» »

Razlika med procesorji

Razlika med procesorji

einstein :P ::

Pozdravljeni,

Zanima me, če recimo primerjamo ta dva procesorja: i5 2430m in core 2 duo t7700
kje je tako velika razlika med njima, da je i5 tako zelo boljši?

na benchmarku so rezultati za i5 2430m: 3457-passmark in 255-rank
za core 2 duo t7700 pa: 1388-passmark in 641-rank

i5 2430m: 2.4GHz 2C 4T
core 2 duo t7700: 2.4GHz 2C 2T

že dolgo me zanima ta občutna razlika med procesorji. v bistvu sta skoraj enaka razen to, da ima i5 4 niti c2d pa 2.
ali te dve niti več tako močno vplivata na rezultat? kajti med 1388 in 3457 je več kot še enkrat toliko razlike. torej ali na to vplivata samo te 2 niti več? saj je ostalo enako razen podnožje seveda.

L.p.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

black ice ::

saj je ostalo enako razen podnožje seveda.

Ne pa ni.

Isotropic ::

vprasanje, kako je ta bench strukturiran.
drugace pa manjsi proizvodni proces, vec cache, frekvence za enak ali nizji tdp.
pa izboljsave v ucinkovitosti, tle sta konec koncev dve generaciji vmes in 1-2 manjsa procesa.

Poldi112 ::

S traktorjem lahko prepelješ 100x težje hlode kot s kolesom, pa imata oba približno isto hitrost. Malo ekstremno, ampak toliko ti pač hitrost (2.4Gz) pove.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zheegec ::

Dokler nimaš solidnega poznavanja arhitekture procesorjev nima smisla razlagati.
Pri procesorju so "GigaHerzi" enako, kot pri motorju prostornina: 1.4 litra.

1.4 motor je lahko dizel brez turbine in bi imel 50 konjev. Lahko je bencinar in bi imel 90 konjev. Lahko je turbodizel in 120 konjev. Lahko je turbobencinar in ima 170 konjev. Lahko je pa motor od Formule 1, ki ima prav tako nekje 1.4 litra. In ko kupuješ avto ne rečeš "hočem 1.4 litra motor", ampak rečeš hočem čim močnejši motor.

Zelo podobno pa velja za GHz pri procesorju. 2.4GHz je lahko stari Celeron na Pentium 4 arhitekturi in je za današnje pojme katastrofalno počasen. lahko je pa zgoraj omenjeni i5 ki je za prenosnika super procesor.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Zheegec ()

black ice ::

Zheegec je izjavil:

Lahko je turbobencinar in ima 170 konjev. Lahko je pa motor od Formule 1, ki ima prav tako nekje 1.4 litra. In ko kupuješ avto ne rečeš "hočem 1.4 litra motor", ampak rečeš hočem čim močnejši motor.

F1 motorji imajo 2.4l prostornine.

Zheegec ::

No, pardon 2.4 litra :) Nima veze, pač point je še vedno jasen :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

stock ::

Točno tako, kot že napisano sama frekvenca ni dovolj, da bi ti vedel kakšna je hitrost procesorja.

Največje in predvsem opane razlike so se pokazale nekih 10let nazaj, ko je P4 z 3000Mhz bil nekje enako hiter kot Athlon 3000+ (ki je dejansko delal pri 2167Mhz). Zato je takrat prišlo do teh poimenovanj procesorjev in od takrat naprej imaš zraven frekvence tudi oznako. Tako pa si potem lažje predstavljaš hitrost procesorja.

Seveda moraš danes vedet malo več kot samo višja številka je hitrejši procesor. Ampak v osnovi in med isto generacijo se da tudi po številkah.

dzinks63 ::

Offtopic, pa vseeno:
F1 je imela že pred cca 25leti 1.5l literski turbo motor z preko 1000KM, na kvalifikacijah še krepko več, če bi takrat pustili prosto pot tem motorjem, bi danes imeli takšni moderni motorji v F1 dobrih 2000KM.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dzinks63 ()

hojnikb ::

Bottom line vsega tega je, da se arhitekture procesorjov izboljšujejo (večji nabor ukazov, hitrejši cache, boljši IPC, vgrajene namenske enote), kar pomeni, da procesor ki ima 2 jedra, isto frekvenco in isto kol. cache-a bo še vedno počasnejši, če je starejše generacije (v tem primeru core2 proti sandy bridge).

Vendar tile testi tut niso absoluten dokaz zmogljivosti (sploh če primerjaš AMD in Intel)
#brezpodpisa

Sem opazil ja. Primerjal sem Xeon 5120 in Xeon 5148 in na passmarku kaže, da je 5148 hitrejši, potem pa sem na eni strani našel, da je 5120 hitrejši ampak se meni zdi, da je hitrejši 5148.

Loocas ::

LOL, kaj?

ista arhitektura, višja frekvenca.. valjda, da je 5148 hitrejši.

misek ::

einstein, tule malce primerjaj: http://www.cpubenchmark.net/

točno tukaj tudi sem primerjal "misek". saj vem, da je 5148 hitrejši. rekel sem samo, da sem ga nekje videl pod 5120-ko.

Loocas ::

verjetno tam, kjer se test meri v sekundah...

hmm zakaj pa "Loocas"?

Sssaga ::

dzinks63 je izjavil:

Offtopic, pa vseeno:
F1 je imela že pred cca 25leti 1.5l literski turbo motor z preko 1000KM, na kvalifikacijah še krepko več, če bi takrat pustili prosto pot tem motorjem, bi danes imeli takšni moderni motorji v F1 dobrih 2000KM.

Tema je ''razlika med procesorjema'' :))
(Mene ne moti, če kdaj zaidete :P)

heh sam primerjava procesorjov z motorji je pa vseeno na mestu ;)
recimo 4 cilinder = 4 jederc
turbo motor = turbo boost ali turbo core
motor z 3k vrtljaji = 3ghz proc
oboje lahko navijaš in rezultat tega je večja poraba (procov pač štroma, motorjev pa goriva ;) )

pa še dost stvari bi se najdl
#brezpodpisa

stock ::

Ma samo je bolje ostat pri tistem na čem se spoznaš, ker pri drugi zadevi hitro lahko pride do razlik, da npr. pri navijanju-tuningu poraba tudi pade xD Pa v F1 bi danes tisti 1.5 imeli prek 6000KM, so meli pa na kvalifikacijah 1200 in na dirkah pod 900 ker niso bili zanesljivi.

stock je izjavil:

Ma samo je bolje ostat pri tistem na čem se spoznaš, ker pri drugi zadevi hitro lahko pride do razlik, da npr. pri navijanju-tuningu poraba tudi pade xD Pa v F1 bi danes tisti 1.5 imeli prek 6000KM, so meli pa na kvalifikacijah 1200 in na dirkah pod 900 ker niso bili zanesljivi.

ja itk da pade, če je prav stunan ;)
sej tut pr procih lahko pade poraba, če je še zram undervoltan ;)
#brezpodpisa

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup rabljenega avtomobila (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9213632 (10889) RedDrake
»

Opel Corsa ali Renault Clio ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6226652 (25064) žana
»

Zanesljiv in varčen rabljen avto manjše velikosti (strani: 1 2 )

7920347 (18598) b
»

Proizvajalci avtomobilov (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7417478 (15095) El Barto
»

Pospešek Formule 1 F1 (strani: 1 2 )

539935 (8423) Blinder

Več podobnih tem