Ars Technica - Skype, ki je od konca lanskega leta v Microsoftovih rokah, bo danes/jutri začel s prikazovanjem "pogovornih oglasov", kot jim pravijo. Gre za klasične banner oglase, ki pa bodo prikazani kot avatar v 1 na 1 pogovoru, sicer samo za uporabnike brezplačne različice (tiste brez skype creditsov oz. naročnine).
"Pogovorni" so zato, ker se nadejajo, da bodo uporabniki - tako v izjavi za javnost - svoj pogovor navezali na vsebino teh oglasov, posebej okoli "svojih unikatnih in zanimivih izkušenj z oglaševano znamko". Da pa bodo lahko začutili to povezavo, je poskrbljeno z individualizacijo oglasov na spol, starost, lokacijo in interese, ki jih Skype zbira skozi uporabnikove preference, morebitno navezanost na facebook račun in vso silo in močjo svojega oglaševalskega omrežja. Individualizacijo bo sicer mogoče delno izklopiti s posegom v menijih in na tejle Microsoftovi spletni strani.
Prvi odzivi so predvsem negativni, češ da bodo tovrstni oglasi pretirano nadležni in češ da Microsoft očitno ne razume prav dobro principov in idej dobrega marketinga (kar bi se dalo argumentirati, glede na "zanimivo" besedilo pesmi na nedavni Norveški NT konferenci in nekatere druge pretekle izkušnje). Dobra novica je vsaj, da skupinski pogovori za zdaj ostajajo brez oglasov, istotako pa tudi vsi pogovori Mac oz. Linux različici Skypa. Bodo pa najbrž tudi to uredili, glede na resnost iniciative - že od početka je namreč na voljo na kar 55 različnih trgih (za Slovenijo žal še ni podatka, smo pa vprašali).
Vendar to ni problem. Ko bo uporaba Skype-a (zagotovo) pričela padati, bodo imeli ostali dobro motivacijo za razvoj na ostalih platformah. Tako velikih oglasov folk pač ne bo mirno prenašal.
Skype ni breplačen. Le njegova okrnjena različica je.
Google je tudi močan na tem področju in pa kmalu bo v okviru HTML 5 podobnih rešitev na tržišču, ki bodo za delovanje zahtevale le standarden spletni brskalnik kar nekaj, se pravi, če govorimo o zadevah, ki se in se najverjetneje bodo množično uporabljale sedaj in v neki dogledni prihodnosti. Večjih ponudnikov teh storitev pričakujem da bo nekoliko več, kot jih imamo sedaj.
Drugače pa glede "videa" menim, da se Microsoft ne bi rabil opravičevati. Glede Skype pa mi ni všeč, da se je omrežje centraliziralo in "uvedba reklam" v brezplačno različico se mi zdi dokaj logična in pričakovan poteza po vzoru MSN, gre se pa verjetno pri nakupu Skype predvsem za to, da se dobi relativno velika baza uporabnikov, kot pa kaj drugega.
...skupinski pogovori za zdaj ostajajo brez oglasov, istotako pa tudi vsi pogovori Mac oz. Linux različici Skypa.
Skype za linux je verzije 2.2 beta že celo večnost in nič ne kaže, da se bo kaj spremenilo. Za skupinski audio chat pa moram bootat windowse, sicer me ne slišijo. Bi morali kaj drugega rešit preden začnejo delat na oglasih ...
Cilj Googla je populariziranje Hangouta, ki je sicer po mojih izkušnjah odlična aplikacija, dela celo boljše od Skypa, ima pa zaenkrat še težave s cenejšimi androidnimi telefoni.
Za iOS je že pol leta zunaj, za Android bo v nekaj mesecih (beta se že testira), za ostale platforme (rim, wp, ..) pa zaenkrat ni razvoja niti roadmapa. EDIT: aja, sem šele po drugem branju komentarjev videl, da je v osnovi vprašanje za video. Na mobilnih (še) ni podprt, enostavno zaradi primanjkovanja časa, bo pa kmalu.
Ne motijo vas oglasi na Facebooku, ne motijo vas oglasi na spletnih straneh in vas tudi ne bodo motili na Skypu. Dejansko samo čakate, da MS in Apple (včasih tudi Google) data/dajo ven kakšno novost ali pa "novost", da lahko začnete pljuvati.
Ne motijo vas oglasi na Facebooku, ne motijo vas oglasi na spletnih straneh in vas tudi ne bodo motili na Skypu.
Eh? Zakaj imajo pa adblock in kolegi na milijone downloadov? Jaz ne maram oglasov in ce v skype ne bo opcije ugasnit oglasov (pa s tem ne mislim da vsakic sproti klikam kam si jih M$ lahko vtakne), bom pac nasel kaj drugega.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
Jaz sem skype nehal uporabljati, ko so dodali oglase. Do lani je bil zelo uporaben Detelfone, zdaj pa ni več brezplačen. Drugače pa maš ponudnikov za VoIP preko SIP malo morje.