» »

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Temo vidijo: vsi
««
27 / 39
»»

Groot ::

m0LN4r je izjavil:

Sem dobil dva nasveta za ITBS, prvi je bil naj tecem vsak dan po nekaj metrov, drugi pa naj si kupim gumo in raztezalne vaje za kolke. To zadnje delam ze nekaj dni, pa se vedno imam cuden obcutek v kolenu.
Pri strechingu sem opazil, da se leva noga ne raztegne enako kot desna.

Kako dolgo traja priblizno regeneracija, od 2x fasanega ITBS?


Iz osebnih izkušenj predlagam, da si najprej za kratek čas vzameš pavzo od teka in veliko delaš na strechingu in mobilnosti. Meni je zelo koristil foam rolling in pa splošne raztezne vaje. Zraven še vaje za stabilizacijo in pa vaje z gumico za kolčne mišice (odmikalke itd.).

m0LN4r ::

Zanimivo mi je, da pri kolesarjenju te bolecine ni. Vceraj sem gledal TV preden sem sel spat tako, da sem imel noge podlozene ca. pol metra visje, da je bil zelo rahel raztezalni obcutek prisoten in morm rect, da je danes tisti vsakdanji cudne obcutek zjutraj izginil. Bom se malo poskusal s tem raztezanjem, pa da vidimo cez kake 2-3 tedne.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

gusto ::

Rabi bi kakšen predlog za tekaške copate za trail. Fino bi bilo, da so čim lažji, ne vem kako robustni ne rabijo biti, gre za večinoma gozdne poti, vmes kakšna skala. Imam Salomon XA 3D, ki so pretežke, Asics Gel Pulse 9, ki jih imam sicer za po ravnini, pa tudi niso ok. So me včeraj, ko sem tekel navzdol iz enega hriba precej ožulili (nabijalo me je v prste in ožulilo konice). Po ravnini tega problema ni. Torej rabim neko vmesno varjanto, ki je učinkovita tako za gor in dol po klancu in ni pretežka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gusto ()

erkgheoruugh ::

Jaz že dlje časa prisegam na Inov 8 in sicer model roclite. Zdej je že ne vem katera verrzija zunaj.
Številke pri njih običajno pomenijo težo copata. Se pravi nižja kot je številka modela (npr. roclite295 ali 315), nižja je njegova teža.
Roklite so sicer najbolj univerzalen model.

Jerry000 ::

Sam sem kupil v tomas sport outletu Salomon Sense Ride za 77EUR (popust), pred 2 tedni sem jih prvič imel na krvavcu in morm rečt da sm navdušen (sicer moji prvi trail čevli)

jernejl ::

Salomon Ultra Pro
Hoka Challenger ATR5
Salomon S/Lab Ultra
Morda bi pa moral vzeti za pol številke večji model, če je zmanjkalo prostora za prste.

gusto ::

Hvala za predloge, ni druge kot da se malo zapeljem pogledat in sprobam v živo.

Jerry000 ::

To pa sigurno

Gregor5816 ::

Najbolje, da greš v trgovino zvečer ali po teku, ker je menda lahko razlika v velikosti noge zjutraj/zvečer tudi pol številke. Meni paše imet malce večji copat, da imajo prsti dovolj prostora in jih lahko premikam, vezalke pa malo bolj tesno zavežem, da je peta stabilna.

gusto ::

Še ena zadeva. A se da kje dobiti tekaške majice z žepi na hrbtu, po možnosti z zadrgo? Se pravi podobna kot kolesarski dres, ni pa potrebno, da ima zadrgo čez celo sprednjo stran. Iščem na netu, pa se težko kaj najde, tisto kar pa je, je pa precej drago. Ti žepi bi mi prav prišli, ko tečem na hrib, da lahko dam noter rezervno majico, telefon, denar, da se na vrhu preoblečem. Do sedaj sem uporabljel namensko torbico okoli pasu, vendar me moti, ko skače gor in dol. Ena varianta so tudi tisti "brezrokavniki" z žepi in mehi, samo so tudi dragi, pa raje bi imel prej omenjeno majico z žepi. En bidon s pijačo imam pa brez težav v roki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gusto ()

jernejl ::

Ugodni tekaški nahrbtniki niso kaj bistveno dražji od kvalitetne majice. Pa še bidona ti ne bo treba držati v rokah :)

Lahko pa poskusiš uporabiti kolesarski dres in če se bojiš, da bi kaj padlo iz žepov, jih zapreš z varnostno zaponko.

