» »

Odvzem njive

Odvzem njive

«
1
2

marijancek ::

dobili smo eno nerazumljivo pošto od zavoda za prostor, komunalo in stanovanjsko urejanje grosuplje doo, da naj se na določen datum in uro zglasimo na eni naši njivi, kjer bodo "določali mejo" in nas seznanili z nečim. od prej vemo, da nameravajo to njivo spremeniti v cesto.
gre se za dve njivi v naselju, ki ležita ob glavni cesti. skupna površina 4234 m2.
država/občina bi rada speljala cesto po celotni površini obeh njiv, z namenom da bi sekali ovinke, v katerem imajo problem tovornjaki, avtobusi.

zdaj sprašujem, ali nam lahko kar vzamejo te njive (nas prisilijo, da prodamo po nizki ceni?). meni bi bilo logično, da mora prodajalec (mi) privoliti. naj ponudijo dovolj veliko ceno, pa jim bomo prodali. pred leti so nam vzeli 66m2 od ene druge njive nekaj metrov stran in plačali po ceni ki so jo določili, 7,5 eur/m2. saj to je še kar v redu cena, ampak če bi ti parceli spremenili v gradbene parcele, bi ju lahko prodali po 10 eur/m2. v gradebne parcele pa nočejo spremeniti zato, ker pravijo, da bo tu tekla cesta. če se jim sprdne plačati po ceni 1,2 eur, kolikor so nam te njive ocenili davkarji, bo to eno sranje. posebej ker smo slišali, da je občina nekomu za eno parcelo ob šoli plačala pol milijona evrov?!? pa ni bila tako velika, kakšen hektar ali dva. potem bi mi morali za naše parcele dobiti minimalno 100.000 evrov?
  • spremenil: Mavrik ()

kixs ::

Spremembo namembnosti zemljisca se placa - zato je 7.5€ za njivo ali 10€ gradbenega zemljisca priblizno enako (od oka).

Kar se pa cene tice, so tu pogajanja. Navadno lahko dobis vsaj 50% vec kot so ti sprva ponudili. Vse je odvisno ali imajo kaksne druge variante. Na koncu, ce res ne pridete skupaj in je to "strateskega" pomena, ti lahko tudi nacionalizirajo.

lp

vorantz ::

upam da mas kej posajeno na teh njivah
da lahko pol jokas kako ti jemljejo obdelovalne povrsine in tko probas mal bol zvisat ceno :P

marijancek ::

na srečo smo ravno lani preorali obe njivi, ne eni raste ozimni ječmen, na drugi bom pa vsadil koruzo. prej je bla pa trava. obdelovalne površine mi bodo v resnici manjkale.

marijancek ::

alternativo bi težko našli, lahko bi šli po sosednji njivi, ampak bi morali narediti čuden nepotreben ovinek. za drugo njivo pa nisem siguren ali jo bodo vso vzeli. najbolj enostavno bi se jim bilo pogajati, če bi vzeli obe naši njivi in cesto speljali po samo naši njivah. bi bila pot sicer malenkost krajša, če bi jo speljali preko vrtov, ampak potem bi morali odkupiti in uničiti ene 4 vrtov. tukaj je skica, zelene površine so naše njive. rdeča črta je predvidena pot.

marijancek ::

torej če mi ponudi 7,5 eur rečem da ni dovolj, da hočem 14 eur. in potem pridemo skupaj na kompromis 10 eur. in zalužim 10k?

Sims ::

Pri nas je eden bil preveč požrešen in ni hotel sodelovati, za ponujeno ceno. Zadevo je vlekel tako dolgo. Da so zaradi "višjih interesov" vseeno speljali projekt. Dobil pa ni nič. Podrobnosti ne vem, vem, da je šlo za cesto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sims ()

RejZoR ::

Kakor vem te lahko "prislijo" zgolj v primeru avtocest. Za navadne ceste si lahko prasec in ne dovoliš, pa ti nič ne morejo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

poweroff ::

Ne.

http://www.dc.gov.si/si/storitve/gradnj...

V nadaljevanju vam posredujemo opis postopka pridobivanja nepremičnin za gradnjo in rekonstrukcijo glavnih in regionalnih cest, ki so v upravljanju Direkcije RS za ceste.

....

