Forum » Loža » Rad jem ribe
Rad jem ribe
dronyx ::
Ali je komu jasno, kaj je smisel te oglaševalske akcije, očitno financirane z denarjem davkoplačevalcev (razen seveda, da je neka PR agencija spet dobro kasirala)?
Jaz sicer rad jem ribe tudi brez oglaševalske kampanje, je pa dejstvo, da so ribe večinoma zelo drage in za marsikoga tako nedostopne. Kar pa meni ni čisto logično. Namreč večina rib ni vzgojena v ribogojnicah, ampak jih ujamejo na morju, tako da odpadejo stroški krmil, poslopji za vzrejo itd, kot jih pozna pridelava ostalega mesa. V bistvu se ribiči samo zapeljejo na morje, vržejo mrežo in z malo sreče pripeljejo v pristanišče nekaj ton rib. Na koncu pa za potrošnika tako visoka cena. Od kje?
Namesto oglaševalskega spota bi jaz raje videl razrez končne cene kilograma rib. Sem prepričan, da bi prišli do enake ugotovitve, kot pri ostalih živilih, da ribiči tu kasirajo dejansko minimalca, bogato pa si odreže ta ribji kos pogače celotna ostala veriga, do končnega kupca, pri čemer verjetno večino "dodane vrednosti" pobašejo trgovci.
Zakaj torej država iz denarja davkoplačevalcev promovira ribe, ne pa recimo svinjine, perutnine ali govedine, kjer so pridelovalci tudi v velikih težavah in se nam bo kmalu zgodilo, da bomo večino mesa uvažali.
Seveda pa dopuščam možnost, da je neka pregrešno draga študija prišla do ugotovitve, da so ribe zdravo živilo, ne glede na to, če so ulovljene praktično v Koprskem pristanišču, kar je meni podobno, kot če bi kdo gojil solato v okolici Cinkarne Celje.
In nenazadnje, ne prenesem Valentine Smej Novak, zato zaradi te reklame že razmišljam, da bom iz protesta začasno ustavil vsakršno konzumacijo rib in vodnih mehkužcev (razen kalamarov).
Jaz sicer rad jem ribe tudi brez oglaševalske kampanje, je pa dejstvo, da so ribe večinoma zelo drage in za marsikoga tako nedostopne. Kar pa meni ni čisto logično. Namreč večina rib ni vzgojena v ribogojnicah, ampak jih ujamejo na morju, tako da odpadejo stroški krmil, poslopji za vzrejo itd, kot jih pozna pridelava ostalega mesa. V bistvu se ribiči samo zapeljejo na morje, vržejo mrežo in z malo sreče pripeljejo v pristanišče nekaj ton rib. Na koncu pa za potrošnika tako visoka cena. Od kje?
Namesto oglaševalskega spota bi jaz raje videl razrez končne cene kilograma rib. Sem prepričan, da bi prišli do enake ugotovitve, kot pri ostalih živilih, da ribiči tu kasirajo dejansko minimalca, bogato pa si odreže ta ribji kos pogače celotna ostala veriga, do končnega kupca, pri čemer verjetno večino "dodane vrednosti" pobašejo trgovci.
Zakaj torej država iz denarja davkoplačevalcev promovira ribe, ne pa recimo svinjine, perutnine ali govedine, kjer so pridelovalci tudi v velikih težavah in se nam bo kmalu zgodilo, da bomo večino mesa uvažali.
Seveda pa dopuščam možnost, da je neka pregrešno draga študija prišla do ugotovitve, da so ribe zdravo živilo, ne glede na to, če so ulovljene praktično v Koprskem pristanišču, kar je meni podobno, kot če bi kdo gojil solato v okolici Cinkarne Celje.
In nenazadnje, ne prenesem Valentine Smej Novak, zato zaradi te reklame že razmišljam, da bom iz protesta začasno ustavil vsakršno konzumacijo rib in vodnih mehkužcev (razen kalamarov).
- spremenil: dronyx ()
martincek1 ::
Spot je res neposrečen, igralca pa antipatična.
Za kampanijo skupaj s spletno stranjo (ki ni na nivoju) se bo porabilo 450.000€. Sicer gre del denarja iz Evrope, ampak ta Evropski denar je tako ali tako naš denar, ki ga damo v EU.
Zdi se mi, da je to bolj promocija slovenskih ribogojnic kot pa kaj drugega. Vsaj glede na orientiranost na spletni strani.
Za kampanijo skupaj s spletno stranjo (ki ni na nivoju) se bo porabilo 450.000€. Sicer gre del denarja iz Evrope, ampak ta Evropski denar je tako ali tako naš denar, ki ga damo v EU.
Zdi se mi, da je to bolj promocija slovenskih ribogojnic kot pa kaj drugega. Vsaj glede na orientiranost na spletni strani.
Tilen ::
Ali je komu jasno, kaj je smisel te oglaševalske akcije, očitno financirane z denarjem davkoplačevalcev (razen seveda, da je neka PR agencija spet dobro kasirala)?
