» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
106 / 133
»»

nejcek74 ::

*Telefonska govorilnica ni ostra. To mi ni bilo jasno, ali si s to fotografijo zelel prikazati uspesnost IS-ja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

Okapi ::

Niso vsi pixel peeperji.;) Telefonska govorilnica je za potrebe te fotke kar dovolj ostra.

O.

mvelnikar ::

Samo toliko, da se se oglasim, ce bo se koga zaninal x-t10 oziroma Fuji sistem.

Po slabih treh tednih zelo zadovoljen, jpeg iz aparata je fantasticen, kombinacija odlicne optike in pa tipala brez AA filtra daje izjemno ostre fotke, enako je z sumom, sem fotkal koncert pri iso 6400, vec kot uporabno oz odlicno.

35 1.4 super zamegli ozadje, je must have verjetno, pa oster ze od 1.4

Edin minus je ta, da pri izjemno kontrastnih scenah hitro prezge svetle dele in priporocam kompenzacijo svetlobe za kaksne 2/3 blende oz. fotkanje v raw, zaenkrat sem vzel 18 2.0 in 35 1.4. Zaenkrat vec ne rabim, kasneje pride se 90 2.0

Lp

BC3 ::

kateri od teh fotoaparatov bi bila najbojša izbira?
- Sony DSC-W800B 78,70€
- Canon IXUS 170 IS 114€
- Nikon Coolpix L340 149,90€
- Canon PowerShot SX410 IS 149,90€
(- Nikon Coolpix L840 179,99€)

ne potrebujem nobenih posebnih funkcij, samo čimboljše slike... je še kakšna boljša zadeva do 150E (ali pa do 200E, če je res razlika v kvaliteti slik)?

Okapi ::

Dvomim da v tem cenovnem razredu opaziš kakšne razlike v kakovosti slik. In tudi če jih opaziš, so bolj stvar okusa kot česarkoli drugega (eni imajo raje bolj žive barve, drugim se take fotke zdijo kičaste, recimo).

O.

BC3 ::

potem je najboljše vzeti najcenejšega, dsc-w800?
CMOS / CCD senzor predstavlja kakšno razliko?

Okapi ::

Vse je odvisno od tega, kaj nameravaš slikati. Razlike med modeli, ki si jih naštel, so zelo velike, kar se tehničnih lastnosti tiče. W800 ima 5x zum, Canon SX410 IS pa 40x, na primer. Velike razlike so tudi v velikosti (bi rad dal fotoaparat v žep?) in še marsičem.

Ampak če boš slikal nek povprečen družinski prizor, razlik v kakovosti fotk med njimi ne boš opazil.

Jaz bi od teh priporočal Canon IXUS 170 IS. Majhen, z dovolj velikim in zelo uporabnim 12x zumom.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

BC3 ::

slikalo se bo v glavnem zunaj, stoječe ali počasi premikajoče se predmete, velikost in teža sploh nista pomebna, zoom pa načeloma tudi ne, samo kakovost slik v različnih vremenskih pogojih... sama velikost leč ne vpliva na kvaliteto ali kako je s tem? nista Coolpix L340 ali PowerShot SX410 nič boljša v slabših pogojih? cmos v Coolpix L840 tudi ne predstavlja kakšne opazne prednosti?

Okapi ::

Velikost leč vpliva, ampak med temi modeli so razlike premajhne, da bi vidno vplivale. CMOS za to, kar si navedel, da boš slikal, ne predstavlja opazne prednosti.

O.

Okapi ::

Ixus 170 bo naslednji teden v Hoferju za 100 evrov.

https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba...

jero_no1 ::

Prosil bi za nasvet: ali obstaja v rangu do 200€ kak kompaktni fotoaparat, ki bi ga priporočali?
Oz. koliko je sploh razlike v kvaliteti slik med žepnim in kompaktnim?
Sem zelo nezahteven (neuk) fotograf, ki občasno rad naredi kakšno sliko, ki je boljše kakovosti od tiste iz telefona.
Do sedaj sem imel Panasonic DMC-FX500.
Po prebiranju te teme sem našel Sony DSC-WX350 in Canon s120 (ki ni očitno več v prodaji). Kje kupiti - vidim da so cene pri nas v primerjavi s tujino precej visoke...
Hvala za odgovor.

