» »

JPMorgan Chase kupuje nov superračunalnik za boljše trgovanje

1 2
3
»

nekikr ::

Ampak še vedno samo bluziš brez konkretnih številk in kdo bo odločal. Pa sem te to že štirikrat vprašal.

1. Na avtomobil so mi dali 8 let garancije, na pralni stroj 5...kako točno so stvari narejene, da se pokvarijo v pol leta?
2. Kako vem koliko virov bo uporabljeno v novi ureditvi? Hja, enostavno je, samo ti tega ne dojameš, ker nimaš niti najmanjšega plana kako to izvesti, razen bluzenja in pridiganja kot eko fašisti. Kakšna je ta ocena potreb? Druže Tito (oz. ekvivalent v tvoji "novi" ureditvi) bo povedal svetu kaj je potrebno in kaj je preseravanje (in najbrž bo tako kot druže Tito sebe in svoje ožje iz te vsesplošne bede izvzel). Nato te potrebe pomnožiš s 7 milijard. Zahodni svet se svojemu standardu ne bo odrekel, kar je edino pravilno celo iz evolucijskega pogleda. Sedaj pa od vseh 7 milijard odštej 2, ki že imajo tak standard, preostanek pa pomnoži s potrebnimi surovinami. Vojaška industrija je pljunek v morje. Če pa praviš, da bi standard bilo potrebno znižati, da bi se tvoje bluzenje lahko uresničilo...hja, potem se ti pa lahko samo nasmehnem in končam debato.
3. In zakaj točno jaz ne smem sanjati o bazenu? Nikjer nisem rekel, da sem več vreden od drugih, zato mi ne polagaj tega, bi pa rad in evolucija zapoveduje napredek, da imam vedno višji standard. In v tem pogledu sem popolnoma enak kot kdorkoli drug na tem svetu.

Torej, še enkrat, nisem proti po celi črti, rad bi samo končno videl kdo bo povedal kakšen standard moram imeti po novem, na podlagi česa se je tako odločil, kako bo urejeno za objektivnost postopka, kako se bo ravnalo z ljudmi, ki ne bodo naredili "doprinosa" (bodo pač lenuhi na državni podpori brez dela?), kako bo z ljudmi, ki jim Yugo ne bo dovolj (strelski vod?) in konkretne številke glede porabljenih resursov. To so popolnoma osnovne stvari, ne spuščam se v detajle, ker vem da še niso oblikovani. A brez teh čisto začetnih korakov mi pač ne moreš prodati ideje. Da je dobro biti zelen in da bi bilo potrebno spremeniti sistem pa lahko slišim na vsakem vogalu, s točno toliko objektivnimi podatki kot mi jih ponujaš ti. Nič.

Azgard: kaj imajo Patrije s to debato?! :)

Lonsarg ::

nekikr je izjavil:

Ampak še vedno samo bluziš brez konkretnih številk in kdo bo odločal. Pa sem te to že štirikrat vprašal.


Pa saj sem ti že 4krat odgovoril, da točnega odgovora nimam, ker bi moral najprej ene 500ur časa posvetit tej zadevi, zato ti pa odgovorjam z okviri, v katerih bi postavil ta novi sistem. Glavni okvir je ekonomija, ki direktno bazira na razpoložjivih resoursih.

Trenutno maš sistem, kjer pomankaje potrošnje povzroči krizo, OMG.

Če en zaprt sistem(svetovna ekonomija) MANJ porabi, pri isti razpoložjivosti resoursov, mu gre po logiki BOLJE, kmečka logika. Katerkoli sistem, ki ne deluje tako je treba TAKOJ V KOŠ, brez premiselka na posledic.

Kratkoročne bojo zelo mogoče negativne, pač jebiga, ampak treba je dolgoročno razmišljat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg ::

nekikr je izjavil:


Torej, še enkrat, nisem proti po celi črti, rad bi samo končno videl kdo bo povedal kakšen standard moram imeti po novem, na podlagi česa se je tako odločil, kako bo urejeno za objektivnost postopka(isto kot je sedaj), kako se bo ravnalo z ljudmi, ki ne bodo naredili "doprinosa" (bodo pač lenuhi na državni podpori brez dela?)(isto kot sedaj), kako bo z ljudmi, ki jim Yugo ne bo dovolj (strelski vod?)(Sem že odgovoril, da bo še vedno denar kot menjalno sredstvo, vsaj kratkoročno, pustmo daljno prihodnost) in konkretne številke glede porabljenih resursov(to pa ni osnova). To so popolnoma osnovne stvari, ne spuščam se v detajle, ker vem da še niso oblikovani. A brez teh čisto začetnih korakov mi pač ne moreš prodati ideje. Da je dobro biti zelen in da bi bilo potrebno spremeniti sistem pa lahko slišim na vsakem vogalu, s točno toliko objektivnimi podatki kot mi jih ponujaš ti. Nič.


Maš odgovore v oklepaju.

boiler ::

Te morem razočarat ampak živiš v iluziji. Narava je diktator. Takšne potrošnje ne moremo nadaljevati. Tukaj ni debate. Če se nebomo mi ustavli nas bo narava. Če pogledaš definicijo posameznika - individual - definition: Not divided, or not to be divided. Mi smo okolje v katerem živimo. In kar storimo okolju storimo sebi. To je prva predpostavka tega sistema. Zemlja je od vseh ljudi. V prehodu bo potrebno zmanjšat standard življenja. Poglej v zgodovino kaj se je dogajalo ko se je prehajalo iz enega obdobja v drugega. Kaos. Kar se tiče 6 mesecev - to je povprečje! Moreš zajet vse stvari ki se proizvajajo. Idi v mercator in poglej okrog, pa se vprašaj kako dolgo bodo potrebovale stvari do smeti. Če nebi bilo to res, zakaj za vraga imamo takšne probleme s smetmi po svetu? Zakaj je v tihem oceanu ogromen otok smeti? Great Pacific Garbage Patch @ Wikipedia
Če pogledaš smo ti posvetili ogromno časa za tvoja vprašanja. Res je da ne vem vsega. Nenazadnje je Jacque Fresco porabil celo svoje življenje za ta projekt. Moreš vedet da se marikaj namerno skriva zaradi tega ker v tem sistemu ti hitro pokradejo ideje, Fresco se je to naučil na grd način. Patentirat pa se ne splača ker bi do časa realizacije patenti že zastareli.

Bom kar skopiral, spet se moram ponavljati.

Ti ne ločiš med željami in potrebami. Potrebe so naravne, želje so privzgojene. Želje se izoblikujejo na podlagi vrednot družbe v kateri živiš. Ta sistem temelji predvsem na materialnih vrednotah. V nas konstantno vzbuja želje po materialnih dobrinah. Povprečen človek nima pojma o lastni psihi ampak se slepo prepusti čustvom ki jih vzbuja marketing. To je za pričakovat saj so v ozadju marketinga največje brihte psihologije modernega časa.

Venus project bo dal velik povdarek na posameznika (ni to socializem) vednar bodo vrednote drugačne. Materialne dobrine nebi bile cilj ampak sredstvo za doseganje ciljev. Nekdo ki hoče postat dober glasbenik potrebuje ustrezen inštrument. Znanstvenik potrebuje razne aparature. V venus projectu bo ljudjem vse na voljo. To da ima nekdo ogromno materialnih dobrin, ki jih dejansko ne potrebuje (več hiš, avtomobilov itd.) je posledica družbenega pogojevanja, kjer je materializem cilj in ne sredstvo. To kar ljudje potrebujemo pa je dejansko dostop do osnovnih življenskih potrebščin, storitev itd. in pa materialnih dobrin ki nam omogočajo samoaktualizacijo. V trenutnem sistemu pa ljudje sploh ne vedo kaj počnejo, so kot jadrnica na odprtem morju ki jo veter nosi sem in tja. Večina psihiatrov in psihologov se tukaj strinja, ljudje ne vedo kaj si želijo v življenju. To je tudi glaven razlog obiska psihiatra. Zato pa nasedejo marketinškim foram, ki jih skozi podzavestno manipulacijo zavedejo v nakup izdelka, ki na koncu ne zadovolji potrebe. Zato pa potrebujemo še in še in še. Čustvena sprostitev je zalo kratka. The things you own end up owning you.

