» »

EU in ZDA: Google sme prevzeti Motorolo

EU in ZDA: Google sme prevzeti Motorolo

Slo-Tech - Evropski in ameriški regulatorji trga so Googlu prižgali zeleno luč za prevzem Motorole, za katero ponuja 12,5 milijarde dolarjev. Prevzem je Google napovedal lanskega avgust, a je ameriško pravosodno ministrstvo zahtevalo dodatna zagotovila in jamstva, da prevzem ne bo okrnil konkurence. Googlova pojasnila so bila očitno dovolj tehtna, da bodo prevzem smeli izvesti.

Evropska komisija je včeraj sporočila, da po njeni analizi prevzem ne bo občutno spremenil situacije na trgu operacijskih sistemov in patentov, ki pokrivajo mobilne naprave, zato se prevzem odobri. Komisija je preudarjala, ali bi Google lahko po prevzemu ostalim proizvajalcem pametnih telefonov omejeval rabo operacijskega sistema Android. Ugotovili so, da to ni verjetno, saj ima Motorola v EU zelo majhen tržni delež, Googlov poslovni model pa temelji predvsem na nudenju storitev, ki jih razmah Androida širi in vzpodbuja. Drugi pomislek se je nanašal na patente, ki jih ima Motorola precej. Komisija je preučila, ali bi Google lahko zlorabljal lastništvo Motorolinih patentov za standardizirane tehnologije (ki jih mora podjetje po FRAND pogojih nuditi tudi ostalim proizvajalcem) za preferenčno obravnavo lastnih tehnologij. Tudi tod Komisija nima zadržkov, saj ima Google že obsežen portfelj patentov, s katerimi lahko doseže isto, zato ni verjetno, da bodo zlorabili prav Motoroline patente. Komisija je zato sprejela mnenje, da prevzem ne krši evropske zakonodaje.

Isti dan je svoje mnenje posredovalo tudi ameriško zunanje ministrstvo, ki je bilo septembra do prevzema skeptično. V svoji odločitvi je dovolilo Googlov prevzem, saj podobno kot EU ugotavlja, da ni nevarnosti za manjšo konkurenco ali nastanek monopolnega položaja. Tudi tu je bil glavni pomislek izraba patentov za standardne tehnologije, ki bi jih teoretično imetnik lahko uporabljal za izsiljevanje konkurence. Ugotovili so, da Motorola že sedaj intenzivno (in precej bolj kot Google) izkorišča svoje patente, zato prevzem ne bo poslabšal situacije na trgu.

23 komentarjev

FlyingBee ::

googlova pojasnila - hahaha - v obliki gotovine verjetno
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Izi ::

Google mora imeti kar precejšnje načrte z Motorolo.
Čeprav ima celotni Google na razpolago 39 milijard dolarjev keša, je znesek 12,5 milijard, ki ga bodo odšteli za Motorolo velikanski. Motorola še zdaleč ni vredna toliko, pravzaprav je vredna komaj polovico tega zneska.
Kaj ima torej Google za bregom, da je tako očitno in močno preplačal Motoroline delnice?

Starodavni ::

@Izi

- Patentne pravice, čim jih bo imel bo imel jabuk malo šans, da ga stožijo vseprek za vsak mišji drekec.

technolog ::

Google ne sme prevzeti koga ali česa?

Sramota!

dzinks63 ::

Gre se za patentne pravice. To bo v prihodnje največji biznis. Če bo acta sprejeta, bo denar tistemu, kateri bo imel v lasti čimveč patentov, dobesedno letel z neba. In največje korporacije v prihodnosti, bodo lastniki patentov, to bo najbolj iskana roba na trgu. Tudi če ne boš nič proizvajal, boš bogataš, da mu ni para. Seveda bodo sodišča morala delat še pa še, vendar izplen bo ogromen. Male firme, obrtniki, vse to bo pokrepalo, ostali bodo le veliki, kateri bodo zmožni to preživet.

nekikr ::

No ja, kaj hitro bi prišlo do množične Grčije, če bi bilo vsaj pol tega res kar blodiš.

