» »

1. letnik srednje strojne šole - problem s predmetoma OGR in LMA

1. letnik srednje strojne šole - problem s predmetoma OGR in LMA

monsterson ::

sem prvi letnik ssš in mi vse načeloma gre (povprečje 4,6), probleme mi delata le predmeta obdelava gradiv (modul 7) in lastnosti materialov (modul 5).

pri OGR mi probleme dela računanje vrtilne hitrosti na stružnici,
o LMA pa nimam pojma

za oba predmeta imam istega profesorja (če se mu sploh lahko tako reče) in imam zelo slabe zapiske
za LMa jih skorajda nimamo
za OGR pa nam 'predvaja' te diapozitivi, mi pa prepisujemo http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=t...

če ima kdo kakršne koli zapiske, literaturo, stare učbenike itd. naj se prosim odzove

dobrodošle bi bile tudi kakšne inštrukcije še pred 5.1.2012
ni pomembna izobrazba, lahko tudi srednješolec, sam da zna

hvala za pomoč in odgovore

Isotropic ::

kaj pa so te LMA? mehanika?
pac uci se pa bo.

evl81xadlez ::

ok tukaj ti lahko js pomagam, ker sm drugi letnik iste šole:D
in vem točno katero učitelja sta(ne bomo zdaj dobesedno) obup pač ;)

pošlji mi svoj gmail na zs, pa ti pošljem zapiske čimprej v tem tednu

onitam ::

Pošlji mi na ZS mail pa ti pošljem ''zvezek v elektronski obliki'' za OGR (mi smo meli OBG). V bistvu word dokument, v katerem je zajeto 100% kaj smo zapisali v zvezke. LMA pa ne morem pomagat; osnove materialov; nam je narekoval profesor iz nekih priročnikov, smo se pač za nekaj ur ''piflal'' pa nisi mogel pri testu zgrešiti 95%.
bleh

...

Zgodovina sprememb…

onitam je izjavil:

Pošlji mi na ZS mail pa ti pošljem ''zvezek v elektronski obliki'' za OGR (mi smo meli OBG). V bistvu word dokument, v katerem je zajeto 100% kaj smo zapisali v zvezke. LMA pa ne morem pomagat; osnove materialov; nam je narekoval profesor iz nekih priročnikov, smo se pač za nekaj ur ''piflal'' pa nisi mogel pri testu zgrešiti 95%.

moj problem je, da profesor zahteva ene zadeve, ki jih ni v zvezku
ja najbrž nihče ne more pomagat

Isotropic je izjavil:

kaj pa so te LMA? mehanika?
pac uci se pa bo.

mehaniko obvladam

LMA so lastnosti materialov

Zgodovina sprememb…

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Najprej bi bilo fino, če bi namesto kratic napisal polne nazive predmetov. Smo na forumu tudi starci, ki smo srednjo šolo obiskovali še v eni drugi državi in omenjeni predmeti niso imeli takih kratic, še istih nazivov niso imeli. Drug problem današnjega časa pa je, da ste (smo) že mogoče preveč navajeni iskati stvari na internetu, pozabljamo pa na klasičen knjige. Na internetu sicer najdeš (skoraj) vse, a zelo malo v slovenščini. Prva zadeva, ki jo ti označuješ z OGR, smo v mojem času imenovali TOB (Tehnologija OBdelave). Glede na powerpoint predstavitev se sedaj ukvarjate s postopki obdelave z odvzemanjem materiala. Tukaj predlagam tri knjige. Prvi dve sta:

-Odrezavanje avtor Hinko Muren
-Strojno tehnološki priročnik (več avtorjev, ga je svoj čas izdajala Tehniška založba)

tretja pa je tale:

http://www.tzs.si/e-knjigarna?page=shop...

Pa tudi v "strojniškem svetem pismu" Strojniškem priročniku (Kraut) se nekaj najde.

LMA pa smo mi označevali z nazivom "Gradiva". Tukaj je bil tudi v mojih časih problem, da neke urejene literature ni bilo. O samih lastnostih posameznih materialov se veliko najde v prej omenjenem strojniškem priročniku. Tukaj imaš link na eno e-knjigo, sicer je za visoko šolo, ampak mogoče najdeš kaj v njej:

http://www.scribd.com/doc/32275302/GRAD...

Pa veliko uspeha pri učenju....

LP

Jože

Mipe ::

Saj je napisal, in sicer v prvem stavku. Obdelava GRadiv in Lastnosti MAterialov.

barbarpapa1 je izjavil:

Pozdrav

Najprej bi bilo fino, če bi namesto kratic napisal polne nazive predmetov. Smo na forumu tudi starci, ki smo srednjo šolo obiskovali še v eni drugi državi in omenjeni predmeti niso imeli takih kratic, še istih nazivov niso imeli. Drug problem današnjega časa pa je, da ste (smo) že mogoče preveč navajeni iskati stvari na internetu, pozabljamo pa na klasičen knjige. Na internetu sicer najdeš (skoraj) vse, a zelo malo v slovenščini. Prva zadeva, ki jo ti označuješ z OGR, smo v mojem času imenovali TOB (Tehnologija OBdelave). Glede na powerpoint predstavitev se sedaj ukvarjate s postopki obdelave z odvzemanjem materiala. Tukaj predlagam tri knjige. Prvi dve sta:

-Strojno tehnološki priročnik (več avtorjev, ga je svoj čas izdajala Tehniška založba)

tretja pa je tale:

http://www.tzs.si/e-knjigarna?page=shop...

