CNET - Po bogati poplavi govoric o novostih v prihajajočem iPhone 5 se zdaj prvim omenja tudi verjetni datum predstavitve: to naj bi bila sreda, 12. septembra, prodaja pa naj bi se začela dober teden dni kasneje, 21. septembra. O datumu poročata spletišči iMore, ki citira vire, ki se "v preteklosti že izkazali za kredibilne", ter francoski app4phone.fr, ki sklicuje na kitajske proizvajalce komponent. V paketu s telefonom naj bi dobili še manjšo inačino iPada (iPad Mini, 7'' namesto standardnih 9.7''), ter najbrž tudi posodobljen iPod touch in iPod Nano.
Kaj točno bo novega, je kot rečeno predmet številnih špekulacij. Največ zaupanja so deležne napovedi o večjem in širšem zaslonu (4'', 16:9) ter novem spodnjem delu, kjer naj bi bil nov, manjši 19-pinski konektor, ob njem pa še reža za priklop slušalk (glej sliko). Nov konektor seveda ne bo kompatibilen z obstoječo bero polnilcev in vsakovrstnih dodatkov, česar se še posebej veselijo kitajski proizvajalci slednjih, potrošniki pa najbrž manj, ker bo treba kupiti nove in nekaj časa s sabo nositi oboje. Manj gotove so govorice o podpori za NFC in morda neko obliko mobilnega plačevanja (nedavno so tudi kupili podjetje AuthenTec, proizvajalca čitalcev prstnih odtisov, katere za varno mobilno plačevanje že uporabljajo na Japonskem), pa 4G LTE po čimveč svetovnih strandih (world phone; mimogrede, LTE k nam prihaja šele l. 2014 ali kasneje). Osrednji čip naj bi bil A6 (štirijedrni Exynos 4 ARM), RAM naj bi podvojili na 1GB, trajni spomin na 64GB; vse troje pa bo (nekoliko ironično) dobavil njihov ključni konkurent Samsung.
Septemberski začetek prodaje naj bi bil nasploh odličen, pravijo analitiki, ker bi se njegovi učinki poznali že v tretjem kvartalu, ne samo božično-novoletnem četrtem. Lani je Apple sicer rekordno zaslužil z iPhone 4S, vendar na račun sušnega jesenskega četrtletja, ker so se številni kupci pač odločili počakati na oktobersko predstavitev.
Hkrati to pomeni slabe novice za Microsoft, ki bo svoje Surface tablice na prodajne police dostavil šele oktobra.
Enostavno ne verjamem, da bo iPhone imel kombinacijo barv, kot so na sliki. To ni Apple style. Dvomim, da bi dobili iPhone s črnim robom, je pa res, da bi lahko dotično različico bistveno lažje identificirali v gostilni na mizi ali kje drugje.
Preko standardnega mikro USBja, še nisem zasledil video out, so pa začeli združevati HDMI in micro usb v en micro USB kompatibilen konektor. Za audio, je tudi podobno, samo poglej koliko je android audio dock-ov, koliko pa i-dockov. Šele z JB je android začel podpirati API za audio output preko USB-ja.
Torej dodatna funkcija je vse razen, premosa podatkov in napajanja naprave.
Saj ima / bo imel USB priklop, ampak na drugi strani, pri vtičnici v steno Standardnih 5V je tudi.
Tudi če ima na drugi strani običajen USB konekor, se iPhone ne polni na običajnih USB adapterjih. iPhone zahteva neko napetost tudi na podatkovnih pinih, da se potem na podlagi te napetosti odloči, ali se bo polnil s 500mA ali 1A.
kpkp: Dejstvo je, da za priklop zunanjega zaslona/TVja na iPhonu potrebuješ adapter. Enako velja za Android naprave, pa imajo vseeno standarden mUSB konektor.
Torej, kakšen plus ima uporabnik od Applovega propietary konektorja, če ga primerjaš z recimo mUSB na SGS liniji mobilnikov?
Je pa kul za Apple da bo folk moral kupovat nove docke in ostale accesoryje z izidom novega telefona. In da vsi obstoječi niso kompatibilni s kakšnim ne-apple mobilnikom. Misliš, da bi to lahko bil razlog da tlačijo svoj umotvor na svoje naprave?
PARTyZAN: uporabniki tukaj nimajo nobene veze, tu gre za birokratske zadeve.
Če pa že iščemo prednosti, so te predvsem v audio delu... Če boš šel kdaj v USA boš tudi videl, da ipade uporabljajo kot blagajne ipd. Tako, da neke prednosti ta konektor vsekakor ima, predvidevam, da predvesem pri integraciji i-naprav z drugimi sistemi (blagajne, audio docki....).
A jaz se smem oglasiti, sem prej dve leti uporabljal Androida, sedaj pa ze kake tri mesece Iphona. In mi je slednji manj vsec, bolj neroden in me bolj omejuje?
A jaz se smem oglasiti, sem prej dve leti uporabljal Androida, sedaj pa ze kake tri mesece Iphona. In mi je slednji manj vsec, bolj neroden in me bolj omejuje?
