» »

Kako najlažje oz. uspešno spajkati na tiskano vezje

Kako najlažje oz. uspešno spajkati na tiskano vezje

Elyon8472 ::

Živjo.

Najprej opravičilo vsem zaradi terminologije, saj ne vem točno kako se katerim stvarem reče. Upam, da bo vseeno dovolj razumljivo, če ne bom pa poskušal dodatno pojasniti. Torej...

Ko sem razstavljal prenosnik zaradi čiščenja hladilnika, sem pri odklapljanju žic oz. vseh tistih kablov ki so prikonektani na matično ploščo, po nesreči enega od teh 'ženskih' konektorjev odbil, odlomil, odlotal. Sedaj me zanima, kako naj to najlažje popravim, spajkam? Zdej ta konektor, škatlica, je velika 8*5mm s 4 nožicami, ki so debele 1mm, narazen pa tudi za približno isto debelino. Torej vse skupaj je vse na mili/mikro ravni. Doma imam sicer neko 30W varilno postajo, kjer lahko reguliram temperaturo, ampak moram kupiti manjšo konico, kako veliko? Zdej moje vprašanje je, kako naj to nazaj spajkam...kaj potrebujem, kaj je najboljše ali najlažje, kje se sploh kupi to mikro-orodje. Nekaj malega sem že spajkal, vendar nikoli nekaj tako majhnega oz. na nivoju SMD al kako se temu reče. Nekaj sem bral od cinol-a pa potem od kolofonije, ampak s tem še nisem nič delal.

Še slikce za lažjo predstavo:
Problem
Od strani
Nekoliko bližje
Upam da mi lahko kaj pametnega svetujete da se tole reši.

Hvala

c3p0 ::

Vsak boljši tehnik bi to zalotal praktično miže. 1mm okrogla konica bo OK, lahko pa je tudi manjša SMD konica (tudi 0.1mm).

Načeloma daš malo svežega cina na vse kontakte, konektor položiš gor, najprej zaciniš oba skrajna kontakta. Preveriš poravnavo in zalotaš še ostale.

Bolj proper way pa bi bilo, da najprej z žico za odstranjevanje cina odstraniš ostanke prejšnjih lotov na plošči in konektorju, očistiš z alkoholom, naneseš nov cin in zalotaš kot opisano zgoraj.

Tretja varianta pa je z vročim zrakom, ampak v tem primeru ni za komplicirat.

mihec87 ::

Tole je še daleč od mikro in smd zadev...Glede na opis izkušenj z lotanjem bo najbolje da to odneseš nekomu ki te zadeve obvlada...

Elyon8472 ::

@Sago: Okej, torej jutri nabavim žico za odstranjevanje, ter nabavim 1mm konico. Samo povej še kako zacinit skrajna kontakta...če pogledaš na drugi sliki, se sicer slabo, ampak vseeno vidi, da je kar težko priti zraven ker je 'precej' plastike pa malo 'železa'. Mislim a sam postopek cinjenja je drugače isti kot pri cinjenju s tisto pol centimetrsko polkrožno konico, ki jo dobiš v originalu zraven?

Še nekaj...kje je ceneje/bolje HTE ali IC elektronika?

Hvala šeenkrat obema za odgovore

RejZoR ::

Sam osebno bi se spravil lotat kar s full size konico namenjeno večjim stvarem (ker imam samo to in sem z njo še vse zrihtal samo več truda in potrpljenja rabiš hehe). Samo cooler bi najprej odstranil, da bi imel prostor za delo, pol pa lepo mirna roka pa je. Ampak če tega nisi nikoli delal (al pa nimaš jajc), potem raje pusti, predvsem zato ker če boš s cinom ponesreči združil 2 od tistih 4 kontaktov bo jeba to popravljat. Enako velja če boš preveč sežgal območje tam okoli.

Drugače pa je ena opcija tud tole:
http://www.oc-lab.si/forum/viewtopic.ph...

Sicer fantje obvladajo voltmode, tko da jim lotanje navadnega konektorčka za ventilator ne bo delalo težav. Vprašaj kolk bi ti računal pa se boste mogoče lahko kaj zmenil.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

c3p0 ::

Bi moralo biti dovolj prostora, da s konico prideš zraven, brez da stopiš okolico. Postopek lotanja ni nič drugačen.

mihec87 ::

Sam bi se tega lotil tako(z manjšo špico(je lažje kot z veliko),cin z svincem ter fluxom v sredini)
-odstranil stari cin(ter ga malo nanesel gor) ali pa dodal novega
-isto z kontakti konektorja malenkost pocinil
-konektor z kleščami primeš in namestiš tako kot more bit in ga držiš tako
-Konico pritisneš na kontakt in naneseš malo cina

Pazi da nebo preveč cina saj se ti lahko zlije na sosednji kontakt,dobro preglej če se ti kje kontakti stikajo ter če imaš multimeter izmeri da niso zadeve v kontaktu..

Če ne bo šlo raje poišči nekoga pa mu daš za pivo saj lahko ob poskušanju in pacanju te pade uničiš potem bo pa res problem stvar popravit..

RejZoR ::

Osebno ne bi preveč palamudil. Napetosti so nizke, priklopna moč isto, samo daš gor in stopiš obstoječ cin, da narediš kontakt. Prej samo namažeš kontakte konektorja s fluxom, da bo lepše zagrabilo. Tko sem popravil že nešteto kosov elektronike pa vse še vedno deluje bp.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Elyon8472 ::

No, zadeva je rešena. Ker za svoj spajkalnik nisem dobil ustrezne konice, sem po sreči našel nekega mojstra, ki mi je zadevo profesionalno porihtal. Tako da fantje hvala za vse nasvete, ko pa kupim novo postajo in mikro konico in vse praške pa flux ipd., se pa tudi sam lotim podobnih podvigov....seveda na kakpnih starih platah :)

Še slikce po končanem delu:



Kar se mene tiče, se lahko tema zaključi oz. zaklene.

LP

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen spajkalnik? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
27653440 (1739) matobeli
»

Menjava BIOS-a na disku

Oddelek: Strojna oprema
162103 (1416) Vuli
»

Popravilo LCD zaslona (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7214151 (10992) Telbanc
»

Set za spajkanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
569871 (7595) He-Man
»

Slab kontakt na RF ojačevalcu

Oddelek: Pomoč in nasveti
494583 (4183) Mitch

Več podobnih tem