V EU smo bojda na zadnjem mestu po uživanju rib in to je nekatere zmotilo. Sedaj bodo ribe nekaj časa sofinancirane s strani države in EU ter bodo tako lažje dostopne. Ker so (kvalitetne) ribe tudi zelo drage, je to dolgoročno celo dobra naložba za državo. Nekdo mogoče nikoli ne je rib, sedaj pa se bo na njih navadil in bo raje skadil 2 škatli cigaret manj na mesec in si raje večkrat privoščil ribe. Meni se vse skupaj ne zdi slabo. Kratkoročno bodo ribe cenejše, dolgoročno bomo pa za ribe več zapravili.
Sem pa slišal, da se ribiči pritožujejo, ker bi oni za 450.000 EUR raje eno leto lovili ribe in jih delili zastonj, kot pa da se sofinancira trgovce oz. pod krinko potrošnike.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
black ice ::
Sem pa slišal, da se ribiči pritožujejo, ker bi oni za 450.000 EUR raje eno leto lovili ribe in jih delili zastonj, kot pa da se sofinancira trgovce oz. pod krinko potrošnike.
Oni se vedno pritožujejo. Ribe lahko delijo, ko jih bodo kaj ujeli.
VelikiTun ::
Eh, vsake toliko se nekomu na enem od ministrstev porodi ideja, da je potrebno reklamirati uživanje določene skupine živil. Tako smo imeli v preteklosti oglaševalske kampanje za mleko, meso,...
Potrošniških navad tovrstne akcije ne spremenijo kaj dosti, zraven pa raznorazne kvazi agencije zaslužijo nesorazmerno visoke zneske za pol minute trajajoči TV spot in pripadajočo spletno stran.
Potrošniških navad tovrstne akcije ne spremenijo kaj dosti, zraven pa raznorazne kvazi agencije zaslužijo nesorazmerno visoke zneske za pol minute trajajoči TV spot in pripadajočo spletno stran.
mikic007 ::
Ribe pri nas so res drage, seveda pa ne vse. Postrvi v ribogojnici, ki so razprsene po vsej Sloveniji, so relativno poceni, morske zadeve pa drage. V Spaniji jih dobis za najvec pol cene ista kvaliteta, pa tudi kvalitetnejsa roba se vecinoma prodaja, ribe so bolj sveze zaradi povprasevanja ... Zato po moje ta akcija. Da znizas ceno, moras dvigniti povprasevanje in to zelijo s to akcijo.
Verjetno ima akcija neke cilje, ki jih mora doseci in mogoce ni tako slaba. Ribe so tudi zdrave (ce pogledas pricakovano starost narodov, ki imajo veliko potrosnjo rib, je obicajno visja - ni edini razlog seveda). Vsekakor bi me bolj motilo, ce bi naredili akcijo za kaj druga.
Verjetno ima akcija neke cilje, ki jih mora doseci in mogoce ni tako slaba. Ribe so tudi zdrave (ce pogledas pricakovano starost narodov, ki imajo veliko potrosnjo rib, je obicajno visja - ni edini razlog seveda). Vsekakor bi me bolj motilo, ce bi naredili akcijo za kaj druga.
jernejl ::
Tilen ::
Jaz rad jem ribe.
Tudi jaz.
Oglas se mi niti ne zdi tako slab. Je pa res, da sem ga videl prvič, ker ne gledam veliko televizije.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Mesar ::
Sn naši še en video taki, če tudi mi ni jasno zakaj sta oba ravno točno 20 sekund?? Pa meni osebno sta mimo.... mogoče zato, ker nea rad jem ribe, mam pa rad ribe
Your turn to burn!
Tilen ::
Oba sta 20 sekund, ker je program na TV verjetno zakupljen le za 20 sekund.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Mesar ::
In pol prvih 17 sekund bluzita kr neki, pol pa v 3 sekundah vržeta url pa neki malega poveta o strani, da si komaj url uspeš zapomnit.
Your turn to burn!
IgorGrozni ::
IMO, tole je način, kako se naša ˝kulturniška˝ elita gre podjetništvo. Že tako je, vsaj zame bilo vprašanje, čemu še ena kuharska oddaja, sploh ker jo prirejata kr neka knjigarnarja in ne ponuja nič novega, zabavnega in kar je še tega kar lahko označimo infotejment. (Žal tudi nepreslišana govorna napaka gospe ni in ne more biti zabavna).
Le patetično je to posiljeno gurmanstvo.
Šlo je nekako takole ;
Čuj poglej, midva sva zdajle izdala nekaj kuharskih knjig, a nama je žal šla knjigarna po gobe, pa imava fabulus idejo.
Ker se že dolgo poznamo najprej tebi ponudiva tole idejo.. ja imela bi kuharsko oddajo tako, posebno veš z twisti in zabavno... ja res,vsi so jo že imeli, ampak midva bova sploh super in oh in sploh ... a J.Oliver... eh, stari, tole bo boljš, boš vidu, se poznamo že tako dolgo, da veš, da bo tole bomba...a denar.. eh saj RTV ga pa ma...par tisoč Evrčekov... daj no konkurence za tole ni... napišem scenarij.... itd
A to da nisva še nikoli nastopala, pa da nisva kuharja... eh.. v kuharskih oddajah pa ja vedno nastopaja natur... a Emeršič in Bakovič... ja, ja že..