V kolikor s posameznim lastnikom ni mogoče doseči sporazuma in sklenitve pogodbe namesto razlastitve, je potrebno skladno z določbami Zakona o urejanju prostora pri pristojni Upravni enoti preko Državnega pravobranilstva Republike Slovenije vložiti zahtevo za razlastitev. Pred vložitvijo zahteve za razlastitev je potrebno lastniku priporočeno posredovati t.i. zadnjo ponudbo z vsemi prilogami in v kolikor se nanjo v 30 dneh ne odzove, so podani pogoji za vložitev zahteve za razlastitev. Ker je lastninska pravica zajamčena že z Ustavo Republike Slovenije, so razlogi in postopek prisilnega odvzema in prisilnih omejitev natančno in strogo predpisani v zakonu. Zakon o urejanju prostora kot splošni zakon določa pogoje za razlastitev, pri čemer posamezni področni zakoni še posebej urejajo specifike. Razlastitev ter omejitev ali obremenitev lastninske pravice je skladno z določbami 92. in 93. člena Zakona o urejanju prostora dopustna le v javno korist in pod pogojem, da je za dosego javne koristi nujno potrebna in da je javna korist razlastitvenega namena v sorazmerju s posegom v zasebno lastnino. Šteje se, da je javna korist za nepremičnine za gradnjo gospodarske javne infrastrukture izkazana, če so predvidene v državnih oziroma občinskih prostorskih aktih. Določbe Zakona o prostorskem načrtovanju urejajo prostorsko načrtovanje kot del urejanja prostora, tako da določajo vrste prostorskih aktov, njihovo vsebino in medsebojna razmerja ter postopke za njihovo pripravo in sprejem. Prostorski akti so namreč temeljna podlaga posamezne ureditve prostora in tako tudi podlaga za razlastitev. Določba 3. odstavka 28. člena Zakona o javnih cestah pa določa, da v kolikor je zaradi rekonstrukcije državne ceste potrebno izvesti razlastitev ali omejitev lastninske pravice na nepremičnini, pa taka rekonstrukcija ni določena z lokacijskim načrtom, se javna korist za to razlastitev oziroma omejitev lastninske pravice ugotovi s sklepom Vlade Republike Slovenije.


BTW, lahko se dogovoriš tudi za zamenjavo - namesto teh dveh njiv ti dajo (zamenjaš) kakšno drugo zemljišče v enaki (ali višji) vrednosti.
sudo poweroff

figula ::

Zanimivo, da se boste prvič srečali na lokaciji sami.

Saj uradniku v njegovi pisarni bi še lahko rekel, da imaš na njivi koruzo in krompir, na njivi sami bi pa rasla trava.

zee ::

Potem se pa naj se kdo vprasa, zakaj so bile slovenske avtoceste tako drage...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

dzinks63 ::

Saj uradniku v njegovi pisarni bi še lahko rekel, da imaš na njivi koruzo in krompir, na njivi sami bi pa rasla trava.

To bi naj bil naravni ciklus kolobarjenja, če na njivi raste trava ni nič neobičajnega, celo priporočljivo ali obvezno je.

francek1 ::

zee je izjavil:

Potem se pa naj se kdo vprasa, zakaj so bile slovenske avtoceste tako drage...

Zaradi kmetov ne, zaradi Zidarjev pa zagotovo...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

poweroff ::

Problem je, da kmetje izsiljujejo ravno tako kot gradbinci.

Žalostno je pa dejstvo, da zaradi takih izsiljevanj stojijo projekti, posledično pa se dogajajo prometne nesreče in umirajo ljudje..
sudo poweroff

mikic007 ::

Ja, ampak zemlja je tvoja in nekako je logicno, da moras dobiti vec od trzne vrednosti. Ta knjiga je zdaj lahko blizu njegovega doma, mogoce mu posebej odgovarja lega zaradi vlage, sestave zemlje, karkoli, in zdaj naj on nosi posledice, da se bomo ostali fino imeli?

Ceprav, tisti ki so res izsiljevali niso bili kmetje. Imeli so info, kupili zadevem, zgradili poslopja in se igrali kmete tistih par let oz. so bili to najslabse sorte kmetje, ki so zaceli migat sele, ko je prisla avtocesta do njih. Potem so bili pa odvisni od svoje zemlje ...

