» »

Slovenski zdravstveni sistem

Slovenski zdravstveni sistem

«
1
2 3

guest #44 ::

Je izredno neučinkovit in slabo delujoč. Dokler človek nima zdravstvenih težav se tega sploh ne zaveda.

Moje izkušnje so, da zasebniki nudijo neprimerno boljše storitve od javnega, so pa seveda precejšenj finančni strošek v kolikor gre za večje storitve.

Vsekakor menim, da je delna privatizacija zdravstva dobrodošla. Za manjše posege nudijo mnogo boljše storitve, ki si jih lahko privoščim. Ko vstopim v javno zdravstveno ustanovo moram priznat, da me je prav strah, da bom odšel v slabšem stanju kot sem prišel.

Poleg izredno dolgih čakalnih dob (čakal krvaveče 5 ur za 5 šivov na urgenci) je tudi osebje tako nezmotivirano in neinteresirano, da me je prav strah kaj več vprašat.

Pri privatnikih pridem na vrsto praktično takoj (zobozdravnika občasno čakam lahko tudi 2 uri, to pa zato ker enkrat ko si v posegu je le-ta umirjen in delan z občutkom, kar pomeni kakovostno).
Bil sem tudi na privatnih pregledih, dermatoloških lazerskih operacijah in venomer ko sem bil sem bil obravnavan so si vzeli čas in sem odšel stran brez vprašanj.
Skratka dokler ne bo javno zdravstvo poštimano kot se spodobi bom privatne zdravstvene storitve še uporabljal. Javnim zobozdravnikom se tako izogibam že praktično od prve polovice osnovne šole, kakovost glede na izkušnje in na slišano je mnogo boljša pri privatnikih.

Kje vi stojite na tem? Delno privatno, popolnoma privatno/javno.

Razumem, da so večji posegi izredno dragi vendar s privatnim zdravstvenim zavarovanjem bi tudi to pomojem šlo skozi.
Sicer ne zagovarjam popolnoma privat zdravstva. Pravzaprav bi mirne volje izboljšal delovne pogoje in plače zdravstvenega osebja na račun drugih javnih servisov. Pravzaprav je zdravstvo ena redkih storitev, ki bi jo želel videti ukinjeno.

A je kdo tu (za jureta in dona edino vem), ki je imel težje zdravstvene posege pod javnim sistemom in je že razmišljal kako bi bilo v privatnem (cenovno predvsem)?

Timurlenk ::

naj dodam le, da večina t.i. "privatnikov" dela v javnem zdravstvenem domu in velikokrat z javnimi napravami :)
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

guest #44 ::

Res je, vendar do sedaj sem bil samo pri enem takem. Drugi pa so locirani zgolj v isti stavbi zdravstvene ustanove vendar imajo lastno opremo.

To je tudi problem slovenskega zdravstva...vse je nekaj na pol spravljeno skupaj. In ne lepo ločeno med seboj oz primerno urejeno.

Trenutno se zanimam za še dodatna zdravstvena zavarovanja pri privat zavarovalnicah. Mam občutek, da jih bom mogoče v prihodnosti porteboval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

jype ::

jverne> Je izredno neučinkovit in slabo delujoč. Dokler človek nima zdravstvenih težav se tega sploh ne zaveda.

Jaz sem tudi tako mislil, potem sem pa končno začel jamrat sorodnikom in znancem, ki so del zdravstvenega sistema, pa je nenadoma vse šlo naprej s hitrostjo, ki je niti privatniki ne dosegajo.

Čudno, ane.

jverne> Trenutno se zanimam za še dodatna zdravstvena zavarovanja pri privat zavarovalnicah. Mam občutek, da jih bom mogoče v prihodnosti porteboval.

Pametno.

jverne> A je kdo tu (za jureta in dona edino vem), ki je imel težje zdravstvene posege pod javnim sistemom in je že razmišljal kako bi bilo v privatnem (cenovno predvsem)?

