, da sem tako glasen.

Šola v mojem pogledu služi za izobraževanje znanj, ki jih potrebuješ v stroki. Prekvalifikacije kot jih je nekdo omenil nebi bile potrebne če bi študentje zapustili študij z znanjem, ki bi zadostovalo za vključitev v gospodarstvo.

Sem pa v pogovoru z bivšim šefom tudi izvedel da le 1/3 njegovih sošolcev s FRI dejansko programira enako se je pa zgodilo z mojimi sošolci mnogi so zaposleni na drugih področjih. Verjamite nobeden izmed njih ni šutdiral z namenom da pozneje dela v povsem drugem področju.

deltacqb ::

Idi študirat tisto, kar te najbolj veseli, da boš lahko presedel ure za knjigami in v knjižnici. Ob tem pa se zavedaj, da bo v programu najverjetneje en kup predmetov, ki ta absolutno ne bodo zanimali in ne boš znal razložiti zakaj so sploh tam. Zato je nujno, da si pogledaš predmetnik.

Če boš gledal kje lahko dobiš službo boš pogrnil, ker ti bo prava muka študirat. Ugotovil boš, da te v resnici ne zanima in na tak način ne moreš postati dober.

Če boš eden izmed boljših kadrov, ni vrag, da ne bi dobil službe. Za povprečneže in slabše pač danes ni služb, ker je kriza. Ko bo konjuktura bodo dobili tudi povprečneži službo. Vprašanje je kdaj bo to spet.

Torej: študiraj tisto, kar te zanima, da boš postal najboljši kot si lahko.

Matija82 ::

^ What he said.

Free Bird ::

Uff, hvala vsem za odgovore, danes sem bil na FERIju, kar zanimivo, mogoče bom jutri šel pogledat še na FNM, bom videl kako bo s časom :)

Flea ::

Jutri grem na informativne... ne morem se odločiti ali na FS ali na FMF? Vaši predlogi... sem pa še tretji letnik in imam nekaj časa.

Proxy-V2 ::

Sam se nameravam vpisati ali na Inženirstvo materialov (UNI) na Naravoslovnotehniški fakulteti ali na Fakulteto za strojništvo (VSŠ). Kaj predlagate?

deltacqb ::

Greš na informativne, zbereš informacije, pregledaš predmetnik, pogledaš na borzo dela, če je kaj razpisanih prostih mest, greš na forum od fakultete, vprašaš za mnenje. Na koncu se odločiš za tisto, ki te bolj veseli in zanima.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344507 (6699) nejc_nejc
»

Biopsihologija neakreditiran študij (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12830180 (26128) abakus480
»

FRI vs FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10124024 (18815) Invictus
»

FMF, FS ali FE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
599422 (7343) A120
»

KAM na faks? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6814980 (12206) sandmat

Več podobnih tem