Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi

joez7 ::
Pač se jim ni izšel zastavljen poslovni model.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Bizkit45 ::
a ostali tudi lahko kar prekinejo netmetering? oz. vem da lahko, ampak kaj to potegne za seboj?..

Lonsarg ::
Nic ne potegne za seboj ker za nove ga itak ni, stari so pa ze lepe denarje profitirali in ne bo noben v minusu.
V praksi najbrz ostali ne bodo skenslali se leta, velike firme raje naredijo minimalni minus per stranko v zameno za boljsi marketing. SunContract pa je palcek brez zaledja, ki je dejansko nastal samo z namenom profitiranja od netmeteringa.
V praksi najbrz ostali ne bodo skenslali se leta, velike firme raje naredijo minimalni minus per stranko v zameno za boljsi marketing. SunContract pa je palcek brez zaledja, ki je dejansko nastal samo z namenom profitiranja od netmeteringa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Utk ::

Bizkit45 ::
Nic ne potegne za seboj ker za nove ga itak ni, stari so pa ze lepe denarje profitirali in ne bo noben v minusu.
Tnx za to razlago, makes sense

jest10 ::

feryz ::
Kot da baterija kaj reši!?
Popolnoma nič, presek letne pridelave in porabe ostane popolnoma enak.
Popolnoma nič, presek letne pridelave in porabe ostane popolnoma enak.

anketa_se ::
Pozdravljeni,
prosim vas za mnenje o sončnih elektrarnah:
https://1ka.arnes.si/a/ccac4c72
Anketa je osnova za diplomsko nalogo na temo "Odnos prebivalstva do postavljanja domačih fotovoltaičnih elektrarn".
Hvala!
prosim vas za mnenje o sončnih elektrarnah:
https://1ka.arnes.si/a/ccac4c72
Anketa je osnova za diplomsko nalogo na temo "Odnos prebivalstva do postavljanja domačih fotovoltaičnih elektrarn".
Hvala!

MadMax ::
Optimist 
Ta hit&run vesolc je že zdavnaj pozabilo kam vse je sploh linke posejalo.

Ta hit&run vesolc je že zdavnaj pozabilo kam vse je sploh linke posejalo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

J.McLane ::
potem samo vprašanje časa kdaj bodo to storili še drugi, ker očitno lahko, tole so nas zgleda res mal na suho, sploh tiste, ki smo ujeli zadnji vlak za letni net-metering.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Tudi petrol ne sklene več letnega meteringa. Samo še mesečni.
Tole JE samo za nove? Stari kolkor vem ostanejo po starem (na Netmeteringu).

jest10 ::
Tudi petrol ne sklene več letnega meteringa. Samo še mesečni.
Tole JE samo za nove? Stari kolkor vem ostanejo po starem (na Netmeteringu).
Ne moreš več priti k petrolu in ohraniti letni metering.
Prav tako E+ že nekej komplicira, ker jih kliče preveč uporabnikov SC

Potem je to rešitev za net metering.
Vsi ga ukinejo in vsi sprejmejo samo še mesečni obračun.
Simpl kot pasulj.
Vsi ga ukinejo in vsi sprejmejo samo še mesečni obračun.
Simpl kot pasulj.

Utk ::
Z rokami delamo, z ritjo podiramo. Panele se je subvencioniralo zarad toplotnih črpalk, če smo realni, da se bo manj kurilo drva. Nove hiše ne rabijo niti panelov niti itak ne bojo kurile drv (vsaj ne 20 metrov mokrih). In zdaj bomo šli nazaj na to. Čeprav se zrak že tako ni ravno bistveno izboljšal, bi se pa še poslabšal, če bi bilo TČ še manj.

