» »

Po Wikipediji še Wikivoyage

Po Wikipediji še Wikivoyage

Wiki Voyage - Fundacija Wikimedia, ki jo poznamo predvsem po projektu brezplačne enciklopedije Wikipedije, je ob 12-letnici delovanja zagnala projekt Wikivoyage. Zgodba je pravzaprav precej bolj zapletena, saj ima projekt kljub mladosti že precej zanimivo zgodovino.

Projekt Wikivoyage se je začel že leta 2006, ko je ponujal informacije v nemščini in italijanščini. Vodilo ga je nemško neprofitno Združenje Wikivoyage (Wikivoyage Association) in kljub imenu ni imel zveze z Wikipedijo ali Fundacijo Wikimedia. Vsebina pa je nastajala na podoben način, to je s prispevki neplačanih prostovoljcev. Potem je tu še stran Wikitravel, ki je najbolj znana potovalna spletna stran z nepristranskimi informacijami. Naokoli je že od leta 2003, od leta 2006 pa je njen lastnik Internet Brands. Malo po prevzemu je pravzaprav nastal prvi Wikivoyage, ko sta se nemška in italijanska verzija odcepili (fork).

Da je bila situacija še bolj razdrobljena, je Fundacija Wikimedia lani julija začela razmišljati o svoji strani za potovanje. Upravni odbor Wikitravela je avgusta 2012 sprejel odločitev, da združijo moči s Fundacijo Wikimedia, pridružuje pa se tudi Wikivoyage.

Sedaj smo dobili uradne wiki strani o potovanju pod pokroviteljstvom Fundacije Wikimedia, ki so na voljo v angleščini, nizozemščini, francoščini, nemščini, italijanščini, ruščini, portugalščini, španščini in švedščini. Večina vsebine je seveda identične kakor na Wikitravelu, ki bo deloval še nekaj časa, potem pa bo počasi ugasnil.

Kaj to pomeni za uporabnike? Danes in jutri nič novega, saj vse z Wikitravela najdemo tudi na Wikivoyage. Sčasoma pa se lahko nadejamo kakovostnejše strani, saj ima Fundacija več finančnih sredstev za infrastrukturo in večji vpliv, ki se pozna pri novačenju prostovoljcev.

6 komentarjev

fosil ::

Ne vem zakaj ne bi uporabili kar naslova wikitravel, ki je že uveljavljen.
Zmeri morajo neki zakomplicirat.
Tako je!

ahac ::

fosil je izjavil:

Ne vem zakaj ne bi uporabili kar naslova wikitravel, ki je že uveljavljen.
Zmeri morajo neki zakomplicirat.


Ker ni njihov.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

smihael ::

Slabost tega pa so rigorzna pravila na Wikimedijini zbirki, kamor so se sedaj zdruzile tudi slike z Wikitravela. Ker naj v Sloveniji ne bi bilo svobode panorame, se brise vse slike Slovenije na katerih je vidna kaksna avtorska arhitektura. Tako bo lahko nekdo si ogledal vodic Slovenije brez slik. Oziroma zgolj naravo, mesta pa bodo cisto izpuscena.

kanzyani ::

Sedaj upam, da bo stran vsaj spodobno delala. Wikitravel je bil izredno pocasen in nezanesljiv. Za iskanje je bilo veliko bolje uporabljati google in potem gledat cache strani, kot pa iti v zivo na stran...

mtosev ::

odlično:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

stara mama ::

Naslednjič, ko grem na rajžo se bom pa probal spomnit na tole :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Turško ustavno sodišče: prepoved Wikipedije je neustavna

Oddelek: Novice / NWO
154070 (2543) jype
»

Wikimedia toži NSA

Oddelek: Novice / NWO
95926 (4311) Jupito
»

Najslavnejši 'selfie' javno dobro (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5621643 (17217) Yerpo
»

Tehnične novosti v Wiki svetu

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
77694 (6379) Bistri007
»

Wikipedija zbrala 16 milijonov dolarjev donacij

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
3711719 (9394) Jst

Več podobnih tem