» »

Novosti iz Nvidie: Grid, Tegra 4, Shield

Novosti iz Nvidie: Grid, Tegra 4, Shield

GRID

Projekt Shield

Slo-Tech - Jutri se bo v Las Vegasu začel letošnji računalniški sejem CES in podjetja so že pred samim odprtjem začela na novinarskih konferencah predstavljati novosti, ki jih bodo kazala na sejmu. Nvidia jih ima kar zvrhan koš, so pokazali včeraj.

Najprej omenimo Nvidia Grid (včasih GeForce Grid), ki omogoča poganjanje iger v oblaku. O Gridu smo govorili že maja lani, ko ga je Nvidia prvič omenila in pokazala omejen prototip. Zamisel ostaja enaka, to je poganjanje računsko zahtevnih procesov na grafičnih procesorjih v oblaku in prenos slike na naprave, ki jo ima v rokah uporabnik. Tako lahko tudi najzahtevnejše igre v visoki ločljivosti poganjamo na pametnem telefonu, na televizorju, tabličnem računalniku ali kod drugod. Nvidia je na konferenci pokazala 20 strežnikov, ki so imeli 240 grafičnih procesorjev (200 TFLOPS), kar ustreza približno 700 konzolam Xbox 360. Igro so igrali na androidnem pametnem telefonu in LG-jevem televizorju, kakovost slike pa je bila seveda odlična.

Naslednja pomembna novost je prihajajoč procesor Tegra 4. Naslednik Tegre 3 ima jedra ARM15 in 72 posebnih grafičnih jeder GeForce. Tegra 4 ima pet jeder. Štiri so zmogljiva in požrešna ter so v uporabi, ko jih potrebujemo, sicer pa sistem uporablja peto jedro, ki je počasnejše in varčnejše. A15 je okoli 2,6-krat hitrejši od A9, ki ga najdemo v Tegri 3, in po besedah Nvidie tudi hitrejši od Applovega A6X.

Največje presenečenje pa je projekt Shield. Gre za ročno konzolo (glej video spodaj), ki jo poganja Tegra 4. Naprava je večnamenska, saj lahko služi bodisi kakor ročna androidna konzola bodisi kakor krmilnik za igranje iger na velikem televizorju, saj služi kot vmesnik in krmilnik med računalnikom (PC) in televizorjem (izhod HDMI ali brezžični Wi-Di). Zato ima Shield tipične gumbe krmilnika in dodaten 5-palčni zaslon z ločljivostjo 720p. Podatkov o ceni in dobavljivosti še ni, omenja pa se drugo četrtletje.

12 komentarjev

]Fusion[ ::

Se nizo iz OnLive primera naučli, da Cloud Gaming ne deluje? :P
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

nodrim ::

no, čez čas seveda bo delovalo ...

levaky ::

A ni ta Cloud mišljen bolj tako, da imaš to doma/firmi/šoli/... v kleti, igre pa potem igraš na kateri koli napravi.

Matej

damjanll ::

Cloud je misljeno da laufa to pri eni firmi v ogromnem datacentru. To je na primer onlive.com
Nvidia pa ponuja sedaj da bos to lahko tudi doma streamal iz pc-ja na neko prenosno napravo. Samo ce imas to doma potem to ni cloud.

Tr0n ::

















]Fusion[ je izjavil:

Se nizo iz OnLive primera naučli, da Cloud Gaming ne deluje? :P
Game streaming deluje cisto cool, samo pipice rabimo boljse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

Isotropic ::

dosedanje tegre so imele graficne kartice na nvidia geforce 7xxx (gen. pred 8800) osnovi (i think), sedanja naj bi pa imela na kepler.

levaky ::

Zakaj pa Clouda ne morš imet doma... It's just a fancy word for "a bunch of servers":) Al imaš 10 serverjev v enem datacentru ali pa doma v kleti je dost isto, le pipico imaš bolšo doma, druge razlike pa ni(pa pustimo hlajenje, napajanje in to...).

MAtej

Tr0n ::

Fancy word za cloud computing so online aplkacije in servisi, do katerih imas "vedno" dostop. To, da laufajo na serverjih, nima dosti veze.

FlyingBee ::

kaj pa PING?

Dami ::

V bistvu še samo to manjka (centraliziran gaming hardware in delujoča gpu virtualizacija), da imaš poleg serverja ki vse to hosta, v bajti samo še thin cliente oz kake mobilne napravice. Can't wait.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

]Fusion[ ::

Tr0n je izjavil:


]Fusion[ je izjavil:

Se nizo iz OnLive primera naučli, da Cloud Gaming ne deluje? :P
Game streaming deluje cisto cool, samo pipice rabimo boljse.

Ja, saj v tem je problem (trenutno), da ima premalo uporabnikov dovolj velike pipice. Tak, da pomoje je še prezgodaj za igre v oblaku. Kot primer sem že navedo OnLive, ki ni mogel iztržit zadeve.
Sem pa tudi probal OnLive in me ni navdušil. Predvsem me je motla kvaliteta slike, ki je bila opazno kompresirana in meglena. Če Nvidia tega ne popravi od mene ne bo vidla denarja :P
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

FlyingBee ::

enkrat bo, ni pa rečeno, da bo nvidia kar serjisko jih začela delati, samo prvi hočejo biti v tem


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nvidia predstavila konzolo Shield

Oddelek: Novice / Konzole
239840 (7292) Looooooka
»

CES 2014: Nvidia Tegra K1 kakor iz vesolja

Oddelek: Novice / Procesorji
4912759 (8478) FlyingBee
»

Tegra 4 prihaja, nVidia z rekordnimi dobički

Oddelek: Novice / Procesorji
237512 (5878) FlyingBee
»

Kal-El oziroma Tegra 3 uradno predstavljena

Oddelek: Novice / Procesorji
268369 (6118) 71GA
»

CES 2012: Nvidia in Asus predstavila tablico s Tegro 3 in Androidom 4

Oddelek: Novice / Procesorji
287078 (4250) Jst

Več podobnih tem