»

EU bo kot kaže odobrila Googlov prevzem Fitbita

Reuters - Dobro obveščeni viri agencije Reuters pravijo, da je Google uspel premagati zaskrbljenost evropskih regulatorjev za konkurenčnost, ki naj bi mu zato dovolili prevzem ponudnika fitnes trackerja Fitbit. Predstavniki Googla naj bi Evropski komisiji (EK) ponudili praktično enaka zagotovila, kot že lani, v času prvih razprav, torej, da bodo za podatke o Fitbitovih uporabnikih vzpostavili ločen podatkovni silos ter, da bodo ponudnikom drugih wearables, torej pametnih zapestnic in ur, prek API vmesnika omogočili lažji dostop do platforme Android. Še teden dni nazaj je bilo videti, da se s soglasjem Bruslja zapleta, saj so si rok za odločitev podaljšali do 23. decembra letos.

Če informacija drži, bo moral Google pred dokončno sklenitvijo posla preskočiti le še eno oviro, to je Avstralski varuh konkurenčnosti oz. Australian Competition and Consumer Commission, ki je v začetku avgusta svojo odločitev odložil še za nadaljnje štiri mesece, obenem pa so napovedali, da se bodo pri tem deloma...

8 komentarjev

Googlov prevzem Fitbita pod drobnogledom regulatorjev

Evropska komisija - Google je lani novembra sporočil, da za 2,1 milijarde dolarjev kupuje Fitbit, ki se ukvarja z izdelavo pametnih naprav, ki jih nosimo (ure, trakovi, zapestnice ipd.). Toda preden bo prevzem izpeljan, bo Google moral prepričati Evropsko komisijo, da z njim ne bo krnil konkurence, piše Reuters.

Več kot dvajset skupin in organizacij iz Evrope, ZDA, Kanade, Avstralije in Južne Amerike je ta teden pripravilo skupno izjavo, v kateri Komisijo opozarjajo na pomisleke glede zasebnosti in varstva konkurence, če bi prevzem uspel. Skrbi jih, da bi imel Google po prevzemu Fitbita na voljo zelo osebne informacije o uporabnikih, denimo koliko se gibljejo, kako spijo, kolikšen srčni utrip imajo ipd. Pojavlja se možnost, da bi Google te podatke povezal z ostalimi podatki o posameznikih, ki jih že ima.

Avstralija bo avgusta sporočila, ali odobrava prevzem. Evropska komisija bo do 20. julija sprejela odločitev, ali prevzem odobri ali pa začne polno preiskavo. Doslej so poslali 60 strani dolg...

3 komentarji

Microsoft kupil za milijardo dolarjev patentov

Washington Post - V neizprosnih pravnih bojih med podjetji so najpomembnejše strelivo patenti, s katerimi je mogoče iztržiti različne licenčne dogovore, sodne odredbe ali jih le mastno prodati. Microsoft je tako danes objavil, da so od AOL-a odkupili 800 patentov, za katere so odšteli milijardo dolarjev.

Kot je AOL povedal v izjavi za javnost, sta se podjetji sporazumeli, da za 1,056 milijarde dolarjev Microsoft dobi lastništvo nad 800 patenti in neekskluzivno pravico do uporabe (licenčni dogovor) dodatnih 300 patentov v svojih izdelkih, ki jih AOL ne bo prodal. Dodatno bo AOL imel pravico do uporabe patentov, ki so jih prodali Microsoftu. Podjetji ne komentirata, za katere patente gre.

Microsoftov glavni pravnik Brad Smith pojasnjuje,...

7 komentarjev

EU preiskuje Motorolo zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja

Europa.eu - Evropska komisija je začela preiskavi podjetja Motorola zaradi suma zlorabe tržnega položaja in patentov, ki jih imajo v lasti. Gre za vrsto patentov, ki pokrivajo standardizirane mobilne tehnologije 2G in 3G, videoformat H.264 in brezžična omrežja WLAN, a jih Motorola konkurenci noče licencirati po razumnih pogojih.

Evropska komisija namreč zahteva, da lastniki patentov za tehnologije, ki so industrijski standardi, omogočijo uporabo teh tehnologij tudi ostalim. Princip se imenuje horizontalno sodelovanje in od lastnikov patentov terja upoštevanje FRAND-licenciranja (fair, reasonable, and non-discriminatory oz. pošteno, razumno, nediskriminatorno). Motorola trenutno toži vrsto proizvajalcev, med njimi Microsoft in Apple zaradi domnevnih kršitev patentov,...

15 komentarjev

EU in ZDA: Google sme prevzeti Motorolo

Slo-Tech - Evropski in ameriški regulatorji trga so Googlu prižgali zeleno luč za prevzem Motorole, za katero ponuja 12,5 milijarde dolarjev. Prevzem je Google napovedal lanskega avgust, a je ameriško pravosodno ministrstvo zahtevalo dodatna zagotovila in jamstva, da prevzem ne bo okrnil konkurence. Googlova pojasnila so bila očitno dovolj tehtna, da bodo prevzem smeli izvesti.