Mrakw ::

Stric google bo use pokupu :)

Izi ::

Vem, da gre za patentno vojno, ampak a ni do sedaj Apple ves čas molzel Motorolo in ima še kar nekaj tožb vloženih proti Motoroli. Se pravi, da Motorolini patenti niso ravno najmočnejši, če jih Apple ves čas toži. Vse te Applove tožbe, ki so še v teku in jih bo v bodoče najbrž še več, si bo sedaj Google nakopal na glavo.
Nakopati nase bes Appla, pa kot smo videli do sedaj, ni mačji kašelj. Celo za mogočni Google je vprašanje, če je dovolj močan, da ga Apple s svojimi patenti ne bo pokopal.
Sicer do Googla ne gojim pretiranih simpatij, ampak v primerjavi z Applom, ki je višek kapitalističnega zla v najčistejši obliki, me vseeno, malo skrbi za Google.
Google nikoli ni bil posebno agresiven s svojimi patenti. Apple in Motorola pa sta bila ves čas na bojni nogi in tako rekoč ves čas po sodiščih. Z nakupom Motorole bo moral Google zaposliti še dodatno stotnijo patentnih odvetnikov :P

Reycis ::

Ne..... Motorola ima v lasti ogromno kljucnih patentov, ki so nujni za standardizirane tehnologije. Proti njim imajo sprozenih ze ogromno tozb. Apple pa tozi motorolo, da bi jim to tozarjenje nekako prepovedali.

mtosev ::

google postaja vse večji in večji. kmalu bodo postali biggest IT company on the world.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zheegec ::

motorola ima več bistvenih patentov in je ponekod že delno dosegla, da je moral apple umakniti nekaj produktov iz prodaje.
Motorola ima tudi dosti "pionirskih" patentov, recimo za povezovanje telefonov v mobilno omrežje itd, kjer prior art ne obstaja.
Apple ima pa veliko patentov, kjer prior art obstaja (recimo zadnja tožba apple proti samsungu vključuje v glavnem samo patente, katere je apple vložil nekaj let po tem, ko je konkurenca to že uporabljala - recimo glasovno izbiranje in zaznavanje govora, tudi sam apple jih je začel uporabljati kasneje.). Za te patente od apple obstaja tveganje, če apple ne bo dovolj pritisnil na sodnike, da se jih bo razveljavilo. Tako da je tukaj motorola zelo močna. Je pa veČinoma to bolj odvisno od uspešnega lobiranja in podkupovanja.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mrakw ::

mtosev je izjavil:

google postaja vse večji in večji. kmalu bodo postali biggest IT company on the world.

Tega lih nemors rect...

JesusChrist ::

Mrakw je izjavil:

mtosev je izjavil:

google postaja vse večji in večji. kmalu bodo postali biggest IT company on the world.

Tega lih nemors rect...

Ker?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Lonsarg ::

Ja Google je hotel kupiti Norvel 5k patentov, pa je kompanija Apple&Microsoft&ostali ga outbidala z malo več kot 5 miljardami.

Torej šlo je za približno miljardo za tisoč patentov.

No potem pa pogledaš Motorolo, ki jo bo google kupil z 12 miljardami in glej ga zlomka tam ene 13 tisoč patentov ima Motorola.

Torej Z nakupom Motorola Mobility je Google kupil patente za isto ceno, kot je bil pripravlen kupiti Norvelove patente, kot bonus pa je dobil še celo firmo Motorola Mobility!
Lahko jo obdrži kot celoto, če misli da bo kdaj dobiček delala, lahko jo pa po delih razproda in dobi par miljardic nazaj, patente pa obdrži seveda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

zeleni ::

dzinks63 je izjavil:

.... Male firme, obrtniki, vse to bo pokrepalo, ostali bodo le veliki, kateri bodo zmožni to preživet.