Pa tudi v "strojniškem svetem pismu" Strojniškem priročniku (Kraut) se nekaj najde.

LMA pa smo mi označevali z nazivom "Gradiva". Tukaj je bil tudi v mojih časih problem, da neke urejene literature ni bilo. O samih lastnostih posameznih materialov se veliko najde v prej omenjenem strojniškem priročniku. Tukaj imaš link na eno e-knjigo, sicer je za visoko šolo, ampak mogoče najdeš kaj v njej:

http://www.scribd.com/doc/32275302/GRAD...

Pa veliko uspeha pri učenju....

LP

Jože

hvala za tako obširen oodgovor

teh dveh učbenikov ne najdem, tretjega pa imam doma

sposojene iz knjižnice imam še:
-tehnika odrezavanja (janez kopač, mirko soković)
-preoblikovanje 1 (franc gologranc)
-odrezavanje (janez kopač)

vsi trije učbeniki so za fakulteto, zato mi le malo pride v poštev

MOJ PROBLEM JE: računanje rezalne hitrosti, vrtilne hitrosti, bruto moč motorja, ker se v strojniškem priročniku ne znajdem
enačbo pravilno nastavim, ampak ne znam vstaviti podatkov iz priročnika

v šoli smo s table prepisali par nalog, pa še to ne za 'vse formule'
profesor jih ni reševal ampak prepisoval iz enega starega razcvetenega zvezka
je pa kreten od kretena,tudi med profesorji imam tak status

ali je v teh dveh učbenikih razloženo to 'računanje'?

učbenika, ki pa jih uporabljam za ta predmet sta:
-materiali v tehniki
-tehnologija materiala
-in seveda KSP

seveda je to veliko veliko premalo
če se najde kdo z zapiski, se toplo priporočam

hvala in lp

Zgodovina sprememb…

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Se opravičujem, sem povsem spregledal prvo vrstico dvojega prispevka:)

Kar se obeh knjig tiče, ju na netu in v prodaji verjetno ne boš (več) našel, sta malo starejšega datuma in bo verjetno potrebno iti v knjižnico. Strojno tehnološki priročnik pa ni učbenik, temveč priročnik v podobni obliki, kot je Krautov, samo namenjen predvsem tehnologom. Notri so napisane vse enačbe za razne odrezovalne postopke z razlago, kaj se vanje vstavlja in v katerih enotah. Zraven so tabele za določanje raznih koeficientov in specifičnih veličin za razne materiale.

Kar se pa LMA tiče, če omenjaš, da bi ti koristil "prvi letnik metalografije" potem bi vsebina mojega linka morala biti prava, saj se začne z zgradbo atoma, s kristalnimi rešetkami, napakami v rešetki (dislokacijami) ipd. Nekaj bolj splošnega pa je tukaj:

http://www.impletum.zavod-irc.si/docs/S...

LP

Jože

100x hvala za tale link, mi bo še kako prav prišel

kar se Strojno tehnološkega priročnika tiče pa spet nimam sreče
v nobeni knjižnici ga ne najdem, razen na FS, tja pa sploh ne vem ča imam jaz 'vstop'

kupit se ga baje ne da
od leta 2003 naj bi bil razprodan

ga mgoče kdo prodaja?
se spet toplo priporočam
ni važno katera izdaja, samo da so vsi listi na svojem mestu

hvala in lp

amigo_no1 ::

Za Lastnosti materialov
Miran Kovač, Gradiva, uni FS LJ
http://books.google.si/books/about/Grad...

a pa je to lastnosti materialov za telebane.
ker diplomsko brat oz naštudirat v 1. letniku je kar mal huda...

poglej za eno knjigo tehnologija, ce jo majo v knjiznici...

tony1 ::

monsterson je izjavil:

v nobeni knjižnici ga ne najdem, razen na FS, tja pa sploh ne vem ča imam jaz 'vstop'

Po moje to ni problem. Skratka, pokliči jih in vprašaj.

monsterson je izjavil:

100x hvala za tale link, mi bo še kako prav prišel

lohk se vclanis v katerokoli knjiznico UL za en mesec recimo za nek dolocen denar, potem pa skopiras knjigo.
sam pri tem prirocniku je vprasanje, ce ni samo za čitalnico.

ja sej na FS je možna izposoja

dabr,mi bo že nekak ratal not pridt

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navor vijakov

Oddelek: Znanost in tehnologija
223470 (2588) Cange
»

Kje kupiti nadomestne šravfke