No in tukaj se venus project loči, povdarek bo na tem da vsak najde delo ki ga osrečuje. Po besedah Joseph Campbella - follow your bliss.
Vem da je težko ampak moral boš pogledat čez družbena pogojevanja. Ko rečeš jaz sem tak in tak, to si ravno toliko ti kot je okolje v katerem si živel. Če bi bil rojen na drugem koncu sveta bi imel čisto drugačne vrednote. Morda bi bil menih in bi se čisto odrekel materialnim dobrinam. Kdo ve. Jaz mislim da je žalostno da smo zamenjali samoaktualizacijo za brezglavo potrošništvo. Ko se boš na dan smrti spominjal nazaj, kaj želiš videti, da si celo življenje samo grabil in grabil ali da si postal največ kar si lahko. Najboljši človek, kot si lahko bil. To je vprašanje, ki si ga malokdo zastavi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

Poldi112 ::

A potem če rečem da sem športnik lahko dobim svoj bazen? :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

boiler ::

Poldi112 je izjavil:

A potem če rečem da sem športnik lahko dobim svoj bazen? :)


Šport je neumno početje, ki ne doseže ničesar. Seveda se ljudje lahko ukvarjajo s športom, če jim to ustreza, vednar je šport kot kariera bedarija, ker ne prispeva k ničemer. Ni že čas da prerastemo "kruha in iger"? Rimljanov že dolgo ni več. Sicer pa bodo mesta grajena tako, da bo vse ljudjem dostopno in to vključuje toplice in kopališča kjer bo potreba po tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

WarpedGone ::

Glavni okvir je ekonomija, ki direktno bazira na razpoložjivih resoursih.

Pri teh debatah se vedno izkaže da se ne razumemo. Pravzaprav, da zagovorniki neke ideje sploh ne razumejo dobro, kaj točno zagovarjajo.

Razpoložljivi resursi - na prvi poglej čist jasno kaj je to. Pa je res?
A so razpoložljivi resursi tudi "pamet", "talent" in takšne in drugačne sposobnosti ljudi?
Če ja, potem v osnovi niste rešili ničesar - še vedno bo potrebno ocenjevanje in šloganje kaj bo zrastlo iz posameznega semena in kolk bo tisto "vredno".
Če pa ne, ste pa praktično umorili celoten "priložnostni" napredek, ki zraste iz tveganja. Ja, veliko tveganja gre v nič ampak zgodovina kaže, da je bilanca pozitivna. Zelo pozitivna ker si izposojaš iz lastne prihodnosti, zato da v tej prihodnosti ustvariš več. Napol međik, dokler ne pretiravaš. Pravi međik je samo presodit, kje se začne pretiravanje. In tle ni nobene teorije niti pravila, ki bi ti lahko kakrkoli zares pomagala. Karkoli fiksnega je strel v koleno, še najboljše se obnese če veliko malih pretirava z malo svojega denarja. Pretirava po svoji lastni izbiri. Ali nič sploh, al malo al pa preveč in gre v bankrot. Ker je majhen, je tudi bankrot majhen.

Pod črto ima moderni sistem samo en res bazičen problem: ljudje po koprivah mahajo s tujimi k*rc* oz. denarjem. Najbolje in najraje v obliki takšnih in drugačnih "državnih podjetij". Ki pa niso več mala ampak Huge oz. Prevelika da bi si lahko družba privoščila njihov propad.

Ampak rešitev ni v ukinitivi denarja - kar je v samem smislu čisti absurd - ampak odpravljanju situacij, ko se tako hazardira s preveliko kopico tujega denarja.
Zbogom in hvala za vse ribe

boiler ::

Eno vprašanje, je kdo sploh pogledal kako predavanje od Jacque Fresca. Mislim da bi to odgovorilo ogromno vprašanj.

Lonsarg ::

@WarpedOne

--Če en zaprt sistem(svetovna ekonomija) MANJ porabi, pri isti razpoložjivosti resoursov, mu gre po logiki BOLJE, kmečka logika. Katerkoli sistem, ki ne deluje tako je treba TAKOJ V KOŠ. --

Lej, zarad mene lahko tut trenutni sistem se spremeni v taki meri, da ne bo prihajal do zgoraj omenjenih absurdov, čeprav si trenutno težko predstavljam kake modifikacije bi moral narediti, da to tega ne bi prihajalo. Mogoče uvedba UTP kot prvi korak. Lažje si pa prestavljam v čisti osnovi drugačne sisteme, v katerih ne prihaja do takih absurdov.

boiler ::

nekikr ::

Šport je neumno početje, ki ne doseže ničesar.

Se pravi boš ti tisti druže Tito, ki bo povedal, kaj je pametno in kaj ne? In na podlagi česa je šport manj pomemben od filozofije?
Ne morem verjeti, da obstajajo ljudje, ki zagovarjajo odpravo športa, glasbe, kiparstva, slikarstva in nasploh vseh umetnosti...žalostno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

boiler ::

nekikr je izjavil:

Šport je neumno početje, ki ne doseže ničesar.

Se pravi boš ti tisti druže Tito, ki bo povedal, kaj je pametno in kaj ne? In na podlagi česa je šport manj pomemben od filozofije?
Ne morem verjeti, da obstajajo ljudje, ki zagovarjajo odpravo športa, glasbe, kiparstva, slikarstva in nasploh vseh umetnosti...žalostno.


Spet slišiš kar želiš. Kje sem napisal, da bo karkoli prepovedano? V tem sistemu nebi bil šport kariera, sicer pa ni nič prepovedano tako da se ljudje v prostem času lahko ukvarjajo s čemer želijo. In ravno v Venus projectu bi bilo prostega časa vedno več. Vsakič ko bi nekdo izumil kakšnega novega robota, novo avtomatizacijo bi se ljudjem skrajšal delovni čas. To v tem sistemu ni možno ker dejansko ljudje tekmujemo z avtomatizacijo. Če te zamenja robot je to smatrano slabo, nimaš plače ne moreš bit dober potrošnik, podjetja ne dobija denarja in se stvar ustavi. V proizvodnji ni niti približno dovolj dela za vse zato si moramo izmišljevat mešanje dreka v storitvenem sektorju. Predstavljaj si da vso proizvodno delo maksimalno avtomatiziramo in preostalo delo porazdelimo med vse ljudi, ki se ne okvarjajo z potrebnimi storitvami (zdravstvo, šolstvo itd.) - ustvarili bi svetovno blaginjo. Umetnost je pa globji aspekt človeške narave in bi kot tak ostal kot poklic. Sicer pa tudi če ne bi bil poklic, ko boš delal le še 4 ure (ali manj) na dan boš imel dovolj časa za vse stvari ki te veselijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

nekikr ::

Vse razumem kar hočeš povedati. Na žalost je pa stvar taka, da nihče ne bo delal in nihče ne bo izumljal, če mu ne bo potrebno. V kapitalizmu to moraš početi, če hočeš jesti in to je potem gonilo napredka. Če pa nikomur ni potrebno, a vseeno dobijo jesti in piti, potem pa nihče ne bo tega počel. Ne vidim razloga, zakaj bi milijone in milijone zdravnikov in šolnikov, pa policajev itd. vseeno hotelo delati (efektivno), če pa vsi ostali samo še lenarijo. Če boš pa zapovedal kdo mora početi kaj je pa to isti sistem kot se je skušal prakticirati in je mizerno spodletel. Če pa upaš, da bodo ljudje spremenili razmišljanje potem si pa konkretno naiven. Če to storiš ljudstvu pod prisilo, potem boš pa kaj hitro novi Stalin.

para! ::

Jaz pa ne razumem zakaj bi morali, zaradi nezadovoljstva nekaterih, spreminjati svet po njihovi meri?