TOP ::

Kupujem kompakta do 500e kaj mi svetujete.Slikalo bi se pa večina familjo,otroke,pa da prikaže datum na sliki,kdaj je bilo slikano.
Hvala

Lonsarg ::

V takem cenovnem rangu obstaja kot že omenjeno zgolj en sam kompakt Sony RX 100. Obstaja več verzij, za tvoj denar dobiš Mark 2, ki je v tujini slabih 500EUR.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

TOP ::

Kako je kaj z kvaliteto slik.Ker stric ma recimo od Sonyja DSC HX mislim da je 250 koštal je 350e in slike niso bohve kaj predusem bela je preveč rumena.Zdej verjetno tale foto je precej bolši,ker je toliko dražji.Kako je recimo tud z DSLR ker za tale denar jih tud že dobim res pa začetni model od Nikona.Pa problem tega Sonyja je,ker ma premali optični zum.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TOP ()

Lonsarg ::

RX100 je tam-tam z entry DSLRji, medtem ko je DSC HX serija navadnih kompaktov(tako jaz kličem kompakte z ubogim 1/2.3 senzorjem). In torej razen optike ni nič boljši kot novejši telefoni, optika pa razen veliko večjega zooma ne more delati čudežev.

TOP ::

Aha sedaj malo bolj mi je jasno,pa če pomaknem ceno do 550e morda sam da ima malo večji optični zum ker 4x je res malo premalo.Če hočeš kaj slikat na potovanju malo dlje je problem.

globoko grlo ::

Na potovanjih ti širši kot pride bolj prav kot pa zum :)
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

TOP ::

Ja tudi to maš morda prav,ker do sedaj sem imel Olympusa ki je imel 26x optični zum,zato sem tega vajen res pa je da s tako velikim zumom sem redko kdaj slikal.

Lonsarg ::

Na žalost kvaliteta fotiča in velik zoom ne gre ravno skupaj, oziroma naraste precej velikost in cena če hočeš oboje hkrati.

Moraš vedit da 20MP je dovolj da dobiš še vedno zelo lepo fotko z dodatnim 2x digitalnim zoomom(bodisi na fotoaparatu, bodisi crop na računalniku), kar nanese skupaj 8x zoom. Bi si upal trditi da celo 3x crop(dobiš ven 2MP fotko) izgleda boljše kot te megazoomi na navadnih kompaktnih fotoaparatih, to pa je skupaj že 12x zoom, tisti megazoom kompaktni namreč tam po 10x izgledajo precej nikako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

TOP ::

Jp res je se strinjam vem ko sem na morju slikal ladje ki so bile daleč in je bila slika na PC drugačna bolj zrnasta,sam ker sem do sedaj imel tega megazuma sem mislu spet kaj podobnega.Res sem ti hvaležen za vso pomoč.Pa te bom uprašl v tem cenovnem rangu je še kar nekaj fotkiču recimo Canon G7x recimo ali kakšen Panaconic.

Lonsarg ::

No očitno sem malce zaspal na tej sceni, tale Canon G7X zgleda po specifikacijah čisto primerljiv z tem Sonyjem, taki da je vredno prebrati od obeh reviewe in videt kje so razlike.

Od Panasonica pa konkurenco med advanced compact poznam samo LX100, ki pa ja malce dražji od teh dveh.

TOP ::

Če boš mel kej časa bi lahko malo ti pogledal,ker bolj spoznaš na tele zadeve kot jaz.Lahko ti tudi pišem na majl,da recimo tukaj ne smetimo preveč.Hvala

Lonsarg ::

Tule maš tabelco: http://www.dpreview.com/reviews/canon-p...

Na kratko prednost G7 je večji zoom od RX100 Mark3, medtem ko RX ima elektronski viwfinder in bolšo baterijo.

schurda ::

No, ker je debata blizu tistega kar iščem, me zanima kampaktna kamera (na kompakte se ne spoznam):

- dober senzor (kot je Sony EXMOR)
- solidna optika
- ročne nastavitve P,M, (lahko tudi A in S)
- kompakt za v žep za hribe, in v kolesarsko majico (SLR že imam)
- zoom je vseeno, raje čim manj, povečam lahko v LR
- megapixli - brez veze
- video ne rabim
- rabljen

Cena do 300€. Rajši od 100-200€.

