» »

Težave s starejšim računalnikom (PIII)

Težave s starejšim računalnikom (PIII)

Pentium ::

Imam težave s starejšim računalnikom, ta je Fujitsu Siemens xSp, to je Pentium III, 650MHz (Coopermine, Socket 370), OEM matična z Intel i810E čipsetom, VGA vgrajena na plošči (i810, ima tudi DVI), disk Seagate 10GB, CD-ROM je SCSI slim in disketnik. Napajalnik je 75W, vendar je dovolj za tak majhen sistem. Težava je v tem, ker ko notri ni nobenega pomnilniškega modula, računalnik piska (da mu manjka ram, seveda), ko pa dam notri RAM (dal sem 128MB, PC133 modul), pa se nič ne zgodi (računalnik dela, vendar nič ne piska, tudi na ekranu se nič ne pokaže):( . Poskušal sem tudi druge module, vendar je ista stvar. :O Poskusil sem tudi z drugim napajalnikom, procesorjem (Cel333, PIII 750 in Cel 466), odklopil sem CD-ROM, disk ter disketnik, samo nič ne pomaga. Rad bi samo, da stvar zboota.:))

Kaj bi potem bilo lahko narobe?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč!!

Azrael ::

Nekateri tovarniško sestavljeni računalniki so zelo izbirčni pri RAM modulih, sploh značilno za Compaq in IBM. Moduli so sicer enakih dimenzij in na videz povsem enaki običajnim, samo z raznimi tehničnimi triki (prenizke napetosti, namenoma generirane motnje, na katere so njihovi moduli odporni itd) proizvajalci preprečijo, da bi "konfekcijski " moduli delovali, kot je treba. Lahko je pri tebi ta problem.

V tem primeru ti ne ostane drugega, kot preizkusiti množico različnih SDRAM modulov in upati, da bo kateri pravilno deloval. Nekaj urrni test RAMa z Memtestom je v takih primerih obvezen.

Če najdeš verodostojne podatke (mail proizvajalcu?), da naj bi ta mlinček deloval s katerimi koli RAM moduli, je žal defektna matična plošča.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pentium ::

Če je to res, kje bi potem lahko dobil tak RAM, ker originalnega pomnilnika nimam več (skuril v firmi), tako, da res ne vem kaj je pisalo na čipih. Je pa zelo možno, da rabi ta komp res originalen OEM RAM, saj brez rama piska, kar pa je pozitven dokaz za dobro matično ploščo. Dobro bi bilo, da bi iz nekega delujočega Scenic xSp originalen ram zamenjal z generičnim SDRAM-om in videl, če stvar dela. Če dela, potem je matična res defektna, če pa ne, pa je tako vse jasno. :D

Zato vas sprašujem, če ima kdo tak računalnik (ali pomnilnik za ta PC), da bi naredil preiskus ali pa celo prodal pomnilnik (če ne dela v tem, bi delal pa v enem drugem:)) ).

gavro ::

kaj folk sploh se dela na takih kompih?? 8-O

Tomay ::

To kar opisuješ sem videl le na nekaterih strežnikih in boljših delovnih postajah, ki so hotele imeti ecc ram in z navadnim niso delale. Glede na to, da i810 ne podpira ecc rama, pri tebi to odpade.

Poišči navodila, in preberi če je tam kaj napisano glede rama, resetiraj cmos, in poizkusi z enim navadnim 128mb obojestranskim ramom.

Če je bil originalni ram skurjen v tej mašini je tu možen vzrok za nedelovanje.
Voodoo 4Ever

Pentium ::

Take komp je še čisto dober za kak router ali mini server, saj porabi minimalno elektrike (nap. je 75W), gor ima pa že solidno mrežno. Ampak ko je tak komp pokvarjen, ni važno ali porabi 400W ali 10W.

Sprobal sem s sedmimi SDRAM moduli. Eni so bili PC66, te sem uporabil s Celeron procesorji, drugi pa PC100 in PC133, ki sem jih uporabil s PIII procesorjem. Rami so bili 16MB (trije moduli), 32MB, 64MB (dva) in 128MB (dva). Komp ni delal z nobenim. CMOS sem resetiral, baterijo sem vzel ven, prepihal sem notranjost, očistil kontakte, praktično vse, kar lahko narediš za poskus "obujenja" računalnika.

Navodil nimam (računalnik dobil zastonj od sorodinkove firme), našel sem pa navodila na tem linku.

Je mogoče, da je poškodovan BIOS, zaradi kakega sunka elektrike (ESD), ali pa kak drug čip? Je možno, da ne zažene zaradi malo napihnjenega konedzatorja na matični plošči (330 nF, 25V), je pa napihnjen zelo malo (za kak milimeter in pol).

Zdi se mi, da bo šel komp na deponijo, ven bo šel samo CPU in disk.

Zanimivo mi je pa to, da sem pregledal že kar nekaj PC-jev in matičnih plošč z Intel i810 chipsetom in ni niti ena delala (ta je edina, ki vsaj piska).

Bi se še kaj dalo ukrenit glede te zadeve?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pentium ()

Azrael ::

So kondenzatorji v redu, niso napihnjeni? Tudi, če je kateri vroč, čeprav ni videti napihnjen in je po možnosti še v bližini RAM slotov, je to to.

Drugače pa moje subjektivno mnenje, i810 chipset ni to kar bi pričakoval od Intla, velik korak nazaj od Intel BX chipseta. Imam občutek, da je njegov rival VIA PLE 133 (integrirana grafika) boljši.

@gavro:

Take kištice res niso za najnovejše igre, ostalo kot recimo, filmi, muzika, net, office in ostala šara pa BP, razen če misliš gor tlačiti Visto. V vročih poletnih dnevih imajo še eno prednost, grejejo se pprecej manj kot kakšen današnji igračarski comp, da tišine niti ne omenjam.
Nekoč je bil Slo-tech.

Pentium ::

Komp gre danes na deponijo, če kdo hoče mu za par evrov prodam slim CD-ROM, ta je NEC CD-2800D, lahko pa tudi disketnik, za tega ne vem modela.

Hvala za nasvete!

amigo_no1 ::

Lahko da je bios zaflešan.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen računalnik imate pa vi? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18716155 (8194) Vlad Tepeš
»

vaše prvo računalo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1138511 (7049) flipflop
»

Kako je to možno - crknila mamaplata?

Oddelek: Pomoč in nasveti
71318 (1144) AtaStrumf
»

računalnik za študentko prava

Oddelek: Kaj kupiti
281351 (840) TESKAn
»

RAM?!

Oddelek: Kaj kupiti
251331 (956) Trdi

Več podobnih tem