Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi

iloveboobz ::
Najprej točno povej, kaj je tvoj ciljni namen? Kaj bi rad dosegel z tem inverterjem, kaj že maš...
smoki

joez7 ::
Mam že SE 10kWpik (SE10K-SI0TEBEN4). NetMetering. Inmeter za omejitev oddajne moči.
Rad bi še imel powershawing.
Pa po možnosti tudi backup - zamik je lahko tudi več minut (samo za 1f, max 2kW- svoja veja).
Ne rabim UPS za celo hišo. Najraje vidim, če ob izpadu omrežja, pade tudi men vse ven.
Iščem pač cenovno ugodno rešitev.
Nekako se nagibam k razsmerniku + polnilcu aku (LiFePo 48V). Razsmernik mora obratovati v zeroExport.
Rad bi še imel powershawing.
Pa po možnosti tudi backup - zamik je lahko tudi več minut (samo za 1f, max 2kW- svoja veja).
Ne rabim UPS za celo hišo. Najraje vidim, če ob izpadu omrežja, pade tudi men vse ven.
Iščem pač cenovno ugodno rešitev.
Nekako se nagibam k razsmerniku + polnilcu aku (LiFePo 48V). Razsmernik mora obratovati v zeroExport.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Cheap varjanta bo čisto ločena zadeva z DIY baterijo (kupiš škatlo z BMS in celice) pa recimo en takšen inverter
https://anenji.com/products/6200w-48v-h...
Sam zadeva ni gridtie, tko da bo treba prevezat porabnike čez njega.
Dajat še en gridtie inverter zram obstoječga solaredge-a je kr dobr recept za tezave. Tko maš pa čist ločen sistem.
Če bi hotu to nardi efektivno, bi menjak obstoječ inverter za hibridnega, k bi znal delat tut peakshaving. Sam k si poročen z solaredge in netmetering pogodbo, si pač pečen v tem smislu.
Na konc dneva boš pa ugotovil, da je najbolj ekonomično pustit cel sistem na mir in nič dodajat. Oz. eventuelno dodat še kake panele zram, ker maš potem pozim večji izplet in posledično manj obremenjuješ omrezje cez dan.
Zgolj in samo zarad peak shave-a dodajat neke sistem zram je pa ekonomska budaleština.
https://anenji.com/products/6200w-48v-h...
Sam zadeva ni gridtie, tko da bo treba prevezat porabnike čez njega.
Dajat še en gridtie inverter zram obstoječga solaredge-a je kr dobr recept za tezave. Tko maš pa čist ločen sistem.
Če bi hotu to nardi efektivno, bi menjak obstoječ inverter za hibridnega, k bi znal delat tut peakshaving. Sam k si poročen z solaredge in netmetering pogodbo, si pač pečen v tem smislu.
Na konc dneva boš pa ugotovil, da je najbolj ekonomično pustit cel sistem na mir in nič dodajat. Oz. eventuelno dodat še kake panele zram, ker maš potem pozim večji izplet in posledično manj obremenjuješ omrezje cez dan.
Zgolj in samo zarad peak shave-a dodajat neke sistem zram je pa ekonomska budaleština.
smoki
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

