» »

Samsung lovi kršitve delovne zakonodaje pri kitajskih dobaviteljih

Samsung lovi kršitve delovne zakonodaje pri kitajskih dobaviteljih

vir: BBC
BBC - Ko smo poročali o kršitvah delovne zakonodaje in slabih pogojih dela v kitajskim tovarnah, ki proizvajajo in sestavljajo elektroniko, smo največkrat omenjali Foxconn in njegovega odjemalca Apple. Seveda pa Foxconn ni edino podjetje, ki stroške dela znižuje z vprašljivimi praksami, in Apple ni njegov edini naročnik. V zadnjih mesecih se je zganil tudi južnokorejski Samsung.

Nevladna organizacija China Labor Watch je septembra objavila poročilo, v katerem so hudo okrcali Samsung zaradi izkoriščanja kitajskih delavcev, ki naj bi ga s tihim privoljenjem izvajali njegovi kitajski podizvajalci in celo hčerinska podjetja. Ugotovili so, da so razmere podobne, ne glede na lastništvo tovarn (spomnimo, da si je Apple sprva poizkusil umiti roke z izjavo, da so razmere interna stvar kitajskih podjetij, a so se potem uklonili). Za spoznanje bolj človeško je vendarle v Samsungovih podružnicah na Kitajskem kakor v kitajskih podizvajalcih.

V vsakem primeru je plača 200-300 dolarjev mesečno. Delavce večinoma najemajo prek agencij, Samsungove podružnice pa imajo še grdo navado, da je več kot polovica delavcev študentov na enoletni praksi. Ta je obvezna za zaključitev fakultete. Delavci podpisujejo bianco pogodbe in pogosto ne dobijo nobenih kopij dejanskih pogodb. Praktikanti podpišejo tripartitno pogodbo s podjetjem in šolo, a je ne dobijo v roke. Velik problem predstavljajo obvezne nadure in neplačane minute za pripravo na delo. Delavci se morajo namreč 10-20 minut pred začetkom izmene zbrati na obveznem sestanku, a za ta čas niso plačani. Razmere za delo so slabe, saj delavci stojijo in zaradi visokega tempa nimajo časa niti za požirek vode, brez zaščite so izpostavljeni strupenih kemikalijam in prahu. V kitajskih podjetjih nimajo nobenega uvajanja, izvajajo diskriminacijo pri zaposlovanju, trpinčijo delavce ter imajo stroge kazni za izostanke od dela in zamude; Samsungove podružnice so v teh točkah nekoliko bolj človeške, a po drugi strani ne izstavljajo plačilnih list. Mimogrede, mesečna nastanitev v Samsungovih samskih domovih je brezplačna, sicer pa stane 12 dolarjev mesečno.

Samsung se je na očitke odzval. Pretekli mesec je 121 Samsungovih strokovnjakov prečesalo 105 kitajskih dobaviteljev, ki zaposlujejo 65.000 ljudi. Ugotovili so številne kršitve. Pohvalili so se, da nikjer niso našli primerov zaposlovanja otrok. So pa izpostavili nevročanje pogodb o zaposlitvi delavcem, nezakonite nadure, nezakonito kaznovanje delavcev za manjše prekrške, neplačano prisotnost na obveznih sestankih in pomanjkljivosti pri varnosti pri delu. Samsung nadaljuje preiskave in podrobno pregleduje še 144 tovarn, so zapisali.

Da bi izboljšali razmere, bodo do konca leta uvedli ukrepe, ki bodo preprečili zaposlovanje otrok (čeprav tega niso odkrili, bodo poostrili nadzor pri zaposlovanju). Prav tako bodo prepovedali diskriminacijo glede na spol, starost, narodnost ali vero pri zaposlovanju, ukinili kazenski sistem, uvedli obvezna predavanja iz varstva pri delu, postavitev paketov s prvo pomočjo in uvedli brezplačno anonimno številko za prijavo kršitev. Vidimo, da gre za ukrepe, ki so v Sloveniji samoumevni.

Problem obveznih nadur je sistemski in se pojavlja pri vseh kitajskih proizvajalcih. Apple ima s tem velike težave in tudi Samsung ga ne bo mogel odpraviti čez noč. Prizadevali so bodo, da bo do leta 2014 zaposlenih toliko ljudi, da ne bo nikomur treba delati nad zakonsko predpisanim maksimumom nadur. To na Kitajskem trenutno znaša 30 odstotkov rednega delovnega časa (torej okoli 50 nadur mesečno).