Ker male firme ne znajo nic same pogruntat in so odvisne od tega kar razvijejo veliki?

Tudi male imajo/so imele dobre patente/izdelke, ki so jih drago prodale velikim. Ce ne bi imele patenta, bi res ostale samo velike firme, ker bi samo iskale od kod kaj skopirat in zaradi vecje proizvodnje linije ter boljse distribucijske mreze, bi povozile tamale kot nic.

Lonsarg ::

Ja, ampak kaj drugega kot prodati patent ali pa ga licensirati mala firma v tem svetu ne more narediti. Sama narest izdelka na bazi svojega patenta ne more brez kršitve gore patentov od konkurence. In vem kako bo konkurenca reagirala, ker pač lahko.

Looooooka ::

Število patentov ti nic ne pomaga ce jih nihce ne krsi.
Sklepam, da ostali ne vidijo nic pametnega v njih ce ne bi se verjetno ze tepli.
Bomo vidl kok se bojo zajebal(Microsoft,Apple in ostali...).

Iatromantis ::

mtosev ::

prej je bilo ljudi strah evil microsofta, zdaj pa jih bo strah evil googla
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Poldi112 ::

Looooooka je izjavil:

Število patentov ti nic ne pomaga ce jih nihce ne krsi.
Sklepam, da ostali ne vidijo nic pametnega v njih ce ne bi se verjetno ze tepli.
Bomo vidl kok se bojo zajebal(Microsoft,Apple in ostali...).


Seveda ti pomagajo, ali jih tvoja tarča uporablja ali ne je precej irelevantno. Že samo to da jih imaš in groziš z njimi ti navadno zadostuje, da molzeš šibkejše od sebe. Samo pogled, kaj dela MS? Vsepovprek grozi, kako linux krši njihove patente, pa niti tega ne upajo povedati, katere.

Glede tega, da bi se tepli, google je postavljal dober argument, ko je prikazal, kako ga tisti konzorcij zajebava, ker hoče da skupaj kupijo patente in to za dosti več kot so vredni, tako da jih Google ne bo mogel uporabiti za obrambo. Tako da so verjetno postali malo previdni, da jim ne bi take očitne stvari na koncu uničile te dragocene igračke, ki jo imajo v trenutni patentni zakonodaji.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Mrakw ::

JesusChrist je izjavil:

Mrakw je izjavil:

mtosev je izjavil:

google postaja vse večji in večji. kmalu bodo postali biggest IT company on the world.

Tega lih nemors rect...

Ker?

Zato ker se svet tako hitro obraca... kaj pa naprimer Microsoft? aja sej res ta ni... LOL
Nemors nic napovedati... V iranu na hitro ukinjajo internet a se ljudje upirajo... Kaj bo pa potem Gooogle ker ima tudi veliko strani in podobnih stvari na spletu...

Tudi pri nas je biu kar nekaj casa najbol bogat Tuš sedaj ga je direktor whatever nevem kdo je, ki ima ces DORMEJO prehitel... tako, da... nemors nc rect

Matako ::

Motorola ima praktično patent za .. mobilno telefonijo.

Ko so v sedemdestih in osemdesetih šraufali skupaj svoje (še analogne) celularne opeke so seveda sproti patentirali veliko stvari, čisto rutinsko.
/\/\.K.

Lonsarg ::

2G,3G,4G patentni pooli so VELIKI, zdaleč ni Motorola edina večja lastnica.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Motorola je Lenovova

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
309058 (5900) PrimozR
»

Googlova Motorola znova udarila po Applu

Oddelek: Novice / Tožbe
205547 (3975) Prospekt
»

EU preiskuje Motorolo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja

Oddelek: Novice / Ostale najave
156149 (5145) Bananovec
»

Google je prevzel Motorolo Mobility (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
6024714 (22316) PrimozR
»

AT&T se trudi prevzeti T-Mobile USA, sicer sledijo penali

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
53675 (3154) mkoco

Več podobnih tem