» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
406 / 408
»»

David Mayer ::

Ponavadi ne, sicer bi se več pisalo, kakšni robni primeri pa že - zaenkrat se letna poraba meri v MWh, kapaciteta baterije pa v kWh, ker je čas mogoče včasih še vseeno bolj pomemben kot sama moč.

Patrik0 ::

Sepravi je realno to brezveze ta vrzen denar in je bolje investirat v kako dobro toplotno?

bm1973 ::

A je še nimaš?

Zakaj pol sploh SE ?

WaterBoy ::

joez7 je izjavil:

Hvala. Ali obstaja kaka varianta, da obstoječi string z S440 (solaredge) priklopim na Deye?
Dodaten PLC modul ? in obdržim požarno zaščito brez menjave optimizatorjev?

A ni Bilje pustiti solar Edge elektrarno in dodati deye inverter in baterijo? Pustiš streho kot je in samo na ac strani delaš. Garancija ti velja in to je to.

joez7 ::

Točno tako bo. Včasih si moram nekatere dileme razčistit, preden nekaj predelujem.
Obstoječa sončnica ostane trenutno nespremenjena. Sam sem mal tipal v smeri predelave.
Če bodo kdaj dodatni paneli - bodo ti šli na hibrida.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

kriptobog ::

Patrik0 je izjavil:

Se danes splaca se delat soncno elktrarno z baterijo? Poraba elektrike letno okrog 11k kw, soncna elwktrarna bi pa bila 15kw+25kw baterija (ker bomo delali se mansardo). Se to danes splaca?

Se splaca. Materjal je poceni, letnega net meteringa sicer ni vec, preko dolocenih ponudnikov se da urediti podobno shemo, ampak tudi brez zmanjsas stroske elektrike za vsaj 60%.

alekskac ::

kriptobog je izjavil:

... letnega net meteringa sicer ni vec, preko dolocenih ponudnikov se da urediti podobno shemo, ...

Kako to misliš, podobno shemo? Ti si že drugi ki mi je to omenil, ampak nič kam naj pogledam točno?

IL_DIAVOLO ::

Patrik0 je izjavil:

Sepravi je realno to brezveze ta vrzen denar in je bolje investirat v kako dobro toplotno?

Kak hudica imas sploh tolko elektrike brez toplotne?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Upam, da ne zganjam reklame, tule je eden, pa naj ne bi bil edini https://www.ngen-group.eu/sl_si/dobava-... , a je res tak tešk kaj poiskat?

Psevdo letno netiranje, majojo bolkone vsi. Pač prenašanje dobroimetja med meseci.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

feryz ::

Pri vseh se obračunava mesečno.
Omrežnino pri vseh plačaš, viške štroma ti plačajo oz. skompenzirajo. Prenašajo se ne.
8 mesecev v letu plačaš malo ali nič, 4 mesece pa manj kot bi brez SE.
To je vsa umetnost.

V samogradnji se definitivno SE še splača, po lupitis cenah je pa vprašanje.

Sem si mal delal simulacijo, z zadost velikim hranilnikom (velikosti dnevne porabe) in pametnim upravljanjem, se da dosegat do nekje 80% samozadostnost, v letnem merilu pa 70%.
Je pa to bolj na papirju, praksa pa pa je drugo.
Omrežnino za energijo pa itak plačaš sam za prevzeto (~0.0015€ po kWh = pri 300kwh pod 1€ mesečno).

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Sem si mal delal simulacijo, z zadost velikim hranilnikom (velikosti dnevne porabe) in pametnim upravljanjem, se da dosegat do nekje 80% samozadostnost, v letnem merilu pa 70%.
Je pa to bolj na papirju, praksa pa pa je drugo.
Omrežnino za energijo pa itak plačaš sam za prevzeto (~0.0015€ po kWh = pri 300kwh pod 1€ mesečno).

In kje si našel tak cenik za omrežnino? Po mojem ceniku je omrežnina za prenos tam 0,018€/kwh in za 300 kWh tam 5,5 € oz. 6,6 € z DDV. Ni bogastvo je pa v celem letu za tam 1 dan polpenziona v kakšnih termah:)
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

DamijanD ::

joez7 in kaj je dnevna poraba? letno povprečje ali max (80kWh+) ali min (15kWh-) ?