Kaj pa tisti, ki nam stanje na tem svetu ustreza? A je kdo od tistih, ki nam je na svetu fino, kriv da nekomu pa ni? Bi se moral prilagajati do te mere, da se v spremembe za izboljšanje vključi kar vse?

Zakaj bi nekdo z dosti denarja želel, da se to menjalno sredstvo ukine, recimo?

lp
Death before dishonor!

boiler ::

nekikr je izjavil:

Vse razumem kar hočeš povedati. Na žalost je pa stvar taka, da nihče ne bo delal in nihče ne bo izumljal, če mu ne bo potrebno. V kapitalizmu to moraš početi, če hočeš jesti in to je potem gonilo napredka. Če pa nikomur ni potrebno, a vseeno dobijo jesti in piti, potem pa nihče ne bo tega počel. Ne vidim razloga, zakaj bi milijone in milijone zdravnikov in šolnikov, pa policajev itd. vseeno hotelo delati (efektivno), če pa vsi ostali samo še lenarijo. Če boš pa zapovedal kdo mora početi kaj je pa to isti sistem kot se je skušal prakticirati in je mizerno spodletel. Če pa upaš, da bodo ljudje spremenili razmišljanje potem si pa konkretno naiven. Če to storiš ljudstvu pod prisilo, potem boš pa kaj hitro novi Stalin.


Zgleda da nisi pogledal videov, ki sem jih prilepil. Motivacija je pogojena z vzgojo. Ne obstajajo leni ljudje, obstaja samo družbeno pogojevanje. Poleg tega veliko ljudi za katere mislimo da so leni trpijo za kakšno psihično motnjo vendar o tem zaradi obsojanja s strani družbe ne želijo govoriti. Vsak zdrav, energičen človek, ki ga družba pravilno motivira bo zelo delaven. V kapitalizmu za hrano ne rabiš delati (vsaj pri nas ne), koliko vem je tudi v usa podobna zgodba. Poleg denarne socialne pomoči dobiš vsak dan topel obrok (socialne kuhinje). Zastonj lahko dobiš tudi oblačila in pohištvo(rdeči križ itd.). Tudi stanovanj je veliko socialnih, kjer država plačuje subvencijo za najemnino. Zdaj če je to prav ali ne ne bom razglabljal vendar se v tem primeru ne ločita sistema.

Jaz pa ne razumem zakaj bi morali, zaradi nezadovoljstva nekaterih, spreminjati svet po njihovi meri?

Kaj pa tisti, ki nam stanje na tem svetu ustreza? A je kdo od tistih, ki nam je na svetu fino, kriv da nekomu pa ni? Bi se moral prilagajati do te mere, da se v spremembe za izboljšanje vključi kar vse?

Zakaj bi nekdo z dosti denarja želel, da se to menjalno sredstvo ukine, recimo?


Zato, ker vaše zadovoljstvo temelji na izkoriščanju in trpljenju drugih. Pa recimo dejstvo da "ubijamo" planet...nevem odvisno od tvojih vrednot. Če si totalen egoist potem ni nič narobe z obstoječim sistemom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

nekikr ::

1. Pogledal sem samo enega, toliko da sem videl, da ni nobenih podatkov, samo mlatenje sci-fi slame.
2. Motivacija ljudi? Hja, smo že videli ja, kako dobro se da ljudi motivirati. V socializmu bi lahko imeli vse to kar ti pišeš, s tem da je bilo realno, ne pa sci-fi stroji, ki generirajo hrano iz ničesar. Vse kar bi morali takrat narediti je, da vsak naredi toliko kot lahko v mejah normale. Vse bi imeli, samo če bi naredili tisto nekaj malega. No, če si prebereš zgodovino Jugoslavije boš videl kako se je zgodba razpletla. Če pa misliš motivirati ljudi s puško je pa to druga pesem. Vmesne stopnje se pa bojim da praktično ni. Nihče noče delati. In če jim ni treba potem ne bodo. Če morajo potem pa bodo. Ampak v tem se tvoj in obstoječi sistem ne razlikujeta.
3. Če država res poskrbi za vse to kar praviš, hrano, vodo, socialno pomoč, pohištvo, oblačilo, celo stanovanje...potem ne vem, zakaj sploh še kdo dela?! Ali si pa konkretno preveč posplošil vse skupaj?
4. Moje zadovoljstvo temelji na mojem lastnem znanju in izkušnjah. Oboje prekleto dobro tržim. A zaradi tega nikogar ne izkoriščam. Poslušam pa velikokrat ja, kako ni pravično, da jaz, šolan človek z obilo izkušnjami zaslužim bistveno več kot lenuh, ki se mu ni dalo dokončati niti srednje šole, kaj šele da bi se v službi potrudil, da bi kdaj napredoval. Celo tako daleč gredo, da pravijo, da bi mi morali vzeti tisto kar imam po njihovo "preveč" in razdeliti med ostale nesposobne lenuhe. In v takem sistemu sigurno ne bi nič ustvarjal temveč zgolj preživel svoja odmerjena leta.
5. Ubijamo planet. Huda beseda eko fašistov. Imaš kakšne podatke o tem? Ali je to spet na to foro, da podatkov ni nobenih, ampak da sigurno deluje, majkemi? :)

boiler ::

nekikr je izjavil:

1. Pogledal sem samo enega, toliko da sem videl, da ni nobenih podatkov, samo mlatenje sci-fi slame.
2. Motivacija ljudi? Hja, smo že videli ja, kako dobro se da ljudi motivirati. V socializmu bi lahko imeli vse to kar ti pišeš, s tem da je bilo realno, ne pa sci-fi stroji, ki generirajo hrano iz ničesar. Vse kar bi morali takrat narediti je, da vsak naredi toliko kot lahko v mejah normale. Vse bi imeli, samo če bi naredili tisto nekaj malega. No, če si prebereš zgodovino Jugoslavije boš videl kako se je zgodba razpletla. Če pa misliš motivirati ljudi s puško je pa to druga pesem. Vmesne stopnje se pa bojim da praktično ni. Nihče noče delati. In če jim ni treba potem ne bodo. Če morajo potem pa bodo. Ampak v tem se tvoj in obstoječi sistem ne razlikujeta.
3. Če država res poskrbi za vse to kar praviš, hrano, vodo, socialno pomoč, pohištvo, oblačilo, celo stanovanje...potem ne vem, zakaj sploh še kdo dela?! Ali si pa konkretno preveč posplošil vse skupaj?
4. Moje zadovoljstvo temelji na mojem lastnem znanju in izkušnjah. Oboje prekleto dobro tržim. A zaradi tega nikogar ne izkoriščam. Poslušam pa velikokrat ja, kako ni pravično, da jaz, šolan človek z obilo izkušnjami zaslužim bistveno več kot lenuh, ki se mu ni dalo dokončati niti srednje šole, kaj šele da bi se v službi potrudil, da bi kdaj napredoval. Celo tako daleč gredo, da pravijo, da bi mi morali vzeti tisto kar imam po njihovo "preveč" in razdeliti med ostale nesposobne lenuhe. In v takem sistemu sigurno ne bi nič ustvarjal temveč zgolj preživel svoja odmerjena leta.
5. Ubijamo planet. Huda beseda eko fašistov. Imaš kakšne podatke o tem? Ali je to spet na to foro, da podatkov ni nobenih, ampak da sigurno deluje, majkemi? :)


