» »

Zaslišanje direktorjev podjetij skrbnikov večjih družabnih omrežij pred kongresom ZDA glede zasebnosti

Zaslišanje direktorjev podjetij skrbnikov večjih družabnih omrežij pred kongresom ZDA glede zasebnosti

Guardian - Kongresnika Združenih držav Amerike Henry A. Waxman (D-CA) in G.K. Butterfield (D-NC) sta direktorje večjih start-up podjetij, ki gradijo družabna omrežja, pozvala na zaslišanje pred kongresom. Zaslišanje je odziv na nenavadne prakse IT podjetij glede zasebnosti, kot sta nedavna primera prenašanja vsebine celotnega telefonskega imenika uporabnikov aplikacij Path in Facebook na strežnike podjetij. Apple pa preiskujejo že v ločenem postopku zaradi storitve Find My Friends, zelo podobne Google Latitude

Pozvani so bili poleg Applea še vsi večji igralci v kategoriji družabnih aplikacij na Appleovi prodajalni aplikacij: Facebook, Apple, Twitter, Foursquare, Instagram, Pinterest, Foodspotting, Synthetic, Turntable.fm, Quora, Eye2i, Tapbots, Remixation, Schematic Labs, Massive Health, Trover, District Nerds, SoundCloud, Hipster, Forkly, Tiny Review, Fashism, Banjo, Localmind, Redaranj, Ness Computing, Socialcam, Piictu, Stamped, Glancee, d3i in SK Planet.

S pričanjem pred kongresom se želijo kongresniki pobliže seznaniti s prakso uporabe zbirk osebnih podatkov, ki jih podjetja zbirajo. Vsakemu so zastavili devet vprašanj, odgovore pa morajo pisno dostaviti do 12. aprila.

V zadnjem času so se sicer tudi po zaslugi odmevnih javnih razkritij nepravilnosti zganili uradi v ZDA. Tako so se letos februarja oglasili Urad trgovskega zastopnika in FTC, ki sta izdala priporočilo k jasnejšemu navajanju pravilnikov zasebnosti, še posebej za aplikacije, namenjene otrokom. Kalifornijski generalni tožilec pa je sklenil dogovor z upravljalci prodajaln mobilnih aplikacij, po katerem morajo razvijalci mobilnih aplikacij jasneje navesti katere osebne podatke zbirajo in kako jih obdelujejo, upravljalci prodajaln pa so uvedli postopke za prijavo aplikacij, ki se teh pravil ne držijo.

Zavedanje o potrebi po varovanju zasebnosti je tako s širšo uporabo pametnih telefonov končno prišlo tudi v širšo razpravo.

12 komentarjev

Marat ::

Pozvani so bili poleg Applea še vsi večji igralci v kategoriji družabnih aplikacij na Appleovi prodajalni aplikacij: Facebook, Apple, Twitter, Foursquare, ... Fashism, Banjo, Localmind, Redaranj, Ness Computing, Socialcam, Piictu, Stamped, Glancee, d3i in SK Planet.


Fashism? Really? ;((

jype ::

Ja.

To je podbono kot Fascism, samo da je povezano z modo (ang. fashion).

Marat ::

Sej to vem, sam js svoje firme ne bi hotel povezovat s fašizmom :)

Brane2 ::

zakaj ne ? Meli so top-of the line uniforme....
On the journey of life, I chose the psycho path.

garamond ::

Marat je izjavil:

Sej to vem, sam js svoje firme ne bi hotel povezovat s fašizmom :)

Hja, tako je verjetno stališče zdrave kmečke pameti teh, ki ponavadi odločajo. Lahko pa gledaš tudi drugače: ime je sinonim za provokativnost, drznost, je lahko zapomnljivo, enostavno, že samo iz imena veš področje udejstvovanja podjetja, podjetje ima že kar preveč rado svoje področje, ...

hruske ::

No, problem tu je, da je njihov cilj fašizem (fashism) predstaviti kot nekaj dobrega, pri čemer kup ljudi ne zna pravilno uporabljat besed "then" in "than", kaj šele da bi od njih pričakoval, da znajo zapisat fašizem (fascism). V končni fazi to pomeni popularizacijo in višanje tolerance tudi na pomen, ki ga nosi fašizem (fascism), kar pa je IMHO problem.
Rad imam tole državico. <3

garamond ::

Saj se strinjam s tem opažanjem, sploh kot Slovenec. Hkrati pa razumem, kaj so hoteli s takim imenom doseči. Zanimivo branje je Igor naming guide, kjer je razloženo, zakaj se sploh uporabljajo tako na prvo žogo slabšalno zveneča imena.

cholt45 ::

A to jih dejansko zaslišujejo ali samo ugotavjajo "možnosti sodelovanja" ? :D

CaqKa ::

ja nek senat jih bo težko zasliševal... malo čuden izraz...

sicer pa bi jaz raje kot to da mi povejo kaj šeram, od recimo androida imel, da mi da na opcijo da za vsako aplikacijo posebej določim ali lahko dostopa do sms/interneta/imenika... podobno kot v cajtih java aplikacij.

Marat ::

CaqKa je izjavil:

ja nek senat jih bo težko zasliševal... malo čuden izraz...

potem pa še nisi slišal za kongresna zaslišanja...

antonija ::

ja nek senat jih bo težko zasliševal... malo čuden izraz...
Ce prav razumem gre za tako mickeno prikrito groznjo z name-and-shame ce ne bojo njihovi zastopniki bolj zivahno lobirali pri pripravi zakonodaje.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

hruske ::

Ne, ne gre za nobeno kaznovanje. Gre za seznanitev zakonodajnega organa s praksami in stanjem v industriji, tako da pripravijo vprašanja na katere želijo odgovore vnaprej. Če pač hočeš neko področje zakonsko uredit, potrebuješ nekaj informacij kaj bi določena zakonska ureditev pomenila, ane.

Podobne fore ima vsak parlament, tudi naš, npr. http://www.fri.uni-lj.si/si/novice_in_d...
Rad imam tole državico. <3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook nadaljuje tradicijo zlorabljanja osebnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
315525 (3333) Mr.B
»

Si je Google zakuhal svojo Cambridge analytico?

Oddelek: Novice / Zasebnost
105459 (3954) Unilseptij
»

Facebook, kršenje pravil zasebnosti, drugič

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
57109 (6115) aaa1
»

Zuckerberg pričal pred Kongresom

Oddelek: Novice / Zasebnost
4620704 (16666) nsa_ag3nt
»

[PRISM] NSA zbira in hrani podatke o vaši internetni aktivnosti

Oddelek: Problemi človeštva
162363 (1795) T-h-o-r

Več podobnih tem