Gen-I še jemlje prebežnike.

telexdell ::
Ne moreš več priti k petrolu in ohraniti letni metering.
Prav tako E+ že nekej komplicira, ker jih kliče preveč uporabnikov SC
Je razlika ali želiš priti nekam ali si že tam. Pa razlika je tudi, od kot želiš priti. Da SC ukinja netmetering je znano že kar nekaj časa, tako ljudje nimajo veliko možnosti izbire. Kako se potem obravnava potencialne stranke je pa stvar poslovne politike podjetja. Če je ta poslovna politika pokvarjena (kar se vidi tako pri ceni manjkov kWh za netmetering odjemalce kot pri zapiranju servisov na demografsko ogroženih območjih...) je pač stanje kot je. Na nas pa je, da jim z obiskom njihovih servisov in drugih storitvenih mest to tudi povemo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Poslovna politika jih lahko zavrne (mislim da še tega ne morejo, ampak te morajo zakonsko sprejeti).
Pogodbeno te dobavitelji ne morejo drugače vezati, kot je na soglasju in pogodbi z ELES-om, torej morajo ponuditi letni net metering.
Pogodbeno te dobavitelji ne morejo drugače vezati, kot je na soglasju in pogodbi z ELES-om, torej morajo ponuditi letni net metering.

J.McLane ::
A tudi SC? potem lahko zaprejo štacuno.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Poslovna politika jih lahko zavrne (mislim da še tega ne morejo, ampak te morajo zakonsko sprejeti).
Za običajne gospodinjske odjemalce je zakonsko zahtevano. Za neto meritve pa nisem prepričan. Nenazadnje, niso vsi dobavitelji ponujali to možnost. Ene pa je dejstvo- iz starega na novi sistem lahko greš kadar hočeš, nazaj pa nikoli več. In če koga prepričajo, bodo še več pokasirali od njega.

Kako se bo tole obneslo ob malo večjemu vetru? https://www.velenjcan.si/gospodarstvo/p...

fikus_ ::
Saj bo verjetno zavarovano, se bo potem zavarovalnica ukvarjala, če bo kaj narobe.
V članku navajajo same dobre strani, se bere kot reklama,... Kaže da morajo dobiti zeleno luč od občanov.
V članku navajajo same dobre strani, se bere kot reklama,... Kaže da morajo dobiti zeleno luč od občanov.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zavarovalnica NE sklepa zavarovanj v minus - Je vedno v profitu. Ali pa te sploh ne zavaruje.

nekikr ::
Tu ne sme priti do realizacije. Nikakor. Samo največji kreten bi to postavil na jezero, ki je dejansko v funkciji. Namesto, da bi naredili drugi blok ali na vse trgovske centre, garažne hiše itd. postavili panele, jih bomo dali na gladino jezera. Da bo vsaj sprehajalec lahko občudoval kretenizem modernega človeka namesto da bi občudoval naravo.

Lonsarg ::
Cel point postavljanja na streho od his (ali blokovl je da je ta povrsina nekoristna za karkoli drugega.
Postavljati in porabljati naravno povrsino je neumno dokler ne zmanjka streh.

starfotr ::
Investitorjem se ne izplača drobiti elektrarn na majhne kose. Radi bi veliko. Zadeve bodo slej ko prej potonile na dno jezera in tega nihče ne bo pospravil. Če pa pride do razbitja (kot se je to že dogajalo na agrofotovoltaiki), pa razbitih kosov sploh ni mogoče pospravit in nastane degradirano območje.
Sicer pa so ekološki spranci veseli, ko se naredi kaka nova fotonapetostna elektrarna ali skupnost.
https://focus.si/v-hrastniku-ze-druga-z...
Ampak, ko zapiha pravi veter (v tem primeru vojna), so pa proti enemu dobavitelju razsmernikov.
https://focus.si/poziv-energetskim-skup...
No, saj so v NVOjih tudi proti drugim zadevam, kot je izraelski wix za spletne strani.
Kje so bili prej, ko se je odločalo o tem? Saj bi lahko investitorji izbral tudi npr. nemški SMA. ali pa karkoli drugega. https://www.sodo.si/objave/informativna...
Ali pa za spletne strani recimo kaj odprtokodnega.
Sicer pa so ekološki spranci veseli, ko se naredi kaka nova fotonapetostna elektrarna ali skupnost.
https://focus.si/v-hrastniku-ze-druga-z...
Ampak, ko zapiha pravi veter (v tem primeru vojna), so pa proti enemu dobavitelju razsmernikov.
https://focus.si/poziv-energetskim-skup...
No, saj so v NVOjih tudi proti drugim zadevam, kot je izraelski wix za spletne strani.
Kje so bili prej, ko se je odločalo o tem? Saj bi lahko investitorji izbral tudi npr. nemški SMA. ali pa karkoli drugega. https://www.sodo.si/objave/informativna...
Ali pa za spletne strani recimo kaj odprtokodnega.

