» »

Fleksibilnejša oblika samozaposlitve

Fleksibilnejša oblika samozaposlitve

1
...
3 4
5
»

Gavran ::

fosil je izjavil:

Tukaj se lepo vidita dva pristopa k podjetništvu, oziroma glede izpeljave novih stvari.

1. Ameriški
To je pa dobra ideja, poiščimo način kako bi lahko to zadevo izpeljali.

2. Slovenski (birokratski)
Tole pa ne bo šlo, ker obstaja cel kup ovir, zaradi katerih se to ne da izvesti.


Meni se zdi slovenski v stilu "najprej naj plača državi in paradržavnim organizacijam pa tudi če sam crkne od lakote"
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

solatko ::

Magic1 - zakaj pa ne narediš sam. Dober mojster se uči več kot 10 let, pa še ne zna vsega. Ti moraš gledat na to, koliko škode ti lahko slabo popravljena ali izdelana stvar, naredi škode.
En kurčev ventil, ti lahko poplavi stanovanje, pa še nekaj sosedov zraven, če ni to vredno par 10€, kolikor ti bo mojster računal, potem pač naredi sam.
Ne vem kako boš gledal kopalnico, če bo vsaka ploščica stala po svoje. Avto ti tudi popravijo mehaniki, če bi bilo tako enostavno, ga daj sam. Streho na hiši, ti verjetno ne bo zamenjal kdo drugi, kot dober krovec, ki pa ni poceni, če narediš sam, bo ceneje.

Drugače se pa obrtniške ure v Nemčiji, sučejo med 100 in 150€/h, skor toliko, kot ure advokatov in zdravnikov. Gleda se namerč ravno na eventualno škodo, ki jo slabo delo lahko naredi. Pri tem pa se pametni ne zajebavajo.

Sploh najbolje pa so v tujini plačani pečarski mojstri, pri katerih dosežejo cene, ko jih primerjaš z urami, porabljenimi za to delo, blizu 1kEUR, čaka se pa pečarje tudi po eno leto in več.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Invictus ::

Sam je pa res da v Nemčiji odgovarjaš za svoje delo, v Sloveniji pa ne.

Oz. četudi pravno odgovarja za svoje delo, je praktično nemogoče v normalnem času dobiti odškodnino ...

Tisto o 1k EUR na uro pa nikakor ne more biti res. Nemci niso tako neumni ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

Invictus - Nemci napram Slovencem res niso neumi, zato tudi opravljeno delo plačujejo, glede na vrednost.
Izpostavil sem pečarje - to je na pol umetniško delo, saj izdelati lepo, kvalitetno in v prostor usklajeno peč (velika lončena peč, na kakršnih smo včasih poležavali in si greli telo, po celodnevnem turnem smučanju, na kmetih), ni sposoben narediti skoraj nihče več. Nekaj 10 starejših mojstrov ima delo po celem svetu.
Za svoje delo odgovarja vsak obrtnik oziroma rokodelec, je pa razlika v odnosu do dela, pri delu za 100€/h, ali enakem delu za 5€/h. Se ti ne zdi?
Imam v širši žlahti veliko raznih obrtnikov - poznavalcev svojega dela in tudi nekaj odličnih mojstrov, vendar nikoli, res nikoli, ne kličem kakšenga od njih. Zakaj, enostavno zato, ker nočem nič zastonj ali za sorodniško tarifo, ker se za ta zaslužek - izgubo, ne splača nikomur delat, ker pa so vezi v družinah take kot so, pa nekateri mislijo, da to uslugo morajo narediti in to naredijo z veliko slabe volje. Kvaliteta opravljenega je slabša (v povprečju še vedno v +), reklamacije niso možne - šenkanemu konju, se ne gleda v zobe, pa tudi sam bi tako postal nekomu nekaj dolžen.

Imam navado, za tisto, kar sam nisem sposoben izpeljati, poklicat pravega mojstra in v primeru obrtniških del, so to praviloma fušarji - so pač najboljši, ker hočejo obdržati svoj renome.