Dej, daj pridi na večerjico, pa mal vinčka, da se naprej zmenimo... boš okusil mal prave košte pa Miran pride, ja,ja Miran....
Za reklamo je šlo pa podobno, če je šel bik, naj gre pa še štrik..., rajtingov nihče ne meri, ali pa jih goljufajo, če pa Europa plača, pa tako ni važno kakšen zmazek nam prodajajo na Javni TV.
In tale reklama ter kampanja je IMO poden, učinek pa infinitezimalno majhen. Bi bilo pa zanimivo videti, kdo je pobasal večino od 450.000,00 €.
V takih primerih pa razumem zakaj se Grims in pravzaprav vsi politiki primejo za pištole, ko slišijo za RTV in kulturo.
Zato ker tako očitnega ( paradigmatičnega, heh) napajalnika za kulturniške ˝podjetniške˝ apetite, kot je RTV v Sloveniji pač ni. Ni potreben talent, ni konkurence, le neskončna veriga vez in poznanstev in sfrčkanega denarja. Tako kot v večini kulturnih ustanov v Sloveniji ( e.g. beri Miha Mazzini vs DSP)
Tuji kurec pač.
Lp. Igor
Le patetično je to posiljeno gurmanstvo.
Šlo je nekako takole ;
Čuj poglej, midva sva zdajle izdala nekaj kuharskih knjig, a nama je žal šla knjigarna po gobe, pa imava fabulus idejo.
Ker se že dolgo poznamo najprej tebi ponudiva tole idejo.. ja imela bi kuharsko oddajo tako, posebno veš z twisti in zabavno... ja res,vsi so jo že imeli, ampak midva bova sploh super in oh in sploh ... a J.Oliver... eh, stari, tole bo boljš, boš vidu, se poznamo že tako dolgo, da veš, da bo tole bomba...a denar.. eh saj RTV ga pa ma...par tisoč Evrčekov... daj no konkurence za tole ni... napišem scenarij.... itd
A to da nisva še nikoli nastopala, pa da nisva kuharja... eh.. v kuharskih oddajah pa ja vedno nastopaja natur... a Emeršič in Bakovič... ja, ja že..
Dej, daj pridi na večerjico, pa mal vinčka, da se naprej zmenimo... boš okusil mal prave košte pa Miran pride, ja,ja Miran....
Za reklamo je šlo pa podobno, če je šel bik, naj gre pa še štrik..., rajtingov nihče ne meri, ali pa jih goljufajo, če pa Europa plača, pa tako ni važno kakšen zmazek nam prodajajo na Javni TV.
In tale reklama ter kampanja je IMO poden, učinek pa infinitezimalno majhen. Bi bilo pa zanimivo videti, kdo je pobasal večino od 450.000,00 €.
V takih primerih pa razumem zakaj se Grims in pravzaprav vsi politiki primejo za pištole, ko slišijo za RTV in kulturo.
Zato ker tako očitnega ( paradigmatičnega, heh) napajalnika za kulturniške ˝podjetniške˝ apetite, kot je RTV v Sloveniji pač ni. Ni potreben talent, ni konkurence, le neskončna veriga vez in poznanstev in sfrčkanega denarja. Tako kot v večini kulturnih ustanov v Sloveniji ( e.g. beri Miha Mazzini vs DSP)
Tuji kurec pač.
Lp. Igor
VelikiTun ::
RTV ima pri vsem skupaj le malo veze - tako z oddajo (ki je produkt PopTV) kot z oglasom.
Pithlit ::
Namreč večina rib ni vzgojena v ribogojnicah
Ogromna večina rib pri nas je gojenih. Tisto svežo, divjo ribo, boš dokaj težko našel. Moraš že par pogojev izpolnjevat... recimo vedeti kam iti. Pa koga poznati.
V restavracijah se prodajajo skoraj izključno gojene ribe. Prav tako po raznih stacionarnih ribarnicah (in večini tistih na kolesih). Razen če tisti ki ti zadevo prodaja presodi da si 'worthy'.
Vse skupaj pa nikakor ne pomeni da gojena riba ne more biti kvalitetna. Dasiravno mnogokrat je (ne pretirano kvalitetna, namreč).
Life is as complicated as we make it...
IgorGrozni ::
Nisem bil pozoren, redko spremljam TV, pa sem zamešal, če je to POP TV.
Sicer pa isti šmorn, ˝ustvarjalci˝, ki se vrtijo po teh TV-jih.
Pač vzami ˝with a grain of salt˝.
Lp. Igor
Sicer pa isti šmorn, ˝ustvarjalci˝, ki se vrtijo po teh TV-jih.
Pač vzami ˝with a grain of salt˝.
