» »

Zaseg Dotcomovega premoženja pod vprašajem

Zaseg Dotcomovega premoženja pod vprašajem

Dotcomova vila v Novi Zelandiji.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Ognjevita akcija zoper Megaupload je sicer sprožila valove strahu v svetu piratske distribucije videa in glasbe, a zgleda, da je bila opravljena na precej trhlih temeljih. Novozelandska policija le s težavo opravičuje uporabo specialnih enot za vpad na osebo brez zgodovine nasilja, sodišče mu je odpravilo pripor, ker pač ni več pripornih razlogov (ponovitvena nevarnost, begosumnost oz. vpliv na priče, ki so vse prisotne pri resnem organiziranem kriminalu), zdaj pa zgleda, da bo g. Dotcom morda dobil vse svoje zaseženo premoženje nazaj. Sodni nalog, na podlagi katerega je policija opravila zaseg njegove vile, voznega parka, računov in drugega premoženja v skupni vrednosti tam 200 milijonov dolarjev, je bil namreč izdan zgolj zaradi kršitev kazenskega postopka.

Kot kaže, je vrhovno državno tožilstvo za pridobitev naloga uporabilo napačen postopek, in sicer tak, kjer g. Dotcom ni imel možnosti ugovora (ex parte). Tridesetega januarja, teden dni po zasegu premoženja, so potem v vlogu sodišču priznali napako in zaprosili za nov nalog za zaseg premoženja, za nazaj, in tega dobili, na začasni osnovi. Prvotni nalog je vseeno ostal v veljavi, do danes, ko ga je sodišče razglasilo za ničnega, kar v praksi pomeni isto, kot da ne bi bil nikoli obstajal. Tožilstvo se sicer zagovarja, da je šlo "zgolj za proceduralno napako", ki so jo potem "popravili" in da nov, začasni nalog nadomešča starega, pritrjujejo pa jim tudi nekateri akademiki.

Druga stran enačbe pravi, da je policija premoženje zasegla brez pravne podlage (veljavnega naloga), se pravi nezakonito, potem skušala pa zadevo popraviti za nazaj. Dokaz več v to smer je bila ideja o ex parte postopku, saj so želeli zaseg pred Dotcomomo pravno ekipo skriti kar se da dolgo, čeprav so vedeli, da za to nimajo pravne podlage. V tako veliki in obsežni akciji, ki jo je v končni fazi požegnal tudi generalni državni tožilec osebno, se zdi le malo verjetno, da je do tega prišlo pomotoma. Pritisk ameriške strani, ki je bila ravno takrat sredi javnomnenjskega fiaska s SOPO in je nujno rabila nekaj dobrih novic, je bil sigurno otipljiv. Kimova pravna ekipa za zdaj sicer ne komentira.

Če bo Kimova ekipa uspela zavreči še drugi nalog, ali dokazati nezakonitost izvornega zasega, mu bo država primorana vrniti premoženje.

Dotcom je trenutno na prostosti in se pripravlja na zagovor pred domačim sodiščem. V nekje 6 mesecih bo odločenu tudi o zahtevi ZDA po izročitvi. Četudi ga bi izročili, bodo ameriški tožilci imeli znatne težave z dokazovanjem kazenske odgovornosti. Megaupload je namreč shranjeval uporabniške datoteke in je zato po doktrini varnega pristana prost odgovornosti za dejanja svojih uporabnikov, če le spoštuje takedown zahtvke. Za obsodbo mu bodo morali dokazati aktivno roko pri dobavi in distribuciji piratskih vsebin na Megauploadove strežnike, z namenom profitiranja z oglasi. Če ne bodo dobili kakšne priče oz. posebej inkriminirajoče interne pošte, bo to zelo zelo težko. Seveda uspeh v taki zadevi ni nekaj neslišanega. Limewire je odletel zaradi "vzpodbujanja svojih uporabnikov k kršenju avtorskih pravic" (ker jim je ponudil preveč pripravno orodje za to), ustanovitelji The Pirate Bay pa so bili že lani pravnomočno obsojeni pomoči pri nečem, kar sploh ni bilo dokazano kot kaznivo dejanje. Manevrskega prostora na tem tankem letu je tako več kot dovolj.

