» »

Izredni študij ali tečaji?

Izredni študij ali tečaji?

Jerry000 ::

Zdravo

Imam naslednji "problem" če lahko tako rečem. Srednjo šolo sem naredil Elektrotehnično (poklicno), trenutno sem absolvent na FERI - ITK VS. Problem je to, ker sem eden tistih ki je šele sedaj spoznal kaj ga resnično zanima...in to ni ne programiranje ne kar se učim na faxu. Rad bi sicer se vpisal izredno na Medijske komunikacije, za redni vpis bi moral delati še 5. predmet pri maturi. Ampak cena je kar velika za izredno. Torej rabim malo nasvetov, moja razmišlanja:
-Dokončati to smer (ITK) ker sem že pri koncu ter da gledam za prakso nekaj v tej smeri kar me zanima (design spletnih strani, oblikovanje plakatov,...skratka adobe programi) in da me potem tam naučijo (upam na tako podjetje) kar mi bo manjkalo. Vzel sem si tudi izbirni predmet Vizualno oblikovanje in mi je bil zelo zanimiv, tako da malo podlage imam. Če mi uspe tako podjetje najdit sem na konju:)
-v primeru da ne najdem takega podjetja, razmišlam o izrednem študiju...ampak me cena malo odbija.
-končati to kar sem začel in potem hodit na tečaje za vizualno oblikovanje (PS, illustrator, ...)

Imaste kakšne druge nasvete? Kot pravim, bolj strmim k temu da najdem za prakso podjetje ki bi me uvajalo v to kar me zanima. Saj se tudi želim naučiti to in bi mi šlo lažje

Goran's Blog ::

Vsekakor dokončaj trenutno šolanje,saj boš vrgel toliko let v nič.
Po končanem šolanju pa pojdi na kakšne tečaje oziroma če ti uspe najdi tako zaposlitev, ki te zanima.

Jerry000 ::

To vsekakor ciljam (je pa res težko se učit če te ne zanima) dokončat, ker sm veliko "pretrpel" v teh letih:). Ampak nevem kaj je boljše...izredno ali raje tečaje. Več tečajev skupaj me tko pride skor isto kot 1 letnik izrednega študija. Mogoče kdo pozna kakšno podjetje ki se s tem bavi? Da pošljem malo prošenj.

Invictus ::

Če si pod 26 let, se vpiši redno. Zakaj bi plačeval za študij?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Jerry000 ::

25 sm...no, aprila bom 25

IceIceBaby ::

Pozanimaj se malo pri bivših študentih, kaj so odnesli od teh medijskih komunikacij.

Za dizajnerja ne rabiš ravno faksa. Ne škodi, ampak ogromno se lahko naučiš sam iz knjig in tečajev dostopnih na netu in iz prakse. Googlaj w3c, Lynda, Smashing magazine...

Jaz ti predlagam, da si prebereš osnove dizajna in usabilityja, potem pa začneš delati hobi projekte. Ko boš naredil kakšnih 10 (+-) solidnih spletnih strani za lastno uporabo boš zanimiv tudi za delodajalce. Sploh, če imaš še nekaj programerske osnove in razumeš PHP, Javascript, mogoče ASP...

Če boš znal združiti soliden dizajn in html/css kodiranje ti služba ne uide. Če boš znal poleg tega še kaj sprogramirati se bodo pa firme greble za tebe.

Kar se tiče faksa. Če delaš faks, da boš lažje dobil službo potem se jaz na tvojem mestu ne bi trudil. V privat sektorju so važne reference in znanje. Če delaš faks zaradi sebe potem pa ga definitivno dokončaj. Ampak glede na to, kar si napisal mislim, da je v igri bolj prva varjanta.

