Forum » Programska oprema » Nagios in vizualizacija podatkov
Nagios in vizualizacija podatkov
Goldee ::
Zdravo,
uporablja kdo od vas za nadzor nad omrežjem in drugimi napravami (klime, ups,...) program Nagios?
Sam ga imam postavljenega in deluje lepo, vendar bi rad imel čez to instalacijo še nek vizualizacijski layer (podobno kot Nagvis), da bi mi prikazoval stanje v omrežju na bolj user-friendly način. Veste za kakšen plugin (poleg Nagvisa), ki je sorazmerno preprost za nastaviti, deluje bp ter obenem omogoča hiter vpogled nad stanjem omrežja (brez da moraš prej 100 stvari poklikat - pač za dummy userja)?
Hvala že vnaprej!
uporablja kdo od vas za nadzor nad omrežjem in drugimi napravami (klime, ups,...) program Nagios?
Sam ga imam postavljenega in deluje lepo, vendar bi rad imel čez to instalacijo še nek vizualizacijski layer (podobno kot Nagvis), da bi mi prikazoval stanje v omrežju na bolj user-friendly način. Veste za kakšen plugin (poleg Nagvisa), ki je sorazmerno preprost za nastaviti, deluje bp ter obenem omogoča hiter vpogled nad stanjem omrežja (brez da moraš prej 100 stvari poklikat - pač za dummy userja)?
Hvala že vnaprej!
And Now for Something Completely Different...
-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-
ABX ::
Nimam pojma, pero si bookiram ta topic če pride ven kaj zanimivega.
To je glavni razlog zakaj ne uporabljam Nagios.
To je glavni razlog zakaj ne uporabljam Nagios.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!
Saj Nagios je super, če si advanced user, deluje kot mora. Rad bi imel samo en prezentacijski layer čez, da je zadeva uporabna in da ne rabiš zaposlit človeka full-time, da ti to rihta in klika.
Da, tako je.
In to mi ni všeč, nadzorni sistem mora biti oboje, napreden za nastavitve in imeti lep UI, da takoj ugotoviš razlog za težavo.
In to mi ni všeč, nadzorni sistem mora biti oboje, napreden za nastavitve in imeti lep UI, da takoj ugotoviš razlog za težavo.
Invictus ::
@ABX - evo ti kontre ...
Lahko uporabiš NagVis. Ali pa Centreon. Z njima se da kar lepe vizualizacije narediti.
Včasih je pa obstajal še patch, s katerim si dodal vsaki napravi GPS lokacijo in to potem prikazal na Google Maps.
Sem to celo naredil pred davnimi časi .
Lahko uporabiš NagVis. Ali pa Centreon. Z njima se da kar lepe vizualizacije narediti.
Včasih je pa obstajal še patch, s katerim si dodal vsaki napravi GPS lokacijo in to potem prikazal na Google Maps.
Sem to celo naredil pred davnimi časi .
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Poskusil oba in mi nista bila primerna.
Centreon ker je grd in NagVis ker potrebuje preveč časa da dobiš ven kar bi rad imel.
Ampak če bi imel čas, NagVis zgleda zanimiv.
Centreon ker je grd in NagVis ker potrebuje preveč časa da dobiš ven kar bi rad imel.
Ampak če bi imel čas, NagVis zgleda zanimiv.
Daedalus ::
Za grafe je najbolj preprosta rešitev munin. Nagios je kul za monitoring... grafe hekat s tem, je pa major PITA.
Drugače pa Zabbix. Pride z grafi... sam tam pa DB backend najebe. Jaz zadnjem čase uporabljam Monit/MMonit in Munin/Munin-node za grafe. Simpl, čisto, pa lightweight.
Drugače pa Zabbix. Pride z grafi... sam tam pa DB backend najebe. Jaz zadnjem čase uporabljam Monit/MMonit in Munin/Munin-node za grafe. Simpl, čisto, pa lightweight.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Sej ga večina monitoring rešitev. Al pa SNMP... sam tja res nočeš iti, IMHO.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
SNMP or die!
Ni variante da inštaliram agenta na server, sovražim bilo kakšen 3rd party exe na strežniku.
Že ki smo končali malo off-topic jaz trenutno uporabljam Pandora FMS + Cacti.
Cacti za performance monitoring (SNMP / WMI), Pandoro pa za availability (port check).
Ni variante da inštaliram agenta na server, sovražim bilo kakšen 3rd party exe na strežniku.
Že ki smo končali malo off-topic jaz trenutno uporabljam Pandora FMS + Cacti.
Cacti za performance monitoring (SNMP / WMI), Pandoro pa za availability (port check).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ABX ()
Ne mi derailat teme plz :)
Rabim takšno "vizualizacijo", da lahko npr. vidim eno mapo (ozadje), na kateri so prikazane naprave in njih status.
Rabim takšno "vizualizacijo", da lahko npr. vidim eno mapo (ozadje), na kateri so prikazane naprave in njih status.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Goldee ()
i variante da inštaliram agenta na server, sovražim bilo kakšen 3rd party exe na strežniku.
Kdo pa je omenjal exe? Eni uporabljamo zaresna orodja
Zabbix + screen z zemljevidom. Poglej na njihovi strani...