Vazelin ::

Hm morda en kratek review glede Adidas Adi Boost 2019.
Fantastično udobni čevlji (verjetno najbolj, kar sem jih do sedaj nosil), res tak prijeten občutek, ko noga zagrize v podlago. Udobni pa naj si bo za tek ali hojo. Všeč mi je sistem "nogavice", kjer za hojo praktično ne rabiš nič zavezovati.
Slaba stvar je ta, da se mi tisti podložek notri na eni nogi premika (leze proti peti nazaj) in me zelo moti. Razmišljam da bi kar prilimal ali pa oba odstranil. To je kar feler. Sem že večkrat namestil do konca naprej a se mi premika, ko malo hodim (pa še žul se mi je naredil ffs):)
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vazelin ()

Apofis ::

A s tole mislu? :)
Probaj najprej zamenjat s kakimi iz drugih copatov...drgač pa kapljica lima najbrž ne more škodovat...mimgrede, sm mel tud pr adidaska problem z vložkom(a)...tolk oster rob, da mi je mrežico ob strani rezalo..

Alamar ::

Udobnost in žulj pač ne gre skupaj. Napačna številka, in/ali nepravilno zavezovanje je pogosto vzrok. Če je odstranjiv vložek ga lahko zamenjaš z drugim po želji.

scipascapa ::

kje v kranju ti "zmerijo" stopala, da se ugotovi, kateri tip superg bi rabil ipd....hvala.

Alamar ::

MxxW5 ::

Šel sem iz Asics GEL-Pulse 5 na GT-2000 4 in sedaj na GEL-Luminus 3. Vsi trije pari so št. 45 (tj. 28,5 cm). Stalno me grize, si morebiti kupujem prevelike tekaške čevlje. Saj med tekom načeloma problemov ni. Nič se ne sezuva, ampak spredaj pri prstih imam precej prostora. Problem je tudi ta, ker niti pri isti firmi (kupujem samo Asics) čevlji iste cifre niso enako veliki. Recimo od zgornjih treh je bil GT-2000 4 fantastičen in velikostno ravno pravšnji, ostala dva se zdita večja. Serija GT-2000 mi očitno tudi najbolj "leži", ampak ko sem probal šestko, mi je bila številka 45 premajhna, oziroma natančneje, palec je pritiskal ob notranjo steno čevlja. Zato sem pač kupil Luminus 3.

Pri naslednjem nakupu si bom vzel malce dlje časa, da tudi mene izmerijo in ugotovijo, katera cifra je res prava.

Izvijač ::

Jaz si copate kupujem po centimetrih in ne številkah,ki se kot si ugotovil razlikujejo,izmeri si dolžino OBEH stopal zvečer ter dodaj centimeter.

joggi79 ::

scipascapa je izjavil:

kje v kranju ti "zmerijo" stopala, da se ugotovi, kateri tip superg bi rabil ipd....hvala.

Ce imas probleme s copati, ti priporocam da si vzames malo vec casa, ter reskiras kaksen euro vec in se zapeljes nekam, kjer znajo kaj pametnega pogledati in priporocati. Sam lahko tecem v cemerkoli, zena ima pa probleme ce niso copati povsem pravi. In sva po dolgih mukah Intersportov, Tomas sportov ter podobnih "strokovnjakov" sla do Beljaka v Laufsport Munzer (https://www.laufsport-muenzer.at/). Sicer rabis pol ure ali vec (pa ne probas 10 modelov ampak enega ali dva, ker ti tip po prvih par minutah na traku in teku pred trgovino potegne iz police tocno tistega, ki ti bo ustrezal), ampak dobis copate, ki ti zares ustrezajo.
Vsi ti "strokovnjaki" v Intersportu ali Tomas sportu (ki je vsaj do pred kratkim bil kao top izbira v Ljubljani) vedo o teku, fiziologiji in pravilni izbiri copat ravno toliko, kot prodajalka kruha v Sparu. Zato ce se mislis zanasati na njih, gres v trgovino in izberes najlepse in najdrazje copate pa vsaj ne bos izgubljal casa. Rezultat bo pa enak.

broken/link ::

v intersportu v BTCju je ena ženska (žal ne vem imena), ki ve malo več kot prodajalka kruha v Sparu. Ampak že na pogled vidiš, da je tekačica.