Jerry000 ::

Hvala za odgovor. Katera knjiga je dobra za te osnove? Je katera iztopajoča? html/css me še zanimata, ampak pri programiranju se mi pa konča. Nisem človek za to. Me je zanimalo na začetku, ampak sem imel takšne asistente da se mi je zagabil programiranje. In nekako preveč kompliciram za programerja:P. Nekako mi bol ležijo vizualna dela in tudi bol zanimivo mi je delat to.
Bi se pa rad naučil glede dizajna in css da to skupaj dam. vendar bi rabil nekoga da bi ga lahko kadarkoli vprašal in bi mi v živo pokazal oziroma me popravljal (najboljše v firmi, če bi bla kakšna), ker tam delaš dejansko to kar je. Ampak nevem kok rade firme vzamejo nekoga ki ima željo se nekaj naučit in ki ne napihuje kako use obvlada nakonc pa nč ne naredi

Marat ::

tudi jaz ti bolj svetujem tečaje in samoučenje. Kar se pa tiče tistih medijskih komunikacij- če je to na državni (javni) univerzi so predavanja javna in jih lahko obiskuješ tudi če nisi vpisan.

IceIceBaby ::

Kar se tiče gradiva pogooglaj tiste 3 stvari, ki sem ti jih zgoraj napisal. Za knjige žal ne vem, že dolgo nisem v teh vodah. Je pa za začetek IMHO skoraj vseeno kar izbereš. Glavno je, da dobiš nekaj osnov in začneš preizkušati stvari v praksi. Kasneje boš že sam videl kaj ti manjka in boš lahko izbral ustrezno gradivo.

Kar se pa zaposlitve tiče. Zelo težko boš našel firmo, ki bo vzela nekoga brez znanja. Ni veliko ljudi, ki bi na delovnem mestu želeli biti "varuška" nekomu, tudi, če dela zastonj.

Je pa dobra novica, da se lahko teh stvari naučiš dokaj hitro. Če imaš smisel za oblikovanje je važno, da spremljaš trende in naštudiraš photoshop oz. drug ustrezen software. Za to je na voljo miljone tutorialov.

html/css se pa v kakšnih 3 mesecih tudi kar solidno naučiš. Toliko, da boš znal samostojno skupaj spraviti konkretne strani. Tudi za to obstajajo tutoriali, ki te vodijo po korakih.

Ko boš znal samostojno delati dizajne in razreze pa lahko začneš iskati službo.

Jerry000 ::

ja razreze...problem je kodelaš po tutorialu in ti ne pride tako kot mora:). Sem že probaval in izrezal, potem pa mi je v dreamweaverju čisto drugače prišlo kot bi moralo.
No ja, bom potem še malo naštudiral to in potem iskal prakso (ki je nujna 2 meseca). Kaj pa če naprimer želim samo prakso opravit in se nekaj naučiti iz tega? Tudi bolje da stvar obvladam? Al te na praksi (pač v firmi ko si) uvajajo na to delo? Seveda bi še doma delal, poanta je da me to zanima in mi ni problem

zee ::

V tretjem letniku studija biokemije, sem ugotovil, da nocem imeti nic s klasicno biokemijo (t.j. v splosnem vzgajanje bakterij in prepricevanje, da naredijo kaj koristnega zame), vendar sem po tehtnem razmisleku ugotovil, da se splaca se malo potrpeti, saj sem v studij vlozil ze prevec casa, da bi ga kar tako pustil. Isto leto sem tudi ugotovil, me neizmerno veseli t.i. racunska kemija oz. racunska biokemija.

Ce mocno skrajsam: diplomiral in doktoriral sem iz racunske kemije, kjer se zdaj v Singapurju ukvarjam z razvojem povsem novega tipa antibiotikov.

Koncaj, kar si zacel, spotoma pa se ukvarjaj s tem, kar te zares zanima. Racunska kemija in GNU/Linux sta bila pri meni na zacetku stranski projekt. :)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Jerry000 ::

No to je lepo vedet da nisem edini:). Edino kar mi je tko je to da imam že 25 let in nič izkušenj s tem. Se mi zdi da sem malo pozen. Ampak ok, boljše to kot nikoli:)

garamond ::

Hojla. Nasvet, da se lahko naučiš oblikovanja iz internetnih strani in knjig je sicer zelo pragmatičen. In če bi delal samo oblikovanje interaktivnih stvari do določene mere smiselen. Na žalost pa ne gre tako lahko in je stvar podobna programiranju: lahko se naučiš programirati iz knjige PHP v 24. urah, samo je pa kvaliteta tvojega znanja vprašljiva, ozadja svojega novopridobljenega znanja pa sploh nimaš. Po drugi strani pa ravno praksa prinese vedno boljše in boljše sposobnosti.

