» »

Stres povzroča skrčenje možganov

Stres povzroča skrčenje možganov

Nature - Dlje časa je znano, da se pri posameznikih, ki so izpostavljeni hudemu travmatskemu dogodku, lahko pojavi posttravmatska stresna motnja (PTSD). Gre za vrsto anksiozne motnje, ki se manifestira v vrsti psiholoških sprememb - še zlasti v čustveni otopelosti, razdražljivosti in podoživljanju travme. Njene simptome delimo na vrinjenost (odmaknjenost, nočne more, podoživljanje travme), izogibanje (odnosom, čustvom, odgovornosti, sorodnim situacijam) in hipervzbujenost (eksplozivni izbruhi, razdražljivost, občutljivost, panični napadi, motnje spanja). Kljub temu da je PTSD precej dobro raziskan, ni znano, zakaj se pri nekaterih posameznikih razvije, pri drugih pa ne, zakaj včasih nastopi takoj in izzveni (akutni tip), drugič traja dlje kot tri mesece (kronični tip), včasih pa se pojavi šele več mesecev po travmi (odloženi tip). Vzrok delno leži v biokemiji možganov.

Lanski potres na Japonskem je ponudil izjemno priložnost opazovati ljudi, ki so zaradi dogodkov dobili PTSD. Predhodne raziskave so pokazale, da so možgani pri obolelih s PTSD fizično drugačni kot pri zdravih osebah, a ni bilo mogoče ugotoviti, ali je to posledica ali vzrok za razvoj PTSD. Raziskava Univerze Tohoku, katere izsledke so danes objavili v Molecular Psychiatry, odstira odgovore na ta vprašanja.

V študiji je sodelovalo 42 študentov, katerih MRI-posnetki možganov so bili posneti pred potresom. Slikanje tri do štiri mesece po potresu je pokazalo zanimiv razvoj dogodkov. Že pred potresom so imeli študentje, ki so kasneje utrpeli za hujšo obliko PTSD, manjši del možganov z imenom pregenualna (Brodmannovo polje 33) prednja cingulatna skorja. Ta del možganov je ključen pri procesiranju, nadzorovanju in zaznavanju čustev. Rezultati pomenijo, da je zmanjšano Brodmannovo polje 33 faktor tveganja za nastanek PTSD in ne njegova posledica.

Druge spremembe pa so se pokazale v orbitofrontalni skorji (Brodmannova področja 10,11,47), ki je del predčelne skorje (prefortalni korteks). V tem delu predčelne skorje se izvaja kognitivno procesiranje, sprejemanje odločitev in obvladovanje nezaželenega vedenja, zato najbolj vpliva na vedenje posameznika. To je tudi del možganov, ki je najbolj občutljiv na prisotnost alkohola in drugih drog v krvi, zaradi česar so njihovi učinki na vedenje tako izraziti. Znanstveniki so bili vedeli, da PTSD povzroči fizične spremembe v možganih, sedaj pa so jih prvič locirali. PTSD neposredno povzroči skrčenje orbitofrontalne skorje, in sicer je skrček koreliran z resnostjo PTSD. Ker je ta skorja pomembna za obvladovanje strahu, so rezultati logični.

Študija je ponudila prve dokaze, kako fizične spremembe možganov vplivajo na PTSD in kakšne so njegove posledice. Žal s tem nismo nič bližje lajšanju simptomov ali ozdravitvi. Lahko pa bi rezultate izrabili za preventivo, saj bo z analizo omenjenih področij možganov mogoče ugotoviti, kdo je bolj dovzeten za razvoj PTSD.

9 komentarjev

d4vid ::

Torej to posredno pomeni, da več kot hodimo v šolo, manjše možgane imamo?
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

black ice ::

Zanimivo.

spamer ::

jaz imam ziher simptome posttravmatskega stresa, ker sem stalno pod prevelikim stresom. Bi potreboval ene dolge in res lepe pocitnice.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

donfilipo ::

Kljub temu da je PTSD precej dobro raziskan, ni znano, zakaj se pri nekaterih posameznikih razvije, pri drugih pa ne, zakaj včasih nastopi takoj in izzveni (akutni tip), drugič traja dlje kot tri mesece (kronični tip), včasih pa se pojavi šele več mesecev po travmi (odloženi tip)


Ziher ni nič:)

Vendar ko nekako začenjo groziti, da vas bodo pretepli, ker ste jim 5 let delal napol zastonj, se ne zanašajte preveč ne na policijo, ne na kolege, ki ne ločijo med šnopsom in med heroinom, med Freudom in veseljem...ampak po svojem lastnem instinktu pobegnite, če vam je res nevdržno. Ko se pojavijo omenjeni s svojimi vodenimi glavami isčoč kako idejo ali posojilo, je ponavadi že najhuje za vami. Da ne govorim, da jih vaš šef kapitalist, kot za šalo napumpa, da ste nori po naravi, ali narkoman.

Sad but completely true!

Je pa tako, da malo pa s takimi dogodki, človek le nekako dobi obrambne mehanizme in postane podobno upokan. Le pravi čas je dobro, da to je.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Tigercheck ::

najboljša rešitev za lastne možgane je odpreti svojo firmo, da delaš zase & imaš več ali manj vse sam pod kontrolo razen države ter njenih davkov, raznih prispevkov itd.
NA CESTI SI VZEMI ČAS, NE ŽIVLJENJA!

para! ::

najboljša rešitev za lastne možgane je odpreti svojo firmo, da delaš zase & imaš več ali manj vse sam pod kontrolo razen države ter njenih davkov, raznih prispevkov itd.

Z vidika stresa je kontroliranje lastnega podjetja mnogo težje kot pa kontroliranje 8 urnega delavnika.

lp
Death before dishonor!

Tigercheck ::

odvisno kaj, kje & kako delaš... na začetku itak ni nikjer rožnato, ko pa stvar obvladaš pa ne pomisliš, da bi šel nazaj ;)

para! je izjavil:


Z vidika stresa je kontroliranje lastnega podjetja mnogo težje kot pa kontroliranje 8 urnega delavnika.

lp
NA CESTI SI VZEMI ČAS, NE ŽIVLJENJA!

Mipe ::

Vzemimo delavca, ki je 40 let garal po 8 urnem delavniku, in podjetnika, ki je 40 let krmaril lastno podjetje(a).

Če privzamemo, da sta dvojčka, kateremu ostane več las in barve le-teh?

para! ::

Po mojih izkušnjah uspešni privatniki ne delajo samo takrat, ko spijo. Stres je prisoten nonstop. Zakaj mislite, da menegerji hodijo na posebne zdravniške preglede? Kakšen stres mislite, da je za delavca, da 8 ur na dan opravlja nekaj, kar mu ukažejo drugi? Upoštevaj: stres, ki pride zaradi slabih odločitev (krediti, ipd) je posledica posameznika, ne delovnega mesta.
lp
Death before dishonor!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Moderiranje vsebin na YouTubu lahko povzroči posttravmatsko stresno motnjo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
154027 (3223) jype
»

Psihadeliki II - antidemonizacija

Oddelek: Loža
81023 (685) genesiss
»

Prometna nesreča:Kaj bi bili raje: hromi od vratu navzdol ali mrtvi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
577576 (5877) imagodei
»

Stres povzroča skrčenje možganov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
95328 (4187) para!
»

Srbski film

Oddelek: Sedem umetnosti
485930 (4579) Nikec3

Več podobnih tem