Groot ::

broken/link je izjavil:

v intersportu v BTCju je ena ženska (žal ne vem imena), ki ve malo več kot prodajalka kruha v Sparu. Ampak že na pogled vidiš, da je tekačica.


Točno vem katero misliš, ker je res edina tam, ki zna kaj pametnega povedati/svetovati. Enako je v Intersportu v centru LJ zgolj en tip, ki je sposoben kakšnega nasveta. Če vsaj malo poznaš stvari, zelo hitro ugotoviš kdo ti zna kaj pametnega svetovati in kdo ne.

@MxxW5 čevlji, ki si jih navedel, se medsebojno kar precej razlikujejo glede širine podplata. Tako, da sklepam, da tvoji občutki glede različnih velikosti izvirajo predvsem iz tega. Sicer pa tekaške čevlje se vedno kupuje vsaj za 1 številko večje (praktičen nasvet je za cca. en prst oziroma 1cm). Sam imam npr. številko čevlja 42 in pri Asics kupuje številko 43,5.

MxxW5 ::

Groot: Drži. Kot pravim, bom naslednjič čevlje pred nakupom temeljiteje preveril. V trgovini se ti zdi čevelj super, potem pa pri teku ugotoviš, da ni tako. Jaz bi zase našel idealne tekaške čevlje, če bi lahko vsake en teden preizkušal. :D

Jaz imam sicer številko noge 43-44 (večino navadnih čevljev imam 44).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MxxW5 ()

louser ::

Jaz že nekaj časa naročam iz Kitajske in ni problema. Tradicionalno mehki čevlji, a zelo lahki (LiNing). Sicer zadnje čase ne tečem več kaj dosti, a vseeno.
Kar se tiče pronacije/supinacije pa raje delajte vaje za stopala in noge namesto ščungalunga namenskih čevljev.

MxxW5 ::

Imam problem. Ko sem šel zadnje dvakrat teči (prejšnji teden in včeraj), sem se naslednji dan zbudil z bolečimi pljuči. Kot bi me nekdo usekal v prsni koš. Med samim tekom je bilo vse v redu, tudi isti dan po teku. Zjutraj pa sem se zbudil z bolečimi pljuči.

Tečem že kar nekaj časa (od 1x-3x na teden) po 6km. Do sedaj takih problemov nisem imel. Pri guglanju ne najdem nič pametnega; do bolečih pljuč naj bi prihajalo pri teku pri nizkih temperaturah in pri začetnikih (kar v mojem primeru nič ne velja) in to pri samem teku ali neposredno po njem, ne pa šele naslednji dan.

Ima kdo kakšno idejo, kje je problem?

Machete ::

Pljuča ali mišica na prsnici? Pljuča menda ne bolij, ker nimajo bolečinskih končičev. LAhko gre za kakšno vnetje mehkega tkiva v prsnem košu ali pa samo boleče mišice.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

MxxW5 ::

Drži. Skoraj gotovo je mišica. Itak sem imel v življenju kar nekaj težav z vnetimi mišicami, ampak predvsem na hrbtu. Občutek je podoben, kot bi se me lotevala kakšna bolezen dihal, ampak ne kašljam in se sicer dobro počutim.

K zdravniku zaenkrat ne bom šel, ker se, kadar grem zaradi česa takega (v povezavi s športom), vedno izkaže, da sem hipohonder. :D

Machete ::

Ja, amapk vseeno razmisli zakaj te boli, ker te ne bi smelo. Določena revamtična obolenja npr. se lahko odražajo tudi z bolečimi mišicami, predvsem v prsnem košu in hrbtenici.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

MxxW5 ::

Hvala. Bom bolj pozorno spremljal vse skupaj.

mikhaair ::

Ozon?