Sicer pa se mi zdijo tečaji še najslabša opcija -- če so to tečaji za učenje tega, kako se dela s programi (s tehničnega vidika). To lahko greš tudi po knjigi s tutoriali.

Invictus ::

Ne poslušaj ljudi da so tečaji zanič. Nekateri mislijo da se lahko iz knjig naučiš vse kar hočeš. lahko, ampak v kakem času. Na tečajih v tednu ali dveh dobiš znanja, ki bi jih drugače iskal po bukvah mesec ali 2. Sploh če programa ne poznaš.

Na tečajih pač narediš nekaj vaj v kontroliranem okolju z predavateljem, ki ti pomaga ob problemih. Doma tega ni. Forumi pa vemo da znajo biti precej neuporabni pri začetnem učenju. Ker dobiš večinoma odgovor tipa RTFM.

Seveda je treba najti dobre tečaje. To zna biti pa večji problem.

Pa še nekaj. Na tečaju ne boš postal strokovnjak. Noben še ni postal strokovnjak z nekaj v 1 ali 2 tednih. Tam se boš samo seznanil z lastnostmi programa, jih preizkusil, nadaljevati boš moral pa doma sam, ali pa če si najdeš že kako delo, kjer boš nova znanja uporabil. To velja predvsem za bolj kompleksen software. Brez samoiniciative se pač ne da nič.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

D-monLord ::

Ce prides k nam na firmo in te jaz intervjujam, me bo zanimalo sledece.

Ali si vse stvari, ki si jih zacel tudi koncal (se pravi fax in podobno). Ker ce nisi, ti lahko samo recem: "Se pravi, ce ti dam delo, ki ti ne bo zanimivo ali pa pretezko zate, bos tudi odnehal preden koncas?"

Nasel bom nekaj kar se nisi nikoli naredil, te posedel za racunalnik, ti dal magar 2 uri in potem pogledal, ce si problem resil.

Glede na tvoje 'performase' na zgornje 2 zadevi bos dobil/ne bos dobil sluzbe.

Ce zelis v firmi uvajanje, bos ti placal meni. Ko bos naredil nekaj za firmo, bo firma placala tebi.

IceIceBaby ::

Meni se tečaji zdijo kul predvsem za začetek. Doma pogosto ne veš niti kje začeti. Na tečaju ti nekdo pokaže določene osnove, da dobiš potem malo volje za nadaljevanje.

Sicer pa so Lynda tutoriali zelo podobni pravim tečajem. Imaš lepo step by step video tutoriale, ki jim je res zelo lahko slediti.

garamond ::

Jaz mislim, da se lahko iz knjig naučiš tehničnega dela z dizajnerskimi programi. Seveda je cenejše in slabše, ker ob problemu ne moreš vprašati in takoj dobiti odgovora. Ampak knjiga mora biti primernega tipa, torej zaporedje vaj in ne kakšen priročnik vseh funkcij.

Predvsem kar sem hotel prej povedati: odvisno za kakšne tečaje gre, ampak učenje oblikovanja še zdaleč ni enako učenju uporabe programov.

Jerry000 ::

D-monLord je izjavil:


Nasel bom nekaj kar se nisi nikoli naredil, te posedel za racunalnik, ti dal magar 2 uri in potem pogledal, ce si problem resil.


Saj to...ker sploh nevem kaj dejansko delajo tkole in kake probleme rešujejo. Naredil sem že 2 plakata za neko predstavo in 1 logo (vse je blo bolj kot hobi). Nimam sploh občutka kako je ko prideš na firmo tkole. To vsepovsod po firmah plačaš za uvajanje (koliko)? Ker se mi nekako ne zdi...mislim, noben se ni rodil pameten in noben se ni rodil z znanjem, se mi zdi da nekaj uvajanja oziroma more bit, saj če nikoli nisi kaj takega delal se moraš navadit in naučit...kar se pa ne moreš sam, ti lahko samo izkušnje prinesejo dejanskega dela. al se motim


Se pa strinjam da so tečaji boljši, saj lahko tam za sprotni problem takoj vprašaš in rešiš. pravtako lahko vprašaš kar te zanima. Če bi tko delu s knjigo bi veliko več časa porabil zato...je pa res da je pač knjiga cenejša alternativa.