Je pa hec, da velenjska jezera niso naravna površina. Nastala so kot posledica ugrezanja zemlje zaradi izkopa lignita. Če si res tak naravovarstvenik pol bi se moral boriti, da re kultivirajo okolico tako, kot je bila pred rudnikom. Pol pa jezer ne bo več in bodo mogoče lahko postavili agrofotovoltaiko

fikus_ ::
Cesta Dravograd Libeliče bi morala ze davno biti generalno sanirana, pa ne gre, ker je tam zraven mokrišče in žabice ter seveda naravovarstveniki. Mokrišče je nastalo z izgradnjo HE Dravograd, torej poseg človeka v naravo.
Ali bodo v Velenju delali SE na vodi? Dvomim.
Ali bodo v Velenju delali SE na vodi? Dvomim.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

V Velenju NE. Plan je v Šoštanju.
https://www.te-sostanj.si/prva-plavajoc...
https://www.te-sostanj.si/prva-plavajoc...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

asinhronc ::
Cel point postavljanja na streho od his (ali blokovl je da je ta povrsina nekoristna za karkoli drugega.
SE pridejo do izraza samo v dveh primerih. Tam kjer se energija porabi takoj (ali hrani lokalno), ali pa da jih daš na prenosno omrežje, tako pa se jih tudi na koncu bi moralo vmeščati. Strehice, pa strehice, pa 400 V, paralela, ter napajaj mesta, je na koncu le navadna človeška neumnost. Na takśnem sistemu je Edison potem dokončno izgubil vojno s Teslo. DC gor ali dol. Na koncu so tukaj le velike izgube in predrag sistem. In to drugo. Zmagal bo le tisti sistem, ki bo ekonomsko najbolj sprejemljiv. Pa ne iz vidika cene panelov, ampak vsega okoli.
Bog ne daj, pa da Pegausu poveš koliko izgub bo, če na koncu tisoče panelov na 400 V napaja 20 kV mrežo. A v Sloveniji sedaj zastonj delamo pilotni projekt hlajenja vodnikov visokonapetosnih daljnovodov, da lahko prenesemo več energije na istem omrežju? Superprevodniki in naravno okolje? Mokre sanje.
Tu ne sme priti do realizacije. Nikakor. Samo največji kreten bi to postavil na jezero, ki je dejansko v funkciji..
Kaj pa je funkcija Družmirskega jezera? Velenjsko jezero je pogojno v funciji, pa še to njegov bolj vzhodni del, na zahodnem. delu se vse zgolj pogreza.

