» »

Sem kaj skuril?

Sem kaj skuril?

GummyBear ::

Pozdravljeni!

Imam malce starejši HP-jev laptop in sem sklenil, da ga bom malce nadgradil. Prej nikoli po prenosnikih nisem šraufal, zato nisem tega vešč... da se razumemo, pričakoval sem da bodo komponente take, kot v desktop računalnikih.
No, sem si rekel, da bom najprej preveril kakšna je notranjost laptopa, da ne bom naročil napačne komponente. Laptop razstavim na posamezne dele in si jih dobro ogledam. Potem začnem dele sestavljat nazaj, tako kot sem jih odstranil. Skoraj sem bil pri koncu, ko se mi iz prstov izmuzne šrauf in pade v notranjost laptopa. Probam ga pobrat s prsti in ne gre. Potem vzamem zobotrebec in poskušam šrauf zbeckati ven. Tudi to ne gre, dejansko ga potisnem še bolj v notranjost. Nazadnje mi ne preostane drugega kot pinceta (fina - taka kot se uporablja v elektrotehniki).
In kaj se je zgodilo? S pinceto objamem šrauf in ga počasi vlečem k sebi, ko se kar naenkrat nekaj zaiskri. Poudarjam, da računalnil ni bil pod napetostjo - tudi baterijo sem odstranil, zato mi ni jasno kako je do tega prišlo. Pa tudi težko rečem, kje točno se je zaiskrilo, nekje v bližini nekega čipa (majhen čip, morda meri nekaj mm). Čip si dobro ogledam: ni videti skurjen in tudi ni smrdelo nič.
Končno šrauf spravim vem in laptop zaprem. V stahu pričakujem kaj se bo zgodilo, ko ga prižgem. Laptop vklopim in glej ga zlomka, dela. Preverim osnovne funkcije in zaenkrat nisem opazil nič sumljivega.

Toliko o mojem pripetljaju. Zdej me pa zanima, kakšna je verjetnost, da se je vseeno kaj skurilo in se posledice lahko pokažejo kasneje? In zakaj je do tega sploh prišlo, če laptop ni bil pod napetostjo?

SaXsIm ::

Nič, verjetno je bil kakšen kondenzator še poln, pa si ga spraznil. Naslednjič po izklopu računalnika odklopi baterijo in napajalni kabel, pa ga poskusi še enkrat vključiti. Zelo pa dvomim, da si kaj uničil, če bi, potem ne bi delal računalnik.
SaXsIm

blackbfm ::

Če dela ni panike..saj komponente niso tako zelo občutljive na vsako malenkost.

amigo_no1 ::

Baterija je bila med posegom notri ?

GummyBear ::

Če sem čisto natančen, sem baterijo odstranil med razstavljanjem. Najprej se mi je tako mudilo, da sem čisto pozabil na baterijo, potem se le spomnim in jo vzamem ven. Ko se je to zgodilo je bila baterija zunaj. Ampak, če je pri prenosnikih isto kot v desktop računalnikih, je nekje še baterija za napajanje biosa.
Računalnik sem že ugasnil in kabel odstranil in napajanja. Nisem pa še baterije ven pobral. Ko ga spet ugasnem, bom še to probal. Saj tudi sam mislim, da v primeru poškodbe ne bi delalo, ampak nikoli ne veš... mogoče gre za kakšno malenkost in še nisem opazil da kaj ne dela.

Pyr0Beast ::

Če dela - dela
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sem pravkar unicil laptop?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
556053 (3738) care20
»

bliskanje iz vtičnice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
287278 (4401) negotiator
»

Čiščenje računalnika

Oddelek: Strojna oprema
301897 (1204) Duhec
»

Laptop se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
292429 (2247) Janac
»

Polit prenosnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6416470 (13713) _koki_

Več podobnih tem