16 komentarjev

filip007 ::

Kaka bajta :)) saj jo lahko dajo meni.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Ganon ::

Vau. Bajta, da dol padeš. 8-O

Ciklamen ::

Glede na fizično stanje Kim-a ne vem za koga ima tisto teniško igrišče :P
- End of the Post ->

zlobcek ::

Za tenisaćice... :)

mihec87 ::

Mene bolj kot vila bode to kar opisuje članek.

Ker glede na tole si lahk komandir Franc in tožilka zmislita nek razlog xy za nalog da nekoga pripreta in zasežeta in šele potem najdeta stvar ki je zadosten razlog za pripor in zaseg in priložita novi nalog..No sodni sistem jim še kolkor tolko deluje napram..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

Iatromantis ::

Sodišč se očitno nekateri bojijo oz. so jim zgolj ovira, potem pa takšni kim dot comi, ki gotovo jadrajo po sivi meji legalnosti navsezadnje izpadejo kot heroji boja za človekove pravice?! Meh..

Pa je že delovalo, da razumemo civilizacijo in pomen prava, razvoj sociologije etc., a človeški neumnosti ni kraja, da se ne bi našlo kup bedakov, ki znajo stvari napraviti 'bolje', 'po bližnjici' ali celo skrivoma, a ne ACTA, 'wink, wink'.


//Sarcasm off

skika ::

ZELO lepo posestvo. 8-)

stuffy ::

Če nič druga ima "peba" okus :)

kronik ::

Malo je čudno, da ima vso premoženje pisano na sebe. Tega še jaz nimam, pa nisem neki tajkun :D
Očitno je prepričan, da ni storil nič ilegalnega (kar je povedal tudi v intervjuju). Vsem nam je lahko za vzor, saj je ustvaril spletno stran, ki sploh ni nič posebnega (je pa očitno bila prva te sorte) in zaslužil milijone.

alexz ::

DRŽI SE KIM SLOVENIJA JE S TABO !

para! ::

Ta dvorec ni v lasti Kima, ampak ga ima v najemu. Gre za najdražjo hišo v državi, v lasti nekih drugih mogotcev. Samo v vednost.

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

Lion29 ::

kronik je izjavil:

Malo je čudno, da ima vso premoženje pisano na sebe.



hahaha, po cem to sklepas? menim, da ima precej denarja skritega drugje
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

mtosev ::

lepa hiška. niti tajkuni v SLO nimajo takšnih hiš.:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mihec87 ::

mtosev je izjavil:

lepa hiška. niti tajkuni v SLO nimajo takšnih hiš.:D


Jih raj drugje zidajo...

Sheteentz ::

moraš bit pa popoln idiot, da se greš tako šopirit...

Lion29 ::

Sheteentz je izjavil:

moraš bit pa popoln idiot, da se greš tako šopirit...


se pravi kaj... ti bi imel 100mio in vec denarja in bi zivel kot duhovnik?

valda tip ni neumen in se je ze predhodno pripravi tako,d a mu ne morejo nic...

tudi ce bi 9/10 manj denarja ponucal, bi bilo na koncu isto
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cenzura ali nesposobnost? Kako je FURS želel "zapreti" Facebook (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9431505 (24912) Furbo
»

Dotcom podal svojo verzijo dogodkov med aretacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5220433 (17290) PaX_MaN
»

Ustanovitelj Megauploada po plačilu varščine na prostosti

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
3010111 (8395) MuadDib
»

Kaj počno preiskovalni sodniki?

Oddelek: Loža
189741 (9077) BlueRunner
»

Chanel s spleta ekspresno izbrisal več sto "očitno piratskih domen"

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
237523 (5089) driver_x

Več podobnih tem