IceIceBaby ::

Uvajanje v podjetju ni enako učenju osnov.

Pomoje preveč kompliciraš in tuhtaš kaj bi. Enostavno začni delati. Postavi svoj blog in stran za portfolio. Sigurno imaš kolege, ki bi radi spletno stran, logo, plakat itd.

Mogoče si tudi malo prehitro skočil v to. Praviš da si naredil 2 plakata in 1 logo in že veš, da je to to kar hočeš delati. Mogoče boš po 20 plakatih videl, da vseeno ni vse tako, kot si predstavljaš.

Gandalfar ::

Sej je simple, prides v Kiberpipo in pomagas narediti novo stran, pomagas pri montazi videja in produkciji mnogih drugih vsebin. Placati ti ne bo treba, kvecjemu bos ti placan, ce se bo nasel kaksen kul razpis.

Jerry000 ::

sej to je problem ker rad kompliciram:P. Je pa res da mogoče nebo to zame, je pa res da me to zanima bolj od programiranja ki ga neznam. Tudi raje grem delat v photoshop ali pa nekaj vizualno urejat.

@Gandalfar. Kaj v kiberpipi bi lahko pridobil znanje? Bi bil pa vesel če bi lahko pomagal kot si omenil. Raje samo pomagam zraven kot pa nič, že iz tega se naučiš in dobiš občutek. Je pa res da ne poznam nobenega ki bi rabil spletno stran ali karkoli drugega, nimam tudi vez. Zato mi je malo težje mogoče.

IceIceBaby ::

Lahko ti jaz dam par stvari za delat :) Samo ne pričakovat, da boš že v prvih poskusih naredil kaj uporabnega.

Pošlji PM.

kalko ::

Takole bom rekel. Photoshop, Dreamweaver, Fireworks, itd. so samo orodja. Če mi nekdo reče "rad delam v Photoshopu", si je možnosti, da ga zaposlim, zbil skoraj do ledišča. Povsem druga zgodba pa je, če nekdo reče "uživam v oblikovanju" ali "všeč so mi vizualne komunikacije". Opaziš razliko?

Če se želiš ukvarjati z oblikovanjem, te mora najprej zanimati oblikovanje oz. vizualne komunikacije kot take. Zakonitosti oblikovanja, psihologija vizualnih komunikacij, teorije barv, ... ter seveda rabiš občutek, smisel, talent za to. Če dam primer iz fotografije - vsak se lahko nauči delati tehnično vrhunske fotke. Nič posebej težkega. Vendar je tehnična dovršenost le en (pogosto majhen) del dobre fotografije. Vsebine, izpovednosti, tistega dela, ki se ga ne da spraviti v neke tehnične okvire ter izmeriti s fizikalnimi enotami, pa se ne da kar tako naučiti. Rabiš talent in ogromno prakse, študiranje drugih fotografij, inspiracijo, ... Na koncu se izkaže, da je to mnogo pomembnejše kot fotoaparat, ki ga držiš v rokah. Dober fotograf bo naredil dobro fotografijo tudi s trotlco, medtem ko slabemu fotorgafu tudi Nikon D4 ne bo pomagal. Ali če preslikam na tvojo situacijo: Dober oblikovalec bo naredil dober dizajn tudi v Slikarju (karikiram), slab oblikovalec pa lahko pozna vse možnosti Photoshopa, pa bo še vedno naredil slab dizajn.

Moj nasvet bi torej bil: Če te zanima oblikovanje, za začetek pozabi na učenje uporabe orodij. Najprej rabiš znanje oblikovanja. Zato bi ti za začetek priporočal kakšen bolj "umetniški" tečaj, kjer se spoznaš s teoretičnimi osnovami oblikovanja, psihologijo vizualnih komunikacij in podobno. Šele potem pride na vrsto učenje uporabe orodij, kar pa se lahko vse naučiš sam iz tutorialov in knjig.