Moje reči so od 10. do 17. leta starosti stale takratnih 250.000 DEM, približno. Zasebnih zdravstvenih zavarovalnic takrat ni bilo pri nas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

guest #44 ::

rahlo OT/

A obstaja opcija, da ti privat zavarovalnica krije zdravljenje v tuji državi? Namreč, če bi potreboval bi raje odšel v državo kjer imajo boljše zdravstvo kot v Sloveniji, kjer se uporablja še naprave iz bivše domovine.

Timurlenk ::

za kakšno napravo pa gre? ker vse, kar sem do sedaj sam "nucal" je bilo novo oz. vsekakor ne iz 60ih ali 80ih
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

Mipe ::

Kaj čemo, samo za denar se jim gre. Zdravniški funkcionarji namenoma zavirajo javno zdravstvo v prid zasebnemu. Kar nekaj jih je zasebnikov samih. Potem so tu še farmacevti, ki nas naravnost odirajo.

jype ::

jverne> kjer se uporablja še naprave iz bivše domovine.

Dober teden dni nazaj sem bil na CTju, slikan z napravo iz leta 2010. V UKC, na stroške javnega zdravstva.

Daedalus ::

Namreč, če bi potreboval bi raje odšel v državo kjer imajo boljše zdravstvo kot v Sloveniji, kjer se uporablja še naprave iz bivše domovine.


Ok, tako slabo pa spet ni. Mašinerija je v večini primerov precej spodobna. Problemi, kot jih vidim jaz (moja draga je v preteklem letu preživela dva operativna posega, noben ni bil lih enostaven), je v diagnostiki (bog ne daj prvo ultrazvok, pa pol bolj invazivne načine, ampak ravno obratno), velikokrat je na pregledih odnos v podnu (ko prideš do kirurga pa je ok) in osebni zdravniki so pač PITA. Specialisti so zgodba zase, povečini zelo dobro vejo kaj počnejo. Sam do pravega pridet, je pa spet svoja zgodba. Organizacija dela je hudo slaba... to je največji problem.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

guest #44 ::

V bolnici izola pa strunjanu mislim, da so naprave kar stare. UKC je seveda top v Slovenskem zdravstvu.

@Daedalus

se strinjam, ni samo problem v napravah, ampak v slabem delovanju osebja...pa ne zgolj zaradi osebja samega, ampak grozne organizavije in marsikje tudi zastarele mentalitete.
Zaradi vseh teh razlogov grem raje v tujino. Če mi zavarovalnica krije stroške zdravljenja, do švice ali francije se bom ja spravil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Daedalus ::

Glede kritja stroškov zdravljenja v tujini tudi mene zanima...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

guest #44 ::

jan_g ::

Nekaj malega na to temo sem bral nedolgo nazaj v enem članku. T.i. čezmejno zdravstvo je del večje iniciative unifikacije zdravstva v EU. Cilj je, da so udeleženci v zdravstvenem sistemu mobilni na podoben način kot nasplošno velja za potovanja in recimo zaposlitev vseh ljudi v EU. Se pravi, zdravim se, kjer želim na področju EU, brez skritih stroškov, pravnih hakeljcov in podobno. Do leta 2014 naj bi vse članice sprejele zakone za izvajanje direktive o čezmejnem zdravstu. Od takrat naprej bodo pravila čezmejnega zdravljenja poenotena, pa to ne zgolj za primere nezgod oz. nasplošno urgentnih pomoči (kar se že pokriva s kartico evropskega zavarovanja), temveč tudi vse ostalo zdravljenje. Jaz laično to razumem, kot da boš lahko izbiral tudi specialiste (in s tem povezane preglede) izven meja SLO. Isto operativne posege. Bi bilo fajn, če je kdo tukaj na forumu, ki se morda kaj ukvarja s projektom eZdravje pri nas in malo osvetli ta čezmejni vidik (sklepam, da je povezovanje z ostalimi evropskimi zdravstvenimi sistemi in harmonizacija z EU direktivami tudi del tega projekta).

Mipe ::

Fino, če bi zrihtali prevajalce ali vsaj enoten jezik na območju EU. Do takrat pa se posvetimo domačemu zdravstvu.