Hvala. SolarEdge ma v svojih manualih preigrane variante več razsmernikov vzporedno SE10k + RWS ali RWB - sam pol si omejen z njihovimi bat. Kako je v praksi?? Ena izmed variant je menjava SE10k za RWS + BYD LVS (sam je drago)
V praksi sem si ogledal (in mam ponudbo) sistem z SE17K + Deye 15kW + Deye 16kWh.
Vse skupaj vezano kot UPS sistem.
SE na gen. Deye - notranja inštalacija na back. Deye izhod. Grid na grid Deye.
Pa mi ni nekako potegnilo - SE se greje, ko je sonce, Deye se greje 24h.
Po zagotovilu monterja, majo to preizkušeno izvedbo. Cel objekt je 24h na UPSu.
Mogoče bi pri men prišla v poštev varianta - Deye priklopljen na grid (zeroExport)+ SE na grid + porabniki na grid. Na back. pa samo nujna stvar.
No potem je potrebno še prepričat Deya - da večino časa spi
.
Bom se zgleda še kar nekaj časa izobraževal
.
Bo zgleda še mal za počakat - videt dobro delujočo izvedbo in jo pokopirat.
V praksi sem si ogledal (in mam ponudbo) sistem z SE17K + Deye 15kW + Deye 16kWh.
Vse skupaj vezano kot UPS sistem.
SE na gen. Deye - notranja inštalacija na back. Deye izhod. Grid na grid Deye.
Pa mi ni nekako potegnilo - SE se greje, ko je sonce, Deye se greje 24h.
Po zagotovilu monterja, majo to preizkušeno izvedbo. Cel objekt je 24h na UPSu.
Mogoče bi pri men prišla v poštev varianta - Deye priklopljen na grid (zeroExport)+ SE na grid + porabniki na grid. Na back. pa samo nujna stvar.
No potem je potrebno še prepričat Deya - da večino časa spi

Bom se zgleda še kar nekaj časa izobraževal

Bo zgleda še mal za počakat - videt dobro delujočo izvedbo in jo pokopirat.

Je pa nekako računica - samogradnja brez subvencije, nekoliko manj kot na ključ z subvencijo.

samo za peakshaving ni nobene računice; tako DIY kot na kjuč. Sploh če se sistem blokov še kaj spremeni in nebojo več tako eksesne cene najdrazjih blokov.
Na tvojem mestu bi dodal raje kak panel (magari sam) da povečaš letni izplen in je to to. Maš več letne rezerve pa še "peakshavalo" ti bo čez dan več, ker boš imel več razpolozljive solarne moči in boš posledično rabu manj iz omrezja. Nočni bloki so pa itk pocen skozi vso leto.
Na tvojem mestu bi dodal raje kak panel (magari sam) da povečaš letni izplen in je to to. Maš več letne rezerve pa še "peakshavalo" ti bo čez dan več, ker boš imel več razpolozljive solarne moči in boš posledično rabu manj iz omrezja. Nočni bloki so pa itk pocen skozi vso leto.
smoki
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

133780 ::
Mogoče gre tudi za hobi, ker pod domnevnih 7-15€/mo za moč mesečno z DDV se bo težko prišlo, pa že to je verjetno relativno neopazen strošek glede na ostalo. Nekateri sosedi plačajo kar vnaprej letni dobropis, da jim ni niti potrebno spremljati položnic, mogoče še kakšen cashback na ovinek cuknejo.

Če rabiš hobi, si na lopi/vikendu/garazi zmontiraj offgrid elektrarno, pa maš nekaj za igračkat se. Sistem na kjuč pa pustiš pr mir.
smoki

Meni je načeloma precej vseeno, kako si ljudje mesarijo račun/glavo, sam bi verjetno veliko vzel prej rešitev smiselnih kapacitet na ključ, ker si ne zaupam glede montaže SE.

Včasih se splača mal pomozgat in it v samogradnjo. Če ne druzga, da zabiješ čas in se nekaj novega naučiš. Ni pa faj kaj falit. Je včasih zlata vredno, da lahko sam vzdržuješ.
Osnovo itak mam, sedaj je še samo piljenje fines.
Osnovo itak mam, sedaj je še samo piljenje fines.

En sosed prodaja hišo z aktivno letno netirano elektrarno. Malo me favšljiv firbec muči, če bo nov lastnik upravičen - ostalo menda ostaja enako, tudi ne bi vedel, jaz sicer upam, da ne!

Bizkit45 ::
Z novim lastnikom se sklene nova pogodba. Sedaj pa logično sklepaj, zakaj bi dobavitelj izdal letno netiranje, ce ga lahko upali po žepu? Meni je outcome jasen, bi mi bilo pa zelo zanimivo izvedeti, ce res slucajno ostane letno netiranje novemu lastniku..

