»

Turizem kruši veliki kitajski internetni zid

vir: Wikipedia
The Verge - Obiskovalcem kitajskega južnega otoka Hainan bo v bodoče omogočen dostop do Facebooka, Twitterja, Youtuba in drugih spletnih storitev, da bi spodbudili tamkajšnji turizem. Spletne strani, ki se nam zdijo običajne, so drugod na Kitajskem namreč prepovedane. Prepovedan je tudi dostop do iskalnika Google ter do nekaterih globalnih medijev, med njimi sta tudi New York Times in Wall Street Journal.

Še donedavna nepredstavljiva izjema od tamkajšnje cenzure spleta je sicer zapisana v triletnem gospodarskem načrtu, ki med drugim omenja tudi najem 50.000 tujcev za turistično osebje, ter zakup 2000 minut oglasnega prostora na tujih televizijskih postajah, vse da bi na Kitajske Havaje, kot otok še imenujejo, privabili turiste. Hainan bo obenem leta 2020 razglašen za območje proste...

4 komentarji

Sovin strateški nadzor telekomunikacij verjetno krši človekove pravice

Sodbe ECHR - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je pred kratkim spisalo dve precej pomembni sodbi na temo meje še dopustnega pri državnem nadziranju telekomunikacij, tako s strani varnostno-obveščevalnih služb (Zakharov proti Rusiji) kot tudi s strani policije (Szabó and Vissy proti Madžarski).

Roman Andrejevič Zakharov je ruski novinar in publicist, ki se je obregnil ob dejstvo, da je domača varnostno-obveščevalna služba FSB (naslednica KGB) v prostore domačih mobilnih operaterjev namestila svojo prisluškovalno opremo (po zgledu FBI-ja v sobi 641A v prostorih AT&T v San Franciscu). Na ta način so lahko sami - brez pomoči ali vedenja operaterja ali katerekoli...

13 komentarjev

Novozelandsko sodišče: zaseg diskov Kimu Dotcomu nezakonit, policija jih mora vrniti

Stuff.co.nz - Kim Dotcom je dobil še eno bitko proti policiji zaradi lanske aretacije, zasega računalniške opreme in drugega premoženja ter zaprtja strani Megaupload. Sodišče je že pred časom razsodilo, da sta bili policijska racija in hišna preiskava nezakoniti, ker so bili nalogi zanje preveč splošni. Sedaj pa je sodnica Helen Winkelmann odločila še, da je bil nezakonit tudi zaseg trdih diskov in njihov prenos v ZDA.

Policija je ob raciji zasegla vso računalniško opremo, vključno s trdimi diski. Napravili so klone vseh...

19 komentarjev

Me.ga v težavah še pred zagonom

Dotcom s soprogo

NZ Herald News - Kim Dotcom si očitno na vse načine išče publiciteto, ki bi mu koristila pred marčevsko odločitvijo novozelandskega sodišča o njegovi izročitvi ZDA. Primer, ki se je začel z zaprtjem strani Megaupload in njegovo aretacijo, je na trhlih temeljih, zato je težko napovedati, kakšna bo odločitev sodišča. Dotcom pa medtem agitira na različne načine in hkrati provocira.

Pretekli teden je napovedal zagon strani Me.ga, ki naj bi predstavljala evolucijo bivšega Megauploada. Stran naj bi bila dovolj različna, da s tem ne bi kršil obljube, da v času do odločitve sodišča ne bo ustanavljal enakovrstnih strani, a hkrati še vedno toliko podobna, da jo bodo uporabniki vzeli za svojo. Bistvena sestavina naj bi bilo avtomatično šifriranje vsebine. Me.ga bo mogoče res zaživela 20. januarja 2013, kot je...

13 komentarjev

Po Megauploadu Me.ga

CNet - Kim Dotcom se kljub aretaciji in grozeči izročitvi v ZDA, o kateri bo novozelandsko sodišče odločalo marca, loteva novih projektov. Prek Twitterja je tako napovedal, da bo januarja zagnal novo spletno stran Me.ga, ki bo nekakšen Megaupload na steroidih.

