»

Intel z dobičkom in odpuščanji

Yahoo News - Intel je ob objavi poslovnih rezultatov za leto 2013 napovedal, da bodo letos odpuščali. V minulem letu so ustvarili 52,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je odstotek manj kot predlani. Čisti dobiček se je znižal za 13 odstotkov na 9,6 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je upadel za 16 odstotkov. Hkrati so v preteklem letu izplačali za 4,5 milijarde dolarjev dividend, dodatnih 2,1 milijarde dolarjev pa so delničarjev vrnili z nakupi lastnih delnic.

Prihodki v najpomembnejši kategoriji osebnih računalnikov (PC Client) padajo, saj so se skrčili za štiri odstotke na 33 milijard...

32 komentarjev

Facebook v številkah

briansolis.com - Novica ameriškega dneva je gotovo objava Facebookovega finančnega stanja, kot izhaja iz pred nekaj urami vloženega obrazca S-1. Podjetje namerava prihodnji teden izdati za 5-10 milijard dolarjev delnic po valuaciji 75-100 milijard dolarjev, s čimer se bodo umestili na borzo (NASDAQ) in postali javno trgovano podjetje. To s sabo prinese en kup obveznosti, ki se v celoti zasebnega podjetja ne pritičejo, med drugim objavo poslovnih rezultatov na omenjenem obrazcu.

Podjetje ima torej 845 milijonov uporabnikov, od katerih se dobra polovica na stran prijavi vsak dan, slaba polovica pa vsaj enkrat na mesec preko mobilnega telefona. Skupaj so osnovali že za 100 milijard prijateljstev. Vsak dan si izmenjajo 250 milijonov fotografij, skupaj z 2.7 milijardami lajkov in...

7 komentarjev

Intel presegel pričakovanja, skrb vzbujajo le Atomi

Intel - Zanimivo je, kako investitorji reagirajo na rekordne rezultate podjetij zelo različno, odvisno od predhodno vračunanih premij v tečaj delnice. Medtem ko je Googlova delnica po objavi rekordnih izidov strmoglavila za skoraj deset odstotkov, ker podjetje ni zadovoljilo apetitov in pričakovanj analitikov, so Intelov rekordni izplen pospremili s triodstotno rastjo.

Procesorski gigant je v letu 2011 ustvaril 54,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za četrtino več kot predlani, in ob tem pobral 13,7 milijarde dolarjev čistega dobička oziroma petino več kot leto poprej. Dobiček na delnico se je povečal na 2,53 dolarja (P/E razmerje 10,4), s čimer je podjetje še vedno relativno poceni. Podrobnejši pregled samo zadnjega kvartala prav tako razkriva rekordno četrtletje, saj so od...

9 komentarjev

Intel sicer z rekordnim dobičkom, a slabo prodajo Atomov

vir: CNet
Intel - Intel je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Procesorski velikan je razveselil vlagatelje in pozitivno presenetil analitike, saj so zabeležili 14,2 milijarde dolarjev prihodkov (28 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), s čimer so ustvarili rekordnih 3,5 milijarde dolarjev dobička (17-odstotna rast). Bruto marža se je znižala za 2,6 odstotne točke na 63,4 odstotka. Na novo so zaposlili 3400 zaposlenih, tako da imajo sedaj okrogli 100.000 sodelavcev.

Razlogov za skokovito rast prihodkov je več. Njihov finančni direktor Stacy Smith je pojasnil, da glavnino pripisujejo dvomestni rasti prodaje prenosnih računalnikov in rasti...

15 komentarjev

Google povečal prihodke in dobiček

vir: Google
Google - Google je objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki izkazujejo rast prihodkov in dobička. V zadnjih treh mesecih so se prihodki v primerjavi z enakim obdobjem lani povzpeli za 33 odstotkov na 9,72 milijarde dolarjev. Google je ustvaril 3,06 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja (20-odstotna rast) oziroma pod črto 2,73 milijarde dolarjev čistega dobička.

Približno dve tretjini vseh prihodkov, to je 6,74 milijarde dolarjev, Google ustvari z lastnimi stranmi. Preostanek odpade na sistem AdSense, ki omogoča oglaševanja na partnerskih straneh, kjer si dobiček delita Google in avtor strani - na teh straneh je Google zbral 2,6 milijarde dolarjev. Povprečna stopnja obdavčitve dobička je znašala 19 odstotkov.

...

18 komentarjev

Microsoft povečal dobiček na rovaš Officea in Xboxa

Ars Technica - Naslednje v množici podjetij, ki te dni pridno objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje, je redmondski velikan Microsoft. Njegove rezultate bi lahko strnili z besedami nič novega. Nekoliko so povečali dobiček, ki še vedno večidel izvira iz dveh izdelkov - pisarniškega paketa Office in konzole Xbox s pritiklinami, še zlasti Kinectom.

Prihodki od prodaje so znašali 16,4 milijarde dolarjev, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. S tem so vknjižili 5,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 31 odstotkov več kot lani.

Slabše se je odrezala divizija za Windows, saj so se prihodki od prodaje Windows 7 skrčili za štiri odstotke na 4,4 milijarde dolarjev, kar...

17 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

Intel - Intel je v svojem finančnem poročilu za tretje četrtletje letošnjega leta razkril, da so ob 10,1 milijardi ameriških dolarjev prihodkov imeli rekorden dobiček v višini 1,9 milijarde dolarjev, kar je za kar 40 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. Paul Otellini je rekorden dobiček pripisal velikemu povpraševanju trga po nekaterih izdelkih, ter notranjemu prestrukturiranju podjetja. Obenem je dejal, da z optimizmom zrejo v prihodnost in tudi v naslednjem četrtletju pričakujejo podobne finančne rezultate.

Več o tem si preberite v Intelovem finančnem poročilu.

31 komentarjev