D-monLord ::

Najlazje je, ce zacnes 'prerisovat'.
Vzames plakat/design, ki ti je vsec in probas naredit podobnega.
Ko to delas naletis na problem, ki ga ne znas resit. Gres na google/pogledas v knjige in probas najti resitev.
Jaz sem se vse tako naucil. Brez tecajev. Sem pa res prej 'prebral' (bolje preletel) ene 5 knjig, da sem okvirno vedel zakaj se gre (in da sem se potem, ko sem videl problem, spomnil da sem to nekje ze videl/bral).

Osebno se nisem tako sel design ampak programiranje. Znam pa tudi Photoshop/Ilustrator in podobne zadeve, ce je kdaj treba kaj zrisat/razrezat/popravit (in design sem se tocno tako ucil kot programiranja - najdes 'problem' in ga probas resit).
In vedno, ko najdes resitev se vedno vprasaj: "Ali se da bolje? Zakaj to deluje? Zakaj sem naredit to in to in potem nekaj drugega in ne obratno? ..." Ko znas na taksna vprasanja odgovorit, potem ves kaj delas in lahko svoje delo argumentiras (in s tem prepricas ostale, da si ti tisti, ki VE KAJ DELA in se bodo zaceli obracati nate za nasvete).

Ce bos osvojil ta nacin razmisljanja bos na koncu tudi programiral lahko, pa ceprav 'to ni zate' (une stvari, ki 'niso zate', so ravno tiste stvari katerih se lotis, ker takrat, ko bos te stvari zgruntal, bos zelo napredoval tudi na ostalih podrocjih - aka. izberes tezjo pot).

Invictus ::

D-monLord je izjavil:

Ce prides k nam na firmo in te jaz intervjujam, me bo zanimalo sledece.

Ali si vse stvari, ki si jih zacel tudi koncal (se pravi fax in podobno). Ker ce nisi, ti lahko samo recem: "Se pravi, ce ti dam delo, ki ti ne bo zanimivo ali pa pretezko zate, bos tudi odnehal preden koncas?"

Nasel bom nekaj kar se nisi nikoli naredil, te posedel za racunalnik, ti dal magar 2 uri in potem pogledal, ce si problem resil.

Glede na tvoje 'performase' na zgornje 2 zadevi bos dobil/ne bos dobil sluzbe.

Ce zelis v firmi uvajanje, bos ti placal meni. Ko bos naredil nekaj za firmo, bo firma placala tebi.


Nova vrsta zaposlitve. Delojemalec mora plačat delodajalca. Zanimivo. Tega pa še nisem videl ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

IceIceBaby ::

Bolj znane odvetniške pisarne že dolgo delajo na podoben način :)

Invictus ::

Vem. Ampakmi nismo odvetniki. In žal v Sloveniji ni računalniškega podjetja s takim renomejem da bi si to lahko privoščil ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Jerry000 ::

Hvala za odgovore. Bom v naslednjih dneh malo pogledal katere knjige so najboljše za oblikovanje (osnove). Edino če kdo od vas ve katera knjiga je ql za začetke

Invictus ::

Pojdi malo na youtube za tutoriale. Se najde kaj pametnega ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gandalfar ::

Zacni hodit na tole: http://wwwhmb.si/
Javi se za tole naslednji vikend: https://www.facebook.com/events/3482007...

itd. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Začetki programiranja

Oddelek: Programiranje
359537 (2354) TheBlueOne
»

Grafično oblikovanje.Prosim za nasvet

Oddelek: Pomoč in nasveti
6815 (620) Killermode
»

Delo

Oddelek: Loža
153421 (2671) 3man
»

Potrebe po izdelovalcih oz. oblikovalcih internetnih strani

Oddelek: Izdelava spletišč
313127 (2202) Hair
»

linux inženir

Oddelek: Programska oprema
321825 (1286) Bakunin

Več podobnih tem