» »

Kam na študij?

Kam na študij?

skledar20 ::

Pozdravljeni.

Obiskujem 4. letnik Srednje elektro-računalniške šole v Mariboru smeri Tehnik računalništva. Zanima me, katera šola(študij) bi bil/a za mene najbolj primeren/na, in sicer, zelo uživam v spletnem oblikovanju in izdelovanju spletnih strani, oz. nasplošno v vsem, kaj ima veze z oblikovanjem (tudi mobilne aplikacije itd.). Tudi urejevanje in izdelovanje video vsebin, ter 3D oblikovanje mi ne gre slabo od rok.

Ali obstaja kakšen študij v Mariboru, s katerim lahko postanem nekakšen oblikovalec oz izdelovalec spletnih strani? Če ne, kje je kakšen takšen študij?

Hvala, in lep pozdrav.

black ice ::

Najbližje temu je stavba na drugi strani ceste - smer Medijske komunikacije.

skledar20 ::

Hvala za hiter odgovor! Zanima me še kakšen naziv poklica lahko dobiš po tej smeri študija?

eric_cartman ::

Dipl. inženir medisjkih komunikacij.. nekako VI/II stopnja izobrazbe.

Sicer pa sem sam hodil na to smer (v Lj).. In ti po pravici povem, da odneseš od tega faksa ravno toliko kolikor želiš.. Če imaš velike ambicije, potem se lahko naučiš ogromno..

Sicer pa sem imel par sošolcev, ki so shajali s šestico čez študij, zdaj pa nimajo pojma o ničemer kar so se učili..

Sicer pa ni naziv važen, pač pa kaj znaš.. Sploh pri tej smeri študija.. Sam sem tudi namreč grafični oblikovalec. In se tudi poklicno s tem ukvarjam.

Edino, da te postavim na realna tla.. Raba tega poklica v Sloveniji je izredno majhna.. In rednih služb skoraj ni. Več ali manj smo vsi honorarci( s.p., d.o.o. ali pa študenti). Potem pa je odvisno, ali počneš nekaj takega, za kar te rabijo skozi celo leto. Ali pa spletne strani, za kar te rabijo občasno oz. občasno dobivaš projekte (če jih).

Predlagam ti, da greš na informativce in vse skupaj vzameš z veliko rezervo kajti močno sadijo rožice na vseh študijih.. Nato pa vidiš da še zdaleč ni tako..

Predlagam pa ti tudi, da se zmeniš in obiščeš eno predavanje, da vidiš kako to zgleda v real life-u. Se pravi bodi s študenti 1 uro ali pa več.. Da boš videl kako to dejansko poteka.. Potem pa čim več študentov vprašaj o izkušnjah.. Naj te ne bo strah, ker boš dobil, ko boš postavil vprašanja parim ljudem kar realno stanje na šoli.

Realnost je namreč čisto drugačna od informativnih dnevov.

Zgodovina sprememb…

skledar20 ::

Hvala za odgovor. Kakšne predmete pa imaš v tej smeri? Ali je kaj programiranja, ali samo oblikovanje?

eric_cartman ::

Konkretno na FERI-ju ne vem kakšen boste imeli program oz. predmete.
Vendar je bilo pri nas veliko manj programiranja in več poudarka na programih kot so Photoshop, Premiere, After Effects, Illustrator ter Dreamweaver. Tudi nekaj flasha..

Skratka programiranja smo imeli ravno toliko, da smo lahko izdelali enostavno spletno stran.. Daleč od tega, da bi znali izdelat kakšno stran, preko katere lahko prodajaš svoje izdelke in še plačuješ preko nje. (tako kot ena-a, mimovrste)

Za kaj takega je bolj koristno, če se doma naučiš programa potem pa greš študirat računalništvo in informatiko in tam zelo izpiliš svoje znanje programiranja(seveda šele v višjih letnikih).

Mislim, da imajo na FRI-ju (LJ) tako, da prvo leto povohajo nekaj Jave.. Potem pa se šele v 2. in 3. letniku učijo PHP, MySql, C++ itd.

Jaz recimo v službi rabim ful malo programiranja medtem ko rabim pač veliko oblikovalskih izkušenj za slike in video. To je čisto odvisno kje delaš.

Zgodovina sprememb…

skledar20 ::

Super, hvala za tako hiter odgovor in toliko informacij.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466341195 (3387) nejc_nejc
»

FRI vs FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10123762 (18553) Invictus
»

Izredni študij ali tečaji?

Oddelek: Šola
292435 (1889) Gandalfar
»

Kateri faks (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7120507 (18654) romat
»

Smeri na FERI

Oddelek: Šola
268962 (7475) LordTado

Več podobnih tem