Utk ::
Z novim lastnikom se sklene nova pogodba. Sedaj pa logično sklepaj, zakaj bi dobavitelj izdal letno netiranje, ce ga lahko upali po žepu? Meni je outcome jasen, bi mi bilo pa zelo zanimivo izvedeti, ce res slucajno ostane letno netiranje novemu lastniku..
Imaš konkreten podatek da vsi prodajalci zavračajo netmetraše ali samo bluziš?
Ker kolk je meni znano, imaš obrazce na internetu, in še nisem slišal da bi kdo zavrnil novo stranko. Ne vem niti če to sploh sme.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Imaš konkreten podatek da vsi prodajalci zavračajo netmetraše ali samo bluziš?
Ker kolk je meni znano, imaš obrazce na internetu, in še nisem slišal da bi kdo zavrnil novo stranko. Ne vem niti če to sploh sme.
Bluzim :)
Nekje sem prebral, niti ne vem kje, mogoče tu na forumu. Dejansko je pa res, da se sklene nova pogodba. In pri novi pogodbi moraš biti hudo srečen, da ti ostane letni metering. Ni možno, da samo jaz tako razmišljam, ali pač..

feryz ::
Glede na to, da elektro ponavadi nič ne spreminja razen plačnika, ko se menja lastništvo in da pogoje netmeteringa diktira ravno elektro, bi moral ta ostati.
Ni pa nujno, verjetno je odvisno na koga naletiš.

Utk ::
On bolj namiguje, da ti noben prodajalec ne bo hotel sklenit pogodbe po netmeteringu, ker je to taka strašna izguba.

Seveda, seveda. Če v Žurnalu piše tako, potem bo že držalo.
A ni ta že crknil, glede na to, da so vse stranke samo metraši? Kolikor vidim, še nove novači.
https://suncontract.org/si/?utm_source=...
A ni ta že crknil, glede na to, da so vse stranke samo metraši? Kolikor vidim, še nove novači.
https://suncontract.org/si/?utm_source=...

telexdell ::
Glede na to, da elektro ponavadi nič ne spreminja razen plačnika, ko se menja lastništvo in da pogoje netmeteringa diktira ravno elektro, bi moral ta ostati.
Kakšna je razlika, če hišo prodaš in pride nov lastnik ali, če hišo podeduješ in pride nov lastnik? Ko sem sam podedoval hišo sem le na naslove izdajateljev položnic poslal sklep o dedovanju (ali pa še to ne) in nove podatke plačnika. Nisem sklenil nobene pogodbe z upravljalcem omrežja niti z dobaviteljem električne energije. Če pomislim- dejansko uporabljam omrežje brez pogodbe in mi dobavljajo elektriko brez pogodbe. Račune plačujem redno. Jih naj neham, ker nimamo pogodbenega odnosa?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Kakšna je razlika, če hišo prodaš in pride nov lastnik ali, če hišo podeduješ in pride nov lastnik? Ko sem sam podedoval hišo sem le na naslove izdajateljev položnic poslal sklep o dedovanju (ali pa še to ne) in nove podatke plačnika. Nisem sklenil nobene pogodbe z upravljalcem omrežja niti z dobaviteljem električne energije. Če pomislim- dejansko uporabljam omrežje brez pogodbe in mi dobavljajo elektriko brez pogodbe. Račune plačujem redno. Jih naj neham, ker nimamo pogodbenega odnosa?
Pogodbo sigurno maš. Če ne druge, od tvojega predhodnika.
Če maš MojElektro - maš notri poleg št. odjemnega mesta - na osnovi te številke, lahko dobiš kopijo izvorne pogodbe. Drugače pa imaš na računu.
GenI ma na portalu. ECE ma na portalu, kako majo ostali pa ne vem.

telexdell ::
Pogodbo sigurno maš. Če ne druge, od tvojega predhodnika.
Če maš MojElektro - maš notri poleg št. odjemnega mesta - na osnovi te številke, lahko dobiš kopijo izvorne pogodbe. Drugače pa imaš na računu.
GenI ma na portalu. ECE ma na portalu, kako majo ostali pa ne vem.
To sem zapisal v razmislek tisti, kateri razmišljajo, da netmeterin preneha, če prodaš/kupiš nepremičnino. Netmetering se nanaša na merilno mesto in napravo ne pa na lastnika! Seveda pa lahko novi lastnik naredi spremembo, če mu stanje po nakupu ne ustreza.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()

Tu je mogoč dilema. Kot prestavilo priključka. Bivši lastnik, hipotetično lahko zahteva prenos priključka na novo lokacijo?

