» »

Intel presegel pričakovanja, skrb vzbujajo le Atomi

Intel presegel pričakovanja, skrb vzbujajo le Atomi

Intel - Zanimivo je, kako investitorji reagirajo na rekordne rezultate podjetij zelo različno, odvisno od predhodno vračunanih premij v tečaj delnice. Medtem ko je Googlova delnica po objavi rekordnih izidov strmoglavila za skoraj deset odstotkov, ker podjetje ni zadovoljilo apetitov in pričakovanj analitikov, so Intelov rekordni izplen pospremili s triodstotno rastjo.

Procesorski gigant je v letu 2011 ustvaril 54,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za četrtino več kot predlani, in ob tem pobral 13,7 milijarde dolarjev čistega dobička oziroma petino več kot leto poprej. Dobiček na delnico se je povečal na 2,53 dolarja (P/E razmerje 10,4), s čimer je podjetje še vedno relativno poceni. Podrobnejši pregled samo zadnjega kvartala prav tako razkriva rekordno četrtletje, saj so od oktobra do decembra s 13,9 milijarde dolarjev prihodkov (+21 odstotkov na medletni ravni) ustvarili 3,4 milijarde dolarjev čistega dobička (+6 odstotkov). V nasprotju s pričakovanji Intel ni imel veliko izgub zaradi težav z dobavljivostjo diskov.

Levji delež prihodkov odpade na skupino za PC-odjemalce (35,4 milijarde dolarjev letno, +17 odstotkov), sledijo pa podatkovni centri (10,1 milijarde, +17 odstotkov), ostala Intelova arhitektura (pet milijard, +64 odstotkov), Atom (1,2 milijarde, -25 odstotkov) in nanovo prevzeti McAfee z mobilno enoto (3,6 milijarde). Za leto 2012 finančni direktor napoveduje 10,1 milijarde dolarjev vlaganj v raziskave in razvoj za še boljši rezultat.

Vse pa vendarle ni zlato, kar se sveti. Težave ima Intel zlasti s prodajo procesorjev Atom za netbooke, ki peša; v zadnjem letu je uplahnila za četrtino, v zadnjem kvartalu pa za več kot polovico. Problem je, da netbooki nekako ne najdejo svojega mesta ali niše v trenutnem svetu. Skokovit razvoj tabličnih računalnikov z Androidom in Applovim iOS jih izriva s tega področja, medtem ko jih na večjem in zmogljivejšem delu spektra napada platforma Sandy Bridge. Atomov seveda še ni konec, saj Intel potihoma cilja na razred ultrapoceni računalnikov z ultranizko porabo (low-cost personal computer, ULCPC). Videli bomo, kaj bo Intel uspel sestaviti z Medfieldom in kako se bo obnesla prodaja novega razreda Atomov s kodnim imenom Cedar Trail, za katere so zanimanje že izrazili marsikateri sestavljavci računalnikov.

9 komentarjev

RejZoR ::

Ne vem zakaj se čudijo okoli Atomov, ko pa je jasno, da jih AMD Fusion pelje scat na celi črti? Atomi se od verzije N270 niso spremenili čisto nič. Razen tega da so v ene vtaknili GMA500. Drugače pa all of the same v različnih pakungah in z dodatnim jedrom. GMA950, ki pa je v vseh Atomih pa je zgolj preimenovana in prepakirana zadeva. Again. Medtem ko v zacate jedrih dobiš tazaresnega low end Radeona.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

opeter ::

Ne samo Atome, ampak vse integrirane grafične rešitve od Intela ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Tarzan ::

Atomi so zanič, to že cel čas govorim. OK, na začetku so bili pogojno užitni, zaradi nizke porabe, ampak definitivno so preveč podhranjeni za trenutne potrebe še tako nezmogljivih sistemov. Fusion in kmalu Trinity bi znala narediti dokončen konec takim slabim Atomom, kot jih imamo trenutno. Če se drastično ne izboljšajo, ne bojo prodali prav veliko Ultrabookov. Ne moreš bit povsod najboljši,...

SuperVeloce ::

Tudi AMDjevi low-power procesorji so preveč podhranjeni CPU-wise, grafika je drugo...

Dragi ::

ostala Intelova arhitektura?

Naj prosim to nekdo malo bolj na DOLGO obrazloži.

RejZoR ::

SuperVeloce je izjavil:

Tudi AMDjevi low-power procesorji so preveč podhranjeni CPU-wise, grafika je drugo...


E-350 in E-450 sta imo lep sweet spot skupaj z grafiko. Čist vse se da lepo delat na njih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Bor H ::

Indeed, pa še to da Fusion imajo HDMI "serijsko", pri Atomi pa morš praviloma še ION jemat da lahko izkoristiš laptop za prenosni predvajalnik. In E350 hudo lepo laufa z Win7 in 2Gb rama, ko zalaufa...ampak ko pogruntaš da daš netbooka lepo v sleep in ti v par dneh pokuri manj kot 10% tudi to ni več problem.

floyd1 ::

Res je, moj fusion E350 HTPC žere v "sleep" le 1,5W, kar je super (seveda če lahko zaupam tem poceni merilnikom).

Key Quest ::

floyd1 je izjavil:

Res je, moj fusion E350 HTPC žere v "sleep" le 1,5W, kar je super (seveda če lahko zaupam tem poceni merilnikom).


Ej ne vem ce je ravno procesor tista poglavitna komponenta, ki to pogojuje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft sklenil rekordno prvo četrtletje

Oddelek: Novice / Rezultati
218348 (6031) janig
»

Repriza: Apple rekordno, delnica padla kot kamen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
10635611 (30960) Nummy
»

Google z rastjo prihodkov in dobička

Oddelek: Novice / Rezultati
115686 (4537) next_byte
»

Intel sicer z rekordnim dobičkom, a slabo prodajo Atomov

Oddelek: Novice / Rezultati
154393 (3141) zavajon
»

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Oddelek: Novice / Rezultati
174230 (3684) revvs

Več podobnih tem