Obstaja pa tudi druga stran, tista opeharjena, ki ni zelela delati problemov.

BALAST ::

Matthai gradbinci so večji problem, sploh ko zveš da na gorenjskem stane projektiranje in izgradnja enega navadnega krožišča z otokom 1,2 mio €, medtem ko pride nakup zemlje na katerem je krožišče 10.000 €. Seveda gre iz proračuna občine, ampak tako pač imamo stanje na gorenjskem.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Ziga Dolhar ::

marijancek, če je pošta res "nerazumljiva" (kar dvomim), jo poskeniraj in nalepi semle gor.

Verjetno si dobil vabilo na narok na terenu v okviru "določanja urejene meje" (ko se "stare" katastrske meje določajo z novimi, natančnejšimi točkami v prostoru).
https://dolhar.si/

figula ::

Vidim, da mora biti za kolobarjenje prava "trava":

- zato vsi, ki imate na njivah travo ( šifra 201 ali 203)
- trave, detelje, travno-deteljne mešanice in deteljno-travne mešanice na njivskih površinah so del kolobarja in so lahko na isti površini več kot tri leta
- trave - mednje spadajo tudi žita, koruza in sirki

marijanček, upam, da imaš pravo šifro :))

off topic: ali bomo dočakali čas, ko bodo v kolobarjenje vrnili industrijsko konopljo? Ravno okoli Grosupljega so včasih ponosno rasle 2 m rastline.

Furbo ::

marijancek je izjavil:

alternativo bi težko našli, lahko bi šli po sosednji njivi, ampak bi morali narediti čuden nepotreben ovinek. za drugo njivo pa nisem siguren ali jo bodo vso vzeli. najbolj enostavno bi se jim bilo pogajati, če bi vzeli obe naši njivi in cesto speljali po samo naši njivah. bi bila pot sicer malenkost krajša, če bi jo speljali preko vrtov, ampak potem bi morali odkupiti in uničiti ene 4 vrtov. tukaj je skica, zelene površine so naše njive. rdeča črta je predvidena pot.


Vam je pa kar sekirica v med padla. Jaz bi se zmenil za odkup celotnih njiv, ker jih bo tole itak uničilo, potem pa še prodaš traktor in greš lepo v službo pa je.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

poweroff ::

mikic007 je izjavil:

Ja, ampak zemlja je tvoja in nekako je logicno, da moras dobiti vec od trzne vrednosti.

Ne, ni logično, da dobiš več od tržne vrednosti.

Ali pa je logično, ker je to država, ki itak lahko plača vse. No saj, zato pa je tako stanje, kot ga imamo.

Samo en se potem pritoževat čez razne tajkune, ki kradejo na isti način, samo v večjem obsegu... ker ste isti.
sudo poweroff

Brane2 ::

Ne strinjam se tem.

ne mroeš tega izenačavetai s krajo tajkunov.

Tip bi rad čimveč za svojo njivo. To je čisto tržno razmišljanje.

Problem države je,d a je vzpostavila take okvire, kjer je optimalno tako razmišljanje.

Kaj naj tip naredi ? Proda svojo njivo po nabavni ceni in omogoči gradnjo ceste, katera bo BTW čisto komotlahko dvignila ceno marsičemu, kar je pa nekdo drug špekulativno kupil ?

Normalno je, da se obnaša "tržno".

Če državi kaj ni všeč, naj pač ustrezno spremeni zakonodajo.

In BTW, tržne vrednost je ravno to, kar lahko dobiš v danih pogojih.

Torej če bo ceno dvigoval in jo v danem trenutku prodal, boš lahko rekel, a je šla njiva po "tržni vrednosti", kolikorkoli že to bo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Vikking ::

marijancek je izjavil:

če se jim sprdne plačati po ceni 1,2 eur, kolikor so nam te njive ocenili davkarji, bo to eno sranje. posebej ker smo slišali, da je občina nekomu za eno parcelo ob šoli plačala pol milijona evrov?!? pa ni bila tako velika, kakšen hektar ali dva. potem bi mi morali za naše parcele dobiti minimalno 100.000 evrov?


