» »

HP Intelu plačal pol milijarde dolarjev za držanje Itaniuma pri življenju

HP Intelu plačal pol milijarde dolarjev za držanje Itaniuma pri življenju

vir: ZDNet
Wired News - Ko je Oracle lani napovedal konec razvoja svoje programske opreme za platformo Itanium, sta Intel in Hewlett-Packard skočila pokonci. Najprej so Oraclu zagrozili, da bo s tem prekršil pogodbene obveznosti in tvegal pravna sredstva, nato pa so proti njemu dejansko vložili tožbo. Oracle se brani z utemeljitvijo, da bi bil moral Intel platformo Itanium že zdavnaj upokojiti, če bi deloval po ekonomskih zakonitostih. Nadalje so mu očitali, da mu HP plačuje, da Itanium sploh še drži pri življenju. Podjetji sta to zanikali.

Sodišče v Kaliforniji, ki obravnava postopek, je ta teden sprejelo nekaj pomembnih odločitev in hkrati odpečatilo dokumente, ki razkrivajo nezakonito ravnanje HP-ja. Dokumenti dokazujejo, da se je HP leta 2008 obvezal v naslednjih petih letih Intelu plačati 440 milijonov dolarjev, da bi ta nadaljeval proizvodnjo in trženje Itaniumov. Leta 2010 so sklenili dodatni dogovor, ki je vsoto povečal za 250 milijonov dolarjev, rok pa podaljšal do leta 2017. Hkrati mora HP seveda plačati tržno ceno za vsak kupljeni Itanium. Intel se je obvezal, da bo izdelal še generacije Tukwilla, Poulson, Kittson in Kittson+, ki bo zadnji predstavnik veje Itanium.

Oracle pozdravlja odločitev sodišča, saj po njegovem mnenju dokazuje njihov prav. A po drugi strani je sodišče razsodilo tudi, da HP-jeva praksa nerazkritja tega dogovora in bližajočega se konca platforme Itanium svojim strankam ni nezakonita. Oracle je namreč trdil, da gre za prevaro, zaradi česar lahko Oracle odstopi od svoje pogodbe s HP-jem. Za to imajo svoje motive, saj želijo povečati prodajo lastne platforme Sun SPARC. Sodišče se s tem razlogom za odpoved pogodbe ni strinjalo. To je razlog, da odločitev pozdravlja tudi HP.

Imamo torej zanimivo situacijo, ko je sodišče ošvrknilo obe podjetji (HP zaradi zavajanja kupcev in Oracle zaradi neupravičenega odstopa od pogodbe), obe podjetji pa si odločitev razlagata kot zmago. Zakaj si HP tako zelo želi od Oracla izsiliti podaljšanje podpore za Itanium, ni težko razumeti. Po odstopu Microsofta in Red Hata je nove in vzdrževane programske opreme za Itanium sila malo, saj so kupci ugotovili, da za strežniške naloge povsem zadostuje tudi klasična platforma x86 oz. x64. HP ima v Itaniumu s svojim operacijskim sistemom HP-UX velik vložek, trenutno pa prodajo 90 odstotkov vseh itaniumovih strežnikov.

14 komentarjev

hatchette ::

Res skoda za IA-64 arhitekturo... enostavno je bila prevec napredna za svoj cas. Predvsem pa uporabniki nismo zeleli delati kompromisov glede preformans legacy programske opreme.

Sedaj pa imamo kar pac imamo... AMDjev x64 z native supportom za 30 let stare 8 bitne aplikacije.

Spock83 ::

Napredna v čem? Samo metanja denarja in nič drugega.

Good Guy ::

Ja in kaj se ma Oracle za vtikat v Intel?

On lahko počne kar njemu paše

borisk ::

Good Guy je izjavil:

Ja in kaj se ma Oracle za vtikat v Intel?

On lahko počne kar njemu paše


Kaj se ima pa intel v oracle?

Ko je Oracle lani napovedal konec razvoja svoje programske opreme za platformo Itanium, sta Intel in Hewlett-Packard skočila pokonci.