Timurlenk ::

pa ravno specialisti se mi zdijo v sloveniji najmanjši problem


veliko večji so splošni zdravniki, kjer se mora včasih zgoditi čudež, da te napoti v kak laboratorij ali naprej k specialistu
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

jan_g ::

Osebnega zdravnika boš težko imel v tujini, ker je on tvoj prvi stik, ko zboliš. Bi pa lahko rešili primere podobne temu

guest #44 ::

Super! Looking forward to it.

Rupa ::

Dolgo bo trajalo, preden bo tudi mentaliteta zdravnikov "čezmejna".
Kmalu bomo obupali nad čakalnimi dobami, ko bo čakalna doba za neko slikanje 9 mesecev, potem pa še čakanje na specialista, ki bo odločil glede na slike 6 mesecev. Na koncu pa še 8 mesecev na sam poseg.
Tako boš lepo odšel na privat specialistično kliniko v tujino, kjer te bodo popravili (to že sedaj lahko narediš samoplačniško) v nekaj dneh/tednih.
Ko boš prišel nazaj domov in te bo kaj zabolelo, boš poklical svojega specialista (denimo v Švico), ki bo povedal kakšne tablete moraš vzet. Teh tablet potem pri nas ne boš dobil brez recepta. Ko boš odšel do splošnega zdravnika, da ti jih predpiše, te bo najprej hotel poslati k specialistu (se vidimo čez 6 mesecev), ali pa ti sploh ne bo hotel pomagati, ker tega zdravila pri nas pač ne predpisujejo v teh situacijah. In on je zdravnik in ti mu že ne boš razlagal, kaj se predpiše.
Ko mu boš razložil, da je tako rekel tvoj specialist v denimo Švici, bo zavil z očmi in ti rekel, da potem pač pojdi v Švico zrihtat.

Timurlenk ::

in ta specialist privatnik bo vzel samo lep hvala za plačilo
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

jan_g ::

Je pa res, da še vedno ostane problem, da so najboljše bolnišnice z najboljšim osebjem običajno privatne. Kar potem nima veze z javnim zdravstvom oz. je vse odvisno od globine tvoje denarnice.

donfilipo ::

A je kdo tu (za jureta in dona edino vem), ki je imel težje zdravstvene posege pod javnim sistemom in je že razmišljal kako bi bilo v privatnem (cenovno predvsem)?


Slabo ti veš ali bereš jverne.

Edini zdravstveni poseg, ki sem ga imel v zadnjih 10 letih v javnem zdravstvu, je da sem si zrihtal kartico, da sem videl zdravnico, ki je zdaj moja osebna, in da ko sem jo vprašal, ali naj kar naročim žaro, zamišljena rekla ja:))

No vseeno mi je napisala, potem ko je dojela, napotnico nujno za v umobolnico, in rekla: 'pokličite če lahko takoj pridete' ker rešilca ni....in ko sem klical so rekli, da naj pridem čez 3 mesece.:)) Zgleda hecno je pa čisto res.

Torej drži, da angine pektoris v javnem zdravstvu in nacvikane hrtbenice ne bom pozdravil, je pa vseeno lepo, da so vsaj tete, ki pokažejo neko načelno pripravljenost.

Namreč za privatne posege, kjer bi bil zdaj že predelan, speglan in še celo posaugan, pa ni denarja! NI poceni sinko. Takoj je 200.000!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

guest #44 ::

Za dobro zdravje bo treba kej žrtvovat. Ljudje rabijo tisoče evrov za neumnosti, za zdravje pa jih BK. Raje kolo in 15k € na računu kot avto in 0 € na računu. To je pač moja logika.

Sicer pa sama pot v tujino ni toliko draga, da si je ne bi moral občasno privoščit povprečen slovenec. V Švico z vlakom mislim da je 100 € pa cirka 10 ur. To ni tak strošek parkrat letno.

Timurlenk ::

ne, strošek je 50 in več tisoč evrov za razne preglede in posege
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

guest #44 ::

PS...No sej, iščem opcijo da privat zavarovanje krije v tujini. Kar bi blo super.