No jaz sem vzel čez palec (letna /350), pač priporočilo za velikost hranilnika.
Naj pa bi šlo tudi z pol manj (pač malo pade procent polne samooskrbe).
Sem zgleda res falil pri ceni za prenosno energijo (reda enega mesta), se oproščam.
Moral bi vzet tole " Omrežnina ET* 01. 09. 2025–30. 09. 2025 0 kWh 0,018560 0,00 0,00"
Sem zgleda zamenjal z "Trošarina* 01. 09. 2025-30. 09. 2025 0 kWh 0,001530 0,00 0,00".
Vsaj tole mam na računu. In seštet oboje =0,02€/kwh = 6€/mesečno.
Hvala, se mi je zdelo prej mal malo:)).

Zgodovina sprememb…

Kot hranilnik, se lahko uporabi tudi bojler, bafer od TČ, pa tudi sam objekt.
Ni nuje vse shranjevat v baterije. Vglavnem, ko so viški na razpolago - se koristijo na polno.

BigWhale ::

joez7 je izjavil:

Ni nuje vse shranjevat v baterije. Vglavnem, ko so viški na razpolago - se koristijo na polno.

Zato poleti klime nazges na polno ponoci. :>

Klimo, ponavadi podnevi, ponoč pa se kaj druzga dela8-).
Zdaj je bolj važno, da smo na toplem. Nekatere pa kaj druzga greje, mošt, vino, ... soseda..

Porabe imam letos, do danes, 9.780 kWh.
Če pogledam strukturo, lahko vidim, da glavnina štroma odpade na pripravo toplote.
V mojem primeru 5.100 kWh ali 52%. Do konca leta bo tega še več, realno in procentualno.
Kar nekaj požre še avto, 1.184 kWh, ostalega je malo.

Torej bi večji vodni buffer v tem primeru več kot zadovoljivo pomagal pri večjem izkoristku sonca.
Ampak pri letnem netmeteringu je to, seveda, neumnost.

WaterBoy ::

Grimnir3 ::

feryz je izjavil:

Porabe imam letos, do danes, 9.780 kWh.
Če pogledam strukturo, lahko vidim, da glavnina štroma odpade na pripravo toplote.
V mojem primeru 5.100 kWh ali 52%. Do konca leta bo tega še več, realno in procentualno.
Kar nekaj požre še avto, 1.184 kWh, ostalega je malo.

Torej bi večji vodni buffer v tem primeru več kot zadovoljivo pomagal pri večjem izkoristku sonca.
Ampak pri letnem netmeteringu je to, seveda, neumnost.

Jaz imam navečjo porabo za hišo, 5MWh
sledi EV, s približno 3,5MWh.
potem TČ s 3MWh

Zanimivo je da pri porabi hiše cca 1MW predstavlja samo en domači strežnik za NAS in ostale zadeve. Stvar dela 24/7 in na mesec skuri 100kWh.

Optimizacij se lotevaš kljub netmeteringu, če maš viške energije, ali pa če jih nimaš.
Greš se prerazporejanje, namesto el. bojlerja si namisliš takega z toplotno črpalko, pa maš el. še za en avto. (če ni prostora za dodatne penele).
Razni serverji, pa prispevajo k ogrevanju objekta, polet pa klima malo bolj trpi, obenem pa zmanjšuje vlago.

johnnyyy ::

joez7 je izjavil:

Lahko ga, samo vprašanje je koliko se splača. Če že imaš nek zalogovnik potem se nekako splača, da pa greš sedaj v investicijo 5000l zalogovnika da boš s TČ grel kjer ti bo COP padel zaradi visoke temperature v zalogovniku, si pa z baterijami že kar tam-tam.

fujtajksel ::

Nova epizoda nadaljevanke net-metering
https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc...
"Izgube naj bi glede na novo določilo v noveli zakona pokrili iz prispevka OVE, ki ga plačujemo vsi odjemalci električne energije"

joez7 je izjavil:

Optimizacij se lotevaš kljub netmeteringu, če maš viške energije, ali pa če jih nimaš.
Greš se prerazporejanje, namesto el. bojlerja si namisliš takega z toplotno črpalko, pa maš el. še za en avto. (če ni prostora za dodatne penele).
Razni serverji, pa prispevajo k ogrevanju objekta, polet pa klima malo bolj trpi, obenem pa zmanjšuje vlago.
Pa že.
Ob 6 MWh viških štroma bom optimiziral bojler? Zamenjal grelec za 40 evrov s toplotno za 2 jurja?
Še zastonjske toplotne za hišo mi je škoda, da bi bojler ogrevala. Dlje bo delala samo na talnem in še blažena tišina je okrog hiše. Eno je segrevati vodo na 30 stopinj, drugo pa na 50 ali 55.