Stran bo zagnal na simboličen datum 20. januarja 2013, ko bo minilo ravno leto dni od njegove aretacije. Novo skladišče podatkov za uporabnike bo v celoti šifrirano, ključ za svojo vsebino pa bo imel izključno uporabnik. Na ta način se želi Dotcom izogniti zapletom s pravosodjem, saj niti upravljavec strani niti organi pregona ne bodo mogli pogledati, kaj uporabniki hranijo na njej, saj ne bodo imeli šifrirnih ključev. Hkrati bo stran uporabnikom prijazna, saj bo šifriranje izvedeno kar v brskalniku...

18 komentarjev

Jutri seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb

Državni zbor RS - Za jutri ob 09:00 zjutraj je sklicana seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb DZ RS. Edina točka dnevnega reda je Varnost in zaščita GSM omrežij v Republiki Slovenije.

Gradivo seje je javno dostopno (APEK, Telekom, Si.mobil), razen odgovora Tušmobila in vsekakor vredno branja.

APEK je med drugim izvedel vseevropsko anketo v kateri je ugotovil, da kar nekaj evropskih operaterjev sploh ne kodira prometa na radijskem vmesniku. Noben od evropskih regulatorjev tudi ni naložil nobenega regulatornega ukrepa v zvezi s šifrirnim algoritmom.

Tako APEK ugotavlja, da slovenski operaterji GSM omrežij uporabnikom zagotavljajo primerljivo stopnjo zaupnosti in tajnosti komunikacij ter zaščito prenosa podatkov, kot jo imajo uporabniki v drugih državah, članicah EU (očitno v času pisanja tega dokumenta vseeno nismo bili tako zelo najboljši).

7 komentarjev

Nova Zelandija se je uradno opravičila Dotcomu

Dotcom je zadnje čase po obiskih sodnih dvoran vedno bolj prešerne volje.

vir: Guardian
Guardian - Novozelandski predsednik vlade, John Key, se je danes uradno opravičil Kimu Dotcomu za nezakonito prisluškovanje, ki ga je v dnevih pred januarsko aretacijo izvršila njihova varnostno obveščevalna služba GCSB. Opravičilo sledi včerajšnjemu zaključnemu poročilu državne komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb, ki je ugotovila, da je GSCB prisluškovala telefonskim in internetnim pogovorom Dotcoma in njegovih poslovnih partnerjev (ki so se ravno takrat zbirali v njegovi rezidenci okoli praznovanja Kimovega rojstnega dne).

Dajanja nadzora so bila izvršena brez sodne avtorizacije, ter brez vsake zakonske podlage, saj je mandat GSCB striktno omejen na zunanje grožnje ter bedenje nad varnostjo državne informacijske infrastrukture. Čeprav so...

17 komentarjev

Dotcom podal svojo verzijo dogodkov med aretacijo

Dotcom z ženo, na poti na sodišče.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Po prvotnih načrtih bi se moral pravkar začeti dvotedenski sodni narok glede tega, ali bo Nova Zelandija Kima Dotcoma izročila Združenim državam, a zavoljo nebroja postopkovnih in vsebinskih napak ter zamenjave glavnega sodnika je vse skupaj prestavljeno na naslednjo pomlad, vsaj. Namesto tega sodišče trenutno razpravlja o vrnitvi zaseženega premoženja, pri tem pa je Kim spregovoril o njegovem doživljanju januarske aretacije.

Kot je znano, je 20. januarja okoli 6:30 zjutraj protiteroristična enota...

52 komentarjev

Primer Megaupload: Dotcom podpira izročitev, novozelandski sodnik se umika

Kim Dotcom (levo) bi v zameno za odmrznitev premoženja šel v ZDA.

TorrentFreak - V primeru Megaupload, ki se je začel pred pol leta z racijo novozelandske in ameriške policije, se je primerilo nekaj zanimivih zasukov. Spomnimo, da Kim Dotcom še vedno čaka v novozelandskem priporu na odločitev sodišča, ali ga bodo izročili ameriškim oblastem (kaznivo dejanje spada tudi pod ameriško jurisdikcijo, saj so bili nekateri strežniki na njihovem ozemlju, čeprav je tudi to pod vprašajem), medtem pa njegovo premoženje ostaja zamrznjeno. In tega ima Dotcom sedaj dovolj, zato je podal zanimiv predlog.