Plus, sidenote. Nagios ni za dummy userje. Zadeva je težka, okorna, zmogljiva in zahteva čas, da se privadiš.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Invictus ::
Noben od naštetih softwarov ni za "dummy" userje.
Pravzaprav noben monitoring software ni za dummy userje.
Če seveda hočeš kvalitetno nadzorovat tisto kar želiš. Če ti je fetiš imeti čimveč grafov in čimveč podatkov o serverju, ki ti ne povedo nič pametnega, pol pa kar.
V bistvu je prav vseeno kateri software uporabljaš. Če ne veš kaj bo monitoriral, ti noben ne bo kaj preveč pomagal.
SNMP ruls ... Še vedno. Sam Windows admini ponavadi niti vedo da ne obstaja.
Da ne bom preveč zabluzil. Vizualizacija ni ravno point and click ... Je treba kar nekaj črnskega dela vložit. Kar ponavadi ni preveč zanimivo, ko veš oz. se odločiš za rešitev.
Pravzaprav noben monitoring software ni za dummy userje.
Če seveda hočeš kvalitetno nadzorovat tisto kar želiš. Če ti je fetiš imeti čimveč grafov in čimveč podatkov o serverju, ki ti ne povedo nič pametnega, pol pa kar.
V bistvu je prav vseeno kateri software uporabljaš. Če ne veš kaj bo monitoriral, ti noben ne bo kaj preveč pomagal.
SNMP ruls ... Še vedno. Sam Windows admini ponavadi niti vedo da ne obstaja.
Da ne bom preveč zabluzil. Vizualizacija ni ravno point and click ... Je treba kar nekaj črnskega dela vložit. Kar ponavadi ni preveč zanimivo, ko veš oz. se odločiš za rešitev.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Ok, Nagios je že nastavljen in deluje. Rabim samo en layer, ki lepo prikaže mapo in nekaj grafov (recimo cpu usage za core naprave ipd.) da bo za stranko lepo izgledalo, brez da si sama kostumizira neke reporte itd. Bolj rabim lepotni dodatek, kot pa neko hudo funkcionalnost (za to je tu Nagios sam).
jype ::
Invictus> SNMP ruls ... Še vedno.
Nah. https://github.com/etsy/statsd in https://launchpad.net/graphite .
Goldee> Bolj rabim lepotni dodatek, kot pa neko hudo funkcionalnost (za to je tu Nagios sam).
S tem je križ. Lažje ti bo dodat linke na munin grafe k "nagios map view" /cgi-bin/nagios3/statusmap.cgi?host=all kot pa nagios tolk pretepst, da ti jih bo risal.
Nah. https://github.com/etsy/statsd in https://launchpad.net/graphite .
Goldee> Bolj rabim lepotni dodatek, kot pa neko hudo funkcionalnost (za to je tu Nagios sam).
S tem je križ. Lažje ti bo dodat linke na munin grafe k "nagios map view" /cgi-bin/nagios3/statusmap.cgi?host=all kot pa nagios tolk pretepst, da ti jih bo risal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Pimoz ::
kaj pa je tako preklemansko težkega pri nagvisu? sam sem 1 leto delal samo postavitve nagios + pnp4nagios + nagvis.
nagvis smo celo tako spimpal da je cel dan vrtel slikce in statuse na plazmo v call centru. in če je blo kej narobe je bil klic na L2 takoj (24x7 support outsourcing centra) + auto sms + auto mail.
res ne razumem kaj te moti pri nagvis? samo uvoziš slikco recimo omržja in gor postaviš klukce. to je to.
drgač si pa poglej še icinga :) to je pa nagios fork k je kao mal bl modern interface.
nagvis smo celo tako spimpal da je cel dan vrtel slikce in statuse na plazmo v call centru. in če je blo kej narobe je bil klic na L2 takoj (24x7 support outsourcing centra) + auto sms + auto mail.
res ne razumem kaj te moti pri nagvis? samo uvoziš slikco recimo omržja in gor postaviš klukce. to je to.
drgač si pa poglej še icinga :) to je pa nagios fork k je kao mal bl modern interface.
Bizkit45 ::
bom mičken temo vzel :)
kako bi v nagiosu ali cactiju risal graf unikatnih IP na določenem portu? primer. spletna stran in šteješ koliko uporabnikov(IP) se je prijavilo na port 80.
če kdo zna iz glave.
hvala
sm našu template na github. hvala vseeno :) lp
kako bi v nagiosu ali cactiju risal graf unikatnih IP na določenem portu? primer. spletna stran in šteješ koliko uporabnikov(IP) se je prijavilo na port 80.
če kdo zna iz glave.
hvala
sm našu template na github. hvala vseeno :) lp
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bizkit45 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | praktično usposabljanje kot sistemcOddelek: Pomoč in nasveti | 3153 (2358) | majster123 |
» | Identifikacija aktivnosti računalnika preko pingaOddelek: Omrežja in internet | 1171 (910) | c3p0 |
» | Opravičilo (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Obvestila | 22796 (14788) | pegasus |
» | Nadzor globalnega omrežja - softwareOddelek: Omrežja in internet | 1047 (926) | Daedalus |
» | Pomoč z konfiguracijo net-snmp programaOddelek: Programska oprema | 1123 (1069) | Daedalus |