Tear_DR0P ::

moje osebne ugotovitve kažejo, da je stvar zelo odvisna od zdravnika. sem menjal nekaj zdravnikov in sedaj sem zadovoljen z obema osebnima. specialisti so bili pa vsi do sedaj ok - tudi rezultati zdravljenj so bili vedno OK.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Daedalus ::

Jah, sam vprašanje kolko lahko žrtvuješ. Kot pri vseh ostalih zadevah.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Timurlenk ::

sam pa ne vem, kaj naj si mislim

je dobra zdravnica, ena 2 fuck upa pri pacientih (pri meni vse super)


sam hodi tudi vsako leto v lurd
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

guest #44 ::

Meni je zdravje prioriteta in zato gledam še za dodatna zavarovanja.

gendale ::

Timurlenk je izjavil:


veliko večji so splošni zdravniki, kjer se mora včasih zgoditi čudež, da te napoti v kak laboratorij ali naprej k specialistu

to ni nič presenetljivega, kot prvo imajo s strani zavarovalnice ornk omejena stredstva za preiskave, kot drugo pa je za to delo potrebno eno najnižjih povprečji na faksu, tko da načeloma ga ne opravljajo najboljši zdravniki
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Mipe ::

Dodatno zavarovanje imam urejeno, pa moram še vedno plačevati vrtoglava doplačila.

guest #44 ::

Mipe je izjavil:

Dodatno zavarovanje imam urejeno, pa moram še vedno plačevati vrtoglava doplačila.


To mislim, da spada pod "neučinkovitost" slovenskega sistema. Jaz mam tud oboje, sam za recimo plastični "gips" sm moral doplačat.

donfilipo ::

Doplačilo, ki bi ga sprejeli recimo Švicarji, bi bilo kar nekje 600€. Ker ne morejo biti solidarni s Slovenci. Pa verjetno tudi 4 leta, preden ga lahko uveljaviš, če ne več. Tudi solidarnosten princip zavarovalnic ni čudo. Običajno zavarovalničarji, zlasti tisti privatni, niso ravno reveži!

Če imaš miljonček, te lepo črnec odpelje z mečko tja in skeširaš.

Sploh ni ne vem kakšnega mučnega čudeža tle, razne da morda nekdo pričakuje, da bo za 50€ doplačila videl švico, nekoga pa moti, da je zavarovan tudi nekdo, ki je socialni primer in nič ne plačuje. Ampak isto je tudi s Švicarskimi državljani, s tem da tam dobijo še kakih 700-800€ in plačilo najmenine in kurjave...recimo:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

jype ::

Timurlenk> ne, strošek je 50 in več tisoč evrov za razne preglede in posege

Ni nujno. Jaz grem (sam) krvno sliko (no, večino nje) nardit dvakrat na leto, plačam pa 12 evrov al kok je že.

Okapi ::

Za dobro zdravje bo treba kej žrtvovat.
Ja, dokler ti zdravljenje plačujejo starši, se je lahko delati pametnega. Ko boš moral z denarjem, ki si ga sam zaslužil, plačati 10k evrov za zdravnika, se bomo pa naprej menili.;((

O.

donfilipo ::

jype je izjavil:

Timurlenk> ne, strošek je 50 in več tisoč evrov za razne preglede in posege

Ni nujno. Jaz grem (sam) krvno sliko (no, večino nje) nardit dvakrat na leto, plačam pa 12 evrov al kok je že.


To dobiš test v pralnem prašku:))

Govora je o resnejših boleznih...urgencah...in o nečem kar nekateri pričakujejo da načara privat slovensko zdravstvo.

Tako kot je je premalo miljonarjev ali tistih, ki bi lahko dali po 600€ na mesec za kritje tudi recimo prve lige zdravljenj v tujini. Ali recimo sestra v miniču te praska po plastičnem gipsu. Samo jverne če bi stalno potem lomil nogo, bi bil kmalu v beli sobi:))

Kar se urgenc tiče, za res relativno malo denarja Slovenci dobimo veliko. Kar se pa najvišje kakovosti tiče, sem pa tudi povedal. Če bo kanidatov veliko, morda Sviss insurgencia:) in 600 na mesec pa 4 leta čakat.

