» »

Dell Studio 1735 problem / fuč procesor ali ram?

Dell Studio 1735 problem / fuč procesor ali ram?

SaXsIm ::

Pozdravljeni,

pred časom mi je umrl prenosnik. Ponoči je bil priklopljen na domače omrežje (na električno ne), in je zunaj precej treskalo. Zjutraj se mi je prvič prižgal zaslon, kjer ni šel preko bios testa, potem pa je bilo ob vklopu slišati par piskov, in slike ni bilo nikoli več. Poskusil sem z različnimi kombinacijami rama (imam 3 GB DDR2 667MHz, dva modula, 1GB in 2GB), pa ni pomagalo nič. Zato sem odločil, da je kriva matična plošča. Na ebayu sem nabavil novo, včeraj premenjal komponente, vendar se zadeva še kar ni popravila. Ko vključim računalnik, se ventilator zavrti za nekaj sekund, nato ugasne, disk se vrti, slike ni, nič ne piska. Če dam ram ven, prav tako nič ne piska, se pa ventilator vrti brez ugašanja.
V sistem sem zato dal en drug modul rama, ki sem ga imel pri roki, spremenilo se ni nič. V drugem računalniku ta modul dela. Potem sem v drugi računalnik dal svoje module rama; z 2GB dela, oba ne delata, če dam svoj 2GB in original 1GB modul iz drugega računalnika, ni slike. Sedaj furam memtest na 2GB modulu - laufa že dve uri, pa še ni našlo nobenega errorja, Pass je 74%. Vsi moduli so DDR2 667 MHz.
Glede na vse, je očitno problem v procesorju, saj je vse ostalo integrirano na matični (zvočna, ATI radeom 3650, mrežna, ...). Procesor, ki je v računalniku je Core 2 Duo T5800. Plošča je od Della, na povezavi je shema.
Sedaj pa me zanima sledeče. Glede na to, da sem nabavil novo ploščo, bom računalnik obdržal. Baterija mi še vedno drži 2 uri, CPU-Z pokaže, da je nekje na 85% prvotne kapacitete. Sam razlike niti ne opazim. Eden izmed ključnih faktorjev je Firewire in 17' zaslon, sedaj pa tudi nova plošča, pred kratkim pa sem tudi nadgradil HDD na 500 GB. Na računalniku občasno odigram kakšno starejšo igro (Counter strike), poženem Cubase, kjer snemam in produciram, programiram arduino module, največ pa je pisarniškega dela ter brskanja po spletu.
Laptop ima 2 HDD caddyja, zato bom verjetno ob priložnosti vgradil SSD, in v primeru, da dobim ugodno ponudbo za ram, ga nameravam nadgraditi na 8GB (2 x 4GB moduli).

Očitno je problem v procesorju, mogoče tudi v ramu. Procesor bi rad zamenjal. Kateri procesor bi mi priporočali, oz je najboljši kar jih moja plošča podpira?
SaXsIm
  • spremenil: SaXsIm ()

SaXsIm ::

C2D T8300 je ok procesor? FSB ima 800 MHz, se pravi, da bo delal na moji plati? Prosim za hiter odgovor.
SaXsIm

amigo_no1 ::

T5800 je Socket P,
2 GHz 2 MB 800 MT/s 10× 1.0375-1.3 V
35 W
Socket P


Bi moral delati, pazi da boš vzel pravi socket P.
List of Intel Core 2 microprocessors @ Wikipedia

http://www.cpu-world.com/cgi-bin/Identi...

SaXsIm ::

Okej, da obudim tole temo. Sem zamenjal ploščo in procesor, zadeva še vedno ne deluje. V fazi popravljanja računalnika sem uspel tudi skuriti novo ploščo. Sem pa ugotovil, da je za okvaro najverjetneje kriva plošča z multimedijskimi gumbki. Na žalost mi je na novi plošči na mestu priklopa ribbon kabla zanjo skurilo nekaj uporov, rjav je tudi konektor, prav tako pa nisem siguren, če se ni kaj zgodilo tudi grafični kartici in njenemu ramu (zgledajo, kot bi se na njih raztopila lot pasta). Sicer bom ploščo še enkrat preizkusil, vendar nimam veliko upanja.