13 komentarjev

huek111 ::

Velik problem predstavljajo obvezne nadure in neplačane minute za pripravo na delo. Delavci se morajo namreč 10-20 minut pred začetkom izmene zbrati (na obveznem sestanku), a za ta čas niso plačani

V 18 letih delovne dobe še nisem našel delodajalca, kjer tega ne bi bilo!

Očitno je tudi to v Sloveniji samoumevno (ne samo anonimna številka za katero še nisem slišal)!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: huek111 ()

Lonsarg ::

Bizarno je, da podjetja(Samsung, Apple,..) ukrepajo za pravice delavcev(pod pirtiskom javnosti, da ne bo pomote) in ne lastna država(Kitajska) teh delavcev, res žalostno, zelo.

Glugy ::

No upam da se Samsung očisti nepravilnosti. Obeti so dobri ampak dokler navjo zaklučl z čiščenjem so to le lepe besed. Zaenkrat je vidt da se Samsung velik več trud da bi izboljšal razmere, Apple pa "malce" manj. Upam da se tud to spremeni. Noben si ne zasluž da bi z njim obravnaval k z živino.

gruntfürmich ::

edino pravilno.
problem obstaja le v pohlepu multinacionalk na eni strani, pohlepu lastnikov fabrik na drugi, ker debilnemu potrošniškemu zahodnemu človeku, ki se mu zdi največja krivica in diskriminacija, da na novega ajfona čaka cel teden dni!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nekikr ::

Malce narobe. Da te popravim: problem obstaja le v pohlepu ljudi, predvsem tistih v razvitem svetu. Multinacionalke, lastniki fabrik in vse kar je še takega je le ena od oblik skupka teh zahodnjanov, za katere je resnično največja groza, ker novega iPhona ne morejo dobiti zdaj in takoj. Da nepotrebno umirajo milijoni vsak dan je drugorazredna tema, ki ni vredna omembe.

Kamran ::

Hi,

Lonsarg je izjavil:

Bizarno je, da podjetja(Samsung, Apple,..) ukrepajo za pravice delavcev(pod pirtiskom javnosti, da ne bo pomote) in ne lastna država(Kitajska) teh delavcev, res žalostno, zelo.

Jah... tudi delavci ne bodo (večno) samo poslušni veš ? Single/Married, izkoriščevalci bodo padali čez okna (po nesreči se razume). V bistvu pa to ni toliko bizarno, ker Kitajska, poleg Indije, ime trenutno pač najcenejšo delovno silo in ker je itak danes večinoma (prozvodno gledano) "Made in China/Taiwan", realno podjetja nimajo alternative, če bi jim Kitajska zaprla dostop do svoje poceni delovne sile. Saj itak je enkrat vprašanje kdaj bo Kitajska rekla: "Hvala lepa, vendar ne bomo več (poceni) proizvajali dobrine za zahodni svet, smo si opomogli. Nasvidenje." :|
Ker je pa v kapitalizmu pač glaven dobiček, pa podjetja (proizvodno) ne bodo obratov več odpirali v matičnih državah - iz katerih so tudi tehnične obrate preselili na Kitajsko. Za moje pojme bo naslednja stopnja oz. država Afrika, čeprav Afriko "rihta" (na eden način) že Kitajska dolgo časa.

nekikr je izjavil:

Da te popravim: problem obstaja le v pohlepu ljudi, predvsem tistih v razvitem svetu. Multinacionalke, lastniki fabrik in vse kar je še takega je le ena od oblik skupka teh zahodnjanov, za katere je resnično največja groza, ker novega iPhona ne morejo dobiti zdaj in takoj. Da nepotrebno umirajo milijoni vsak dan je drugorazredna tema, ki ni vredna omembe.

Nekdo mi je enkrat povedal, da danes se NE PRODAJA proizvodov, temveč, da se USTVARJA NOVA HOTENJA/POŽELENJA po proizvodih, za katere imajo multinacionalke že dobro vnaprej pripravljene nišne izdelke. Vse je v psihologiji oz. pretkanem družbenem inženiringu. Človek v resnici potrebuje zelo malo, da preživi, vendar ti danes sistem (mediji, jumbo plakati) vsiljujejo svoje vrednote, svoje predstave in ti garantirajo, da bodo tvoje potrebe (čustvene in drugačne) izpolnjene, če boš imel to ali ono v lasti. :P
Če nimaš Rebelde zvezka (v šoli), cel tvoj razred pa visi na raznih Rebelde forumih na poddomeni mojformu.si (nekateri se blazno zabavajo, da jih brišejo iz golega užitka; CSRF & similar), boš samodejno izločen iz razreda. Podobno je za FB/Twitter, iPod, iPad in še raznorazne "aje-nekaj...".