Poznam to parcelo kjer je gospod dobil ta denar in ne pol milijona ampak kar okrogel milijon. Celoten hektar je zazidljiv, občina pa je odkupila parcelo saj bo širila naselje, ga v celoti komunalno uredila in na koncu zaslužila nekajkratnik kot je plačala za parcelo.
Sedaj se že ta komunalno urejena zemljišča prodajajo po 50-60k € 500m2. Upam da ti je jasno zakaj tvoja njiva ni vredna nič.
Gre se pa za:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

mikic007 ::

Kako lahko govoris o trzni vrednosti, ce nekaj ni naprodaj prostovoljno, ampak pod prisilo in je kupec samo en?? Mora biti kompenzacija tudi za nevsecnosti in za izgubo nepremicnine/zemlje, ki obicajno ima tudi sentimentalno vrednost (ze generacije v lasti druzine ipd.). Ne strinjam se z enormnim preplacilom, ampak to se je placevalo itak samo dolocenim.

* In tu gre za obcino verjetno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mikic007 ()

Mehmed ::

Kako pa zgleda, ce proda njivo komu drugemu kot drzavi? Se morajo obrniti nanj pa zaceti znova?

kr1ženska ::

poweroff ::

Brane2 je izjavil:

Ne strinjam se tem.

ne mroeš tega izenačavetai s krajo tajkunov.

Tip bi rad čimveč za svojo njivo. To je čisto tržno razmišljanje.

Problem države je,d a je vzpostavila take okvire, kjer je optimalno tako razmišljanje.

Se strinjam. Velik del odgovornosti tukaj nosi država. Pravim pa, da je način razmišljanja oz. modus operandi tajkunov povsem enak kot lastnikov takihle zemljišč. Če bi folk razmišljal in deloval malo bolj moralno, laba zakonodaja ne bi bila tak problem kot je trenutno. Je pa dejstvo, da tajkuni povzročajo neprimerno večjo škodo.

Moj point pa je, da bi se ti mali nategunčki, ki probajo zaslužit 100, 1000 ali 5000 EUR več obnašali povsem enako kot se objašajo obstoječi tajkuni, ki pa imajo za razliko od njih v igri večje vsote denarja.

Seveda ap teh malih nategunčkov, ki bi počeli isto, to ne odvrne od tega, da ne bi tajkunov na veliko kritizirali... ;)
sudo poweroff

Sims ::

Problem ki ga vidijo mali nategunčki je ta, da "prisilno" dobiš neko vsoto. Kasenje pa negdo naenkrat naredi zazidljivo in prodaja za 5x več. In ti stojiš z dolgim nosom ob svoji ograji in gledaš kak raste naselje. Jeba? Naj dobi procente vstan. Naj ima občan tudi nekaj od tega. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sims ()

Ziga Dolhar ::

Razlastitev sicer poteka tako, da odločbo o razlastitvi izda razlastitveni upravičenec, nakar se pogajate o odškodnini. Šele ko je ta dogovor dosežen, se izvede prenos lastninske pravice, nič prej.

Če dogovora o odškodnini ni mogoče doseči, jo na predlog določi sodišče.

V danem primeru pa sploh ne vemo, za kaj gre v primeru te "nerazumljive pošte". Torej - naj marijancek najprej vsaj pove (poskenira, prepiše...) kaj je v tem pisanju.
https://dolhar.si/

poweroff ::

Sims je izjavil:

Problem ki ga vidijo mali nategunčki je ta, da "prisilno" dobiš neko vsoto. Kasenje pa negdo naenkrat naredi zazidljivo in prodaja za 5x več. In ti stojiš z dolgim nosom ob svoji ograji in gledaš kak raste naselje. Jeba? Naj dobi procente vstan. Naj ima občan tudi nekaj od tega. :D

Ja, to je problem.

Samo dejstvo je ,da večina ljudi to mirno tolerira. Mislim, saj malo pizdijo po forumih in v vaški gostilni. Kaj več hrupa pa od tega ni. Še politiku, ki je osumljen korupcije gladko dajo svoj glas.

Saj ne rečem - to je njihova pravica. Samo naj ne jokajo pol, ko se njim dogaja krivica.
sudo poweroff

St235 ::

Pri čemer seveda zavistni slovenčki pozabljajo, da se namembnost zemljišča nikoli ne bi spremenila, če ne bi prišlo do konsolidacije zemljišč in "višjega" interesa. Tako bi lahko sloevnček, ki z zavistjo gleda kako zemljo prodajajo za 5x samo žalostno gledal svoj kup blata, ker sam nikoli ne bi dosegel spremembe OPN

Mipe ::

Pozabljate, da so kmetje ODVISNI od teh zemljišč, ker od tega dobijo dohodek! Če izgubijo zemljišče in dobijo denar na roko, nimajo več dohodka in lahko samo še kupijo drugo zemljišče po dražji ceni ali pa sčasoma, ko denar splahne, postanejo socialni problem.