Matrin ::

Ne razumem kako je pogodba med Intelom in HP-jem nezakonita? Raze če gre tu morda za proti monopolistično zakonodajo, kar pa mi ni jasno kako je mogoče, ko ne Intel z Itanuimom ne HP z svojim HP-UX OS-om ne držita monopola na trgu. Morda lahko kdo to podrobneje razjasni?

SoulReaver ::

Otroško kreganje! Mike Hurd,direktor Oracla in nekdanji HPjev siio (ki je leta 2008, ko je sporna pogodba tudi bila podpisana, HP tudi vodil) se zdaj poskuša maščevati HPju za odslovitev z izdajanjem notranjih informacij...Človek bi pomislil, da so vrhusnki managerji kao nadpovprečno inteligentne, zrele in sposobne osebe, izkaže pa se, da so pač navadna zmeneta, ki so imeli malo več sreče v življenju...Hurd je bil odslovljen, ker je nadlegoval eno mrho...patetično vse skupaj, najbolj patetičen je pa Larry Ellison, ki vse to omogoča...

ender ::

Imam občutek, da nekdo ne ve, kaj pomeni patetično.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Genetic ::

Jao, s temi linki na slovarje ste prav pateticni

1spam4you ::

patetično

Poldi112 ::

Good Guy je izjavil:

Ja in kaj se ma Oracle za vtikat v Intel?

On lahko počne kar njemu paše


Saj ravno to je to, Oracle se NOČE vtikat v Intel, hoče ga pustiti na miru, pa mu ne postijo (forsirajo ga, da za tega mrliča razvijajo svojo bazo).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

carota ::

Poldi112 je izjavil:

Saj ravno to je to, Oracle se NOČE vtikat v Intel, hoče ga pustiti na miru, pa mu ne postijo (forsirajo ga, da za tega mrliča razvijajo svojo bazo).

Iz novice: "Najprej so Oraclu zagrozili, da bo s tem prekršil pogodbene obveznosti". Sam se je zavezal, da bo to počel in oni samo zahtevajo, da zavezo spoštuje.

Poldi112 ::

No, saj to zdaj rešujejo na sodišču. Je pa vprašanje, če je tako črnobelo, ker ne poznamo detajlov pogodbe.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ginginova ::

Zadeva je čisto jasna. Edina konkurenčna prednost HPja nad ostalimi, je trenutno zgolj in samo Itanium. In ko jim je Oracle sunil preprogo izpod Itanium nog, so padli na debelo nago rito. Drugi so jim Itanium preprogo izmaknili že prej, npr Microsoft.

Delam za firmo, ki ima Oraclov softver na HP UX Itanium škatlah. Zato razumem HP. Oracle-ova smernica pa je itak bolj Linux in Intel, kot pa SPARC in Solaris. Intel torej nič ne izgublja. Izgublja pa HP, ki je v zadnjem desetletju izgubil kompas. Oracle se bo pa še držal, dokler bo Larry med živimi in prisebnimi. Ko ga ne bo več in mu bodo vladali Hurdi, bo pa verjetno zaplaval v smeri HPjeve spirale nekam v tla.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

SoulReaver ::

ender je izjavil:

Imam občutek, da nekdo ne ve, kaj pomeni patetično.



:O damn...ja, zgleda, da sem usekal mimo! Očitno pathetic v angleščini ni isto kot patetičen v slovenščini... Cenim tvojo pripombo!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec linije Itanium

Oddelek: Novice / Procesorji
94202 (2892) Spc
»

Oracle mora HP-ju plačati tri milijarde zaradi ukinitive podpore za Itanium

Oddelek: Novice / Tožbe
84293 (3512) Isotropic
»

Intel in HP predstavila nove Itaniume (Poulson)

Oddelek: Novice / Procesorji
183978 (2188) Bistri007
»

Oracle: HP plačuje Intelu, da ta ne pokoplje Itaniuma

Oddelek: Novice / Tožbe
3913331 (11292) Bistri007
»

HP resnično toži Oracle zaradi opustitve podpore za Itanium

Oddelek: Novice / Tožbe
218648 (7435) MrStein

Več podobnih tem