»

Upravljavec AlphaBaya sploh ni skrival svoje identitete

Slo-Tech - Ko beremo o velikih policijskih akcijah, ki se raztezajo čez več držav in v katerih zaprejo nezakonito spletno tržnico, dostopno le prek Tora, si v mislih predstavljamo zapleteno iskanje upravljavca strani in pravo detektivsko delo. Toda v primeru največje spletne tržnice AlphaBay, ki so jo zaprli v začetku meseca, jim je to delo izdatno olajšal kar aretirani (in sedaj že pokojni) kolovodja. Alexandre Cazes, ki je vodil spletno stran, ki je imela 40.000 prodajalcev in več kot 200.000 kupcev, s čimer je bila 20-krat večja od legendarnega Silk Roada, je za upravljanje strani uporabljal kar svoj osebni Hotmailov elektronski naslov.

Prav neverjetno je, da je vso komunikacijo z uporabniki tržnice, vključno s pozdravnim sporočilom za nove člane, vodil z naslova...

51 komentarjev

Ameriški založniki so na veliko uporabljali Megaupload

TorrentFreak - Primer Megaupload se le počasi vleče naprej. Datum sodnega zaslišanja glede njegove izročitve je (spet) prestavljen na konec letošnjega leta, z aprila letos oz. novembra lani. Se pa ve, da bo Američanom nekoliko lažje dokazati svoj prav, ker je novozelandsko vrhovno sodišče nedavno potrdilo (4:1), da jim na tej točki še ne bo treba predložiti vseh dokazov, ki jih imajo zoper Dotcoma in ekipo. ZDA in Nova Zelandija imata namreč sklenjen sporazum o izročanju, kjer povsem zadostuje, da država prosilka v grobem izkaže svoje upravičenje do izročitve. Dokazi, kakršnikoli že so, naj se potem osvetlijo na kasnejšem sojenju v državi prosilki. Ta uspeh je cehovski združenji MPAA oz. RIAA tudi toliko opogumil, da sta zoper Megaupload oz. Dotcoma vložili še ločeni civilni tožbi.

Dotcom, ki je zadnje čase tudi malo umiril ton svojih javnih odzivov, je v obrambo postregel z nekaj zanimivimi...

5 komentarjev

Zaseg Dotcomovega premoženja pod vprašajem

Dotcomova vila v Novi Zelandiji.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Ognjevita akcija zoper Megaupload je sicer sprožila valove strahu v svetu piratske distribucije videa in glasbe, a zgleda, da je bila opravljena na precej trhlih temeljih. Novozelandska policija le s težavo opravičuje uporabo specialnih enot za vpad na osebo brez zgodovine nasilja, sodišče mu je odpravilo pripor, ker pač ni več pripornih razlogov (ponovitvena nevarnost, begosumnost oz. vpliv na priče, ki so vse prisotne pri resnem organiziranem kriminalu), zdaj pa zgleda, da bo g. Dotcom morda dobil vse svoje zaseženo premoženje nazaj. Sodni nalog, na podlagi katerega je policija opravila zaseg njegove vile, voznega parka, računov in drugega premoženja v skupni vrednosti tam 200 milijonov dolarjev, je bil namreč izdan

16 komentarjev

Ustanovitelj Megauploada po plačilu varščine na prostosti

Kim Dotcom

vir: Guardian
Guardian - Novozelandske oblasti so včeraj proti plačilu varščine na prostost izpustile Kima Schmitza, bolj znanega kot Kima Dotcoma, ki je bil ustanovitelj zaprte strani Megaupload in glavni obtoženec v ameriški obtožnici, v kateri upravljavcem strani očitajo masovno kršenje avtorskih pravic in pomoč pri razpečevanju nelegalnih vsebin. S svojim početjem so si pridobili vsaj 175 milijonov dolarjev premoženjske koristi, ki so ga oblasti na Novi Zelandiji, v Hong Kongu in ZDA že zasegle.

Novozelandski sodnik je ocenil, da Dotcom ni več begosumen, saj so mu zasegli vso premoženje, ki bi ga lahko uporabil, da bi pobegnil iz države. Spomnimo, da je bil varščina sprva zavrnjena, a si je sodnik po zadnjih zasegih premoženja in pisni izjavi Megauploadova...

30 komentarjev

Ustanovitelju Megauploada zasegli vilo, tožilstvo razširilo obtožnico

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca so ameriški organi pregona zaprli priljubljeno spletno stran za deljenje datotek Megaupload in s pomočjo agencij v drugih državah tudi aretirali upravljavce strani. Glavni med njimi je ustanovitelj strani Kim Schmitz, ki naj bi si skupaj s šestimi preostalimi upravljavci s stranjo nabral vsaj 175 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Že tedaj so mu zasegli za več kot 16 milijonov dolarjev premoženja. Novozelandske oblasti pa so mu sedaj zasegle še športni avtomobil, zlatnino, vodnega skuterja in dobre štiri milijone dolarjev vredno vilo. Tisk je slednjo že poimenoval Dotcom Mansion (graščina Dotcom) po Kimovem vzdevku Dotcom. Skupno je zaseženega za približno 50 milijonov dolarjev premoženja.

...

30 komentarjev

Primer Megaupload: pristojnost ZDA in varovanje intelektualne lastnine

Slo-Tech - Pred kratkim izvedena policijska racija nad Megaupload in Megačloveka Kima Dotcoma je obudila razpravo do kje dejansko sega moč ZDA. Zelo jasno je namreč, da ZDA svoje poslanstvo pri izvajanju ukrepov proti piratstvu (oz. za zaščito intelektualne lastnine) razumejo zelo na široko.

Pred kratkim, 13. januarja, je namreč angleško sodišče dosodilo, da bo 23-letnik Richard O'Dwyer, sicer državljan Združenega kraljestva, izročen v sojenje ZDA, četudi skoraj gotovo ni kršil nobenega britanskega zakona.

Podobno se je zgodilo z Megauploadom, ki sicer lastnih strežnikov ni imel v ZDA, sta pa imela pogodbena partnerja Carpathia Hosting in Cogent Communications Group strežnike v Virginiji, zaradi česar ZDA trdijo, da imajo pristojnost. Policija...

50 komentarjev

Chanel s spleta ekspresno izbrisal več sto "očitno piratskih domen"

Tale krasotica se prodaja za 2000EUR na kos, če jo seveda sploh uspete dobiti (treba je čakati v vrsti). Bolj ali manj spretne ponaredke je pa se brez večjih težav dobi na ulici ali spletu za par stotakov. Kupci vedo, da ni original, in prav to hočejo kupiti.

vir: Slashdot
Slashdot - Modna hiša Chanel je spretno izkoristila ponujene pravne bližnjice in od sodnika v Nevadi izposlovala izbris več sto spletnih trgovin s ponarejenimi modnimi izdelki iz interneta (glej spodaj). To vključuje zaseg domene, izbris iz vseh spletnih iskalnikov in po novem tudi socialnih omrežij. Ko bodo vsi prejemniki odredbe opravili svoje, povezav (!) do spornih strani več ne bo mogoče najti ne na Googlu, ne Bingu, ne Yahooju, Facebooku, Twitterju ali Google+ in to za vse uporabnike, ne le ameriške. Nekoliko težav si obetajo le s tujimi registrarji za domene tipa poshmoda.ws (ex West Samoa, zdaj WebSite).

Izbris je ukazan brez rednega civilnega postopka, se...

23 komentarjev