Joj joj, spet isto naprej. Ej morem ti priznat da si zanimiv človek. :)
Kakšno tehnologijo so imeli v socializmu, kaj so poznali o motivaciji? Motivacija je odvisna od vrednot družbe. Vrednote so privzgojene. Kako uspe američanom motivirat ljudi da so največji potrošniki na zemlji? Kako jim uspe motivirati ljudi da gredo v vojno in ubijajo druge ljudi? Danes je motivacija postala znanost in če se v tem sistemu uporablja za negativne stvari se lahko uporablja v venus projectu za pozitivne. V socializmu in komunizmu je bilo ogromno korupcije in ubijanja, sistem je še vedno monetarni. Samo stalin je dal ubit okoli 60 milijonov ljudi. Ne primerjaj teh dveh sistemov pod nobenim pogojem. V venus projektu bi bilo znanje največja vrednota, saj znanje ljudjem olajša življenje. In ljudje, ki bi k temu prispevali bodo nagrajeni z družbenim odobravanjem. Že to da nekoga označiš za lenuha je neumno. Raje se vprašaj zakaj je človek nemotiviran in kako bi tega človeka motiviral. Jezik uporabljamo totalno destruktivno, to se vidi tudi v tem kar pišeš.
Kar se tiče izkoriščanja in trpljenja, srečo imaš da si se rodil kjer si se, tisti kitajčki težko garajo za cente medtem pa mi služimo na njihov račun. Pri tem uničujemo njihove resource in onesnažujemo okolje. Dobro so si to zmislili američani ha?

Imam dokaze za besede - poglej podatke za deforestizacijo in uničevanje biodiverzitete:
Deforestation in Brazil @ Wikipedia
Deforestation in Indonesia @ Wikipedia
http://news.mongabay.com/2005/1115-fore...
http://understory.ran.org/2008/04/22/ho...

Pri tem moram povdariti da so tropski gozdovi pljuča zemlje. Gozdovi ki so izven tropskega pasu proizvedejo bistveno manj kiska, zaradi hladnejšega podnebja.

Rainforest @ Wikipedia

Podatke o ostalih zadevah - onesanževanju zraka, tal, vode ipd. pa poguglaj.
Včasih se sprašujem če živimo na istem planetu, ker so eni tako odtujeni od realnosti.

Kar se tiče socialne pomoči, poznam ljudi ki živijo tako. Lahko pa povprašaš na centru za socialno delo in dobrodelnih organizacijah, če ne verjameš. Zanimivo je da mi ne verjameš, a da bi šel sam raziskovat to pa ne. Pogledal si le en video? Hehe boš moral porabit vsaj 10 ur za ogled predavanj od Fresca da boš lahko objektivno komentiral. Te pa morem opozorit da bolj ko vrtaš slabše novice odkriješ, tako da bodi pripravjen na razočaranje nad svetom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

Poldi112 ::

>V venus projektu bi bilo znanje največja vrednota, saj znanje ljudjem olajša življenje. In ljudje, ki bi k temu prispevali bodo nagrajeni z družbenim odobravanjem.

Nekako bi raje bazen kot družbeno odobravanje.

>Kar se tiče izkoriščanja in trpljenja, srečo imaš da si se rodil kjer si se, tisti kitajčki težko garajo za cente medtem pa mi služimo na njihov račun.

Zaradi nas imajo delo. Saj smo podobno fazo tudi mi dali skozi (naši predniki) v časih industrijske revolucije. In tudi kitajčki ne bodo večno tu, dovolj so zaslužili in počasi prestavljajo fokus iz proizvodnje v raziskave. Brez nas bi bili pa, posplošeno, še vedno kmetje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

boiler ::

Torej imaš raje bazen kot nobelovo nagrado? Oziroma kakršnokoli priznanje za življensko delo. Sej to je namen tega sistema. Čestitam dober potrošnik si!

Res je kar si rekel, vendar v vsakem primeru gre za izkoriščanje.

Sicer pa lahko gledaš na socializem in kapitalizem preko konceptov dobrega in slabega. Sta sistema, ki sta nas pripeljala do tam kjer smo. Jaz samo verjamem da zmoremo bolje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

para! ::

Torej imaš raje bazen kot nobelovo nagrado? Oziroma kakršnokoli priznanje za življensko delo.

Nobelova nagrada je irelevantna, družbeno priznanje, po drugi strani, do neke mere potrebuje vsak. Ne vem pa zakaj bi se bazen in družbeno priznanje izključevala?

Zato, ker vaše zadovoljstvo temelji na izkoriščanju in trpljenju drugih.

A zdaj maš v mislih Kitajce, ki proizvajajo zadeve? Glej, proizvodnja se ne seli na v Azijo zato, ker bi mi zahodnjaki njim ukazali, da morajo biti cenejši, ampak ker oni želijo delati, mi pa želimo poceni izdelke. Naivno je mislit, da bi bilo za njih bolje, če proizvodnje ne bi selili tja.

Pa recimo dejstvo da "ubijamo" planet...nevem odvisno od tvojih vrednot.

Spet smo tam. Ubijanje planeta je tehnološki problem in takšna bo tudi rešitev. Odpovedovanja in spreminjanja navad se ne bomo šli zaradi tega.

Če si totalen egoist potem ni nič narobe z obstoječim sistemom.

Tudi, če nisi totalen egoist. Če ima težave neka skupina ljudi, potem je treba te težave rešit, ni pa zaradi tega nujno spreminjati sveta. Za težave je največkrat kriv posameznik sam in tako tudi od družbe ne more pričakovati, da nas bo aktivno skrbelo za njegov dobrobit, če njega ne bo.

lp
Death before dishonor!

Poldi112 ::

>Torej imaš raje bazen kot nobelovo nagrado? Oziroma kakršnokoli priznanje za življensko delo. Sej to je namen tega sistema. Čestitam dober potrošnik si!

V nobelovi nagradi ne morem plavati in če je ta tvoj sistem tako huda diktatura, da si niti z najbolj cenjenim delom (znanostjo) ne morem privošliti bazena, potem si ga mirno lahko nekam vtaknete. Imamo pač različne potrebe/želje/... in če boš to zatiral boš imel revolt.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

boiler ::

Vse lepo in prav ampak ne išči sebe v tem, to je družbeno pogojevanje. Vsi mešate človeško naravo in človeško obnašanje. V mestih venus projecta bodo vsi možni centri za sproščanje tako da bodo na voljo tudi ogromna kopališča. Mesta bodo grajena premišljeno tako da bo vse čim lažje in hitreje dostopno (beri par minut od enega konca mesta do drugega). Če pa ti zaradi družbenega pogojevanja moraš imeti v glavi misel "MOJ" bazen je pa tudi prav. Me pa zanima če bi si šel graditi bazen, če bi bila vsa kopališča na voljo zastonj. Ravno v tem je danes problem ker gledamo na svet skozi pomanjkanje. Si že opazil da si stvari, ki so na voljo zastonj ne želimo? Pa čeprav lahko imajo pozitiven efekt na naše življenje. To je zato ker filtriramo svet skozi vrednote in tistih stvari ki nas družba ni naučila da so vredne ne cenimo. V končni fazi mora biti cilj družbe da je vsak posameznik zadovoljen in srečen to se pa da naredit na ogromno načinov. Zakaj ne bi storili to na način pri katerem ne uničujemo narave in posledično samega sebe?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

Poldi112 ::

Glej, meni gre v nos to, da mi bo nekdo govoril, da ne smem imeti bazena. Prav, naj bo javen, super, kaj pa če hočem plavati v zasebnosti svojega doma?