St235 ::

V primeru, da je od lastništva zemlje odvisno preživetje do tega seveda ne pride. Ravno tako obstaja možnost dogovora za menjavo zemlje. Tako, dane zdaj vse božje neumnosti na plano vleč, sploh ker od ene njive ne živi noben kmet. Koliko kmetov poznaš, ki so zaradi prodaje njive državi šli na kant? Jaz ne poznam nobenega, jih pa vsaj tri, ki so kompletno floto traktorjev moderniziral na ta račun.

Mehmed ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Razlastitev sicer poteka tako, da odločbo o razlastitvi izda razlastitveni upravičenec, nakar se pogajate o odškodnini. Šele ko je ta dogovor dosežen, se izvede prenos lastninske pravice, nič prej.


Razlastitev se verjetno ne zgodi avtomatsko, mora biti kako propadlo pogajanje prej?
Ce ja, a se da preden se zacne enostavno prodati zemljo drugemu pa jih spravit na zacetek s tem? Ali so kake varovalke pred tem?

opeter ::

Ljudje pri nas komplicirajo. V tujini ti ponudijo določeno ceno, če jo ne sprejmeš, ti jo enostavno vzamejo, v kolikor se gre za javno dobro.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

St235 ::

Kje v tujini? Kitajska mogoče?

Ziga Dolhar ::

opeter: če je stvar "javno dobro", potem ni več potrebe po prenosu lastninske pravice.

Sicer pa - kar je Lakotnik rekel.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Vikking ::

Mehmed je izjavil:

Kako pa zgleda, ce proda njivo komu drugemu kot drzavi? Se morajo obrniti nanj pa zaceti znova?


Ne more, ker lahko občina oz. država uveljavlja predkupno pravico. Ker gre za kmetijsko zemljišče, more tako ali tako viseti 1 mesec na UE, tako da lahko predkupno pravico uveljavlja še kupec ki ima status kmeta.

Postopki razlastitve so dolgotrajni, zato ponavadi občina začne z grožnjami da lastnik zemljišča pristane na nižjo ceno, če ne pride takoj do dogovora o ceni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Gregor P ::

Torej povečati želijo cesto (tako op) zaradi tovornjakov kar pomeni v "imenu gospodarstva", da bo lahko tam vozilo še več težkih tovornjakov (in s tem podjetja služila še več denarja; obenem pa bo seveda zaradi tega dodatno obremenilo okolje; dodatno onesnaženje na vseh ostalih njivah ipd. za kar bi praktično morali ostalim prebivalcem plačati odškodnino, zaradi poslabšanja življenjskih razmer) in sedaj je kmet "nategunček" ker si želi tržno ceno za svoje zemljišče?!?8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

St235 ::

DAj preberi temo. Kje piše da govorimo o kmetu? In ne gre za to, da dobi tržno ceno ampak želi več od le te.

Avenger ::

mikic007 je izjavil:

Kako lahko govoris o trzni vrednosti, ce nekaj ni naprodaj prostovoljno, ampak pod prisilo in je kupec samo en?? Mora biti kompenzacija tudi za nevsecnosti in za izgubo nepremicnine/zemlje, ki obicajno ima tudi sentimentalno vrednost (ze generacije v lasti druzine ipd.). Ne strinjam se z enormnim preplacilom, ampak to se je placevalo itak samo dolocenim.

* In tu gre za obcino verjetno.


Tko tudi jaz mislim.

Predstavljajte si, da je nekje parcela s tržno vrednostjo 100.000 in se mimo pripelje nekdo, ki se v ta kos zemlje nesmrtno zaljubi, ker je ravno tako simpatično nagnjen in lepo s soncem obsijan itd. Kakorkoli, gre do lastnika in mu pove kako mu je blazno všeč ta parcela in jo hoče na vsak način imet, ter mu ponudi 90.000.