Gledal sem Sony RX100 M1, HX50 in 60 ter HX9V. Za zadnjega, ki je najcenejši, ne vem, če ima možnosti manualnih nastavitev, ki sem jih vajen.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Lonsarg ::

schurda je izjavil:


Gledal sem Sony RX100 M1, HX50 in 60 ter HX9V. Za zadnjega, ki je najcenejši, ne vem, če ima možnosti manualnih nastavitev, ki sem jih vajen.

RX100 M1 je advanced compact, sicer prva generacija ampak ravno ta prva je povzročila revolucijo in redefinirala advanced compact trg.

Ostali trije so navadni kompaktneži komaj kaj malega bolši od modernih. telefonov. 1/2.3" senzorjev se več ne dotika če se kupuje ekstra fotoaparat poleg telefona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Okapi ::

No ja, objektivi so na teh fotoaparatih še vedno 10x boljši kot na telefonu. In objektiv je v resnici za dobro fotko pomembnejši kot tipalo, še zlasti, če je domet fotografiranja objava fotk na netu, oziroma ogled na televizorju/monitorju. Poleg tega ima lahko žepni fotoaparat še dodatne zmožnosti, recimo zaresno vodotesnost, iskalo, bistveno močnejšo bliskavico ...

O.

Lonsarg ::

Če govorimo zgolj o lastnosti "hitrosti/aperature" leče nimajo kaj veliko bolše optike(do 50%). Če sicer vržemo obe optiki na papir z vseh 10 glavnih karakteristih bodo seveda totalno deklasirale telefone. Ampak aperatura leče + velikost senzorja je 3/4 vidne kvalitete fotke.

Glede na to, da rabiš za kompaktni fotič, ki bo vsaj 50% bolši od flagship telefona odšteti 300€+ je to nekako metanje denarja, če pa dobiš za par 10€ dražje že prve profi fotkiče ali pa advanced kompakte.

RX100 M1 deklasira za par rangov navadne 1/2.3" kompakte.

schurda ::

v bistvu mora imeti skoraj "vse kar imajo veliki". Fotke obdelujem in jih ne objavljam kar iz škatle. Škoda pa mi je slr za 2k+, da ga kje razsujem, če sem pa brez, pa mi je vedno žal, da ga nimam s sabo. S telefonom pa ne slikam.

Ali je kdo primerjal objektiv Sony s Zeissom?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

PARTyZAN ::

Večji senzor, večji objektiv. Optika v telefonih je joke v primerjavi s trotli. Ampak služi svojemu namenu, pač ne moreš pričakovat enake kvalitete.

Okapi ::

schurda je izjavil:

v bistvu mora imeti skoraj "vse kar imajo veliki". Fotke obdelujem in jih ne objavljam kar iz škatle. Škoda pa mi je slr za 2k+, da ga kje razsujem, če sem pa brez, pa mi je vedno žal, da ga nimam s sabo.
Kje objavljaš fotke? Oziroma v kakšni obliki?

Ni treba dati 2k+ za dober fotoaparat. Olympus OM-D E-M10 II, v kompletu z dvema zumoma (14-42 in 40-150), kar ustreza razponu od 28 do 300 mm, ima "vse, kar imajo veliki", za 800 evrov.

O.

schurda ::

Večina je jasno na spletnih straneh, kjer omejim fotko na 1MB, nekatere pa gredo na razvijanje do 20x30. Kot sem že pisal, mora biti za v žep. Na račun primanjkljaja določenih tehničnih karakteristik, ki se jim zavestno odrekam.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

TOP ::

Naj mi nekdo razloži kaj praktično pomeni in v čem je razlika F1.8-2.8 proti F1.8-4.9.
Hvala

fujtajksel ::

TOP je izjavil:

Naj mi nekdo razloži kaj praktično pomeni in v čem je razlika F1.8-2.8 proti F1.8-4.9.
Hvala


Razlika je v širini zaslonke proti tele koncu zooma.
Tole poglej:

dj_uro ::

TOP je izjavil:

Naj mi nekdo razloži kaj praktično pomeni in v čem je razlika F1.8-2.8 proti F1.8-4.9.
Hvala


po domače:
nižja, kot je številka (f 1.8, 1.4, 1.2, 0.95), dražji in boljši je objektiv (prvo velja 1000%, drugo pa naj bi bilo..)