>Si že opazil da si stvari, ki so na voljo zastonj ne želimo?

V bistvu ne. V hribe hodimo zastonj, šport, ki ga preziraš, je zastonj, tarok igramo zastonj (ok, karte moramo kupiti, pa to da prideš do narave tudi nekaj malega stane), ...

Kot jaz vidim je svoboda najpomembnejša stvar, ki jo potrebuješ za srečo. In ureditev/država/družba,... ki preveč posega v tvojo svobodo, ti pač ne bo ustvarila okolja, ki ga potrebuješ, da si srečen. Pa imaš lahko vse živo zastonj.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Isotropic ::

pralne stroje se da bp narediti tako, da zdrzijo samo x casa.
elektromotor, os, kaksne nosilce ipd. dimenzioniras tako, da bo recimo 95% teh delov zdrzalo vsaj x ciklov.

nekikr ::

Boiler: a pred Američani pa ni bilo vojn? In zakaj hudiča se jih tako bojiš? Stavim, da si eden tistih, ki ni bil še nikdar tam, kaj šele, da bi jih lepo število poznal, ampak hej, če so Američani, potem so sigurno zabiti in krivi za vse naše grehe? Ne vem no, ta fobija veliko pove o tebi. In naprej, a v socializmu pa ni bilo dobre motivacije? Vsi za vse, pa vsi imamo vse, meni se sliši lepo. Ampak narava človeka je, da ne bo delal če mu ne bo treba. V sedanjem sistemu pač izkoristiš maksimalni potencial večine. V tvojem sistemu jih bo to počela le peščica. Nadaljnjemu razvoju se lahko potem kar odpoveš. Ni mi jasno tudi, kako bi v tvojem sistemu delovalo na primer zdravstvo. Ljudje se ne bodo zares učili medicine 15 let in postali zdravniki, če bodo potem imeli vsega enako kot sosedov Jože, ki zna sam na sekret. In če misliš, da bodo motivirani z družbenim odobravanjem...hja, zavidam ti tvojo iluzijo, je res lepa, nedolžna. A povsem nerealna.

para! ::

V končni fazi mora biti cilj družbe da je vsak posameznik zadovoljen in srečen to se pa da naredit na ogromno načinov.

Hja, to si tako stresel iz rokava, kot da si preučeval človeško dojemanje sreče in med tem naštudiral celo serijo rešitev za največje vprašanje človeštva: kako biti srečen. Se mi zdi, da preveč posplošuješ in mečeš vse ljudi v isti koš, ne upoštevaš pa, da smo ljudje v resnici živali in ne glede na to, koliko si ti to skušaš zanikat, imamo ljudje še vedno nagone, ki jih ne moremo učinkovito zatret.

Ne vem, če je to ravno nagon, ampak ljudje smo tekmovalni in tudi v tvoji idilični družbi bi v nečem morali tekmovati. Če ukineš denar, potem to sredstvo pač ne bo predmet tekmovanja. Bomo našli nekaj drugega, recimo kdo je pametnejši, kdo več zna, kdo je višji, karkoli... in ker po naravi med seboj nismo enaki, bodo vedno obstajali ljudje, ki so že prirojeno boljši v čimerkoli se tekmuje, ergo boš spet dobil en kup nesrečnih ljudi, ki že zaradi svojih naravno danih lastnosti ne morejo konkurirati boljšim.

Enakost vseh pred vsem je pač zabloda, predlagam da se s tem sprijazniš.

Če pa ti zaradi družbenega pogojevanja moraš imeti v glavi misel "MOJ" bazen je pa tudi prav.

Glej, to ni družbena zabloda in ne gre se za "MOJ" bazen, ampak za dejstvo, da je prijetneje plavati v zasebnem bazenu, kot pa v javnem. Zakaj? Ker pri zasebnem bazenu jaz in samo jaz odločam kdo (če kdo) bo plaval z mano, v javnega pa so vabljeni vsi, tudi takšni, ki mi morda ne ustrezajo (so preglasni, špricajo,...).

Me pa zanima če bi si šel graditi bazen, če bi bila vsa kopališča na voljo zastonj.

Ja, seveda! Če bi bila vsa kopališča zastonj, bi to pomenilo še en velik razlog za gradnjo zasebnega bazena, saj se nihče noče kopat v kopališču, kamor zahaja kdorkoli mu pač paše. Pozabljaš, da nismo vsi enaki, da nimamo vsi enakih standardov. Jaz se ne bom kopal v bazenu, v katerega se lahko namoči vsak smrad, ki mu pač ni do tega, da bi se umil vsak dan (njegova pravica, ki mu je nimam nikoli namena kratiti).

Veliko je težav na svetu, ampak vsaj tiste, ki jih te težave ne prizadanejo, bi lahko izpustili iz svojih idej o idealnem svetu. Nihče od tistih, ki nam je na svetu ok, ni in ne more biti kriv za to, ker nekdo drug ni srečen ali pa strada al karkoli je že pač narobe...

lp
Death before dishonor!

boiler ::

nekikr je izjavil:

Boiler: a pred Američani pa ni bilo vojn? In zakaj hudiča se jih tako bojiš? Stavim, da si eden tistih, ki ni bil še nikdar tam, kaj šele, da bi jih lepo število poznal, ampak hej, če so Američani, potem so sigurno zabiti in krivi za vse naše grehe? Ne vem no, ta fobija veliko pove o tebi. In naprej, a v socializmu pa ni bilo dobre motivacije? Vsi za vse, pa vsi imamo vse, meni se sliši lepo. Ampak narava človeka je, da ne bo delal če mu ne bo treba. V sedanjem sistemu pač izkoristiš maksimalni potencial večine. V tvojem sistemu jih bo to počela le peščica. Nadaljnjemu razvoju se lahko potem kar odpoveš. Ni mi jasno tudi, kako bi v tvojem sistemu delovalo na primer zdravstvo. Ljudje se ne bodo zares učili medicine 15 let in postali zdravniki, če bodo potem imeli vsega enako kot sosedov Jože, ki zna sam na sekret. In če misliš, da bodo motivirani z družbenim odobravanjem...hja, zavidam ti tvojo iluzijo, je res lepa, nedolžna. A povsem nerealna.


Stresaš kisle ker še vedno nisi pogledal videov, prebral knjig. Nimam nič proti američanim in se jih ne bojim (lol). Bojim pa se koporacij in vsak pameten bi se jih moral. V ameriki so prevzeli državo in zakoni padajao eden za drugim. Korporativen fašizem. Najbolj fanatični patrioti so se obrnili proti lastni državi. Če se vam ne da poučit o teh zadevah se meni ne da imet tega pogovora.




Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

boiler ::

Ne vem, če je to ravno nagon, ampak ljudje smo tekmovalni in tudi v tvoji idilični družbi bi v nečem morali tekmovati. Če ukineš denar, potem to sredstvo pač ne bo predmet tekmovanja. Bomo našli nekaj drugega, recimo kdo je pametnejši, kdo več zna, kdo je višji, karkoli... in ker po naravi med seboj nismo enaki, bodo vedno obstajali ljudje, ki so že prirojeno boljši v čimerkoli se tekmuje, ergo boš spet dobil en kup nesrečnih ljudi, ki že zaradi svojih naravno danih lastnosti ne morejo konkurirati boljšim.


Tekmovanje je družbeno pogojeno. Bomo vidli koliko pravic bomo imeli čez 10 let ko bo ta sistem propadal. Ko bo začelo nafte zmanjkovat in se bodo cene strmo dvignile...sploh ne veste kakšno obdobje imamo pred sabo, živite v sanjah.