Evropska komisija je včeraj sporočila, da po njeni analizi prevzem ne bo občutno spremenil situacije na trgu operacijskih sistemov in patentov, ki pokrivajo mobilne naprave, zato se prevzem odobri. Komisija je preudarjala, ali bi Google lahko po prevzemu ostalim proizvajalcem pametnih telefonov omejeval rabo operacijskega sistema Android. Ugotovili so, da to...

23 komentarjev

Rumena luč za Googlov prevzem Motorole

BuisnessWeek Online - Ameriško ministrstvo za pravosodje je Googlovemu prevzemu Motorole Mobility prižgalo rumeno luč, ko je zahtevalo dodatna pojasnila in podrobnosti o načrtovanem prevzemu, preden bo eventualno izdalo pozitivno mnenje. S tem Googlov prevzem še ni v težavah, je pa to jasno sporočilo, da bodo morali zelo paziti na protimonopolno zakonodajo.

Google je prejšnji mesec za Motorolo Mobility ponudil 12,5 milijarde dolarjev, kar je bila občutna (več kot 60-odstotna) premija na tedanjo tržno ceno podjetja. Tedaj je Google navajal večjo konkurenčnost ekosistema Android kot enega glavnih razlogov za prevzem, čeprav je vsem zelo jasno, da se v ozadju skriva kopičenje patentov, saj jih bo kupčija v Mountain View prinesla več kot...

18 komentarjev

Ameriški da Microsoftovemu prevzemu Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem podjetja Skype, ki se ukvarja z internetno telefonijo (VoIP). FTC je prevzem uvrstila v kategorijo early termination, kar pomeni, da je bil postopek zaključen že v prvi fazi. Prevzem je bil najavljen 10. maja letos, Microsoft pa mora pred zaključkom pridobiti pozitivno mnenje regulatorjev trga in varuhov konkurence.

Microsoft je za Skype ponudil 8,5 milijarde dolarjev, kar je bila daleč najvišja ponudba. Zanj se je zanimal tudi Google, ki je po neuradnih podatkih dal drugo najvišjo ponudbo s štirimi milijardami dolarjev. Evropska komisija še ni podala svojega mnenja o prevzemu. Če bo to pozitivno, bo Microsoft kmalu postal novi lastnik Skypa.

Skypov dosedanji izvršni...

9 komentarjev

AT&T se trudi prevzeti T-Mobile USA, sicer sledijo penali

vir: CNet
CNet - Marca smo pisali, da je AT&T objavil prevzemno namero za ameriško podružnico Deutsche Telekoma. Za 39 milijard dolarjev želijo prevzeti operaterja mobilne telefonije T-Mobile USA, s čimer bi na ameriškem trgu nastal mobilni gigant. Potemtakem bi trg v celoti obvladovali tri igralci: poleg novonastalega podjetja, ki bi edino uporabljalo tehnologijo GSM, bi bila prisotna še Sprint in Verzion s CDMA. Toda prevzem mora potrditi še kopica varuhov konkurence in protimonopolnih institucij.

Če prevzem ne bo potrjen, kar se prav lahko zgodi, bo moral AT&T plačati T-Mobilu USA zajetne penale v višini šestih milijard dolarjev. Če pa bo prevzem uspel, bo Deutsche Telekom dobil osemodstotni delež v...

5 komentarjev

Motorola toži Apple

TG Daily - Napad je najboljša obramba, zato je Motorola po prejemu tožbe od Microsoftovih odvetnikov hitro spisala svojo tožbo zaradi kršitve patentov, in jo uperila zoper - Apple. Vložili so jo dveh okrožnih sodiščih in še pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v njej pa Applu očitajo kršenje Motorolinih patentov Mobility v različnih izdelkih, med njimi MobileMe, App Store, iPhone, iPad, iTouch in računalnikih Macintosh. Gre za 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene, je povedal Motorolin podpredsednik Kirk Dailey. Poleg tega patenti pokrivajo še področje pametnih telefonov, in sicer brezžično elektronsko pošto, zaznavo bližine, od lokacije odvisne storitve, sinhronizacijo na več napravah ipd.

Motorola od ITC terja klasiko - preiskavo in izdajo odločbe, ki bi prepovedala uvoz in prodajo Applovih izdelkov, ki kršijo patente. V tožbah pred sodiščema pa Motorola zahteva prenehanje...

12 komentarjev

Motorola želi prepoved BlackBerryjev

Nič več BlackBerryjev v ZDA?

Slashdot - Nokia in Apple nista edina proizvajalca mobilnih telefonov, ki se srdito borita na sodišču zaradi kršitev patentov in drug drugemu mečeta polena pod noge. Podobno čutita tudi Motorola in Research in Motion (RIM).

Motorola se je pridušala pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), da RIM vodi nelegalne trgovske prakse z uvažanjem in prodajo izdelkov, ki kršijo pet Motorolinih patentov. Ti pokrivajo tehnologije za Wi-Fi, upravljanja aplikacij (application management), uporabniški vmesnik in nadzor porabe (power management). Sedaj od USITC želijo, da sproži uradno preiskavo RIM-a in jim...

48 komentarjev