In rab bi videl tistega, ki se bo ves polomljen potem vozil v Švico s helihopterjem. Tudi stane! Namreč njegov priftošel:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

plačam pa 12 evrov al kok je že.
Ja, za osnovno krvno sliko. Za malo bolj temeljito je takoj 40 evrov, z vsemi tumorskimi markerji pa verjetno 100+.

O.

donfilipo ::

Da bo jasno:

trije principi so načeloma in na koncu več mešanic, ki kao večjao ponudbo, v jedru pa niti ne toliko, kot večajo priftošelne zavarovalniškim privatnim firmam.

Princip a: -recimo temu ultra libertaren.
Vsak svoje zdravljenje plača iz žepa. IN preglede in vse.
Jasno je kaj se zgodi, če je kdo resneje bolan in reven.
Lahko si privošči samo duhovnika in morfij, če je v bolečinah. Pa še to ne preveč8-)

Princip b: -solidarno, a privatno zavarovanje
Vsak posebej plačuje zavarovalnino zase. Zavarovalnic je veliko, ponudbe privlačne in spet ne. Summa summarum polno zavarovanje, z solidno medicinsko uslugo, je kot rečeno 600€ na mesec, pa malo je treba čakat, da vidijo, da nisi prišel samo koristit 'tombolo'. Recimo 3 leta brez dražjih posegov, če ne je doplačilo VELIKO večje:)). Slabost? Hja mnogi se zavarujejo tako polovično in ko je kaj resnega zavarovalnica NE KRIJE! Krije samo do limita recimo 200.000.

Princip c:-recimo mu socialistični
Vsak državljan je zavarovan. Prispevki so v principu davki, in solidarnost je brez meja. Slabost? Nekateri plačujejo pa nikoli ne koristijo, drugi skoraj nikoli ne plačujejo, pa stalno koristijo. In tako zdravstvo ima daljše čakalne vrste običajno in precej manjši luksuzni obseg storitev! Če sploh.

Potem so pa tu še mešane oblike, kot recimo pri nas, z dodatnim zavarovanjem.......pa tudi druge variante, recimo ameriška, kjer imaš socialistično zavarovanje samo, če si pokazano revež in obletaš uspešno 20 socialnih tet. Sicer truga:), ali privatno zavarovanje, ki je polno, brez limita 800$ na mesec cca.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

jype ::

donfilipo> Govora je o resnejših boleznih...urgencah...in o nečem kar nekateri pričakujejo da načara privat slovensko zdravstvo.

Vem, ampak javno zdravstvo mi rednih kontrolnih pregledov ne krije, če počakam tolk časa kot bi oni radi pa lahko pridem tja že na smrt bolan.

donfilipo> Tako kot je je premalo miljonarjev ali tistih, ki bi lahko dali po 600€ na mesec za kritje tudi recimo prve lige zdravljenj v tujini.

600 na mesec že dajem (pa še jurja za penzije) pa še 300 na leto ekstra za "obvezno prostovoljno". Ne morem rečt, da sem nad našim zdravstvom navdušen, da bi se mi zdelo za v smeti pa tudi daleč od tega.

Okapi> Ja, za osnovno krvno sliko. Za malo bolj temeljito je takoj 40 evrov, z vsemi tumorskimi markerji pa verjetno 100+.

Okoli 190 je cela z vsemi markerji, ja. Sem ravnokar naredu eno na državne stroške :)

Ampak iz osnovne se da prebrat dovolj, da dražje ni treba delat vsako leto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

donfilipo ::

600 na mesec že dajem (pa še jurja za penzije) pa še 300 na leto ekstra za "obvezno prostovoljno". Ne morem rečt, da sem nad našim zdravstvom navdušen, da bi se mi zdelo za v smeti pa tudi daleč od tega.