A ne funkcionira to tako, da se vnaprej pozanimaš koliko je vredno in potem ponudiš recimo 10% več? Če pa MORAŠ prodati, bi morala bit pa odkupna cena vsaj 15% nad tržno, saj ne moreš dobit enake parcele v enaki ali krajši razdalji do doma kar tako, ni vse naprodaj.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

opeter ::

St235 je izjavil:

Kje v tujini? Kitajska mogoče?


Tudi v Avstriji. Znancu oz. njegovemu tastu, ki stanuje v Avstriji, poleg Leibziga, so odvzeli zemljišče, ker so se pogajanja v zvezi s ceno zemljivšča vlekla okoli pol leta in ta gospod pod nobenim pogojem ni hotel pristati na ponujejo ceno (ki se je večkrat spremenila, vedno navzgor). Šlo je za neko regionalno ceno in ker bi zamudili rok projekta (šlo je tudi za neka evropska sredstva), so ga enostavno razlastili.

Zadeva se zdaj rešuje na sodišču, a mi je znanec rekel, da je državi tako ceneje, kot pa, da bi se projekt zaradi take malenkosti ustavil.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Gregor P ::

Avenger je izjavil:

mikic007 je izjavil:

Kako lahko govoris o trzni vrednosti, ce nekaj ni naprodaj prostovoljno, ampak pod prisilo in je kupec samo en?? Mora biti kompenzacija tudi za nevsecnosti in za izgubo nepremicnine/zemlje, ki obicajno ima tudi sentimentalno vrednost (ze generacije v lasti druzine ipd.). Ne strinjam se z enormnim preplacilom, ampak to se je placevalo itak samo dolocenim.

* In tu gre za obcino verjetno.


Tko tudi jaz mislim.

Predstavljajte si, da je nekje parcela s tržno vrednostjo 100.000 in se mimo pripelje nekdo, ki se v ta kos zemlje nesmrtno zaljubi, ker je ravno tako simpatično nagnjen in lepo s soncem obsijan itd. Kakorkoli, gre do lastnika in mu pove kako mu je blazno všeč ta parcela in jo hoče na vsak način imet, ter mu ponudi 90.000.

A ne funkcionira to tako, da se vnaprej pozanimaš koliko je vredno in potem ponudiš recimo 10% več? Če pa MORAŠ prodati, bi morala bit pa odkupna cena vsaj 15% nad tržno, saj ne moreš dobit enake parcele v enaki ali krajši razdalji do doma kar tako, ni vse naprodaj.

S tem se tudi povsem strinjam; tržna cena je minimalna cena. Konec koncev prodajaš nekaj in hočeš pri tem tudi kaj zaslužiti, da investiraš dalje, ne pa samo zamenjati za neko drugo stvar v enakem razmerju.:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nejcek74 ::

Sicer bi se načelno strinjal z Matthaijem (kakorkoli se to že sklanja) ampak sem ravno tako že dostikrat videl, kako se obnaša druga stran, to je občina, država. Tudi oni preprosto izsiljujejo. Stvar je v tem, da v trenutku ko je neko zemljišče v prostorskem aktu opredeljeno kot javno dobro izgubi vso tržno vrednost. Nihče ga ne more/noče kupiti, ker je na njem možna gradnja samo infrastrukture ipd. To vedo tudi odkupovalci in ker se jim v glavnem ne mudi dostikrat izsiljujejo.
Lep primer so hiše ob Tržaški cesti v Ljubljani. Cesta je predvidena za širitev (mestna železnica). Ker ta projekt stane toliko kot en krak avtoceste se to nikoli ne bo zgodilo, oziroma vsaj ne dokler ne najdemo nafte na barju. Ljudje lahko v teh mejnih objektih naprej živijo, delajo ipd, ne morejo pa spreminjati namembnosti objekta (recimo iz fotokopirnice narediti bife) ali ga v celoti rekonstruirati.
In tu se država obnaša izredno nesramno, lastnikom bi morala pripasti odškodnina v trenutku, ko se sprejmejo dokumenti, ne pa v neki oddaljeni prihodnosti, ko se bodo stvari začele izvajati. Logično pa je tudi, da za ta zemljišča ne more veljati nikakršna tržna logika, ker to zemljišče nima nobene vrednosti razen za državo. Postopki bi morali biti hitri, obvezujoči za obe strani in na podlagi jasno prikazanih poštenih pravil.
In ja, razlastitev poznajo praktično vse države, ki opravljajo svojo funkcijo. Samo postopki so različni.

