» »

Nadzor politikov in funkcionarjev

Nadzor politikov in funkcionarjev

pokerface ::

Ker je na tem spletišču verjetno največ računalniško pismenih glav na kvadratni palec, me zanima, ali je možno (iz računalniškega in pravnega vidika) ustvarit spletno stran, kjer bi uporabniki anonimno geolocirali politike in druge funkcionarje?

Zadeva je mišljena nekako takole: gre politik po centu mesta (po javni površini), ga nekdo prepozna, pofotka (opcijsko) ter podatke anonimno pošlje na stran skupaj z uro in lokacijo. Ta stran naj bi nato prikazala celotno pot nekega politika tekom dneva oz. tedna, ali pa lokacijo vseh, ki so bili na nekem območju ob nekem času.

Kaj bi se zgodilo, če bi bilo več zapisov za enega politika na drugih koncih države ob istem času? Lahko bi imel zapis s fotko večjo težo ali pa več zapisov v nekem delu države večjo težo kot en zapis na drugem delu...

Tudi če bi bili zapisi nepopolni, bi politiki in drugi funkcionarji še vedno dobili svojo dozo nadzora.

Matako ::

Kaj bi se zgodilo... Musarca bi te po mojem osebno prišla nadret.

Če je Google Inc., bi tebe tudi. :))
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

z00s ::

Z rač. vidika to sploh ni težko, s pravnega vidika je pa vsekakor tudi možno, saj pravzaprav to počno mediji, samo ne tako strukturirano...Je pa tudi res, da gugl pa ne sme tega počet...Predlagam, da pokličeš na urad informacijske pooblaščenke in povprašaš in potem deliš z nami...

Je pa po mojem dobra ideja:)

lp,Z00s

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: z00s ()

mailer ::

Ta zadeva nima smisla, ker z njo nebi nič oz premalo dosegli. Bolj zanimivo bi bilo, da bi na splet vrgli dokaze o korupciji, klientelizmu in nepravilnosti. Ker če jih predložiš policiji ali drugim ustanovam jih "izgubijo".

pokerface ::

Ideja je, da bi nadzirali politike, tako kot hočejo oni nadzirat nas. Kot je rekel z00s, to že počno mediji. Vsakokrat, ko imajo znakec "v živo", lahko pogruntaš, kje se nahajajo ob določenem času. Sicer pa ne bi počel nič spornega, vsaj po mojem mnenju ne. Šlo bi za javne površine ter za javne osebe. Včeraj je bil JJ v volilnem štabu, danes je v Moskvi. Že imaš dvojno informacijo. V končni fazi sploh ne rabiš videt človeka v živo da bi updateal njegovo lokacijo.

Mogoče bi se dalo izluščit tudi ščepec klientelizma in korupcije iz pridobljenih podatkov, recimo vsakodnevni obiski po Murglah ali v Grosupljem, oz. blizu Velenja nekje. Ali pa, ko nekdo javi, da je službeno odsoten, potem ga pa vidijo na smučanju. Konec koncev bi lahko tudi novinarji preverjali te, sicer ne preveč zanesljive, informacije.

Fora je, da je zelo malo politikov, ki so prepoznavni v celi Sloveniji. Od poslancev, bi rekel nekako tretjina, če gledaš Dnevnik vsak dan, oz. desetina, če ga ne. Ljudje še ministrov ne poznajo. Mogoče bi lahko fotkal nekega politika z neznano osebo, in potem preveril, kdo ta oseba je, oz če je v interesu javnosti, da pozna odnos te osebe do politika. Jaz poznam nekaj politikov, nekdo pozna nekoga drugega in tako naprej. Počasi dobiš bazo za celo državo.