Ja down with the rich 1%:))

Šalo na stran, morda pa res ni smotrno zate ki si zdrav, da plačuješ toliko. Govorim načeloma, Ker vem da si skandinavske sorte plačuješ to z veseljem, da imaš potem mirno vest. Ampak veliko je pa takih, ki ob številkah ponorijo, dokler recimo ne zlomijo noge:)) Špiralno na smučanju v tujini, brez ustreznega zavarovanja.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

jype ::

Je čist smotrno. Bi plačal še več, če bi bil kakšen učinek od tega.

BlueRunner ::

donfilipo je izjavil:

Princip b: -solidarno, a privatno zavarovanje
Vsak posebej plačuje zavarovalnino zase. Zavarovalnic je veliko, ponudbe privlačne in spet ne. Summa summarum polno zavarovanje, z solidno medicinsko uslugo, je kot rečeno 600€ na mesec, pa malo je treba čakat, da vidijo, da nisi prišel samo koristit 'tombolo'. Recimo 3 leta brez dražjih posegov, če ne je doplačilo VELIKO večje:)). Slabost? Hja mnogi se zavarujejo tako polovično in ko je kaj resnega zavarovalnica NE KRIJE! Krije samo do limita recimo 200.000.

Ta model je nestabilen in slej kot prej preide v tvoj a) ali pa v tvoj c).

donfilipo je izjavil:

Potem so pa tu še mešane oblike, kot recimo pri nas, z dodatnim zavarovanjem.......pa tudi druge variante, recimo ameriška, kjer imaš socialistično zavarovanje samo, če si pokazano revež in obletaš uspešno 20 socialnih tet. Sicer truga:), ali privatno zavarovanje, ki je polno, brez limita 800$ na mesec cca.

Slovenija nima mesanega, temvec ima c). Dodatno zavarovanje je v Sloveniji misnomer, ker:
1) ni konkurencno (ker so cene posredno se vedno regulirane)
2) ne nudi trga teh storitev (ker se lahko ta zavarovalni produkt ponudi samo pod posebnimi pogoji)
3) privilegira domace zavarovalnice (tuje so izkljucene, nad cemer EU ze nekaj casa godrnja)
4) se samo preklada placilo nekdaj zajamcenih pravic iz kategorije "prisilnega" v kategorijo "mocno priporocenega" pri cemer se ceno prisilnega na ta racun ne niza.

Clovek bi rekel, da smo v Sloveniji uspesno nasli nacin kako ohraniti tvoj c) socialisticen model in pri tem "prijateljem" omogociti dobre zasluzke.

Limit-sky ::

Zadnjič sem bral podatke o umrljivosti za rakom prostate.
USA (stopnja umrljivosti): < 10%
Slovenija (stopnja umrljivosti): 30%

In po teh podatkih me sploh ne zanima, kje stane kaj. Pri nas imaš lahko ogromno denarja in če padeš v tistih 30% si "bad luck". Zato je verjetno tudi Turk šel na tuje, če je že statistika proti tebi...
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Limit-sky ()

Okapi ::

Boš moral kakšen link dati. Da se ne bo potem izkazalo, "ups, sem se zmotil, je ravno obratno".>:D

Če je podatek pravilen, pa prav tako sam po sebi ne pove dosti. Če Slovenci neradi hodijo k zdravniku in jim zato diagnozo postavijo prepozno, ni kriv zdravstveni sistem, vsaj ne neposredno.

O.

Limit-sky ::

In kaj boš naredil, če podatki štimajo?
Aja, slovenci ne hodijo toliko zdravniku kot američani... Sploh tisti z rakom...
:))
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

Timurlenk ::

daj nek link, kakršenkoli

btw, a pod umrle za rakom prostate se štejejo tudi tisti američani, ki niti na 1. pregled ne grejo, ker so povsem brez vsakršnega zavarovanja?
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Okapi je izjavil:

Boš moral kakšen link dati. Da se ne bo potem izkazalo, "ups, sem se zmotil, je ravno obratno".>:D
Če je podatek pravilen, pa prav tako sam po sebi ne pove dosti. Če Slovenci neradi hodijo k zdravniku in jim zato diagnozo postavijo prepozno, ni kriv zdravstveni sistem, vsaj ne neposredno.