Nekajkrat sem klical obrtnike ali firme pa sem bil nad njihovim odnosom in kvaliteto tako razočaran, da me nikakrša odškodnina nebi spravila v dobro voljo.

Zato se tudi sam zavzemam, da se omogoči vsem, ki kaj znajo in imajo voljo in željo, to uporabljati v korist strank in države, da se to, z neko obliko malega podjetništva (morda bomo pa v nekaj letih dobili ogromno res kvalitetnih firm, ki bodo lahko obrtniške usluge nudili tudi v širši okolici in ne samo v SLO).

Sedanji obrtniki, ki se te in podobnih konkurenc bojijo, pa naj razmislijo o kvaliteti svojih storitev, z napol kvalificiranimi, slabo plačanimi delavci.
Bo potrebno nudit precej višje plače, da bodo lahko zaposlili tiste mojstre, ki jim je kvaliteta in rok, zakon.
Delo krepa človeka

fosil ::

Problem pri obrtnikih pri nas je, da delo največkrat opravljajo delavci na minimalcu (ali pa še niti toliko ne dobijo), "mojster" pa pride samo na začetku in koncu malo pokontrolirat.
Plačaš pa seveda tako, kot da bi ves čas delal "mojster".
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

noraguta ::

fosil je izjavil:

Problem pri obrtnikih pri nas je, da delo največkrat opravljajo delavci na minimalcu (ali pa še niti toliko ne dobijo), "mojster" pa pride samo na začetku in koncu malo pokontrolirat.
Plačaš pa seveda tako, kot da bi ves čas delal "mojster".

niti ni namen da skos dela mojster. sploh so pa pri nas mojstri prej izjeme kot pravilo. pa tudi cene niso glih mojstrske. večina "mojstrov" pri nas niti noče delat z masivnim lesom in ostalim "zajebanim" naravnim sranjem. ker učna doba ter popravljanje traja dalj kot je povečini naročnik pripravljen plačat.
Je pa tko večini pri nas se niti ne da tvegat in stvari probat, akoravno realno zajeb nebi stal neke blazne cifre na koncu. letos sem enkrat pokrival streho pri vetru 20m/s drugič preštudiral veterino podaleč in počez ko mi je veterinar, kateri je pobral ne takomajhno vsoto denarja, predlagal zakol teleta kateri obeta performance plemenskega bika. In zaenkrat se je oboje obneslo, nobene od teh dejavnosti pa ne morem opravljat komercialno. vmes se naučiš trapastih zahtev varstva pri delu pa vidiš knjige o veterini iz leta 70 kjer je prva rešitev antibiotik. kar je skregano z današnjimi standardi in zdravo pometjo.
over all, delavec se uči pri mojstru da posrka znanje.če na koncu mojster počekira zadevo je povsem dovolj.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

solatko ::

noraguta - Če mi pride na začetku svetit v hišo mojster, hočem, da je tudi vmes in na koncu on zraven, saj mi ne računa vajeniških ur, temveč mojstrske. Ko sem sam še delal na področju instalacij, smo vedno bili 3-je v ekipi - mojster, KV električar in vajenec. Vedno se je vedelo, kaj ima kdo za delat, tisto, kar je delal mojster, sta ostala dva samo pomagala in se učila.

Mojster, ki pride na koncu zmontiranega okna, vrat ali kakšne vodovodne napeljave, dimnika....., nima kaj naredit, če se v delu izvajajnja pokaže napaka.
Delo krepa človeka

simpatija ::

Odgovor glede sklepanja pogodb med fizičnimi osebami:

Vprašanje:

Spoštovani,

Zanima me, če je mogoče skleniti avtorsko pogodbo z naročnikom, ki je fizična oseba? Kdo v tem primeru poskrbi za plačilo akontacije dohodnine?
Ali je mogoče skleniti klasično podjemno pogodbo v kolikor je naročnik fizična oseba?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem,



Odgovor:

Spoštovani!