Govorimo zgolj o shranjevanju elektrike ali energije. Za tiste, ki to rabijo.

"Kot so nedavno povedali dobavitelji, so lani skupne izgube dosegle 21 milijonov evrov, letos jih ocenjujejo med 35 in 40 milijoni evrov oziroma več kot 600 evrov na posameznega odjemalca z net meteringom. Prihodnje leto naj bi se skupne izgube povzpele na 60 milijonov evrov."
Tole pa ne bo držalo vode. 600 perkapita?

Ok, še enkrat.
Šenkam jim štrom, oni pa imajo izgubo z mano?
Ob dejstvu da moje poletne viške prodajo po normalni ceni v bloku 50 metrov od mene? Enaki kot je podnevi, ponoči, poleti ali pozimi?
Lažejo kot so dolgi in široki. Politika pa prikimava.

Varja ::

feryz je izjavil:

Ok, še enkrat.
Ob dejstvu da moje poletne viške prodajo po normalni ceni v bloku 50 metrov od mene? Enaki kot je podnevi, ponoči, poleti ali pozimi?

Res je, se strinjam zelo.

fujtajksel ::

Verjamem da imajo v povprečju izgube, ker je bilo tistim ki imate ogromne viške itak brez veze elektrarno kupovat, najbolj se splača velikim porabnikom. Bi se pa moralo dat kar dobro ocenit izgubo pri vsakem posebej in pokrit točno tolk, ne nek pavšal ki si ga distributer izmisli.
Predvsem pa prihodnje subvencije in spodbude zastavit tako, da bo od njih za vse skupaj čimveč koristi in ne bo treba pokrivat nekih izgub. Glede na to da se velike sončne elektrarne in baterije zdaj načeloma splačajo brez subvencij, če se uporabljajo na pameten način.

starfotr ::

feryz je izjavil:

Ok, še enkrat.

Vse je relativno. Odvisno na kateri strani vrat v WC si, ko te tišči srat. Ti si noter, pa pljuvaš po tistemu, ki je zunaj.

feryz je izjavil:

Ok, še enkrat.

Seveda majo izgubo z nami. Izguba je vse kar nam niso prodali (temelj kreativnega računovodstva).
Ob porabi 8MWh, iz omrežja 3MWh in v omrežje 6MWh. (proizvodnja 11MWh)
Bom v bodoče poskrbel, da v omrežje gre čim manj, in konec leta =0.0.0, bo pol manj izgube?

Zgodovina sprememb…

Za njih je izguba izgubljen prihodek.

Varja je izjavil:

Pa še tu bi morala bit samo razlika med nabavno ceno (gros) in prodajno ceno (neto).
Ne pa vrednotit po neto ceni. Bo moral gdo lepo met "spoved", se pravi z konkretnimi številkami dokazovat svoj prav. Me prav zanima, če tole pride na sodišče - bojo meli finančni eksperti kar lepo delo, po računovodskih standardih.

Sami samarijani tu. Kupili ste več panelov in močnejši razmernik, da lahko šenkate prodajalcem. Vsa čast!

Pa bodite carji in registrirajte dejavnost ter prodajajte po tržnih cenah in se vrzite dol z netmeteringa. Zagotovo se zelo izplača. Videno pred uvedbo net meteringa, koliko je bilo zanimanja za postavitev elektrarne, odprtje firme in takrat še subvencionirano prodajo.

... .

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

starfotr je izjavil:

Pa bodite carji in registrirajte dejavnost ter prodajajte po tržnih cenah in se vrzite dol z netmeteringa. Zagotovo se zelo izplača. Videno pred uvedbo net meteringa, koliko je bilo zanimanja za postavitev elektrarne, odprtje firme in takrat še subvencionirano prodajo.

Če bi bil ti c od carja ne bi take kozle streljal.
Pa če bi bilo kot predlagaš pa 90% hišnih sončnic ne bi bilo, VSI odrasli državjani pa bi metali v malho, iz katere bi se plačevali tudi penali zaradi nedoseganja procenta samooskrbe. In spet ne bi bilo prav, ane?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

joez7 je izjavil:

Varja je izjavil:

Pa še tu bi morala bit samo razlika med nabavno ceno (gros) in prodajno ceno (neto).
Ne pa vrednotit po neto ceni. Bo moral gdo lepo met "spoved", se pravi z konkretnimi številkami dokazovat svoj prav. Me prav zanima, če tole pride na sodišče - bojo meli finančni eksperti kar lepo delo, po računovodskih standardih.