Ma kdo izkušnje z optimizatorji za Deye. Konkretno SUN - XL02-B (A).
Zanimam me komunikacija z razsmernikom, in kaj se zgodi, ko pade razsmernik ven.
Ali gre v 1V (sklene panel) kot S440 (solaredge)?
Gre se za požarno varnost.
Se pa jim godi upor prebivalstva? https://www.velenjcan.si/gospodarstvo/j...
Zanimam me komunikacija z razsmernikom, in kaj se zgodi, ko pade razsmernik ven.
SE pridejo do izraza samo v dveh primerih. Tam kjer se energija porabi takoj (ali hrani lokalno), ali pa da jih daš na prenosno omrežje, tako pa se jih tudi na koncu bi moralo vmeščati. Strehice, pa strehice, pa 400 V, paralela, ter napajaj mesta, je na koncu le navadna človeška neumnost. Na takśnem sistemu je Edison potem dokončno izgubil vojno s Teslo. DC gor ali dol. Na koncu so tukaj le velike izgube in predrag sistem. In to drugo. Zmagal bo le tisti sistem, ki bo ekonomsko najbolj sprejemljiv. Pa ne iz vidika cene panelov, ampak vsega okoli.
Bog ne daj, pa da Pegausu poveš koliko izgub bo, če na koncu tisoče panelov na 400 V napaja 20 kV mrežo. A v Sloveniji sedaj zastonj delamo pilotni projekt hlajenja vodnikov visokonapetosnih daljnovodov, da lahko prenesemo več energije na istem omrežju? Superprevodniki in naravno okolje? Mokre sanje.
Tu ne sme priti do realizacije. Nikakor. Samo največji kreten bi to postavil na jezero, ki je dejansko v funkciji..
Kaj pa je funkcija Družmirskega jezera? Velenjsko jezero je pogojno v funciji, pa še to njegov bolj vzhodni del, na zahodnem. delu se vse zgolj pogreza.
Se pa jim godi upor prebivalstva? https://www.velenjcan.si/gospodarstvo/j...
Zgodovina sprememb…

WaterBoy ::
Mojstri. Ima kdo kaj izskušenj z solis inverterji. Bolj natančno me zanima za solis S6-EH3P30K-H.
Hvala
Hvala

Mojstri. Ima kdo kaj izskušenj z solis inverterji. Bolj natančno me zanima za solis S6-EH3P30K-H.
Hvala
MAl prebrskaj evsvet.eu sem tu našel zase kar nekaj namigov.
Dugače pa maš to 30kW mašino z HV (200-600V) DC stranjo za baterije - 30-100kWh?
A kakega Deya LV še nisi gledal? - so kar zanimivi za hišne projekte.

eriCartman ::
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
ali bo tole beg k ostalim...ali ostali ponudniki bodo sploh sprejemali prebežnike?

WaterBoy ::
Hvala
MAl prebrskaj evsvet.eu sem tu našel zase kar nekaj namigov.
Dugače pa maš to 30kW mašino z HV (200-600V) DC stranjo za baterije - 30-100kWh?
A kakega Deya LV še nisi gledal? - so kar zanimivi za hišne projekte.
Bom pogledal. Hvala.
Imam sledečo zadevo: Na firmi imamo solar edge 33,3 in bi dodali baterijo. Baterija sunwoda oasis60 in solis S6-EH3P30K-H inverter. Tak je plan. Sedaj pa ne vem ali lahko daš solar edge na gen port (kot deye) in vse voziš čez solis inverter ali ne.

Odvisno kako mate soglasje. Če maste netmetering po starem, lepo pustite obstoječe pri miru in prigradite nov sistem. Osebne se ne naklanjam priklopu zunanje SE na gen port. Izkušnje z Deye - 10kW Deye prenese lepo do 5kW na gen portu - (prenese še več, do 10kW), če je več začnejo brnet ventilatorji, sprva notranji, pol pa še zunanji (čez 65db), drugač pa zadeva obratuje pasivno.
Baterija pa se dodaja min 2x moč SE, ali dnevna poraba.
Bojazen JE, če maš na gen portu, da v mejnih situacijah SE ali hibrid ne odreagirata dovolj hitro.
Deye hibrid se lepo obnaša v kombinaciji z SE priklopljeno na grid port. Na Load (backUp) portu lahko maš vse, prehodno zdrži 2x nazivno moč, v BackUp modu pa dolgotrajno nekje 50% nazivne.
Pol pa igra baterija dvojno vlogo, kompenzira nihanje porabe, in ma rezervo za eveentuelni BacUp.
Dela powershaving.
Odvisno ali boste šli v samogradnji ali pa na ključ, solis baterije so kar drage.
Za te moči >30kW ma tut Deye HV hibride.
Baterija pa se dodaja min 2x moč SE, ali dnevna poraba.
Bojazen JE, če maš na gen portu, da v mejnih situacijah SE ali hibrid ne odreagirata dovolj hitro.
Deye hibrid se lepo obnaša v kombinaciji z SE priklopljeno na grid port. Na Load (backUp) portu lahko maš vse, prehodno zdrži 2x nazivno moč, v BackUp modu pa dolgotrajno nekje 50% nazivne.
Pol pa igra baterija dvojno vlogo, kompenzira nihanje porabe, in ma rezervo za eveentuelni BacUp.
Dela powershaving.
Odvisno ali boste šli v samogradnji ali pa na ključ, solis baterije so kar drage.
Za te moči >30kW ma tut Deye HV hibride.
Zgodovina sprememb…