MxxW5 ::

Kaj je z njim?

AnjaNja ::

Pljuča ali kake mišice tam v bližini? Ogrevanje/ohlajanje/ primerno raztezanje po koncu teka? Prej kot do zdravnika, do fizioterapevta.

MxxW5 ::

Glede na način bolečine me boli mišica. Preden Machete ni tega omenil, na to niti nisem pomislil, ampak gre za najbolj smiseln zaključek. Taka samodiagnoza sicer ni dosti vredna, zato bom odšel k zdravniku, če bolečina v doglednem času ne bo minila oziroma se bo stopnjevala. Bolečine (ki niso ravno intenzivne) čutim v bistvu najbolj v postelji, če ležim na boku pod določenim kotom, kar jasno kaže na vneto mišico, IMO.

AnjaNja ::

Moje osebne izkušnje so, da je odhod k zdravniku potrata časa pri raznih nategih, zvinih, vnetjih...ker...najprej ti ponudi tablete, če čez 14 dni ni bolje, pridi nazaj, potem je RTG (ki za stanje tetiv, mišic ni smiseln), potem te spravi do kakega specialista, ortopeda, kirurga, ki ti prav tako priporoči tablete in razbremenitev....(ki te v 5 minutah odpravi)...greš k fizioterapevtu, ki ima hvale od športnikov, pa h kakemu osteopatu, na akopunkturo. Vzame si 30-60 minut zate, pove kaj lahko počneš, kaj ne početi in po nekaj terapijah si kot nov.

Ta čas malo počivaj, nežno raztezaj, pojdi na kak hiter sprehod in opazuj. Aja, pa večji vnos beljakovin, omega 3, magnezij in C vitamin.

MxxW5 ::

To bom vse počel.

Kar je nenavadno je to, da se bolečina pojavi naslednji dan po teku in potem čez cca. dan ali dva izzveni. Pri (oziroma po) kolesarjenju (in to precej intenzivnem v orek hrib!) je vse v redu, čeprav gre za bistveno daljšo aktivnost (tečem pol ure, kolesarim pa vsaj dve, tri in več ur). Že to IMO kaže, da ne gre za pljuča ali srce, ampak za vneto mišico, ki jo tek dodatno iritira.

No ja, če je srce, bom verjetno izvedel kmalu (oziroma svojci :D ).

AnjaNja ::

Srce ni ;)

Tek ima drugačno gibanje kot kolo. Malo poglej kake imaš superge, kako so blažene, kje so obrabljene, če so sploh primerne zate. Pa naj te nekdo gleda teči, magari posname en kratek del, potem pa v slo-mo preglej zadevo. Lahko, da imaš po domače povedano slabo tehniko in se nabijaš. Lahko da imaš pri teku preveč zakrčene mišice, kriliš...kajvem :D

Pa postelja-vzglavnik je pomemben glede na stil spanca. Ne rabiš si kupit tistega v obliki 7 ta 100 eur, ampak če spiš na boku, je fajn še kak vzglavnik/blazino/oddejo dat med noge, pod gornje koleno nekak, zaradi položaja hrbtenice, medenice-tako nekak.

Vzmetnica? Če je že stara in izrabljena ti tudi naredi več škode kot koristi.

Probaj spat na hrbtu ali trebuhu (vzglavnik jaz takrat umaknem stran).

MxxW5 ::

Superge imam že odkar tečem, bolj ali manj enake - Asics. Tudi tehnika je bolj ali manj enaka, pa do sedaj problemov ni bilo (vsaj ne resnih). Tečem po mojem dokaj pravilno, tj. ne po petah - v nasprotnem primeru bi se verjetno že prej pokazale težave s hrbtenico in koleni. Poleg tega sem se dve leti nazaj odločil, da ne bom več povečeval razdalje (bil sem že pri 10 km) in od takrat tečem le še po 6 km - ravno zaradi sklepov in hrbtenice, tudi glede na leta (41).