Oziroma bo treba dati na ustavno sodišče ta predlog zakona, po katerem se jim bo dalo nadomestila.

Utk ::

MadMax je izjavil:

starfotr je izjavil:

Pa če bi bilo kot predlagaš pa 90% hišnih sončnic ne bi bilo, VSI odrasli državjani pa bi metali v malho, iz katere bi se plačevali tudi penali zaradi nedoseganja procenta samooskrbe. In spet ne bi bilo prav, ane?

Ne bi plačevali kazni, ampak bi direktno plačevali geniji, petrolu, dravskim elektrarnam in podobnim da bi postavljali panele sami sebi. Tako kot bojo dravske ali katere že postavile toliko panelov kot jih cela Ljubljana na privat strehah nima. Ampak tista elektrarna bo čudežno delala profit, naše delajo pa zgubo.

Starifotri bi bli seveda neizmerno srečni da imajo od panelov nekaj samo korporacije, ne pa tudi njegov sosed Joža, ki se očitno bolj spozna na energetiko kot cvet slovenske štromarije in je ima zato zastonj.

Mogoč si mislil tole https://www.eles.si/Portals/0/Documents...
je pa tudi novejši odzunaj?

telexdell ::

Kot sem že nekajkrat omenil:
Zadnje SE po subvencionirani odkupni ceni elektrike so se postavile tam 2014 leta, prve pa okrov 2008 leta. Ker je obdobje subvencij 15 let in ker so bile prve SE močneje subvencionirane se iz podnebnega sklada za te subvencije nameni vsako leto manj. Prav tako ni več subvencij za SE po sistemu neto meritev. Redki se odločajo za hranilnike. Ker CO2 kuponi rastejo in sredstva iz OVE+SPTE zopet veselo pritekajo kup denarja na skladu iz dneva v dan raste. In bolj ko kup raste bolj lačne so oči vseh in vsakogar, da bi se polastil vsaj delček tega kupa. In pravljice o izgubi zaradi neto meritev so kar dobro izhodišče za prilivanje goriva na pregovorno Slovensko foušijo. In če dobiš nekaj podarjeno, jahte in vile na morju pa tudi potrebujejo nadgradnje... kateri tepec tega ne bi storil?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Utk je izjavil:

MadMax je izjavil:

starfotr je izjavil:

Ne bi plačevali kazni, ampak bi direktno plačevali geniji, petrolu, dravskim elektrarnam in podobnim da bi postavljali panele sami sebi. Tako kot bojo dravske ali katere že postavile toliko panelov kot jih cela Ljubljana na privat strehah nima. Ampak tista elektrarna bo čudežno delala profit, naše delajo pa zgubo.

Starifotri bi bli seveda neizmerno srečni da imajo od panelov nekaj samo korporacije, ne pa tudi njegov sosed Joža, ki se očitno bolj spozna na energetiko kot cvet slovenske štromarije in je ima zato zastonj.

Majhne elektrarne (tudi fotonapetostne) niso tako donosne, kakor velike. Ekonomija obsega je povsod. Je pa neumno, ker mnogi predlagajo več manjših (tudi SMR), namesto velikih, npr. JEK2.

Plačevali bi kar neke imaginarne kazni. To je direktno zlobirano s strani PV lobijev, da so uvedli to neumnost, da so prodali teh panelov ko solate, čeprav ne rešujejo nobenega problema, povzročijo pa ogromno novih težav v EE sistemu kot tudi na trgu EE.

To bi bilo res če bi bilo res, pa kaj ko nič ni res. Tudi če ne upoštevamo subvencije, sem jaz na kw moči plačal manj kot večina velikih državnih firm za svoje velike elektrarne.

Nekateri se grejo takole
https://www.velenje.si/pridobili-14-mil...
Polje foto v Šoštanju BO. Če že ne na vodi, pa na degradiranih površinah.
Infrastruktura TEŠ6 ma na razpolago ~ 700MW priklopne moči.
2Mm2 ali nekje 200ha panelov, če bodo temo dodali še hranilnike (2GWh) bo to kar lep nadomestek TEŠ6.
Termoelektrarna pa mora ostati (tut če jo predelajo na plin, ali kaj drugega) - strateška rezerva.
Vzhodni del Sl (firme) pa se grejo hranilnike el. energije reda 1 - 10MWh, FV polja pa so drugotnega pomena.
Mastodonti in dinozavri so izumrli:D, majhnost in razpršenost JE prednost.
Prihodnost pa v sinergijah, se najde mesto za velike in majhne.
Je pa lepo pogledat FV polja ob Savskih elektrarnah. Se zadeve dopolnjujejo. (nekatere stvari grejo povsem na tiho mimo nas).

deco16 ::

Point je sam da je firmam zadišal denar in nočejo več pustiti malih zraven. Na strehah hal rastejo SE kot gobe po dežju.

