» »

Vezava elektrike pri viseči svetilki

Vezava elektrike pri viseči svetilki

demokedes ::

Pozdravljeni,
Vem, da tale forum ni najbolj namenjen takim temam, pa vendar gre za relativno osnovno električno vprašanje, tako da mislim, da mi boste znali pomagati.
S punco opremljava stanovanje. Sem spada tudi montaža stropnih svetilk. Kupila sva tudi eno kar veliko luč, ki je u bistvu sestavljena iz treh ločenih svetilk. Vsaka od teh treh lučk ima navadno žarnico. Na stropu pa so priklopljene z eno žarnico. Najprej sem to uspešno zmontiral in zvezal in je vse lepo delali. Problem pa je nastal, ker luč visi 1,4 m dol, kar pade direktno na mizo. Seveda to ni ok, tako da sva morala to skrajšati. Naenkrat je v unem skupnem "prostoru", ki je na vrhu premalo prostora za višek treh kablov. V sam skupni prostor pridejo trije kabli. Ozemljitev (rumeno zelen), ki je pritrjen na ohišje, rjav (faza) in moder (nula), ki pa sta bila prvotno vsak povezan še s tremi kabli, ki so šli paroma na vsako svetilko. Ko sem moral na vrhu te kable skrajšati, sem pozabil kombinacijo kateri kabli so bili priklopljeni na rjav in kateri na moder kabel. Mislil, sem da ni pomembno. Potem sem to zvezal, pritrdi. Ko sem priklopil.je naredilo kratek stik.
Zdej vidim tukaj dve možnosti:
1. Morda sem bil samo površen in kje prideta v stik modra in rjava.
2. Dejansko je pomembno, kater izmed kablov vsake svetilke je priklopljen na modro in kater na rjav kabel. Če je temu tako imam velik problem. Problem pa zato, ker so ti kabli ki pridejo iz svetilk prozorni. Gledal sem in ni nobene označbe. A ima kdo kakšno varianto, kako naj ugotovim, kar je faza in kater je nula? Kako naj se rešim tega problema.

Problem je pa tud v tem, da je bila cela luč, kar draga. Pa nasvetov v smislu: pokliči električarja, ne potrebujem. Sej verjetno bi bilo to najbolj pametno, vendar to lahko ugotovim tudi sam, zato ne potrebujem nasveta forumašev.
Že vnparej hvala za pomoč.
 1

1

 2

2

Zahvaljujem se vam za odgovore, ter vam še naprej želim lep dan.

energetik ::

Malo zakomplicirano si napisal, ampak če prav razumem, ti visi iz stropa 3-žilni kabel, kjer so vodniki obarvani. V luči gredo pa do vsake žarnice 2-žilni prozorni?
Potem je stvar enostavna, rjavo in modro (fazo in nulo) priklopi na vsakega od teh prozornih (nima veze katero kam), rumenozeleno pa priklopi nekam na kovinsko ohišje luči.
Ne vem, kaj si naredil ti, ampak mislim, da si fazo prišraufal na ohišje in ti je ven vrglo FID stikalo.

Aljaz1980 ::

Pokliči električarja :P

1. Če prav razumem in vidim na sliki imaš z vsake od teh treh luči samo dva kabla in ne tri ?

če sta samo dva si bil najverjetneje površen in imaš fazo in nulo v stiku.
Luster glede na to, da je deloval originalno zvezan nebi smel biti zdaj pokvarjen.

demokedes je izjavil:

2. Dejansko je pomembno, kater izmed kablov vsake svetilke je priklopljen na modro in kater na rjav kabel.

Funkcionalno ni važno.
Zaradi varnosti mora biti nula pri 220V žarnicah, oziroma pri navadnih grlih vezana tako, da je nula na stranskem kontaktu. To pa zato, če se pri menjavi žarnice (če si štorast, smotan ali zaradi spletov dogodkov) dotakneš zunanjega kontakta žarnice, medtem ko je ta v grlu, ne prideš v stik z fazo.

demokedes ::

Ok, hvala za info. Potem sem bil verjetno samo površen in se kje kabli dotikajo, kjer se ne bi smeli. Bom danes še enkrat izoliral, zvezal in poizkusil. Hvala za vaše informacije. Javim, kako je bilo.
Zahvaljujem se vam za odgovore, ter vam še naprej želim lep dan.

energetik ::

Ko delaš, izklopi varovalko, ko pa boš preizkusil delovanje, pa roke stran od luči, dokler se ne prepričas, če je vse OK.

francek1 ::

Svetujem ti, da vse preveriš z ohmmetrom. Drugače pa pri novejših grlih žarnic ne moreš več priti v stik s fazo na navoju žarnice, ko je le ta odvita, kajti kontakt za zunanji del žarnice je fizično ločen od navoja.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

RejZoR ::

Če daš prst v okov se lahko čist lepo dotakneš obeh, faze in nule. Govorim za E27. Pri E14 ne moreš ker je premajhen.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Vikking ::

da ne odpiram nove teme. Na to prvizorišno luč sta priklopljeni faza in nula? ozemljitveni vodnik pa je prost vsaj zgleda zeleno rumen?

Radi bi odstranil luč, in zvezal podaljšek (tri žilni kabel). Ker je kabel iz stene trožilni, me zanima če prav razmišljam.


Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

RejZoR ::

Itaq, sej se vidi pri tretji prazni žici, da je rumeno zelena. Rjava in modra pa gresta v žarnico. Samo pravilno zveži s čokoladko na podaljšek pa je (ista barvna koda). Lahko za vsak slučaj preveriš s fazentriferjem, kje točno je faza ampak če žarnica dela, potem prosta sigurno ni faza (tud tko jo pustit bi bilo skrajno neodgovorno)...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

T0RN4D0 ::

Ja, nula in faza sta zagotovo, za zemljo pa obstaja precejšnja možnost da je v zraku.

Delalo bo vseeno, samo toliko da se zavedaš da znajo kovinska ohišja bit pod napetostjo če pride do okvare :]
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

St235 ::

daj poglej sliko, pa pokaži kje je kovinsko ohišje, kamor bi bilo treba priklopit zemljo.

T0RN4D0 ::

Pravi, da bi rad na tisto napeljavo vezal podaljšek. Na podaljšek bo morda priklopil kakšen mešalec ali kaj podobnega, za kar je fino če je ozemljeno, upam da ti je jasno zakaj.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Vikking ::

Nisem bil siguren za prosto žico ali je ozemljitev ali ne (verjetno me je zmedla črna žica ki gre v žarnico).

Podaljšek zvezan namesto žarnice in ja vse tri žice, torej tudi ozemljitev (podaljšek ima isto barvno kombinacijo)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

T0RN4D0 ::

Saj to ti pravim, samo zato ker je žica rumena še ne pomeni da je na drugem mestu poevezana z ozemljitvijo. Sem srečal že precej teh starih napeljav kjer so tri žile ker je pač bil tak PPR kabel pri roki, uporabljene dve tretja pa je pač v zraku. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Duhec ::

@Viking, Čakaj, nekaj ne razumem...
Najprej definiraj besedo "podaljšek".
Bi ti rad odstranil luč, podaljšal ta trožilni kabel in na koncu zopet zmontiral luč?
Da nisi slučajno mislil, da bi na tem mestu luč odstranil in vezal "podaljšek", mišljen kot vtičnica/razdelilec !!!???

Ta luč ima nekje tudi stikalo za vklop in ta vezava, presek vodnikov ter moč stikala ni predvidena za montažo vtičnice na katero sčasoma potem nevede priklopiš premočnega porabnika.
Za vtičnice se vedno potegne svojo napeljavo, navadno iz razdelilne doze s kablom 3 x 2,5 mm2.
Pokliči kvalificiranega štromarja !

RejZoR ::

Ne, on bi dejansko gor dal kabel z vtičnico nakoncu (je omenil priklop delovnih strojev nanjo) :P Beri zgoraj. Osebno nekih hudih obremenitev na tak kabel ne bi dajal. Že to da je uporabljen flat trižilni kabel namiguje na staro inštalacijo, ker takih se sedaj ne da več kupit...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

T0RN4D0 ::

ubistvu kot kratkoročna rešitev ni ravno panike. Če bo preveč bo že odletela varovalka, 2kw pa z lahkoto furaš tudi na 1.5mm kablu in tudi stikalo bi moralo to zdržat.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Duhec ::

Ta inštalacija je star podometni PPR. :)
Jaz se ne bi zanašal na varovalko, sploh v takih tokokrogih, kjer so včasih dajali za razsvetljavo zgolj 6A.
Slab člen je lahko tudi stikalo za vklop luči, ki zna biti problematično na sponkah kamor privijačiš žice. Če ima vijake je vsekakor boljše kot pa ti novejši natični ali vtični, kjer žico porineš v luknjo in jo drži notri samo vzmet. Tak spoj je res samo za majhne porabnike in če se tu pojavi šmelcanje kontakta in še po možnosti, da je stikalo v leseni steni/opažu .... tempirana bombica.

Vikking ::

Stikalo za luč vklopi elektriko (itak če sta bile dve luči gor zvezani, stikalo je na vijake). Namesto luči sem direktno zvezal razdelilec.

Sama žica iz stene je debel presek (trdi baker). Točno ta napeljava ima 10A varovalko (v bistvu vsa razsvetljava ima 10A varovalke-stikalo etimat b10, ostalo v hiši je na 16A, razen trofazni).

Inštalacija je podometna, vse je v betonu, nikjer lesa.

Trenutno je gor priklopljen mining rig, zaenkrat 550w vleče iz vtičnice. Če je kje ozko grlo je lahko stikalo. Ampak potem bi tudi šmelcalo po celi bajti ta stikala, sploh ko se dostikrat uporabi enofazni 2kw elektromotor.

Vsekakor pa se bo v kratkem utredil priklop na 16A, moram se dogovorit z električarjem. Ker je smiselno da se elektrika potekne direktno iz doze, ne pa preko stikala

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

energetik ::

Dokler imaš gor 500W ni nobenega problema, še več bi BP zdržalo. Ti samo preglej vse spoje (in stikalo), če so dobro narejeni in če se kaj grejejo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vezava kopalniškega stikala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4320311 (8634) marjan_h
»

Katera barva žice je ozemljitev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2642401 (34138) St235
»

Enofazni - nevtralni/ozemljitev?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
211871 (1508) Ales77
»

Različni vtiči (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5312611 (11319) St235
»

Pomagajte ! Trese ku hudič. [kabelska] (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
559145 (7914) Pyr0Beast

Več podobnih tem