»

Microsoft prebira vaša Skype sporočila

Heise - Varnostni raziskovalci nemškega Heise so dobili prijavo enega od njihovih bralcev, da naj bi nekdo iz Microsofta nadziral vsebino (tekstovnih) sporočil v Skype pogovorih. Omenjeni bralec naj bi namreč v Skype klepet vnesel povsem zasebni url naslov do enega od svojih strežnikov, nakar ga je nekoliko kasneje njegov IDS na tem strežniku obvestil o nepričakovanem ponovnem obisku na prav ta naslov, seveda iz tujega, neznanega IP-ja. To je tipičen znak replay napada.

Heise je preveril in res, nekje pol ure po vnosu več url-jev v Skype pogovor je na le-te prišel nenajavljeni HTTP HEAD zahtevek iz IP naslova v lasti Microsofta (glej sliko). To pomeni, da nekdo (oz. neka...

173 komentarjev

Microsoftov Messenger se poslavlja 15. marca

TheNextWeb - Microsoft je razkril datum, ko bo ukinil storitev Messenger, ki je bila z nami vse od leta 1999. Že lani so napovedali, da se bo zaradi prevzema in integracije Skypa moral Messenger kmalu posloviti, sedaj pa vemo, da se bo to zgodilo 15. marca (edina izjema ostaja Kitajska, kjer bo Messenger še deloval, ker tam Skype funkcionira prek TOM-a).

To ni nepričakovan razvoj dogodkov, saj je s prevzemom Skypa leta 2011 Microsoft kar naenkrat imel pod streho dva izdelka, ki sta opravljala praktično enako funkcijo. To nima smisla, zato bo Messenger ukinjen. Do dneva ukinitve bodo uporabniki videvali obvestilo, naj ga nadgradijo na Skype, potem pa bo umrl. Program bo...

50 komentarjev

Skype uvaja nadležne pogovorne oglase

Oglas tekom Skype pogovora.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Skype, ki je od konca lanskega leta v Microsoftovih rokah, bo danes/jutri začel s prikazovanjem "pogovornih oglasov", kot jim pravijo. Gre za klasične banner oglase, ki pa bodo prikazani kot avatar v 1 na 1 pogovoru, sicer samo za uporabnike brezplačne različice (tiste brez skype creditsov oz. naročnine).

"Pogovorni" so zato, ker se nadejajo, da bodo uporabniki - tako v izjavi za javnost - svoj pogovor navezali na vsebino teh oglasov, posebej okoli "svojih unikatnih in zanimivih izkušenj z oglaševano znamko". Da pa bodo lahko začutili to povezavo, je poskrbljeno z individualizacijo oglasov na spol, starost, lokacijo in interese, ki jih Skype zbira skozi uporabnikove preference, morebitno

70 komentarjev

Ameriški da Microsoftovemu prevzemu Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem podjetja Skype, ki se ukvarja z internetno telefonijo (VoIP). FTC je prevzem uvrstila v kategorijo early termination, kar pomeni, da je bil postopek zaključen že v prvi fazi. Prevzem je bil najavljen 10. maja letos, Microsoft pa mora pred zaključkom pridobiti pozitivno mnenje regulatorjev trga in varuhov konkurence.

Microsoft je za Skype ponudil 8,5 milijarde dolarjev, kar je bila daleč najvišja ponudba. Zanj se je zanimal tudi Google, ki je po neuradnih podatkih dal drugo najvišjo ponudbo s štirimi milijardami dolarjev. Evropska komisija še ni podala svojega mnenja o prevzemu. Če bo to pozitivno, bo Microsoft kmalu postal novi lastnik Skypa.

Skypov dosedanji izvršni...

9 komentarjev

Prihaja odprtokodna alternativa Skypu: GNU Free Call

Slo-Tech - V okviru GNU Projecta pripravljajo nov projekt z imenom GNU Free Call. Šlo naj bi za odprtokodno alternativno Skypu, ki bo ponujala anonimne VoIP klice na principu P2P. Za posredovanje klicev nameravajo uporabiti GNU SIP Witch server, ki zaradi nizke porabe sistemskih sredstev teče tudi na mobilnih telefonih. Kot telefonski strežnik pa nameravajo uporabiti GNU Bayonne, ki se sicer že uporablja v komercialnih okoljih.

GNU Free Call v osnovi sicer ne bo ponujal videotelefonije, bo pa uporaba videoklicev mogoča s pomočjo končnih SIP aplikacij, kot npr. Ekiga, Empaty, Twinkle, itd, saj je naloga omrežja zgolj posredovanje podatkov, oblika komunikacije, izbira kodekov itd. pa bo stvar končnih aplikacij.

Sistem bo podobno kot Skype omogočal P2P klice, tudi znotraj NAT omrežij, podpiral pa bo tudi šifriranje pogovorov. GNU SIP Witch bo namreč služil kot varni VoIP proxy vmesnik, podatki med GNU SIP Witch točkami pa bodo potekali v šifrirani obliki s protokolom, ki bo temeljil na...

36 komentarjev

Skypebook?

The Register - Menda niste mislili, da se bo facebook združil z GoogleVoice-om.



Že nekaj časa se širijo govorice o morebitni združitvi dveh svetovno najbolj množično razširjenih aplikacijah. In seveda so resnične. Facebook in Skype bosta očitno združila moči in se prepletla med sabo.

Novica je opremljena z morebitno podobo novega Skypa. Gre predvsem za to, da bodo uporabniki Facebooka lahko pošiljali SMS sporočila in se klicali med sabo s pomočjo Skypa, uporabniki slednjega pa bodo dobili dostop do aplikacije Facebook Connect.

Razlika med Skypom in Facebookom je predvsem v načinu zaslužka. Skype služi predvsem z zaračunavanjem telefonskih klicev, medtem ko Facebook živi na račun oglasov. Kljub vsemu pa se obe aplikaciji ukvarjata s povezovanjem ljudi in bi načeloma lahko prav lepo sobivali.

Trenutno vsi stremijo k povezovanju identitet ljudi. Mnoge telefonske aplikacije se trudijo povezati vse uporabnikove identitete v eno uporabniško okolje. Tako se bo Yahoojev Messenger povezal z MSN-jem...

14 komentarjev

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja

Razbit Skypov protokol za VoIP

vir: CNet
CNet - Kot na svojem blogu poroča Charlie Paglee, naj bi neko kitajsko podjetje uspelo razvozlati Skyptov protokol za VoIP s pomočjo reverznega inženiringa. V dokaz je Paglee objavil tudi zaslonski posnetek kitajskega programa, ki je trenutno še v razvojni fazi.



O dogodku poročajo tudi drugje. Paglee je za CNet povedal, da so posledice tega razbitja za Skype in eBay, ki je Skype pred kratkim kupil, lahko uničujoče. eBay namreč namerava s svojim produktom služiti tudi s prikazovanjem oglasov, poleg tega pa Skype odjemalec uporabnikov računalnik lahko spremeni v tim. super node preko katerega se pretaka promet drugih uporabnikov. Ker super vozlišča porabljajo veliko...

50 komentarjev