Kar se tiče spanca, je to zame stalna frustracija. Če imam vzglavnik previsok, me boli vrat (mišica), če pa prenizkega pa ramena. Pa sem poskusil že marsikaj, tudi relativno drago vzmetnico, pri čemer nisem ugotovil drugega, da mi bolj paše 10 let stara (in trša) Lesninina, kot pa nova in draga (500 EUR) od Meblota. Prav tako pred spanjem naredim kratke raztezne vaje. Je potem malo boljše. Ko sem bil mlajši, teh težav nisem imel, čeprav sem spal na precej slabših vzmetnicah. Težave zato pripisujem visoki starosti, ki je hkrati vsak dan višja in bo torej samo še slabše. Ter pisarni, miški in tipkovnici.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MxxW5 ()

Machete ::

Ukvarjaj se s čim več različnimi športi. Tek naj bo mogoče 1/3 ali še manj aktivnosti. Btw 500 eur ni ravno najdražja vzmetnica. Jaz sem mojemu križu privoščil jurja 200 evrsko. Res pa da je 2x2.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

MxxW5 ::

S čim naj se ukvarjam? Tečem in kolesarim (slednje le poleti). Včasih sem hodil še v hrib, ampak to mi vzame preveč časa. Enako velja za plavanje. Socialnih športov (fuzbal, košarka) ne maram preveč.

Machete ::

Kolo v hrib, hitra hoja v hrib, solo basket, kajak, mx, opravila okoli hiše s športnim tempom je moja mešanica. Pozimi nekaj prostih spustov in nekaj dni smučišča. Ekipnih zadev tudi jaz ne maram. Poškodb ali obrabe nimam. Malo je odvisno tudi kje živiš in kaj te veseli.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

MadMicka ::

AnjaNja, ali si ti študirala medicino? Dej, če imaš dan po teku bolečino v prsih, stopi do zdravnika. Pa kaj je z vami narobe?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

MxxW5 ::

Eh, če umrem, umrem. Jebat ga. Saj sem doživel lepo starost.

Cruz ::

MxxW5 je izjavil:

Eh, če umrem, umrem. Jebat ga. Saj sem doživel lepo starost.
Ne govori bedarij, komaj na polovici si, zato se čuvaj! :)
One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

MxxW5 ::

Eh, saj se čuvam. Pravzaprav sem hipohonder. Ampak malo heca mora biti.

mikhaair ::

MxxW5 je izjavil:

Kaj je z njim?


Zadrževanje zunaj pri povečanem ozonu ni ok. Kaj šele tek.

kuall ::

Sem gledal šprinterske superge za 100€ včeraj. se splača to kupit po vaše?

jype ::

Ne.

kuall ::

Zakaj ne? Mogoče zamujam nekaj dobrega, ker jih ne kupim.

Machete ::

Ne trolaj legitimne teme.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Arzen28 ::

Sam vem, da futsala ne bom več igral, sem si zjebal ahilovo tetivo, pa še tek. Pri 191cm sem imel 130kg, ko sem začel, končal na 100kg po 8ih mesecih in z bolečo tetivo vmes. Zato pazite kaj delate. Asics in nike nista ustrezala moji nogi, šele On Cloud je ustrezala. Se pa hitro znuca.

PreviousUser ::

Arzen28 je izjavil:

Sam vem, da futsala ne bom več igral, sem si zjebal ahilovo tetivo, pa še tek. Pri 191cm sem imel 130kg, ko sem začel, končal na 100kg po 8ih mesecih in z bolečo tetivo vmes. Zato pazite kaj delate. Asics in nike nista ustrezala moji nogi, šele On Cloud je ustrezala. Se pa hitro znuca.


On Cloud so zakon, samo tista guma pa res takoj popoka... Ali obstaja kaj podobnega, ki zdrži dlje časa?
««
27 / 39
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
677668 (5845) AnjaNja
»

Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
8315986 (13937) m0LN4r
»

Poškodbe pri teku

Oddelek: Šport
274976 (4187) Aquinas
»

Je tek zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8725473 (22919) ThinkPad
»

tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5819305 (16659) RejZoR

Več podobnih tem