Kar se pa Musarjeve tiče, je pa takole. Če bi me prišla nadret, bi v pričo nje osvežil njeno lokacijo. In še kakšno fotko bi stisnil, mogoče filmček. Resno, ne bi se rad kregal z njo. Včasih ima prav, včasih gre čisto mimo. Mislim, da bi se morala s tem strinjat, saj ne bi šlo za posameznike, ampak za funkcionarje. Nekaj podobnega, kot recimo javne zgradbe na Googlu. Moje bajte ni not, Ljubljanski grad pa je. (Sicer ne vem točno, kaj ima proti street viewu, za razliko od Google maps. Na maps se vidi bazen, obseg bajte, klet in veliko drugega, na Streetu se pa vidi samo pročelje bajte, lokacija je pa itak znana pri obeh. ok, že druga tema.)

Fora ideje je, da ne prestrašiš politikov in si nakoplješ na glavo slovenskih federalcev, kot tudi ne, da se politiki začnejo zapirat v hiše, skrivat pred javnostjo in izvajat represijo do amena. Ideja je, da jih prisiliš k razmisleku, da popoln nadzor ljudi in informacij ni opcija. Daš jim A taste of their own medicine.

kunigunda ::

No, slikati politika z neznano osebo (za katero ne ves a je javna al ne) je ze proti zakonom (oz. da to sliko potem javno das na vpogled)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kunigunda ()

Daedalus ::

V interesu preprečevanja mutnih biznisov in tajnih sestankov, jih je najbolj opremiti s sledilnimi ovratnicami. In njihovo lokacijo prikazovat v živo.

Ker nočemo, da se po telefonih/e-mailih/navadni pošti dogovarjanjo s kakimi neprijavljenimi lobisti, je potrebno vso njihovo komunikacijo objavljati čimbolj ažurno. Kjer je mogoče, live stream pogovorov. Al pa skene pošte.

Ker kljub temu še vedno obstajajo možnosti, da kaj mutijo, se vsakemu dodeli sledilec, ki jih snema na vsakem koraku. Stream se objavlja realtime, vedno je na voljo javnosti. Takole bi jih mogli meti kr fino na ketni.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kunigunda ::

Politike ipd se ze tako sledi in snema kar fajn. Problem nastane, ko pride stvar na pravosodstvo. Vecinoma izpuhti (brez da pride sploh v javnost). Ce bi dali par kamer na sodisca, bi naredili vec kot dovolj...

Daedalus ::

Nah, jaz govorim o nadzoru 24x7. Da jim slučajno kaka lumparija ne pade na pamet.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kunigunda ::

Sej jest tud :)

z00s ::

Hm, ni slaba ideja, da bi morali imeti službeni telefon med delovnim časom vedno pri sebi (ker so javne osebe) in da bi bili pogovori in smsi ter lokacija gsmja vedno javno dostopni podatki (ker je vse skupaj javno in plačano iz proračuna). Verjetno bi se sicer potem "pod pultom" menili po zasebnih gsmjih in mailih, ampak lokacija bi pa vseeno lahko bila javnega značaja. Vendar pa žal, kot ste mnogi že ugotovili, pri nas zadeve potem ne dosežejo epiloga...

lp,Z00s

itak37 ::

Nekakšno wikkipedio bi bilo fajn ustvarit za naše politike in stranke, in v njej zapisovat vse njihove grehe.
Sicer pa ne vem, če bi to kaj pomagalo, saj čeprav se dobro ve, da so politiki vpleteni v sumljive posle, so še zmeraj izvoljeni. Verjetno bi pomagalo, če bi volilni sistem spremenili tako, da bi lahko ljudje izbirali kateri poslanci iz list bi prišli v parlament, za razliko od trenutnega stanja, ko lahko stranke s postavitvijo list določijo, kateri poslanci bodo prišli v parlament.

k4vz0024 ::

Predlagam, da se imenuje SloPolitikopedia:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Policija zavaja glede pridobivanja podatkov o uporabnikih spletnih portalov

Oddelek: Novice / NWO
4316033 (13767) ulemek
»

Če bi bil šef države ...

Oddelek: Problemi človeštva
456757 (5454) Mipe
»

Anketa o uporabi avtomobila

Oddelek: Šola
252518 (2013) z00s
»

Sprememba svetovne politike (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7711160 (9786) Bellatrix
»

Meja zasebnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
514293 (3550) poweroff

Več podobnih tem