Ampak nič bat folk, "zbujenje" prihaja oz. je na pohodu. :)

nekikr ::

realno podjetja nimajo alternative, če bi jim Kitajska zaprla dostop do svoje poceni delovne sile.

Bullshit. Podjetja že lep čas selijo proizvodnjo v Indijo in ostale države, nato bo na vrsti kaj drugega. Dva dni nazaj sem videl en video na youtube o Foxconnu, saj veš, tistem močno osovraženemu. Vsako jutri se tam zbere nekaj sto ali celo tisoč ljudi, ki bi se radi na novo zaposlili. Ko jih novinar vpraša zakaj, če so pa tako slabe plače in težki pogoji odvrnejo: "ker je še vedno bistveno bolje kot doma". Če podjetja premaknejo obrate v Indijo, bo Kitajcem kvečjemu slabše. Sedaj dobijo 200-300 dolarjev mesečno, če tega ne bi bilo bi dobili pa dve pesti riža, kar tudi sami priznajo.

Kamran ::

nekikr je izjavil:

Če podjetja premaknejo obrate v Indijo, bo Kitajcem kvečjemu slabše.

Ja, ker je v Indji (starostno gledano) precej več mlade populacije kot pa na Kitajskem, kjer imajo tisto pravilo o enem otroku, čeprav za bogataše pa veljajo tudi izjeme.

Isotropic ::

proizvodnja se ne seli v indijo, tja se bolj services (osnovna administracija, telefonski centri...). proizvodnja se seli bolj na kitajsko, odkar je le-ta postala draga, pa v filipine, vietnam...

Kamran ::

Isotropic je izjavil:

proizvodnja se ne seli v indijo, tja se bolj services (osnovna administracija, telefonski centri...).

Kličeš na MS, da ti Windozi nekaj ne delajo, pa te vežejo na tehnično podporo... v Indijo, kjer se ti na telefon oglasi Indijec (naturally). :))

Dr_Piškot ::

Res mate vesele pisat pa pol še clo eni brat tele brezplačne reklame od Samsunga pa Appla sam še novica od Toyote manka ....

feryz ::

200-300 dolarjev niti ni tako malo. Primerjajte to s ceno bivanja za en mesec (12 $).
Pri nas delajo uvoženi delavci za 500 EUR, s tem, da jih za posteljo v prenatrpani sobi oberejo za 100-150 EUR.
Sicer ponavadi ta denar da agencija ali njihov zvodnik (podobno kot pri Samsungu), ampak za primerjavo je čisto OK.
Tudi ostali stroški so v zgornjih okvirih, zato si lahko sami ustvarite sliko, kakšni "reveži" so zaposleni Kitajci.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: feryz ()

Kamran ::

Če drži tvoj podatek feryz, je to res drugačna slika napravem "južnim bratom", ki se jih takole opili pri nas. Mogoče je to vprašanje navnosti, zaupanja v poštenost delodajalca ali preprosto nepoznavanje razmer + slaba zakonodaja, ki to dopušča.
So pa tudi apetiti ljudi različni (glede na kontinente) - nekomu je že ena plesniva sobica več kot dovolj, nekdo drug bo pa hotel vse na novo prepleskano, pogled na travnik,...
Stroški bivanja pa lahko da so nizki, samo kaj ko je kaj drugega, ki ti potem zelo zniža dejansko prosto razpoložljivega dohodka. Spet odvisno ali si starš oz. kolikko otrok maš ali si samski, imaš "zahteven okus" za dobrine, itn. 8-O


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple in Foxconn priznala kršitve kitajske delovne zakonodaje

Oddelek: Novice / Ostale najave
234597 (3317) Poldi112
»

Samsung ponuja odškodnino delavcem zaradi levkemije

Oddelek: Novice / Tožbe
217536 (6002) Markoff
»

Samsung lovi kršitve delovne zakonodaje pri kitajskih dobaviteljih

Oddelek: Novice / NWO
135307 (4424) Kamran
»

Foxconn izboljšal delovne pogoje

Oddelek: Novice / Ostale najave
177719 (6584) PaX_MaN
»

Kitajski Foxconn izkorišča dijake in študente s slabo plačano prakso

Oddelek: Novice / NWO
279577 (8078) srus

Več podobnih tem