če ne veš kaj pomeni, najbrž ne potrebuješ...
če sta zapisani dve številki, npr. 3.5-5.6 (zelo pogosto), pomeni, da je pri najmanj mm zaslonka 3.5, pri največ mm pa 5.6 - in naprej proti f22

pa še to:
nižja, kot je številka (npr. 1.4), bolj je zamegljeno ozadje (čeprav niti to ne drži 1000%)
vw-klub.si

TOP ::

Sprašujem zato,ker sedaj sem se osredotoču samo na 2 modela in to so Sony RX100 MK2 in Canon G7X,zato sprašujem.Po tesih sodeč je Canon bolj širokokotni ker ma od 24,Sony pa od 28 in več optičnega zuma ima,kaj vi menite oziroma svetujete.

dj_uro ::

ne vem... jaz sem bil pred podobno dilemo (oziral sem se na (rx100) trojko in štirico- UHD video), pa sem na koncu vseeno raje vzel FF dslr fotkič; nima veze...

predlagam, da pogledaš po mark 3 pri Sonyju... ga dobiš že za 550€(morda tudi manj), kolikor se spomnim izpred treh mesecev...
vw-klub.si

schurda ::

Optični zum pri teh dveh mi je kar všeč, ker ga ni preveč, to pomeni svetlejši objektiv in manj optičnih napak. Tu ne gre za test, to je optika. 24 ali 28 mm ekvivalent pomeni 84˙ ali 75˙ vidnega polja. Pozna se pri panoramah in v zaprtih prostorih, kjer potrebuješ velik kot. Vsekakor pa to ni tele zum, kar se moraš zavedati in z njim se ne da slikati tiča na 100m.

Glede na to, da sprašuješ kaj je F/xxx, bi bilo pametno, da se malo izobraziš, preden kupuješ advanced kamero, čeprav je to kompakt. Kakšen priročnik za začetnike ne bo škodil ali kakšen začetni tečaj. Zato, de ne slikaš npr. portretov na f/22 ali panorame na f/1.8. :D
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

dj_uro ::

se strinjam ;)
vw-klub.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dj_uro ()

mailer ::

dj_uro je izjavil:

ne vem... jaz sem bil pred podobno dilemo (oziral sem se na (rx100) trojko in štirico- UHD video), pa sem na koncu vseeno raje vzel FF dslr fotkič; nima veze...

predlagam, da pogledaš po mark 3 pri Sonyju... ga dobiš že za 550€(morda tudi manj), kolikor se spomnim izpred treh mesecev...
Ne vem kje bo dobil nov rx100m3 za 550€. Še v tujini se prodaja po ceni cca 650€. Za 500€ novega kupim še jaz. Kunkurenca pa je dejansko samo Canon g7x če gledamo form faktor in velikost senzorja. Sony veliko bolje ostri pri slabih svetlobnih pogojih, medtem ko ima Canon s tem hude probleme. Je pa Canon zato skoraj 200€ cenejši.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

dj_uro ::

jaz sem ga našel na neki nizozemski strani prek ebaya;
je pa res da pošiljajo samo v Nemčijo..

izvoli:
http://www.ebay.de/itm/171730913228?_tr...
vw-klub.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dj_uro ()

TOP ::

schurda je izjavil:

Optični zum pri teh dveh mi je kar všeč, ker ga ni preveč, to pomeni svetlejši objektiv in manj optičnih napak. Tu ne gre za test, to je optika. 24 ali 28 mm ekvivalent pomeni 84˙ ali 75˙ vidnega polja. Pozna se pri panoramah in v zaprtih prostorih, kjer potrebuješ velik kot. Vsekakor pa to ni tele zum, kar se moraš zavedati in z njim se ne da slikati tiča na 100m.

Glede na to, da sprašuješ kaj je F/xxx, bi bilo pametno, da se malo izobraziš, preden kupuješ advanced kamero, čeprav je to kompakt. Kakšen priročnik za začetnike ne bo škodil ali kakšen začetni tečaj. Zato, de ne slikaš npr. portretov na f/22 ali panorame na f/1.8. :D

Sem upošteval nasvet in sem res si mal prebral o teh stvareh vsaj osnove in Sony je bolši ker ma večji razpon,kar pomeni manj šuma,sam spet tukaj so še potem drugi faktorji.Zanimalo me je mnenje,čeprav po večinah drugih testih govorijo,da je Sony RX100 MK2 bolši,medtem ko v video je pa razlika itak na strani Sonyja.