francek1 ::

Stvar je popolnoma enostavna. Če država hoče kos njive, naj enako kvadraturo kupi v bližini in zamenja. A si zamišljate, da bi prišli k vam in vam za računalnik dali 200 € (za vas ima seveda višjo vrednost), vi pa s tem računalnikom delate(ustvarjate dohodek), ne morete pa si kupiti drugega. Bi bili s tem zadovoljni?
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

šernk ::

tudi v Italiji ne pustijo kaj preveč mučkanja...oni si zamislijo cesto in stroji grejo tam čez in imaš izbiro ali prodaš ali pa te povozijo, stroja oni zaustavili ne bodo :)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

mn ::

francek1 je izjavil:

Stvar je popolnoma enostavna. Če država hoče kos njive, naj enako kvadraturo kupi v bližini in zamenja. A si zamišljate, da bi prišli k vam in vam za računalnik dali 200 € (za vas ima seveda višjo vrednost), vi pa s tem računalnikom delate(ustvarjate dohodek), ne morete pa si kupiti drugega. Bi bili s tem zadovoljni?


In tega nekateri nočejo razumeti. Kaj ti pomaga tisti denar od prodaje če potem nimaš več dovolj zemlje za obdelovati? Zemlja ni avto ali pa računalnik, kjer lahko vedno naredijo novega. Takšnemu kmetu lahko takšna razlastitev pomeni bistveno zmanjšanje dohodka!
Je pa potrebno poleg same kvadrature gledati tudi kvaliteto zemlje in pa seveda lokacijo! V našem kraju je na kilometru zračne linije zemlja precej drugačna.

St235 ::

Pa daj preberi temo. A avtor kje govori o temu, da od tistih dveh njivic živi? Razlastitev kot takšna pa se lahko zgodi samo ob usterznem pvoračilu stroškov. V praksi, če se ne morejo zmenit za ceno se ponudi enakovredno zemljišče. Pa ni v Avstriji in Italiji nič drugače. Zaplete se pri ljudeh, ki na mrtvo vztrajajo na svojem kupu blata in ne želijo niti slišat za sosednjo parcelo ali denar. Konkretno za Avstrijo vem, da ti ne smejo prisilno odkupit zemlje lahko pa jo razlastijo pod pogojem, da ti zagotovijo enakovredno zemljišče. Tako, da edina stvar o kateri se tast od tvojega kolega lahko toži je ali je bil postopek pravilno izpeljan in ali je novo zemljišče enakovredno. Nikakor ga pa niso kar tako razlastili.

mikic007 ::

Seveda je normalno, da nihce ne more izsiljevati do onemoglosti in se ga razlasti. Ampak vecina ljudi proda, ko doseze nekoliko visjo ceno od prvotne. In to je tisto, kar jaz zagovarjam, trzna cena pri prisilni prodaji ne more biti edina mozna cena, ampak dolocen procent vec.

In avtor teme trdi, da tisti njivi potrebuje. Menjava je pa vprasljiva. Te so mu na primer blizu in tezko mu bo obcina dobila primerljivo zemljisce tako blizu, torej mora skompenzirati z necim, bodisi denarjem bodisi mora biti novo zemljisce vecje ali boljse. Ni vse crno belo in ni vsak nategun, ker si prizadeva iztrziti nekoliko vec (obicajno na dolgi rok itak izgubi, ce mora na primer do nove njive voziti 10 minut vec).

St235 ::

preberi prvi post, avtorja zanima samo kako jih za čim več prodat.

JesusChrist ::

zemljišče ti lahko vzamejo - ampak v tem primeru ti plačajo 300% vrednosti afaik
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup njive

Oddelek: Loža
224811 (3977) bf4ed
»

Se kdo kaj spozna na lastništvo, zemljo in mejniki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9219705 (10640) noraguta
»

Davek na kmetijske nepremičnine in kmečke subvencije (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
33763951 (57265) Invictus
»

Nesmiselna regulacija (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5310042 (9134) Daniel
»

Iz travnika v parcelo. Cena

Oddelek: Loža
1511141 (10493) gzibret

Več podobnih tem