Hja, to si tako stresel iz rokava, kot da si preučeval človeško dojemanje sreče in med tem naštudiral celo serijo rešitev za največje vprašanje človeštva: kako biti srečen. Se mi zdi, da preveč posplošuješ in mečeš vse ljudi v isti koš, ne upoštevaš pa, da smo ljudje v resnici živali in ne glede na to, koliko si ti to skušaš zanikat, imamo ljudje še vedno nagone, ki jih ne moremo učinkovito zatret.


Če še niste opazili je ravno psihologija in mitologija moje povdročje, ki ga z veseljem raziskujem. Sploh so mi interesantne vzhodne kulture, indijanci itd. Marsikaj se imamo za naučit od teh ljudi, čeprav jih povprečen zahodni človek jemlje kot primitivne. Na srečo je ogromno znanstvenikov dojelo globino njihove kulture. Drugače pa Carl Jung je imel marsikaj za povedat na to temo. Ta tematika mi vzame največ časa v mojem življenju. Sreča je stanje uma in kot taka nima nobene povezave z zunanjostjo. Lahko pa si sprogramiran na tak način da dojemaš srečo kot pogojno zadevo. Po vsem svetu imaš primere revnih, lačnih, bolanih ljudi, ki so globoko v sebi srečni. Ljudje ki živijo v nemogočih pogojih ampak si vseeno narišejo nasmeh na obraz, ki ti pogreje srce. Ne pravim da bi mogli živet v takih pogojih, hočem samo prikazat kako smo pogojeni zahodnjaki. Mogoče je težko razumet kaj govorim, ker sem sam moral premagati ogromno družbenega pogojevanja in je res smešno da to pričakujem od vas ampak je to za človeštvo bistvenega pomena. Znanost je omogočila zunanjo revolucijo, vendar nam manjka še revolucija ki izhaja od znotraj. To se vidi na vsakem koraku, tehnologija, ki se zlorablja in ne uporablja. Bombe, puške, strupi itd. Kaj lahko dosežemo s tem?




Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

nekikr ::

Sploh so mi interesantne vzhodne kulture, indijanci itd. Marsikaj se imamo za naučit od teh ljudi, čeprav jih povprečen zahodni človek jemlje kot primitivne.

Je pa zanimivo ane, da so ravno Indijanci bili zelo veseli novih tehnologij, ki so jih olajšale življenje. Sploh puška jim je bila super.

boiler ::

Z zgornjim stavkom si zelo jasno izrazil,da:
1)ne veš nič o tej tematiki.
2)se spet osredotočaš na to kaj želiš slišati

Osnova ZDA je skorajšni genocid indijancev. Mislim da bi ti na njihovem mestu uporabil kar bi ti prišlo pod roke.
Saj s tehnologijo ni nič narobe, gre se za to kako jo uporabimo. Prižgi televizor in poglej kako jo uporablja zahodni človek ki ne ve nič o lastni psihi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

nekikr ::

Boiler: nič se ne osredotočam, čakam na kakšen podatek, ki ima vsaj malo večjo težo kot šloganje iz kavne usedline. In kot prvo, tako kot večina zahodnjakov se tudi jaz ne strinjam s tem, da mi en faliran filozof narekuje kaj jaz lahko in česa ne. In dokler boš kratil mojo pravico do zasebnega bazena potem je tvoja alternativa slabša in je ne bom sprejel (tako kot večina ne). Tudi športam zelo rad, in tudi to je nekaj kar bi ti v bistvu prepovedal. Muzike pa ne, ker za tvojo eminenco je pa to umetnost. Še enega takega diktatorja svet pač ne rabi.
In glede Indijancev: ne skrbi, poznam dovolj zgodovine, da me ne boš mogel učiti o tistih bajkah: "Indijanci so sadili rože in prepevali dokler ni prišel beli človek in jih pobil". Tudi oni so se klali med seboj, včasih za zabavo, včasih zares. Če bi imeli puške bi se streljali, tako so se pa klali s sekiricami.
TVja pa ne gledam, ker je preveč reklam :)

boiler ::

Nekako ne vidiš da bo vedno manjše število ljudi plačilno sposobnih. V čem je poanta pravice če si bo lahko privoščilo neko stvar le 1% ali manj ljudi. To bo tudi razlog za padec te anti-ekonomije. Po nekaterih raziskavah naj bi bil peek oil leta 2015, res je da kdaj točno tega nihče ne ve. Peak oil @ Wikipedia

To bo pomenilo podražitev vsega. In s tem ko nimaš dovolj denarja zgubiš pravico do nakupa/lastništva. Pravica je ena zelo abstraktna stvar ki je odtujena od realnosti. Kot da bi šel do nekoga v tretji svet ki strada in bi mu rekel, ti imaš pravico do tega da si kupiš hrano. Hvala lepa. Medtem pa ljudje na zahodu umirajo zaradi bolezni ki so povezane z debelostjo. Ogromne količine hrane se pomeče vstran. Hrana se pa pripelje iz tistih regij kjer ljudje stradajo. Imaš cel dokumentarec tudi na youtubu, če želiš pogledati.



Še en dober dokumentarec, ki lepo pokaže kaj delamo zahodnjaki. Enkrat je bil celo na televiziji ampak so ga dali ob enih zjutraj, da je čim manj ljudi videlo.



Tukaj imaš statistike koliko so jih pobili. Ne pravim da med njimi ni bilo nasilja. Ampak to kaj so delali z njimi preseljenci je pa krepko preko meje.

Native Americans in the United States @ Wikipedia

Prijatelj tudi jaz zelo rad športam, včasih sem bil pravi obsedenec. In pričakujem da bo v venus projectu vsem na voljo kakršnakoli fizična aktivnost. Pa spet ponavljam da šport nebi bil prepovedan. Če ljudje želijo igrati nogomet, super. Samo to naj počnejo v prostem času. Kariera pa temelji na takšnem delu ki nam olajša in omogoči boljše življenje. S tem imamo več časa in lahko igramo več nogometa. :) Kaj praviš na takšno motivacijo, več kot delaš manj boš rabil delati v prihodnosti? Poleg tega veš da prispevaš k dobrem vseh ljudi? Zmaga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: boiler ()

Poldi112 ::

K dobremu vseh prispevaš enako že zdaj.

Če ne bo profesionalnih športnikov ne bom mogel v prostem času uživati v čarovnijah Messija.

Belci smo najbolj efektivni v klanju ker smo tehnološko najdlje prišli. Imaš pa skozi zgodovino polno primerov, ko so šla cela ljudstva po gobe, ker so srečali bolj močne/nasilne/razvite od sebe. Ni to nekaj, kar bi bilo značilno za belce. Pa daleč od tega da bi jih zagovarjal, samo pravim da je to realnost, ki je ne moreš ignorirati. Ker če ne boš imel vojske in policije, ti bo kri tekla v potokih.

To da več kot delaš zdaj manj boš rabil kasneje imaš pa enako zdaj. S tem da imaš več svobode, ker si ceno določaš sam glede na stanje na trgu. Če se ti ne uspe prodati veš da imaš ali slab marketing ali pa slabe spodobnosti. Kar se mi zdi še vedno precej bolje od enega računalnika, ki bi ti pavšalno nabil eno, po možnosti prenizko ceno.

Večina hrane se dela lokalno oz. na nivoju kontinenta. Večina stvari, ki se uvozi, se uvozi zato, ker lokalno ne uspevajo.

Si se kdaj vprašal o razlogih za lakoto v državah tretjega sveta? Mogoče to, da jim je ne pošiljamo? Ali mogoče predlagaš, da v okviru venus projetka še njih hranimo?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

boiler ::

Nisi pogledal videov ne veš kaj govoriš. Če bi jih bi imel zdaj solzo v očeh. To ali pa ne čutiš empatije.