Lp. Igor
mikic007 ::
Da znizas ceno, moras dvigniti povprasevanje in to zelijo s to akcijo.
Če se povpraševanje poveča, se cena zviša.
Seveda, ampak globalno je trg precej vecji, pri nas pa zaradi povprasevanja zalo majhen. Ce bi vec ljudi dejansko kupovalo ribe, bi bilo ponudnikov vec, imeli bi stalen uvoz in prodajo svezih rib, cena pa bi se zelo verjetno znizala. Sedaj pa se s tem ukvarja nekaj malega firm, ki nabijejo cene ze zaradi vecjih stroskov, kot jih ima npr. velika veriga. Konkurence se pa ne splaca delat ... Trg pri svezih ribah je malo specificen pac, ker ce ne prodas, vrzes stran, ni samo problem skladiscenja zaloge.
dronyx ::
Namreč večina rib ni vzgojena v ribogojnicah
Ogromna večina rib pri nas je gojenih. Tisto svežo, divjo ribo, boš dokaj težko našel. Moraš že par pogojev izpolnjevat... recimo vedeti kam iti. Pa koga poznati.
Verjetno so gojene kakšne postrvi, nisem pa še slišal, da bi gojili morske ribe v ribogojnicah. Jaz včasih kupim v Mercatorju pakiran kilogram postrvi in če se ne motim so vzgojene nekje na Poljskem oz. zanesljvo ne v Sloveniji.
Zgoraj linkan spot je pa po moje prej reklama za tista dva modela, ki snemata kuharske oddaje in se gresta še neko knjigarniško podjetništvo, kot pa za ribe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
RejZoR ::
Tud morske ribe so lahko gojene ampak s tako dejavnostjo se lahko ukvarjajo samo na primorskem, ker imajo zraven pač morje.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Rias Gremory ::
Prvič vidim reklamo in se mi zdi totalno bedna.
Bomo veliko bolj zdravi če bi uredili naše zdravstvo in čakalne dobe, pa še bi lahko naštevali.
Bomo veliko bolj zdravi če bi uredili naše zdravstvo in čakalne dobe, pa še bi lahko naštevali.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
dronyx ::
Tud morske ribe so lahko gojene ampak s tako dejavnostjo se lahko ukvarjajo samo na primorskem, ker imajo zraven pač morje.
Vem da tako gojijo školjke, nisem pa še slišal, da bi kdo imel morsko ribogojnico Sploh pa ne verjamem, da kaj takega obstaja pri nas, ker bi se to kje videlo (naša obala je bolj picollo). Če so že strokovnjaki iz Ministrstva za propagando ugotovili, da pri nas pojemo premalo rib in temu namenili pol milijona evrov (tudi če so res "evropska" sredstva gre tu samo za to, da naš denar dobimo nazaj), zakaj ne ugotovijo, da pojemo premalo kameljega mesa, ki je baje tudi blazno zdrav?
Se mi pa zdi, da masovna umetna vzreja česarkoli mesnega slej ko prej vodi k uporabi raznih kemičnih preparatov, da se doseže čim prej želena teža in preprečuje bolezni, v tem primeru pa ribe izgubijo vso prednost, ki jo imajo, če so ulovljene v morju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
echo ::
Onyx, did you mean:
http://www.fonda.si/sl/ ?
Baje da je boljši od ulovljenega.
Ulovljenega še nisem jedel, tako da ne morem potrditi. Je pa odlična riba.
http://www.fonda.si/sl/ ?
Baje da je boljši od ulovljenega.
Ulovljenega še nisem jedel, tako da ne morem potrditi. Je pa odlična riba.
Mipe ::
Veliko bolj bomo zdravi, če enostavno prepovemo kajenje povsod. Ampak tobačni davek je itak preveč mamljiv...
Pithlit ::
Sploh pa ne verjamem, da kaj takega obstaja pri nas, ker bi se to kje videlo (naša obala je bolj picollo).
Fonda. Podobnih ribogojnic je po svetu oh-oh-o-gromno. Med drugim Japonci furajo vsaj dve ribogojnici kjer gojijo tune... v grškem morju. Ena je blizu Krete, druga pa zraven Rodosa.
Zdej, lahko mi verjameš ali pa tudi ne. Mi je povsem vseeno. Poznam pa skoraj vse 'ribiče' (dobavitelje rib) v Sloveniji. Divjih rib je pri nas, pa konec koncev tudi drugod po svetu, zelo malo. V neki trgovini jih pa ziher ne boš našel.
To ne pomeni da je dobiti divjo ribo na krožnik nek mission impossible. Lahko imaš srečo, lahko pa tudi koga poznaš. Piranski brancin od Fonde je pa tudi kvalitetna riba, in _ni_ precenjena.
Baje da je boljši od ulovljenega.
Boljši... bo bolj težko. Res pa je da je lahko ulovljen brancin slabši... zato ker pač razvoj ni kontroliran (kvaliteta vode, hrane...).