Ne vem za konkretne stevilke za konkreten rak, je pa bilo ze nekajkrat za razlicna rakava obolenja objavljeno, da Slovenija med drzavami EU po uspesnosti zdravljenja sepa na repu. ZDA, pojma nimam. Ampak ce zaostajas ze za sosedi, ki imajo priblizno podoben sistem, potem nekaj res pocnes narobe.

Razlogov je verjetno vec, verjetno pa tudi zapravljanje denarja na nacin in v kolicini, ki ni primeren (koliko let in za koliko denarja se je gradilo Onkoloski institut?). Tukaj ne samo, da se "skrivajo rezerve". Tukaj je potrebno narediti totalno cistko vsega in vseh, da se bo omejilo moznost, da se bi to se ponavljalo v prihodnosti.

Limit-sky je izjavil:

In kaj boš naredil, če podatki štimajo?
Aja, slovenci ne hodijo toliko zdravniku kot američani... Sploh tisti z rakom...
:))

Lahko se cinicno smejis, ampak tudi to je en izmed razlogov: "Slaba seznanjenost žensk s pomenom samopregledovanja dojk in mamografijo po 50. letu starosti je eden od razlogov, da številne prepozno obiščejo zdravnika. Ženske moramo opozoriti na to, da je bolezen, ki je odkrita v zgodnjem stadiju, visoko ozdravljiva."

Vir.

Rak je zal taksna bolezen, kjer ni vseeno, ce se bo terapija zacela mesec prej ali mesec kasneje.

BlueRunner ::

Timurlenk je izjavil:

daj nek link, kakršenkoli

btw, a pod umrle za rakom prostate se štejejo tudi tisti američani, ki niti na 1. pregled ne grejo, ker so povsem brez vsakršnega zavarovanja?

Sem jaz zbrskal in podatki se ne ujemajo s tem, kar je bilo napisano. Umrljivost moskih v Sloveniji zaradi raka prostate je bila 10,4%. Vir.

Ker metodologija ni navedena je tezko primerjati s kaksnim drugim podatkom. Je pa iz osnovnega dokumenta od koder je bil povzetek narejen razvidno, da Slovenija zaostaja.

Torej osnovna kritika stoji.

Zgodovina sprememb…

Timurlenk ::

no seveda, vendarle pa nismo še med top 20 razvitimi državami :)

in za njimi bomo še precej časa zaostajali na veliko področjih
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Timurlenk je izjavil:

no seveda, vendarle pa nismo še med top 20 razvitimi državami :)

in za njimi bomo še precej časa zaostajali na veliko področjih

Zacuda incidenca tega konkretnega raka mocno korelira z razvitostjo. V Sloveniji tako zaradi tega raka umre priblizno isto stevilo oseb/100.000 kot v ZDA, pri temu pa imajo v ZDA nekajkrat vecje stevilo diagnosticiranih (incidenca).

To se na koncu prevede v statistiko tako, da je verjetnost, da bos ta rak dobil za Slovenca manjsa, ampak verjetnost, da ga bos potem, ko bo diagnosticiran tudi prezivel, je pa se nekajkrat manjsa. Oz. je vsaj bila l. 2006.

Z nekaj vztrajnega iskanja sem pribrskal tale vir, kjer je notri diagram, ki to jasno demonstrira.

Limit-sky ::

Prvi link, ki sem ga našel
http://www.infolife.si/v-sloveniji-nadp...
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dodatno/Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinitev/sprememba (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
74255666 (22909) Lonsarg

Sv........ v slovenskem zdravstvu 2 (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Loža
1271157308 (51820) 111111111111
»

Korupcija v UKC Ljubljana: deveterica pravnomočno oproščena (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13220056 (15061) donvitoc
»

Kaj mislite o tem, da bi bila zdravstvena zaščita in penzijski sklad opcijska ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9010028 (8771) BlueRunner

Več podobnih tem