TribesMan ::
Komunikacije med temi optimizatorji in razsmernikom ni.
Imaš dodaten PLC modul (koncentrator), ki komunicira z optimizatorji.
Zadeva gre na 1V/panel, če ugasneš koncentrator in inverter.
Inverter ima tudi izhod za napajanje koncentratorja, tako da lahko dosežeš da se celoten sistem izklopi ko izklopiš inverter.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.
Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Komunikacije med temi optimizatorji in razsmernikom ni.
Imaš dodaten PLC modul (koncentrator), ki komunicira z optimizatorji.
Zadeva gre na 1V/panel, če ugasneš koncentrator in inverter.
Inverter ima tudi izhod za napajanje koncentratorja, tako da lahko dosežeš da se celoten sistem izklopi ko izklopiš inverter.
Hvala. To verjetno velja tako za A kot za B. B naj bi mel možnost še branja parametrov z zunanjim app.
To me zanima, če bi kdaj šel dol iz SolarEdga na Deya.

"A" nima nobene komunikacije, ali opcije za fire safety switch off... je samo optimizator.
Samo "B" ima to funkcionalnost.
Samo "B" ima to funkcionalnost.

Hvala. Ali obstaja kaka varianta, da obstoječi string z S440 (solaredge) priklopim na Deye?
Dodaten PLC modul ? in obdržim požarno zaščito brez menjave optimizatorjev?
Dodaten PLC modul ? in obdržim požarno zaščito brez menjave optimizatorjev?

Ne to ni mogoče.
SolarEdge optiji delajo samo skupaj s SolarEdge inverterjem.
Obstaja en "tool" ki izklopi "safe DC" v SolarEdge optijih, in dobiš potem samo navaden optimizator, ki deluje stalno, brez možnosti izklopa ali varnosti pred požarom.
Ampak tudi v tem primeru bi moral najverjetneje spremenit konfiguracijo stringa, ker bi zelo verjetno imel previsok Voc za Deye inverter.
SolarEdge optiji delajo samo skupaj s SolarEdge inverterjem.
Obstaja en "tool" ki izklopi "safe DC" v SolarEdge optijih, in dobiš potem samo navaden optimizator, ki deluje stalno, brez možnosti izklopa ali varnosti pred požarom.
Ampak tudi v tem primeru bi moral najverjetneje spremenit konfiguracijo stringa, ker bi zelo verjetno imel previsok Voc za Deye inverter.

Hvala. Se pravi ločitev ni tako enostavna. Si mi razjasnil kar nekaj dilem.

David Mayer ::
Mojelektro je nadgrajen s tistimi dnevnimi količinami in grafi - pa 'sinusni cikel' lepo seka 0 pri izravnavi in vsak dan kaže stanje a- a+ in saldo, že skoraj uporabno... V redu to, se vidijo posledice ai? Če zbirajo ideje in so sicer čisto brez dela, naj še dodajo primerjavo dveh ali več let kot zanimivost, kako se premika izenačenje po letih, je tudi kak mesec razlike včasih.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()