Zdaj, fondini brancini imajo plac da se lahko razdivjajo. Posledično je razvoj podoben kot razvoj divje ribe (več mišičnega tkiva, manj maščobnega) kar naredi ribo boljšo. 'Industrijska' proizvodnja je seveda cenejša, kvantitativno boljša in kavlitativno slabša... u bistvu se tiste uboge ribe vzagja podobno kot piščance v tistih mini kletkah.
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
Oberyn ::
Vem da tako gojijo školjke, nisem pa še slišal, da bi kdo imel morsko ribogojnico Sploh pa ne verjamem, da kaj takega obstaja pri nas, ker bi se to kje videlo (naša obala je bolj picollo).
Človek, ribogojnic je po Jadranu kolikor hočeš. Ne vem sicer točno, katere vrste gojijo, ampak veliko veslam kajak po Jadranu in take bazene sem že videl na kar nekaj krajih. Okolica ogabno smrdi, mujoti stresajo noter hrano iz velikih vreč, najbolj zabavni so pa delfini, ki se v jatah zadržujejo v bližini. Tako se mi je že zgodilo, da sem veslal v jati delfinov, ki so skakali iz vode okoli mene na razdalji vesla. Spremljali so me ene 20 minut. Usral sem se. V bistvu je to ogromna zver, ko ti skoči čez čoln, se userješ, prjazni delfinčki gor al pa dol.
Invictus ::
Večina rib za rjo je gojenih.
Ulovljene dobiš samo v dobrih restavracijah in hotelih.
Na Hrvaškem ulovljene ribe prodajajo v Italijo, ker dobro plačajo, sami pa uvažajo zmrznjene ribe iz Japonske.
Povedano s strani Hrvata. Da ne govorim o lososih ...
Ulovljene dobiš samo v dobrih restavracijah in hotelih.
Na Hrvaškem ulovljene ribe prodajajo v Italijo, ker dobro plačajo, sami pa uvažajo zmrznjene ribe iz Japonske.
Povedano s strani Hrvata. Da ne govorim o lososih ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
francek1 ::
Najboljša riba je svinjska ribica...ostalih pa ne jem...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...
krneki0001 ::
Ulovljene ribe so kr mnogo dražje od gojenih. V ribarnici, kjer jaz kupujem ribe (vsaj 1x na teden), imajo tako ulovljene kot gojene, razlika je pa 2:1 v ceni.
Me pa zanima, če se da gojit škarpene? Vem da se da rdečega okuna (to je tiso kar je podobno škarpeni in potem prodajajo v šparu po 7 evrov kot škarpeno (očiščeno, brez glave in zmrznjeno).
Me pa zanima, če se da gojit škarpene? Vem da se da rdečega okuna (to je tiso kar je podobno škarpeni in potem prodajajo v šparu po 7 evrov kot škarpeno (očiščeno, brez glave in zmrznjeno).
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
harvey ::
Gojenje morskih rib še zdaleč ni eko početje. Teorije fonde.si in znanstveno podprte teorije s strani šefice dr. Irene so pa lahko pravljice, kdor jim verjame. Prvič, če gledaš samo en parameter - vsebnost težkih kovin bo že lahko držalo, da jih imajo manj kot divjaki, ker jih nadzorovano krmiji, ostali parametri pa verjetno niso v prid divjakom. Sicer pa je njihov brancin korektna riba z vidika svežine, kapo dol.
Tale akcija glede na vsebino spletnega mesta, ki je zrasel vzporedni z akcijo bolj kot ne propagira postrvje ribogojnice.
Samo še za info, zadnjič ko so potegnili ven tiskih nekaj ton cipljev so le te prodajali na pomolu po 5 EUR/kg. Za tisti ulov so pokurili nekaj tisoč litrov nafte, porabili pa pol noči. S tem da sem jim ni bilo potrebno prav pretirano cijaziti za jato. Sedaj pa je odgovor na dlani zakaj so ribe dražje od krompirja. Da ne omenjam potem logistike, ki je pomembno drugačna kot pri nekaterih drugih živilih.
Ribe so lahko tudi zelo ugodne, samo izbrati je potrebno kaj drugega kot orada ali pa brancin. Res pa je tudi, da je znanje priprave rib zelo borno.
Tale akcija glede na vsebino spletnega mesta, ki je zrasel vzporedni z akcijo bolj kot ne propagira postrvje ribogojnice.
Samo še za info, zadnjič ko so potegnili ven tiskih nekaj ton cipljev so le te prodajali na pomolu po 5 EUR/kg. Za tisti ulov so pokurili nekaj tisoč litrov nafte, porabili pa pol noči. S tem da sem jim ni bilo potrebno prav pretirano cijaziti za jato. Sedaj pa je odgovor na dlani zakaj so ribe dražje od krompirja. Da ne omenjam potem logistike, ki je pomembno drugačna kot pri nekaterih drugih živilih.
Ribe so lahko tudi zelo ugodne, samo izbrati je potrebno kaj drugega kot orada ali pa brancin. Res pa je tudi, da je znanje priprave rib zelo borno.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
krneki0001 ::
Samo še za info, zadnjič ko so potegnili ven tiskih nekaj ton cipljev so le te prodajali na pomolu po 5 EUR/kg.