Poldi112 ::

Ne gledam videov - stvar predolgo traja. Še tehničnih navadno ne gledam, ampak raje berem. Plus da ti čustva navadno zameglijo razum. In ja, vem in ti čisto verjamem, da se dogaja ogromno svinjarij. Point je, da ne verjamem oz. ne vidim, kako bi tvoj sistem to lahko izboljšal. Ker z videi pač ne bo šlo. Gledamo tudi po tv-ju vsak dan klanja ljudi, iztrebljanje živali, nategovanje delavcev, .... in kaj se je doseglo?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

boiler ::

V tem sistemu se ni doseglo nič to ti vse pove. Vodilo vsega je profit. Če delamo kar smo delali bomo dobili rezultate ki smo jih dobivali. Logika.

Če ne bo profesionalnih športnikov ne bom mogel v prostem času uživati v čarovnijah Messija.

Plus da ti čustva navadno zameglijo razum.


A Messi ti pa ne zbudi čustev? Meni osebno ljudje ki gledajo kako 22 odraslih tipov brca žogo deluje rahlo neumno.

Ne gledam videov - stvar predolgo traja.

Videov ne gledate, kaj pričakujete potem da jaz napišem roman tukaj? Videji so bili v kontekstu z mojimi besedami tako da smo imeli cel čas communcation breakdown. Iz tega kar pišete je očitno da ne razumete kako sistem deluje.

To da več kot delaš zdaj manj boš rabil kasneje imaš pa enako zdaj. S tem da imaš več svobode, ker si ceno določaš sam glede na stanje na trgu. Če se ti ne uspe prodati veš da imaš ali slab marketing ali pa slabe spodobnosti. Kar se mi zdi še vedno precej bolje od enega računalnika, ki bi ti pavšalno nabil eno, po možnosti prenizko ceno.


Hja ti pa nimaš nobene predstave o tem kaj sem do zdaj govoril. Računalnik in cene? Hmm...v venus projectu ni monetarnega sistema. Bi vedel to če bi pogledal kak video. In ni res, danes delamo več in več in več in več. Za vsako službo ki jo avtomatizacija ukine si moramo izmisliti mešanje dreka v storitvenem sektorju in birokracijo.

Si se kdaj vprašal o razlogih za lakoto v državah tretjega sveta? Mogoče to, da jim je ne pošiljamo? Ali mogoče predlagaš, da v okviru venus projetka še njih hranimo?


Poglej video. Resnica je bolj kruta kot si misliš. Namerno ne bom nič napisal.

Point je, da ne verjamem oz. ne vidim, kako bi tvoj sistem to lahko izboljšal. Ker z videi pač ne bo šlo.


Pomisli, skozi celotno zgodovino, kdorkoli je imel kakšne radikalne nove ideje je bil večinoma ubit ali utišan. To pa ne pomeni da ni imel prav. Priznaj raje da te je strah, strah pred spremembami in novim je eden najpogostejših strahov. Povzroča nesigurnost in nemirnost. Zato ljudje raje ostanejo v isti službi ali razmerju ki je ne marajo. Ok, če imaš idejo kako ljudjem bolje predstaviti ta sistem kot tako kot se trenutno dela si vljudno vabljen da to deliš z nami. Prva faza je namreč obveščanje, če noben ne ve za sistem kaj se sploh lahko naredi? Tudi to bi vedel če bi pogledal kak video.

WarpedGone ::

Meni osebno ljudje ki gledajo kako 22 odraslih tipov brca žogo deluje rahlo neumno.

Q.E.D.

Ker pa vem da ti ne bo jasno kaj želim poudarit - še podnapisi:

Ukinitev monetarne valute pomeni ukinitev abstraktnega pojmovanja vrednosti, ki lahko različnim ljudem pomeni različno.
Če tega nimaš ti ostane samo še alternativa - enotno pojmovanje vrednosti. Ker pa smo po naravi jako različni in različnim stvarem pripisujemo različne vrednosti to pripelje do diktature - nekdo svoje lastno pojmovanje vrednosti vsili drugim. Na tak ali drugačen način. Vsili = sila. Sila pa s svojobo pač ne gre skupaj.

Pomisli, skozi celotno zgodovino, kdorkoli je imel kakšne radikalne nove ideje je bil večinoma ubit ali utišan.

Klasično jedro zarotništva. Svet žal ni tako enostaven.
Ja, likvidacije se dogajajo, tudi zažiganje knjig ampak dobrih idej to ni nikoli zares ustavilo. Ker dobra ideja se nikoli ne rodi samo v eni glavi.

Če delamo kar smo delali bomo dobili rezultate ki smo jih dobivali. Logika.

Jup. Sedaj pa dobro zazmisli zakaj točno bi bil VP v svojem bistvu kej drugačen od dosedanjih propadlih poskusov socializma.
Al dovoljuješ različnost in svobodo, al je pa ne. Ukinitev monetarne valute je pač ukinitev različnosti.

Ne hvala.
Zbogom in hvala za vse ribe

Poldi112 ::

>Poglej video. Resnica je bolj kruta kot si misliš. Namerno ne bom nič napisal.

Ne glede na to kako kruta je resnica, če gledanje ne bo ničesar spremenilo, ampak mi samo obračalo želodec, potem že raje gledam messi-ja. Me pa zanima, kaj si ti naredil proti grozotam, ko si videl film? Da vidim, če ima gledanje potencialno kakšen smisel.

>V tem sistemu se ni doseglo nič to ti vse pove. Vodilo vsega je profit. Če delamo kar smo delali bomo dobili rezultate ki smo jih dobivali. Logika.

V tem sistemu se je doseglo ogromno. Vodilo je sicer res profit, je pa side efekt hiter napredek, kar več kot odtehta negativne strani. Brez tega pehanja za denarjem in iskanja izboljšav, da se lahko prodajo, bi bil napredek neprimerno počasnejši. Recimo skoraj stagnacija v tvojem venus projektu, kjer bi si mladi podjetnik lahko obetal zgolj odobravanje ljudstva (heroj sovjetske zveze, ki umre lačen?)


>A Messi ti pa ne zbudi čustev? Meni osebno ljudje ki gledajo kako 22 odraslih tipov brca žogo deluje rahlo neumno.

Nisem ravno navdušenec nad nogometom, sem pa pogledal par tekem in me je njihova igra pritegnila. V bistvu je njihovo čaranje na travi umetnost. Zdaj če gledaš na gledanje nogometa kot na neumnost prav, ni problema, samo da bi ga pa ukinil, vedoč, da predstavlja zabavo, motivacijo in navdih nezanemarljivemu odstotku prebivalstva, je pa višek neumnosti.

>Pomisli, skozi celotno zgodovino, kdorkoli je imel kakšne radikalne nove ideje je bil večinoma ubit ali utišan.

Evo, ti in tvoj stric, ki ga popaš v vsak post, sta najboljši dokaz za napredek. Še vedno veselo širita svoje utopične blodnje, brez skrbi, da bi bila ubita ali utišana.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

boiler ::

V vsakem primeru sem več naredil na tem področju kot vsi tukaj skupaj. Verjamem v to da zmoremo bolje in vsak dan raziskujem to tematiko. Milijarda ljudi strada in so zaradi tega postali invalidi, ki ne morejo delati, medtem pa je na svetu hrane več kot preveč. In ne mi govorit o lenščini pa takšne fore. Če bi bil rojen v tistem območju bi stradal z njimi. Medtem pa se hrana vozi iz teh držav v bogatejše države, kjer se ljudje prenajedajo in hrano mečejo vstran. Trenutno je na svetu dovolj hrane za okoli 12 milijard ljudi. Pa ne mi tukaj kontra spet ker je to dejstvo. Indija recimo pridela več kot porabi ampak vseeno 200 milijonov strada, ker se hrana izvozi v bogatejše države, ki plačajo zanjo več. Biznis. Kakšen sistem je to? Star pregovor pravi da siti lačnega ne razume in to drži kot pribito. Ste vedeli da tudi v evropi strada 40 milijonov ljudi? Marsikaj se še imate za naučit. To je moj zadnji post na tej temi.