O čem ti blodiš? Vsak lahko investira v elektrarno. Tudi firme. Navadnim janezom diši in tudi dule s.p. bi rad kaj zaslužil, prav tako jože d.o.o.

IL_DIAVOLO ::

deco16 je izjavil:

Point je sam da je firmam zadišal denar in nočejo več pustiti malih zraven. Na strehah hal rastejo SE kot gobe po dežju.

Pravilno, saj so najvecji porabniki.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

starfotr je izjavil:

Sami samarijani tu. Kupili ste več panelov in močnejši razmernik, da lahko šenkate prodajalcem. Vsa čast!
Kaj so zate tržne cene?
Recimo da od mene kupijo po 10,8 c/kWh in prodajo mojemu sosedu za 10,8 c/kWh.
A to veš, koliko plačujejo mojemu drugemu sosedu, ki ima klasično SE, za prodajo? Reci piši 35c/kWh. In to prodajo najprej za 10,8 kWh. To pa sploh ne predstavlja problema, baje.

asinhronc ::

joez7 je izjavil:

Polje foto v Šoštanju BO. Če že ne na vodi, pa na degradiranih površinah.
Infrastruktura TEŠ6 ma na razpolago ~ 700MW priklopne moči.
2Mm2 ali nekje 200ha panelov, če bodo temo dodali še hranilnike (2GWh) bo to kar lep nadomestek TEŠ6.
Tista bodoča sončna v Šoštanju ali v njegovi okolici nima nobene veze s polji teša. Vzankana bo v RTP Velenje. Pa k tvoji računici bo potrebno prišteti še nadomestek toplotnega ogrevanja. Plin ne bo glavno nadomestilo, torej boš moral od te SE odšteti še nekaj MW. Pa še zmanjka lahko na posamezne dni do 40 MW. To ke za eno Gorenje energije. Vi pa o 13 kWp. :D Je pa vse to (tudi v tvojem linku) narobe svet, kjer je 400 V začel napajati 20 kV. O teh težavah nima smisla pisati tukaj. Nekoč me je nekdo malo za ušesa, češ omrežnina in hranilniki. Praksa kaže da je denarja od pobrane omrežnine manj kot prej. :)) Teta na agenciji za energijo je v zadregi, jasno da so ljudje zategnili pas, pa... več imate v članku Mervarja, če meni ne verjamete. Ampak smo zgleda mafijci. Brez veze...

Seveda je mafija, ker je od začetka jasno, da je treba tolk pa tolk pobrat in če zarad tega zmanjšamo "obremevanje omrežja" za 10%, ne bo nihče reku, ok, bomo pa zdaj 10% manj denarja pobrali.

Res neverjetno da se bojo iz Prispevka za obnovljive vire financirali obnovljivi viri. To nikakor ni prav. Ta denar bi moral ali požret proračun ali pa vsaj financirat nafto.

/s

Agencija pa itak živi v svojem vesolju. Po fiasku z omrežnino bi vsaj lahko ostali tiho. Oni se čudijo zakaj bi nek strošek plačeval nekdo, ki nima nič s tem. Kako nima nič s tem. Volil je stranke, ki so se obvezale na zeleni prehod in bla bla, zdaj naj pač plača tiste 3 evre na mesec za to. Jaz tudi plačujem za marsikajs čimer nimam nič. Recimo tisto agencijo od katere ni nobene koristi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

DamijanD ::

starfotr je izjavil:

Majhne elektrarne (tudi fotonapetostne) niso tako donosne, kakor velike. Ekonomija obsega je povsod. Je pa neumno, ker mnogi predlagajo več manjših (tudi SMR), namesto velikih, npr. JEK2.

Pri JE je potrebno upoštevati tudi nabavno ceno, ki je pa za velike izredno (pre)velika, ker gre nažalost za butično "rokodelsko" izdelavo. Če bo uspelo, da bo nekoč obstajala serijska proizvodnja SMRjev, potem se bo pri takih ekonomija obsega zelo poznala pri nabavi.
««
406 / 408
»»