Če tole drži, potem so jih še drago prodajali. Namreč na pomolu, ko pridejo krški (otok Krk) ribiči nazaj, se dobi za ta denar 6kg težko grdobino, za velke 3 kovače sem dal pa 10 evrov.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
harvey ::
Na portoroškem pomolu so včeraj sveže ciplje prodajali po pet evrov za kilogram
Drži, vir PN, 6.03.2012
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
marS ::
Jaz rad jem ribe.
Tudi jaz.
Oglas se mi niti ne zdi tako slab. Je pa res, da sem ga videl prvič, ker ne gledam veliko televizije.
haha, ma ta glumac, se mi zdi je v kampanji podpiral SLS....
...no more heroes...
https://ilbis.com/
https://ilbis.com/
IgorGrozni ::
Glede na to, da sem ribič-muhar na rečne ribe in podvodni lovec s puško na morju trdim, da so divje ribe, tako morske, kot rečne po okusu boljše od gojenih.
Ne bom špekuliral zakaj, a so . Ne morem ponuditi ravno argumentov, lahko pa nekaj izkušenj.
Postrv iz čiste kraške reke, z rdečim mesom od obilnega prehranjevanja z postranicami je gurmanski užitek. A žal je rojenih in v rekah zraslih rib zaradi obilnega vlaganja rib-postrvi iz ribogojnic za komercialni množični turistični ribolov preveč.
Šele v kakšnem skritem potoku ali manj znani reki najdeš prave ˝domačinke˝.
Heh, ena taka reka je bila svoj čas Ižica (izvir na Igu v centru in izliv v Ljubljanico) na Barju, kjer so čuvali ribe za menzo socialističnega Izvršnega sveta. Eno ali dve poletji sem pojedel ene 10-15 kg postrvi in lipanov.
Potem pa je postala Ig občina, zaradi pomankanja denarja in organizacije je pozabila na lokalno čistilno napravo in na enem obhodu na pomlad si lahko pobiral 40-50 cm crknjene ribe iz vode.
Kolikor vidim si reka in populacija rib še sedaj ni opomogla. Jaz jih pa tudi več ne lovim ;).
Na morju je pa kvaliteta in okus divjih in gojenih rib je na prvi ugriz občuten. Ker včasih pač ne nastreljam dovolj rib za vse prisotne, jih moram dokupiti, a je pri jedi vsem jasno, katera je katera.
Kolikor vem je zobatec zaenkrat še nevzgojliv v ribogojnici. Pa si enkrat vzamite v ribarnici Zobatca in gojeno Orado, ki sta divja IMO podobnega okusa, pa vam bo takoj jasna razlika.
Je pa gojenje rib pri tako velikem povpraševanju mogoče pravilna odločitev, saj če občasno pogledaš po ribarnicah srečaš nekatere globokomorske ribe (Atlantik), ki se v mreže ujamejo naključno ali pa so prav te ciljno lovljene.
Globokomorske, kar pomeni, da so običajni ribji fondi, jate polenovk npr. že tako iztrebljene, da sedaj lovijo zelo globoko ( kolikor razumem par tisoč metrov) z poteznimi mrežami po dnu, ki devastirajo morska tla in za dlje časa poškodujejo ekosistem. Ekosistem v globinah je bolj okruten in zaradi tega bolj počasen in občutljiv na poškodbe. In ko bo zmanjkalo tudi teh...
Ne vem no, Fonda ima kar dobro kvaliteto gojenih rib. Postrvi v ribarnicah pa so žal vse gojene.
Lp.Igor
Ne bom špekuliral zakaj, a so . Ne morem ponuditi ravno argumentov, lahko pa nekaj izkušenj.
Postrv iz čiste kraške reke, z rdečim mesom od obilnega prehranjevanja z postranicami je gurmanski užitek. A žal je rojenih in v rekah zraslih rib zaradi obilnega vlaganja rib-postrvi iz ribogojnic za komercialni množični turistični ribolov preveč.
Šele v kakšnem skritem potoku ali manj znani reki najdeš prave ˝domačinke˝.
Heh, ena taka reka je bila svoj čas Ižica (izvir na Igu v centru in izliv v Ljubljanico) na Barju, kjer so čuvali ribe za menzo socialističnega Izvršnega sveta. Eno ali dve poletji sem pojedel ene 10-15 kg postrvi in lipanov.
Potem pa je postala Ig občina, zaradi pomankanja denarja in organizacije je pozabila na lokalno čistilno napravo in na enem obhodu na pomlad si lahko pobiral 40-50 cm crknjene ribe iz vode.
Kolikor vidim si reka in populacija rib še sedaj ni opomogla. Jaz jih pa tudi več ne lovim ;).
Na morju je pa kvaliteta in okus divjih in gojenih rib je na prvi ugriz občuten. Ker včasih pač ne nastreljam dovolj rib za vse prisotne, jih moram dokupiti, a je pri jedi vsem jasno, katera je katera.