V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočamo, da davčni predpisi ne določajo vrst pogodb, ki jih lahko fizična oseba sklene z drugo fizično osebo. Zakon o davčnem postopku – ZDavP-2 (Uradni list RS, št. 13/11-UPB4) določa le, da je fizična oseba dolžna v primeru, ko ji dohodke iz drugega pogodbenega razmerja izplača oseba, ki se ne šteje za plačnika davka (npr. druga fizična oseba), le-te napovedati. Na podlagi napovedi izda davčni organ odločbo o višini akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve. Obveznost plačila prispevkov za socialno varnost v tem primeru ne nastane.

Lepo pozdravljeni.
Janez Lužar
Oddelek za informiranje
DU Ljubljana

guest #44 ::

Glasovanje je zaključeno, predlog je sprejet. Odgovor organa pa nevem kdaj točno bo.

Skratka, sem prepričan da ga ne bodo upoštevali, saj glas ljudstva ali dobre ideje v Sloveniji ne najdejo plodne zemlje, ampak ok...at least nobody can say i didn't try!

http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/...

Zgodovina sprememb…

guest #44 ::

Skrajni čas, da zapustim Slovenijo:

Odziv pristojnega organa objavljen najkasneje: 13.06.2012

Danes: 27.6.2012

PS...odziva ni, če kdo sprašuje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Okapi ::

Skrajni čas, da zapustim Slovenijo:
In kaj te zadržuje?

O.

Invictus ::

Ta stran "predlagam vladi" je samo za naivne Slovence, ki mislijo ta tiste predloge sploh kdo bere.

V bistvu se jim pa fučka za to.

Kar kaže na še eno nesposobnost vlade. Niti pobrati ne zna "denarja po tleh". Beri zastonj predlogov državljanov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

PaX_MaN ::

Kar kaže na še eno nesposobnost vlade. Niti pobrati ne zna "denarja po tleh". Beri zastonj predlogov državljanov.

Mogoče zato, ker so podoben predlog že slišali?

Limit-sky ::

Okapi je izjavil:

Skrajni čas, da zapustim Slovenijo:
In kaj te zadržuje?

O.

Mogoče je poslal prošnjo...
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

guest #44 ::

PaX_MaN je izjavil:

Kar kaže na še eno nesposobnost vlade. Niti pobrati ne zna "denarja po tleh". Beri zastonj predlogov državljanov.

Mogoče zato, ker so podoben predlog že slišali?


Super, da je žeen predlog vni. Vendar moj predlog je bil glasovan in mi je bil obljubljen odgovor. Slednji pa bo zaostajal za skoraj mesec hmalu. Zakaj pa imajo ta portal? A uslužbence, ki ga vzdržujejo pa plačujejo?

Zgolj še en parazitski organ torej.


@Okapi

z nekaj sreče (molim boga) se mi bo v bližnji prihodnosti počasi odprla pot tja. Držim pesti.

kkk7 ::

guest #44 je izjavil:


Zgolj še en parazitski organ torej.


Zagotovo parazitski organ, samo moraš vedeti, da je bil postavljen z namenom, ki IMO deluje - narediti buffer zono za "aktivne državljane", ki si želijo sprememb, da sprostijo svojo kreativnost, frustracijo, jezo z nič škode za politiko.
Hočem reči, ti bi lahko s tem predlogom šel zbirat podpise, šel k novinarjem, ustanovil društvo ali stranko, začel protestirat, gladovno stavkat,..., vse to pa bi bilo veliko bolj mukotrpno za politiko, ker bi jih prikazalo v slabi luči.

Tako pa imamo sedaj še en organ, ki ga vsi plačujemo, ti vsak dan čakaš na odgovor, preverjaš stanje itd. Tebi so dali delo, ki se ga še sam ne zavedaš in hrati misliš, da boš naredil nekaj dobrega za vse nas :)
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podjemna ali avtorska pogodba?

Oddelek: Loža
253504 (1922) billy
»

Avtorske in ostale pogodbe

Oddelek: Loža
325725 (4268) Zion10
»

Postranski dohodek

Oddelek: Loža
359568 (8414) Vikking
»

Kako poiskati zaposlitev oziroma kako legalizirati moje delo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6815023 (12313) St235
»

Avtorska pogodba, vprašanja

Oddelek: Loža
4110049 (8681) LeQuack

Več podobnih tem