» »

Genetsko testiranje

Genetsko testiranje

Fave ::

http://www.geneplanet.si/

To podjetje ponuja genetsko testiranje za bolezni, zdravila, lastnosti in talente ter prednike. Ali je to že kdo poizkusil? Ali je rezultat, ki ga dobiš uporaben? Bi lahko kdo, ki se razume na te stvari napisal kako in kaj je s to rečjo?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Rokm ::

Po hitrem pregledu strani je opaziti, da uporabljajo kakšen SNP array (SNP genotyping) @ Wikipedia. Tako pridejo do podatkov kako se tvoj genski zapis razlikuje od referenčnega genoma. Oziroma kako se razlikuje na tistih mestih za katere je ta SNP array narejen, če imam pravilno v glavi novejši chipi delujejo za nekako 1 milion SNPov. Te podatke se potem glede na povezave med SNPi uporabi za določanje še ostalih SNPov.

Potem ko imajo podatke o tvojem genome imajo nekje kakšno bazo vplivov posameznih SNPov na različne bolezni. Ena zbirka teh podatkov je recimo na http://www.genome.gov/gwastudies/ . S pomočjo teh podatkov nato izračunajo ali imaš povečano možnost za določene bolezni.

Stvar je zelo odvisna od tega kakšno tehnologijo uporabljajo. Pomembno je tudi vedeti da ne dobiš informacije ali neko bolezen imaš, ampak le kakšna je verjetnost da jo imaš/jo boš dobil.

Po svetu je več laboratorijev, ki se ukvarjajo z personalno medicino. Verjetno najbolj znan je https://www.23andme.com/ , ki prav tako pošilja v Slovenijo pa še cenejši je.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iščem aparat za pripravo popcorna/kokic

Oddelek: Kaj kupiti
182669 (2201) strumf666
»

Na internetu arhiv z domnevnimi podatki s strani Ashley Madison

Oddelek: Novice / Varnost
3523284 (15865) SeMiNeSanja
»

Trdi tečaji (panti) ekrana na prenosniku

Oddelek: Pomoč in nasveti
101170 (926) #000000
»

Google Fiber na voljo končnim uporabnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8523598 (20179) fiore
»

Razvoj tehnologije v 10 letih pocenil branje DNK za več tisočkrat

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
216775 (5373) Okapi

Več podobnih tem