Kolikor vem je zobatec zaenkrat še nevzgojliv v ribogojnici. Pa si enkrat vzamite v ribarnici Zobatca in gojeno Orado, ki sta divja IMO podobnega okusa, pa vam bo takoj jasna razlika.
Je pa gojenje rib pri tako velikem povpraševanju mogoče pravilna odločitev, saj če občasno pogledaš po ribarnicah srečaš nekatere globokomorske ribe (Atlantik), ki se v mreže ujamejo naključno ali pa so prav te ciljno lovljene.
Globokomorske, kar pomeni, da so običajni ribji fondi, jate polenovk npr. že tako iztrebljene, da sedaj lovijo zelo globoko ( kolikor razumem par tisoč metrov) z poteznimi mrežami po dnu, ki devastirajo morska tla in za dlje časa poškodujejo ekosistem. Ekosistem v globinah je bolj okruten in zaradi tega bolj počasen in občutljiv na poškodbe. In ko bo zmanjkalo tudi teh...
Ne vem no, Fonda ima kar dobro kvaliteto gojenih rib. Postrvi v ribarnicah pa so žal vse gojene.
Lp.Igor
dronyx ::
To, da se tudi morske ribe masovno gojijo v ribogojnicah nisem vedel. Je pa res, da od morskih rib jem praktično samo sardele (razen na dopustu kje ob morju) in pri njih piše na embalaži, da so ulovljene v jadranskem morju. Verjetno pa se jim tudi ne splača gojiti sardel, ko lahko na isti kvadraturi pridelajo kaj bolj dobičkonosnega. Pa še vprašanje, če bi res preživele v majhni kletki.
figula ::
Gojenje rib je ne samo pravilna odločitev, ampak tudi edina možnost. Kar počnemo z naravo, nas grize nazaj v rit.
Dve zadevi sta: eno so te ladje, ki z mrežami vlečejo po dnu in pobirajo vse. Spremljam stanje v okolici Zadra, kjer te »koče«, kot jih imenujejo, že cca 5 let pridno izčrpavajo okoliške vode. Zjutraj pridejo lokalni ribiči in žalostno gledajo v svoje 600 m dolge mreže, kjer migajo kakšne 3 micene ribice. To je res žalostno videti.
Druga zadevščina je pa ta, da smo naravi vzeli plenilce. Pred časom sem gledala oddajo o tem. Ne spomnim se natančno vsega (moj storage facility mi jo včasih takole zagode). Podana sta bila dva primera: zakaj v Yellowstone parku izginjajo potočki – odgovor – ker smo iztrebili volkove in zakaj izginjajo srednje velike ribe – odgovor – ker smo iztrebili morske pse in ostale morske plenilce. Zelo zanimivo. Ali je mogoče gledal še kdo, ki ima boljši spomin?
Okus divjih in gojenih rib – tudi jaz sem očistila in pojedla veliko takih in takih, pa pri morskih bi rekla, da vseeno ni tako hude razlike. Ali pa je bila »moja« ribogojnica boljša od drugih. Zjutraj ob 7.00 zajem rib, kupljene ob 8.00, na krožniku ob 12.00. OK, svež divji tun, ki je lani padel na krožnik – njami, njami.
Je pa huda razlika pri postrveh ali ostalih sladkovodnih, ki rastejo v čisti, pretočni vodi ali kje v kakšnem bajerju ali čem podobnem. Meso jim smrdi in imajo okus po mulju in zemlji, ane?
Dve zadevi sta: eno so te ladje, ki z mrežami vlečejo po dnu in pobirajo vse. Spremljam stanje v okolici Zadra, kjer te »koče«, kot jih imenujejo, že cca 5 let pridno izčrpavajo okoliške vode. Zjutraj pridejo lokalni ribiči in žalostno gledajo v svoje 600 m dolge mreže, kjer migajo kakšne 3 micene ribice. To je res žalostno videti.
Druga zadevščina je pa ta, da smo naravi vzeli plenilce. Pred časom sem gledala oddajo o tem. Ne spomnim se natančno vsega (moj storage facility mi jo včasih takole zagode). Podana sta bila dva primera: zakaj v Yellowstone parku izginjajo potočki – odgovor – ker smo iztrebili volkove in zakaj izginjajo srednje velike ribe – odgovor – ker smo iztrebili morske pse in ostale morske plenilce. Zelo zanimivo. Ali je mogoče gledal še kdo, ki ima boljši spomin?
Okus divjih in gojenih rib – tudi jaz sem očistila in pojedla veliko takih in takih, pa pri morskih bi rekla, da vseeno ni tako hude razlike. Ali pa je bila »moja« ribogojnica boljša od drugih. Zjutraj ob 7.00 zajem rib, kupljene ob 8.00, na krožniku ob 12.00. OK, svež divji tun, ki je lani padel na krožnik – njami, njami.
Je pa huda razlika pri postrveh ali ostalih sladkovodnih, ki rastejo v čisti, pretočni vodi ali kje v kakšnem bajerju ali čem podobnem. Meso jim smrdi in imajo okus po mulju in zemlji, ane?
