» »

Recovery podatkov

Recovery podatkov

vrtnica_1 ::

Kolega mi je pred kratkim na računalnik namestil nov OS, win 7. pred tem sem naredila varnostno kopijo vseh podatkov, vendar sem žal ugotovila, da sem eno pomembno mapo izpustila. zanima me, ali je možen recovery podatkov? če ja, kako, ima kdo izkušnje?! prosim za nujno pomoč!! hvala!

VelikiTun ::

Če so bile datoteke v mapi prepisane, potem je verjetnost za obnovitev podatkov mala. Uporabi GetDatBack ali eno od drugih orodij v tej temi: Diagnostična orodja in reševanje podatkov s trdih diskov

Poleg vsega je pametno, če diska, kjer se nahajajo ti podatki, ne uporabljaš. V nasprotnem primeru lahko pride še do dodatnih izgub.

vrtnica_1 ::

Okej, hvala. Narejen je bil quick format - je to dobro ali slabo? Kaj točno pomeni, naj diska, kjer se nahajajo ti podatki, ne uporabljam? Naj ne shranjujem v mapo, ki jo pogrešam, ali sploh nič? Kje opravljajo te storitve, sama si namreč ne upam igrati s tem.

amigo_no1 ::

Disk priklopiš na delujočo kišto, poženeš npr. GetDatBack in rešuješ (nič ne shranjuj na priklopljen disk !).

energetik ::

vrtnica_1 je izjavil:

Okej, hvala. Narejen je bil quick format - je to dobro ali slabo? Kaj točno pomeni, naj diska, kjer se nahajajo ti podatki, ne uporabljam? Naj ne shranjujem v mapo, ki jo pogrešam, ali sploh nič? Kje opravljajo te storitve, sama si namreč ne upam igrati s tem.
Če je bil quick format narejen je to zelo dobro, ker pomeni, da se takrat praktično nič ni prepisalo. Zelo verjetno pa se je prepisalo kasneje ob namestitvi OS.
Torej kot so ti rekli, ne uporabljaj več tega računalnika, odšraufaj ven disk in ga daj v drugo kišto ter z enim od programov poskusi dobiti podatke. Jaz uporabljam Recuva, zastonjski programčič.
Druga možnost je brez šraufanja in sicer zaženeš Ubuntu z Live CDja, ki se tudi ne dotika diska. Ampak potem boš morala najti programčič za reševanje podatkov za Linux.

Ampak ker sprašuješ takšne stvari je verjetno bolje, da to prepustiš nekomu, ki ve kaj dela, da ne boš še poslabšala zadeve.

Sicer pa - varnostna kopija pomeni točno to - kopija. Če potem pobrišeš ono od kopij, nisi naredila nič. Vedno moraš imeti obstoječe kopije podatkov na dveh delujočih diskih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

DragonHeart ::

če gre za pomembne dokumente/slike, nesi računalnik k nekomu ki ve kaj dela, ti pa ta računalnik ne uporabljaj več dokler ti kak strokovnjak ne pove kako je z diskom, saj stavim da boš podatke pobrisala. Če si recimo namestila operacijski sistem in potem pametno instalirala 102943812094820249585 različnih programvo in začela kopirati stare podatke nazaj na disk, si pogrešano mapo skoraj zagotovo že prepisala. Če si namestila le operacijski sistem, obstaja možnsot da je mapa še nekje na disku in se jo da mogoče rešiti.

Če pa ne gre za pomembne dokupemte pa najbolje da pozabiš na mapo in v prihodnje malo močneje poskrbiš za varnostne kopije in 4x preveriš če si res skopirala.



Kratek in zelo zelo površen povzetek kaj se zgodi v disku ko ti datoteko kreiraš in nato pobrišeš (ali formatiraš disk): (ljudem ki vedo za kaj se gre se bo zagotovo zdej izjemno smešen vendar za laika bo takšen opis povsem zadostoval)
1. obstaja nek prazen prostor na disku
2. ti narediš neko xy mapo na tem disku in jo napolniš z datotekami. Tam kjer so datoteke, se prostor na disku rezervira za te datoteke. Ta prostor se se v nadaljnem ne sme prepisati z drugimi podatki.
3. ko ti nekega dne računalniku ukažeš da naj te datoteke izbriše, ali formatiraš disk, se datoteke dejansko ne izbrišejo, odstrani se le rezervacija prostora. Prostor kje je bila prej datoteka je tako spet na voljo za shranjevanje novih datotek.

...
datoteke se na disk shranjujejo več ali manj v nekem random zaporedju..enostavno ne moreš vedeti kam se bo datoteka shranila (zato se tudi uporablja program defrag, da datoteke pospravi po disku).

Kakšna je verjetnost da so datoteke ki jih pogrešaš izbrisane? Po mojem...ta možnost nikakor ni majhna. Še posebej če si namestila veliko programov, updatov, kopirala podatke itd.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brisanje vseh podatkov iz diska (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8213456 (6326) Baja
»

Program za recovery podatkov

Oddelek: Programska oprema
264879 (1700) mtrkonghi
»

Po nesreči formatiran disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5214083 (11521) SloBiscuit
»

Program za pridobitev izbrisanih datotek

Oddelek: Programska oprema
356559 (6016) T_F_7
»

Usut filesystem

Oddelek: Programska oprema
171408 (1157) PrimozR

Več podobnih tem