Napačni vrstni red....jaz sem najprej iIgračke uporabljal, zdaj pa z Androidom uživam.
O, update nanota bi bil pa res zanimiv, me prav zanima kaj bo novega pri tej mini napravi :)
Se pa približuje očitno čas, ko bo treba updejtat zadeve na nove resolutionary ekrane. Kdaj pride 13" MBP z Retino? Lahko bi Apple zrihtal, da vse te novosti pridejo naenkrat ven, da ni treba večkrat v trgovino.
Saj ima / bo imel USB priklop, ampak na drugi strani, pri vtičnici v steno Standardnih 5V je tudi.
Tudi če ima na drugi strani običajen USB konekor, se iPhone ne polni na običajnih USB adapterjih. iPhone zahteva neko napetost tudi na podatkovnih pinih, da se potem na podlagi te napetosti odloči, ali se bo polnil s 500mA ali 1A.
Ni res. Imam doma praktičen primer, ko sem zamenjal htc in apple vtikač in na obeh straneh dela
EU je pač bla premal stroga, pa v svoji direktivi dovoli uporabo adapterja + standardnega polnilca. Sicer je to ena velka sramota za firmo, ki se gre enostavnost, da ima tolko adapterjev.
Glede polnilcev je tako, da tudi Galaxy Tab nima micro usb polnilca, ampak nekaj podobnega kot apple, morda celo enakega, nevem nisem podrobno preverjal. Je pa tako, da imajo na drugi strani vsi priključek USB in trenutno na nobeni napravi, ki si jo lastim ne gre kabel direktno iz adapterja, ampak vse preko usb vmesnika.
Kar se tiče Androida in iOS je tako, da za navadne uporabnike sta oba čisto dovolj, pozna se edino, da iOS konkretno bolj gladko deluje, ampak na to verjetno navadni uporabnik ne gleda. Je pa velika razlika pri developerjih. Ko razvijaš za Android in iOS vidiš, da je Android samo navadno skropucalo, ki je bilo posiljeno na svet, uspeh pa je poželo le zato, ker je za tem Google. Dovolil si bom še omeniti WP, ki je še konkretno bolj prijazen razvoju kot iOS.
Ni res. Imam doma praktičen primer, ko sem zamenjal htc in apple vtikač in na obeh straneh dela
Potem že imaš tak adapter, ki ima na podatkovnih pinih napetost. Kaj si pa polnil? Starejši iPodi nano vem da niso izbirčni, iPhone in iPod touch zahtevata napetost, za iPad pa ne vem. Drugače je pa to precej znana stvar in tudi precej adapterjev sem že predelal, da so postali kompatibilni z iPhone.
Jz mam generičen polnilec za avto z usb vhodom pa dela normalno. Prav tako če priklopim recimo na tv, fila normalno.
Res pa da sem ga enkrat prilapljal nevem točno kam pa je začelo utripat in piskat tak ful na hitro unsupported accessory, nevem a je bil slab kontakt pojma nimam al nekaj fuč nevem..
Androidi, vsaj 2.3, imajo v romu napisano, s koliko mA se polnijo, kadar je telefon na USBju ali na polnilcu. Dobra fora, če ima kdo rootan telefon, pa mu ga lahko narediš neuporabnega* v dveh minutah. (Če ima root file explorer ali bilokeri file explorer, ki je sposoben /system mountati writable.)
*mogoče celo uničiš, ko ga naslednjič priklopi na AC ali USB.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|
Napačni vrstni red....jaz sem najprej iIgračke uporabljal, zdaj pa z Androidom uživam.
Te pa idi s svojim telefonom ven na sonce in uživaj. Ne pa da smetiš Applovo novico. Saj vidiš da je vsaka druga novica Applova.
Svobodno kopiranje datotek npr?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins
Potem že imaš tak adapter, ki ima na podatkovnih pinih napetost. Kaj si pa polnil? Starejši iPodi nano vem da niso izbirčni, iPhone in iPod touch zahtevata napetost, za iPad pa ne vem. Drugače je pa to precej znana stvar in tudi precej adapterjev sem že predelal, da so postali kompatibilni z iPhone.
No, ubistvu ne gre za htc telefon. Gre za adapter od Xperie Ray in iPhone4. Oba imata adapter posebej in nato usb kabel. Preklapljam lahko poljubno in obojestransko deluje. Hitreje se sicer polni z Xperiinim adapterjem, ki ima očitno večji tok (je tudi adapter večji).
Torej, kakšen plus ima uporabnik od Applovega propietary konektorja, če ga primerjaš z recimo mUSB na SGS liniji mobilnikov?
Meni osebno je razlika v mehanski trdnosti. mUSB imam, po domace receno, zjajcane, da se mehansko vec ne zadrzijo kabla notri ze na treh telefonih (2x samsung, 1x HTC). Po drugi strani pa iPod Touch 1. generacije po treh letih se vedno... funkcionira, drzi kabel in me v splosnem ne sekira vreci iPod skupaj s prikljucenim kablom v torbo.
Ne vem pa, ce je to konkstrukcija pomankljivost USB-ja, ali pa samo podn kvaliteta izdelave.