GregiB ::
Mal vmesno vprašanje... V SolarEdge web appu mi noče prikazat Dashboarda... Imam samo jaz problem? Se je komu že to dogajalo? Vse ostalo... Layout, Analysis idr. dela bp?!
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Mal vmesno vprašanje... V SolarEdge web appu mi noče prikazat Dashboarda... Imam samo jaz problem? Se je komu že to dogajalo? Vse ostalo... Layout, Analysis idr. dela bp?!
Men dela. Je pa res, da je zadnje čase blo nekaj posodobitev, pa se je nekajkrat mal obotavljalo.

BigWhale ::
Jaz sem en mesec nazaj menjal lastnika prikljucka. Na pogodbi se je spremenilo ime, vse ostalo je pa ostalo enako in netmetering je ostal.

Jaz sem en mesec nazaj menjal lastnika prikljucka. Na pogodbi se je spremenilo ime, vse ostalo je pa ostalo enako in netmetering je ostal.
Hvala za napisano. S prve roke je še najboljše.
Zanimivo, da je ostalo, pohvalno od distributerja.

Tudi sosed navdušen, se menda seli na Hrvaško v naslednje pol leta, pa je nekaj že, nekaj pa bi še rad razdelil po Sloveniji. Jaz sem pa samo še bolj zelen od zavisti. Za povrh pa še pravi, da je avgust bil eden najboljši zadnjih 5 let ali koliko?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 133780 ()

BigWhale ::
Tudi sosed navdušen, se menda seli na Hrvaško v naslednje pol leta, pa je nekaj že, nekaj pa bi še rad razdelil po Sloveniji. Jaz sem pa samo še bolj zelen od zavisti. Za povrh pa še pravi, da je avgust bil eden najboljši zadnjih 5 let ali koliko?
A se tebi res zdi, da nas to zanima?

Ja, če ste delali neke statistike po mesecih, potem vas zanima. Ali ne več, nisem čisto na tekočem.
Aja, glede prenosa letnega netiranja? Ne, po mojem vas ne zanima kaj posebej.,
Aja, glede prenosa letnega netiranja? Ne, po mojem vas ne zanima kaj posebej.,
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 133780 ()

M-XXXX ::
Na elektro ljubjana sem dal vlogo za informacijo koliko močno sončno lahko priklopim. Kako hitro ponavadi dajo povratno informacijo?

14dni

Drugače pa, 3x20A = 10kWpik
3x 25A = 13kWpik
To velja za maximalno oddajno moč razsmernika.
Panelov pa lahko daš nekje +30 do +70%, odvisno od razsmernika in prostora.
A telefona pa nimaš?
3x 25A = 13kWpik
To velja za maximalno oddajno moč razsmernika.
Panelov pa lahko daš nekje +30 do +70%, odvisno od razsmernika in prostora.
A telefona pa nimaš?

blackmumba ::
Imam 3x 16kwh lifepo4 baterije priklopljene na hibridne razsmernike. Vse narejeno v diy izvedbi - samogradnja, JK-BMS, talilne varovalke, 300mm2 bakrene busbare, vse narejeno kot mora biti.
Celice imajo CE certifikat, kupljene so iz EU (sicer kitajske), ampak to ne velja za končen - sestavljen izdelek - samogradnja nima CE.
Baje se da dobiti sodnega izvedenca za elektro področje, da zadevo preveri in da "žegn", da je narejeno ustrezno. Ima kdo s tem izkušnje?
Zanima me ali je kdo od vas, v podobni situaciji, uspel pri zavarovalnici to zavarovati?
Celice imajo CE certifikat, kupljene so iz EU (sicer kitajske), ampak to ne velja za končen - sestavljen izdelek - samogradnja nima CE.
Baje se da dobiti sodnega izvedenca za elektro področje, da zadevo preveri in da "žegn", da je narejeno ustrezno. Ima kdo s tem izkušnje?
Zanima me ali je kdo od vas, v podobni situaciji, uspel pri zavarovalnici to zavarovati?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: blackmumba ()