Medtem ko je sodišče v Aucklandu spet odložilo zaslišanje v postopku o izročitvi, je Dotcom predlagal, da bi sam prostovoljno odpotoval v ZDA, če mu seveda te naredijo uslugo in odmrznejo premoženje. Primer je na Novi Zelandiji na trhlih temeljih, ker sodišče razsoja, ali so...

17 komentarjev

Ex AT&T-jevec, trije ex NSA analitiki bodo pričali o vladnih načrtih za nadzor vse internetne komunikacije

Utaški data center, kmalu.

vir: Wired News
Wired News - Ameriški EFF (zveza za spletne svoboščine) že štiri leta bije boj s ponudnikom interneta AT&T in zvezno vlado glede "skrivne" sobe 641A na Folsomovi ulici v San Franciscu, kjer zadevni ponudnik zagotavlja mirroring celotnega internetnega prometa za potrebe varnostno-obveščevalne službe NSA, vse na zelo dvomljivi, če sploh obstoječi pravni podlagi. O sobi, ki skoraj zagotovo ni edina, je leta 2008 prvi spregovoril zdaj upokojeni AT&T-jev tehnik Mark Klein (22 let pri podjetju), EFF pa je kmalu zatem vložila tožbo in od AT&T zahtevala, da naj preneha asistirati vladi pri nezakonitem prestrezanju telekomunikacij. Obenem so zahtevali še odgovornost vrhovnih vladnih uradnikov (takratnega predsednika Busha,...

51 komentarjev

Ustanovitelj Megauploada po plačilu varščine na prostosti

Kim Dotcom

vir: Guardian
Guardian - Novozelandske oblasti so včeraj proti plačilu varščine na prostost izpustile Kima Schmitza, bolj znanega kot Kima Dotcoma, ki je bil ustanovitelj zaprte strani Megaupload in glavni obtoženec v ameriški obtožnici, v kateri upravljavcem strani očitajo masovno kršenje avtorskih pravic in pomoč pri razpečevanju nelegalnih vsebin. S svojim početjem so si pridobili vsaj 175 milijonov dolarjev premoženjske koristi, ki so ga oblasti na Novi Zelandiji, v Hong Kongu in ZDA že zasegle.

Novozelandski sodnik je ocenil, da Dotcom ni več begosumen, saj so mu zasegli vso premoženje, ki bi ga lahko uporabil, da bi pobegnil iz države. Spomnimo, da je bil varščina sprva zavrnjena, a si je sodnik po zadnjih zasegih premoženja in pisni izjavi Megauploadova...

30 komentarjev

Sarkozy naj bi naročil nezakoniti nadzor novinarjevega telefona

Sarkozy naj bi imel zaradi množice političnih afer razmeroma majhne možnosti za ponovno izvolitev na prihajajočih predsedniških volitvah, nakar se je njegov glavni konkurent - nekdanji predsednik IMF Dominique Strauss Khan (DSK) - sam izločil iz predvolilnega boja.

vir: Guardian
Guardian - Francoski časnik Le Monde naj bi imel dokaze, da je predsednik Sarkozy obveščevalni službi naročil (nezakonit) nadzor nad delom enega od njihovih novinarjev.

Posredi je bilo poročanje v ti. aferi Bettencourt. Oseminosemdesetletna gospa Liliane Bettencourt je večinska lastnica L'Orealovega imperija (ker se cenite) in s premoženjem čez 23 milijard evrov med najbogatejšimi osebami na svetu. Pri takih številkah davčne obveznosti niso nizke in gospa naj bi se bila pozanimala, kako jih zmanjšati. Pri tem naj bi ji svetoval kar Éric Woerth, takratni finančni minister, zdaj pa minister za delo v Sarkozyjevi vladi. Woerth je v javnosti nastopal kot oster nasprotnik utaje davkov, zasebno pa je - tako Le Monde - gospe Bettencourt uredil vračilo davka v...

57 komentarjev