Forum » Programska oprema » Excel - dobiti podatek iz matrike v excelu!
Excel - dobiti podatek iz matrike v excelu!
znbojan ::
Oj!
Malo sem prekratek.. s kombinacijo v/h looka, index-a.. nekako ne uspem dobiti prave vrednosti ven iz tabele s podatki.
Recimo, da imaš "stolpec" kupcev A, B, C.. in potem za posamezne izdelke popuste za različne skupine izdelkov(npr. kupec B ima za skupino izdelkov 4 =>5% popust):
kupec/izdelek
Kupec izd1 izd2 izd3 izd4 izd5
A 1 2 3 4 5
B 2 3 4 5 6
C 5 4 3 2 1
D 3 5 7 9 11
E 4 6 8 10 12
kako bi ta popust s "funkcijo" dobil?
(vnesel bi kupca in izdelek v 2 celice ali..)
Hvala!
Malo sem prekratek.. s kombinacijo v/h looka, index-a.. nekako ne uspem dobiti prave vrednosti ven iz tabele s podatki.
Recimo, da imaš "stolpec" kupcev A, B, C.. in potem za posamezne izdelke popuste za različne skupine izdelkov(npr. kupec B ima za skupino izdelkov 4 =>5% popust):
kupec/izdelek
Kupec izd1 izd2 izd3 izd4 izd5
A 1 2 3 4 5
B 2 3 4 5 6
C 5 4 3 2 1
D 3 5 7 9 11
E 4 6 8 10 12
kako bi ta popust s "funkcijo" dobil?
(vnesel bi kupca in izdelek v 2 celice ali..)
Hvala!
znbojan
mgermo ::
2 celici za izbiro v tretji je rezultat.
Prva in druga celica je lahko dropdown lista - v prvi kupci, v drugi izd. To narediš z data validation.
Tretja pa izračuna rezultat glede na vrednost teh dveh celic - jst sem zdej za vajo uporabil vlookup in match.
Prva in druga celica je lahko dropdown lista - v prvi kupci, v drugi izd. To narediš z data validation.
Tretja pa izračuna rezultat glede na vrednost teh dveh celic - jst sem zdej za vajo uporabil vlookup in match.
smetko ::
Z kombinacijo vlookup-a in match-a
=VLOOKUP(iskani_kupec;celotna_matrika;MATCH(iskani_izdelek;prva_vrstica_matrike;0);FALSE)
=VLOOKUP(iskani_kupec;celotna_matrika;MATCH(iskani_izdelek;prva_vrstica_matrike;0);FALSE)
No comment
prtenjam ::
V kolikor se tabela, ki ste jo zapisali zgoraj, potem je konkretna formula sledeča (če je kupec zapisan v H1, izdelek pa v H2):
=INDEX(B2:F6;MATCH(H1;A2:A6);MATCH(H2;B1:F1))
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si
https://mnet.si
znbojan ::
hvala. uspelo.
(sam sem nekaj "kompliciral najprej z index in match)-> s tem mi ni uspelo; sem pa prišel z rešitvijo vlooka in matcha
(sam sem nekaj "kompliciral najprej z index in match)-> s tem mi ni uspelo; sem pa prišel z rešitvijo vlooka in matcha
znbojan
Zgodovina sprememb…
- spremenil: znbojan ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | pomoč excel (strani: 1 2 )Oddelek: Programska oprema | 7992 (3569) | -JM- |
» | pomoč excelOddelek: Pomoč in nasveti | 3557 (2281) | sax8er |
» | [Excel] Iskanje vrednosti v tabeliOddelek: Pomoč in nasveti | 757 (683) | Hugo79 |
» | Pomoč ExcelOddelek: Programska oprema | 6389 (6076) | mk766321 |
» | Excel -- več IF v eni formuli (ali podobno :)Oddelek: Programska oprema | 1943 (1848) | mgermo |