Težka bo, ker so zavarovalnice začele komplicirati.
Žlahtovec je kupil bajto, ki je že imela sončno na strehi, klasično za prodajo in to je prejšnji lastnik obdržal zase za obdobje 15 let.
Žlahtovec je leta nazaj sklenil zavarovanje, ki je vključevalo tudi sončno in vse posledice na hiši, ki bi jih morebitna okvara le te prinesla.
Letos so ga obvestili, da to ni več možno, ampak mora elektrarno posebej zavarovati lastnik elektrarne. Škodo, ki bi nastala na hiši, bo zavarovalnica sicer pokrila, ampak bodo za to iztožili lastnika elektrarne.
Kar se tvojega primera tiče, bi znalo iti skozi. Vsaj pri meni je šlo. Samogradnja ni problem, če imaš vse papirje za vgrajeni material. Zavarovalno osnovo določiš sam, v okvirih normale. Itak boš na ta znesek tudi zavarovanje plačal.
Kar ti manjka, mogoče, je edino meritev uradnega štromarja in njegov žegen, da vse ustreza in je narejeno po regelcih.
Žlahtovec je kupil bajto, ki je že imela sončno na strehi, klasično za prodajo in to je prejšnji lastnik obdržal zase za obdobje 15 let.
Žlahtovec je leta nazaj sklenil zavarovanje, ki je vključevalo tudi sončno in vse posledice na hiši, ki bi jih morebitna okvara le te prinesla.
Letos so ga obvestili, da to ni več možno, ampak mora elektrarno posebej zavarovati lastnik elektrarne. Škodo, ki bi nastala na hiši, bo zavarovalnica sicer pokrila, ampak bodo za to iztožili lastnika elektrarne.
Kar se tvojega primera tiče, bi znalo iti skozi. Vsaj pri meni je šlo. Samogradnja ni problem, če imaš vse papirje za vgrajeni material. Zavarovalno osnovo določiš sam, v okvirih normale. Itak boš na ta znesek tudi zavarovanje plačal.
Kar ti manjka, mogoče, je edino meritev uradnega štromarja in njegov žegen, da vse ustreza in je narejeno po regelcih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()

Fizikalko ::
Ali zavarovalnice zahtevajo, da je sončna elektrarna vsak leto oz na nek časovni interval pregledana od uradnega serviserja, da bi potem pokrile eventualno škodo za npr požar, katerega vzrok je bil elektrarna?

starfotr ::
Ko plačuješ premijo, te vedno brez izjem pričakajo z odprtimi rokami. Vedno se zatakne izključno pri izplačilu škode in takrat bodo tudi verjetno zahtevali razne dokumente. Seveda vse skladu z aktualno zakonodajo in njihovimi pogoji poslovanja.

Rajši povejte, koliko ste jo oddali.
Pri nas toplotna za gretje goni že cel dan. Itak pa se vrti non stop, že celo poletje.
Junija je bila nekaj malega pri miru.
Pri nas toplotna za gretje goni že cel dan. Itak pa se vrti non stop, že celo poletje.
Junija je bila nekaj malega pri miru.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()

koli99 ::
Verjetno uporablja za hlajenje tlakov...
Moje tudi dela celo leto, ampak samo za sanitarno vodo?
Moje tudi dela celo leto, ampak samo za sanitarno vodo?

kriptobog ::

Proizvodnja SE 10.4, El. prejeto 4.8 oddano 6.5 saldo 1.8 plus.
Malce se poznajo dodatne klime. TC lavfa samo v glavni sezoni, za toplo vodo pa STC + el. (500W) v 300l.
Lansko leto smo zakljućili s 3+ preseška, letos bo nekoliko manj.
Malce se poznajo dodatne klime. TC lavfa samo v glavni sezoni, za toplo vodo pa STC + el. (500W) v 300l.
Lansko leto smo zakljućili s 3+ preseška, letos bo nekoliko manj.