schurda ::

" Sony je bolši ker ma večji razpon,kar pomeni manj šuma,"

???
1. Boljši?
2. Večji razpon česa?
3. Manj šuma? Zakaj?
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

dj_uro ::

žal se osnov fotografije oz. tehnike ne da prebrati v enem dnevu, kaj šele parih urah...

evo nekaj osnov zate:
velikost senzorja:



drugi največji format na tej sliki je 35mm full frame (FF) .. in temu senzorju se ekvivalenti pišejo/štejejo...
sony in Canon (ta dva katera gledaš) imata 1'' senzor... to je velik senzor za tako majhen (fizično) fotkič, a vseeno majhen in (slabši) od 4/3, aps-c itn...

http://photoseek.com/2013/compare-digit...

torej milimetre napisane na fotkiču moraš pomnožiti s faktorjem (pri tebi je 2.7x), da dobiš ''realne'' milimetre..
npr. 20-100mm pomeni v svetu FF 54-270mm - kot je še schurda omenil, je pomemben vidni kot, ki pa se z višjo številko mm zmanjšuje in tako ujameš manj slike;
blenda (torej F.XX) ostaja pa enaka ne glede na velikost senzorja in naj bi bila čim manjših številk, tem bolje...
manjša kot je številka, lepšo sliko naredi (tu je še XY faktorjev zraven) v slabih svetlobnih pogojih;

Av Tv S M P ...
to so programi, kateri imajo vsak neko določeno funkcijo...
Av .. določiš katero F.xx številko boš uporabljal - večina uporablja to
Tv .. določiš čas, v katerem fotkič zajame sliko (to ni timer)!! - od npr. 1/4000 sekunde do 30 sek (do 1/250 naj bi ''vsak'' lahko slikal iz roke, daljši čas pa ne, ker je stresena slika)
P .. program, kjer praktično aparat postori vse sam (uporabiš nekje, kjer se ti mudi nekaj slikat, npr. Ferrarija, ko se pelje mimo tebe)

itd...

ISO vrednost.. od npr. 100 - 6400
včasih je bilo to zelo pomembno, saj je vsak film(remember film?) imel samo eno vrednost ISO (npr. 640, 800 ...); sedaj pa je to povsem enostavno..
uporabljaj iso samo do 3200, če lahko preživiš z malo šuma (šum so črne kockice na sliki) ali max 2000 kjer šum ni tako opazen..
nižja kot je vrednost ISO (100, 200, 320, 640, 800??), manj oz. nič šuma ne bo na sliki...
ISO pomaga pri času; višja kot je številka ISO, krajši bo zajem slike ... seveda to pride prav v slabih svetlobnih pogojih..
po defaultu naj bo ISO na npr. 200; - v lepi svetlobi uporabi 100, v cerkvi pa 1600 ali 2000 (če slikaš z roke seveda) - pazi na 1/250sek, da bo slika še ostra!!

OK, te ne bom več moril;

če slikaš npr. drevo iz 10m zunaj v lepi svetlobi... kakšne nastavitve boš uporabil?
mm (zoom) kolikor je potrebno - pazi na kompozicijo!
iso na 200
f.4 (če imaš na Av fotkič sam izbere čas)

če slikaš pokrajino (lepa svetloba), uporabiš mm (kolikor je potrebno)
iso na 200 (100)
f. 11, 16 ali f.22

itn...
vw-klub.si

TOP ::

Ej res ti hvala,za tole napisano sem si dobro prebral in tud nekaj si bom zapisal,da bom vedu.Sedaj sam po tvoje kateri fotkič bi ti izbral,če bi kupoval.
Hvala

dj_uro ::

vw-klub.si

TOP ::

Ga ni več prinas za dobit.

dj_uro ::

nič hudega, saj obstaja tujina ;)

http://geizhals.at/nikon-coolpix-p340-s...
vw-klub.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dj_uro ()

TOP ::

Pa če gledava omenjena modela,ker iz tujine mi ne diši preveč.

starboi ::

TOP je izjavil:

Pa če gledava omenjena modela,ker iz tujine mi ne diši preveč.


Zakaj ti ne diši iz tujine ?

dj_uro ::

ne bit trmast ;)

G7X, če je v igri mark 2; če je pa mark 3, pa Sony-ja
vw-klub.si
««
106 / 133
»»