BaToCarx ::

LOL boiler, kaj se trudiš? Pusti jih v miru njihove temne votline, nekateri pač nikoli ne vidijo luči, in tako je tudi prav.

WarpedGone ::

To je moj zadnji post na tej temi.

I refuse to learn Press.
Zbogom in hvala za vse ribe

Poldi112 ::

>V vsakem primeru sem več naredil na tem področju kot vsi tukaj skupaj.

Lepo to. Lahko poveš, kaj KONKRETNO si naredil in kakšen so bile KONKRETNE posledice tega tvojega dela. Pa še, kako veš, kaj delamo ostali, da lahko tako suvereno trdiš, da si naredil več kot vsi ostali tu skupaj? Ker je to ena precej močna trditev. A te malo ego daje?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Iatromantis ::

WarpedGone je izjavil:

Žal pa zagovorniki ne uspejo skapirat, da pravzaprav zagovarjajo hard-core fašizem.

To že vedo, samo mislijo, da je njihov (bolj) upravičen:

boiler je izjavil:

Te morem razočarat ampak živiš v iluziji. Narava je diktator.

Diktatorstvo je sicer osnova človekove narave kot sta Gospodar in Hlapec, kljub temu pa večina ljudi vidi velik civilizacijski napredek ravno v približevanju izničenja vloge diktatorstva v družbi in ne v racionalni argumentaciji le-tega. In tukaj je 'disconnect' te, sicer zanimive debate.

Že res, da denar ni nič boljši diktator kot eko-narava in tega se vedno bolj množično zavedamo, tako da mora biti del 'osvoboditve' tudi tu. Denar je skozi zgodovino spreminjal svojo pojavnost in na grobo razdeljeno lahko rečemo, da so obstaja obdobja virtualnega, kreditnega denarja in obdobja kovanega, fizičnega denarja. V časih, ko se je večinsko uporabljal kovani denar, so bolj znani po nasilju in večjih vojnah, saj ima takšen denar v nasprotju z kreditnim priročno lastnost, da se ga lahko na silo ukrade. (več na Dolg: Prvih pet tisoč let)


Virtualni, kreditni denar, ki ga tako zelo kritizirajo dandanes, je v zgodovini znan kot popotnik mirnejših obdobij, zato se tudi ne strinjam, da:

WarpedGone je izjavil:

Ampak rešitev ni v ukinitivi denarja - kar je v samem smislu čisti absurd - ampak odpravljanju situacij, ko se tako hazardira s preveliko kopico tujega denarja.

Ker ukinitev fizičnega denarja je pravzaprav kreditni sistem.

WarpedGone ::

Priznam, da ne sledim ravno, kaj češ povedat, zato ti ne bom kontriral.
Zbogom in hvala za vse ribe

nekikr ::

Saj je jasno in zelo dobro napisal. Sploh prvi stavek nekako povzame boilerja, da on misli, da je njegov fašizem (bolj) upravičen, ker ga morda zna bolje racionalno argumentirati. Ampak še vedno je fašizem proti kateremu se je potrebno boriti. V imenu napredka in vse višjega standarda za VSE ljudi ne sme priti do trenutka, ko nam bo nek zafrustriranec govoril kaj lahko in česa ne smemo. Sprememba je potrebna in bo tudi prišla. A morda bi bilo bolje, da Indija uvede izvozne kvote ali pa opremi pol milijarde ljudi s potrebnimi pripomočki, da bodo lahko efektivno kmetovali in se prehranili, kot pa da se najde nekdo, ki bo v imenu socialne pravičnosti vse pahnil v srednji vek, za povrh pa jim postavil še Tita in Stalina kot glavni figuri.

WarpedGone ::

Prvi del je jasen, ne dojamem zaključka - kje pri meni vidi ukinjanje fizičnega denarja?
Zbogom in hvala za vse ribe

Iatromantis ::

Denar je ponavadi dojet kot tista korenina, ki pokvari 'pravo' človeško naravo, kar je verjetno upravičeno, saj je njegova značilnost, da lahko briše človeške odnose - če ima v lasti bankovec za npr. 500 evrov v roki zvodnik ali tovarniški delavec, je prodajalcu čisto vseeno, saj denar pravzaprav nima zgodovine, zato ga zlahka opredmetimo in si prodajamo tudi sužnje še dandanes - kar je v resnici argument proti sistemu, ki zahteva izkoriščanje drug drugega brez drugačnih osnov, kot je kratkoročni profit. Od tukaj verjetno izhajajo tudi prepovedi 'velikih' religij proti zaračunavanju obresti, ki so vsa argumentirana zelo zanimivo, a na žalost neprepričljivo za moderni čas.

Kljub temu pa velika večina teh 'borcev proti financializaciji', katere del se sicer smatram tudi sam, prepogosto spregledajo osnovne lastnosti pojavnosti denarja, kot sem jih opisal zgoraj, ter so prepričani, da je kreditni sistem najslabši možni na svetu. Pa temu mogoče sploh ni tako, saj je npr. kreditni sistem v resnici aktualizacija zaupanja, kar denar pravzaprav predstavlja, poleg tega pa do moderne dobe ni bil tako ranljiv za množična opeharjanja, kot se dogajajo danes, saj ga do sedaj ni bilo mogoče krasti, kot ni bilo mogoče kar tako krasti zaupanja. V časih nadzora nad navadnimi ljudi ter hkratne deregulacije za energetske gigante & co. pa se očitno to zaupanje da krasti kar v fizični obliki pokojninskih skladov in potem so jasne tudi korenine nezaupanja v kreditni sistem.

Hotel sem opozoriti samo še na to, da je kreditni, virtualni denarni sistem v zgodovini pravzaprav prinesel obdobja relativnega miru.

Gregor P ::

Iatromantis je izjavil:

Denar je ponavadi dojet kot tista korenina, ki pokvari 'pravo' človeško naravo, kar je verjetno upravičeno, saj je njegova značilnost, da lahko briše človeške odnose

Denar ne pokvari človeka, ampak pokaže njegovo pravo nrav. Lahko bi na mesto denarja bilo tudi kaj drugega oz. tretjega z neko vednostjo in človek bi se obnašal isto (brez denarja bi se pretvarjal, z njim pa končno pokazal pravi obraz). Je pa kar nekaj ljudi, ki so nad tem oz. so to spoznali, ali pa resnično nimajo takšnega odnosa do denarja; takšnim denar "ne stori" prav nič. In ker je človeška nrav večine takšna, da jo denar "pokvari", so verjetno morali tiste čase vpeljati razne verske prepovedi ipd. (kot so to storili tudi na drugih področjih, kjer se masa pač ni znala "civilizirano obnašati").
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

JPMorgan Chase pripravlja lastno kriptovaluto

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
377985 (4457) Vazelin
»

Facebook želi vaše bančne podatke

Oddelek: Novice / Ostale najave
177173 (5456) stara mama
»

Kmalu bomo dobili prvo bilijon dolarjev vredno podjetje

Oddelek: Novice / Ostale najave
3212271 (9289) gruntfürmich
»

Poletni napad na JPMorgan Chase prizadel več milijonov komitentov

Oddelek: Novice / Varnost
54729 (4045) antonija
»

JPMorgan Chase s superračunalnikom s FPGA (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10219316 (16548) Ramon dekers

Več podobnih tem