KuntaKinte ::
odvisno s čem jih hranijo,gojene ribe,okus se seveda pozna,gojene so večinoma bolj mastne kot divje,sicer pa ribe niso ravno drage,plave so praviloma cenejše od mesa in zelenjave
RejZoR ::
To, da takoj opazite razliko med gojenimi in divjimi bi prav rad videl pri double blinded testu. Pa iz kakšne ribogojnice so. Če je zadeva dobro urejena in imaj pravo prehrano in prave pogoje ne bo noben opazil razlike imo tbh.
Krapovci bojo vedno imel okus po blatu, če jih ne pripraviš pravilno...
Krapovci bojo vedno imel okus po blatu, če jih ne pripraviš pravilno...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
figula ::
Hehe – krap je boljši kot lovska trofeja kot pa na krožniku. Lenobec len po dnu brska in se debeli ….
jest10 ::
Pithlit ::
To, da takoj opazite razliko med gojenimi in divjimi bi prav rad videl pri double blinded testu. Pa iz kakšne ribogojnice so.
Pri sladkovodnih ribah razliko lažje opaziš kot pri morskih.
Postrvi recimo. Med divjo, ki življenje preživi med brzicami... pa gojeno iz neke ribogojnice s skoraj stoječo vodo je razlika kot dan in noč.
Od ribogojnice do ribogojnice je pa razlika, seveda, manjša. Ampak še vedno se zgodi da dokaj velika. Imaš ribogojnice ki so, v bistvu, malo večje mlake... in imaš ribogojnice ki so, v bistvu, le zagrajen hudournik.
Če je zadeva dobro urejena in imaj pravo prehrano in prave pogoje ne bo noben opazil razlike imo tbh.
Absolutno. Kar je pa včasih prekleto težko.
Life is as complicated as we make it...
mojsterleo ::
Rad jem ribe, ampak te so večinoma iz držav ki sploh niso v EU (Hrvaška, Maroko, Azija). Totalno neumna reklama če mene vprašaš.
energetik ::
Večina zamrznjenih rib je ulovljenih in ne gojenih. Zamrznjene že na ladji, takoj po ulovu. Tako da IMHO je za povprečnega človeka, ki ne pozna dobre ribarnice, ki prodaja totalno sveže ribe, najboljši nakup zamrznjenih rib.
Jaz kupujem v Hoferju severnomorske ribe (polenovka, trska, oslič in podobno, ujeto v S-Atlantiku) v 2kg pakungah in niso kaj dosti dražje od piščanca. Poleg tega naj bi imele severnomorske ribe veliko Omega3 maščobnih kislin. Po mojem boljša izbira kot gojene ribe iz plitvega in zaprtega Jadrana.
Pa še na zalogo jih lahko nabavim veliko količino.
Priprava: odmrznem, odcedim, posolim, namažem pekač s kokosovim oljem, vržem gor ribe in v pečico za cca 25min. Malo pred koncem dodam zraven še zelenjavo (brokoli, kitajsko zelje, korenček itd). Mljask.
Jaz kupujem v Hoferju severnomorske ribe (polenovka, trska, oslič in podobno, ujeto v S-Atlantiku) v 2kg pakungah in niso kaj dosti dražje od piščanca. Poleg tega naj bi imele severnomorske ribe veliko Omega3 maščobnih kislin. Po mojem boljša izbira kot gojene ribe iz plitvega in zaprtega Jadrana.
Pa še na zalogo jih lahko nabavim veliko količino.
Priprava: odmrznem, odcedim, posolim, namažem pekač s kokosovim oljem, vržem gor ribe in v pečico za cca 25min. Malo pred koncem dodam zraven še zelenjavo (brokoli, kitajsko zelje, korenček itd). Mljask.
Wox ::
Ovce rabjo mal živga srebra pa ostalga sranja, da so bolj krotke. Pastirji že vedo.
Commodore 64
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()
Matako ::
Saj res, kaj se je pa zgodilo s Hg paniko? Spomnim se, kako je celo neka inšpektorica leta nazaj zatrjevala "da razen, če ješ ribe vsak dan, ni nevarnosti za zdravje".
Kaj zdaj? Je dobro "jehsti hribe" zdaj vsak dan, ali ne?
Kaj zdaj? Je dobro "jehsti hribe" zdaj vsak dan, ali ne?
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
Okapi ::
Odvisno katere. S tuni se ni dobro vsak dan basati. Pa z lipani iz Idrijce tudi ne. Sicer pa ni frke.
O.
O.
figula ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12125 (3916) | IzRezije |
» | Peka ribOddelek: Loža | 8638 (7082) | Aquafriend |
» | Kje kupujete sveže očiščene ribe?Oddelek: Loža | 6967 (6271) | mancini |
» | Kje kupujete ribe (štajerska-mb) ?Oddelek: Loža | 3986 (3392) | korenje3 |
» | Kje v LJ imajo najbolj sveže ribe ?Oddelek: Loža | 9863 (9289) | Tarzan |