Je pa res hec, ker se mi je z odklopljenim media button boardom pc zagnal tudi s starim procesorjem. Potem sem ga vseeno zamenjal (nabavil sem T8300), ampak očitno dela. Se pa noro dolgo boota. Najdlje sicer traja bios check na začetku, in u bistvu še nisem uspel priti v bios, ampak laptop deluje. Verjetno to traja tako dolgo tudi zaradi tega, ker tista plošča ni priklopljena.

Zanimajo me vaša mnenja o tem dolgem bios checku. Hec je, ker nekakrat je začetno boot sliko (ko piše DELL in še neke manjše zadeve) izrisal povsem popačeno.
SaXsIm

#000000 ::

Dej mal poslikaj, ker me strašnoi zanima kako tole zgleda, predvsem kjer je ožgano in grafika ki praviš da je nekaj stopljeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

SaXsIm ::

bom dal fotke jutri gor.
SaXsIm

SaXsIm ::

SaXsIm

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SaXsIm ()

SaXsIm ::

No, sedaj pa je tudi stara plošča dokončno odpovedala. Očitno gre za težave z grafično kartico, saj mi že bios imagea ne izriše povsem ok, pa tudi, ko mi je uspelo računalnik spraviti mimo bios checka, je pri poganjanju dellove diagnostike prišlo do reboota, ko je na vrsto prišla grafična.
Pri ta novi plošči (na kateri se računalnik sploh ne zboota) sem po še enem pregledu našel tudi skurjen kondenzator zraven gpuja (ni napihnjen, ampak ožgan na spodnji strani). Prav tako se grafika greje na polno, saj ventilator že pri bios checku dela na polno, pa je CPU na otip mlačen.
Na stari plošči mi je sicer uspelo updejtati bios iz verzije A04 na A05, vendar so sedaj uspešni zagoni še redkejši.
SaXsIm

#000000 ::

Mislm da je najbolš da vse skup pustiš pri miru dokler sploh še kej dela :) Glej tudi nova plošča ni bila nova, ker so vidni znaki popravila (nestrokovnega) grafike, in si v bistvu plačal zastonj drugo plato, ker bi se dalo staro popravit, je pa vprašanje kok se ti splača, ker strošek takega popravila je kar velik, nekje 100-120 evrov.

SaXsIm ::

Nova plošča je bila nova. To, kar je na grafiki, sem (najverjetneje) povzročil sam. Sicer pa sem tako ali tako kupil na ebayju in plačal s paypalom. Se sedaj dogovarjam s prodajalcem za 50% skonto na še eni plati. Če jo dobim za 50-60 EUR, potem bom vzel, drugače ne.

Problem sedaj je ta, da mi nič ne dela. In sumim, da so okvarjene multimedijske tipke naredile škodo na grafični (ker očitno sem jo skuril na novi plati, pa tudi na stari sedaj deluje nezanesljivo). Se pravi, rihtat plošče se najverjetneje ne splača? Se če bi sam obvladal SMD tehniko spajkanja, bi se? Da recimo dobim eno PCIe Radeonko 3650 in zamenjam procesor, kondentor ter skurjene upore.
SaXsIm

#000000 ::

Mah za odlotat tak kondenzatorček in ga zamenjat lahko uporabiš navaden spajkalnik in malo več cina, ter pinceto, ni tak problem, pa tud če daš komu ki to dela zamenjat ti ne bo računal veliko, če sploh. LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

matična ali grafična fuč? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
517877 (6623) solatko
»

Težave po menjavi procesorja - laptop

Oddelek: Pomoč in nasveti
362966 (2745) amigo_no1
»

Pokvarjeni RAM ali????

Oddelek: Strojna oprema
403234 (1946) Nesta
»

Težave s starejšim računalnikom (PIII)

Oddelek: Pomoč in nasveti
81161 (1002) amigo_no1
»

Samo resetiranje.........bios

Oddelek: Strojna oprema
171330 (1183) scythe

Več podobnih tem