» »

Mehiška vlada zaplenila prikrito mobilno omrežje kartela Zetas

Mehiška vlada zaplenila prikrito mobilno omrežje kartela Zetas

Bazne postaje so skrili na oddaljenih in maloposeljenih območjih, jih posprejali s kamuflažno barvo in zagotovili napadajanje na sončne celice.

vir: El Universal

Ni, da ni.

vir: El Universal

Marca zasežena podmornica, ki jo je kartel uporabljal za prevoz do 9 ton kokaina vzdolž mehiške vhodne obale.

vir: El Universal

"Več idej, manj krogel" je eden številnih sloganov s protestov proti narko vojni.

vir: The Conversation

Ključni člani kartela Los Zetas so prebežniki iz elitne specialne enote mehiške vojske (GAFE), ki je bila ustanovljena prav z namenom pregona narkokartelov. Žal so slednji ponudili bistveno višjo plačo od vlade.

vir: Wikipedia
El Universal - Mehiška vojska je vknjižila pomembno zmago v boju z narkokarteli: zasegli so več tisoč kosov telekomunikacijske opreme, od baznih postaj pa do telefonov, ki jo je uporabljal dobro znani kartel Zetas.

Na severu države so namreč na oddaljenih in redko poseljenih območjih zgradili lastno tajno mobilno omrežje. Ves promet preko omrežja je potekal šifrirano, bazne postaje pa so bile prebarvane s kamuflažnimi vzorci, da bi jih oblasti iz zraka težje našle. Sistem je napajanje dobival iz sončnih celic, tako da je bila celotna bazna postaja avtonomen sistem. Uporaba sofisticirane opreme je sicer poleg izrednega nasilja eden od ključnih prijemov kartela, ki je znan tudi po lastni varnostno-obveščevalni službi in celo uporabi podmornic za prevoz prepovedanih mamil.



Los Zetas, Z-ji oz. La Última Letra (po slovensko "zadnja črka") so razmeroma mlad, a daleč najbolj nasilen narkokartel v Mehiki. Ustanovilo ga je 30 prebežnikov iz mehiških specialnih enot. Zato so neke vrste paravojaška enota - dobro izšolani, organizirani in izvrstno oboroženi. Glavni posel je trgovina s prepovedanimi drogami - kokainom iz Kolumbije, heroinom iz Azije in zadnje čase vse več še z masovnimi količinami metamfetamina, proizvedenimi v t.i. "super laboratorijih" znotraj Mehike. K temu se doda še plačane usmrtitve, izsiljevanja, ugrabitve in druge nezakonite aktivnosti. Njihov podpis je izjemno nasilje, saj člane konkurenčnih kartelov, neposlušne policiste, vladne delavce, novinarje in celo blogerje redoma brutalno mučijo, iznakažejo, nato pa njihova trupla napol pohabljena pustijo na javnih krajih, skupaj s kratkim sporočilom na papirju in podpisom v obliki črke "Z".



Začeli so kot plačanci, kot zasebne varnostne sile za večji Gulf cartel, po aretaciji njegovega šefa pa so stvari vzeli v svoje roke. Vodi jih še ne štiridesetletni Heriberto "The Executioner" Lazcano, ki je s sedemnajstimi leti vstopil v Mehiško vojsko, se izšolal za specialca in delal v posebni enoti za boj proti narkokartelom. Kot 24-letnega mladeniča ga je, kot že rečeno, v svoje vrste zvabil nekdanji vodja zalivskega kartela, skupaj s še 30 sodelavci (plače so bile očitno boljše). Po 12 letih službovanja, ki je večinoma vključevalo umore vidnih člankov konkurenčnih kartelov, mu je vlada aretirala šefa. Lazcano je začel krut boj za prevzem oblasti v kartelu. V spopadih med njegovimi vojaki in lojalisti (šefovim bratom) je v več nepovezanih incidentih samo v začetku umrlo več sto ljudi.

Po prevzemu oblasti je utrdil položaj in se obdal z najbolj zvestimi sodelavci (npr. njegovo desno roko Jaimejem “The Hummer” González Duránom) in razširil svoj vpliv z juga Mehike vse do severa, v prestolnico Ciudad de Mexico in čez mejo v ameriški Teksas. V odročnih delih države je postavil skrite vadbene kempe, kjer v veščinah specialnih enot urijo mladostnike med 15 in 18 let, pa tudi prebegle policiste, vojake in druge nezadovoljne državljane. Pridružili so se jim tudi nekateri gvatemalski specialci, ki so posebej znani po spretnosti boja v džungli in motu "Če grem naprej, mi sledi; če se ustavim, me vzpodbujaj; če bom skušal pobegniti, me ubij". Oboroženi so z jurišnimi puškami AR-15 in AK-47, MP5 strojnicami, RPG-ji, raketami zemlja-zrak, bazukami, vsemi vrstami eksploziva, helikopterji, čolni - ni da ni. Vse operacije izvajajo v temnih oblačilih, z maskirno barvo na obrazu in rokah, ter - če se le da - v ukradenih črnih terencih. Posebej uživajo v mučenju svojih žrtev, pri čemer sebe vidijo kot upornike in odrešitelje pred surovo roko mehiške vlade. Pa to je samo udarna četa. Poleg nje imajo še več enot: Orle (Los Halcones) - z radijskimi postajami opremljene civiliste, ki bdijo nad distribucijskimi conami, Okna (Los Ventanas) - s kolesi in piščalkami opremljeno mularijo, ki kroži mimo prodajnih mest in s piskom nemudoma opozarja na prihod policije ali druge nevarnosti. Pogumni (Los Manosos) nabavljajo orožje, Leopardke (Las Leopardos) so pa delavke noči, ki so posebej izurjene za pridobivanje informacij od vplivnih moških. Končno imajo tudi svojo varnostno-obveščevalno službo (Direccion), ki prisluškuje ključnim osebam, telefonskim pogovorom in izvaja sledenje osebam in avtomobilom. Občasno za kakšno nalogo najamejo tudi zunanjo pomoč od katere od lokalnih tolp. Vseh skupaj naj bi jih bilo med 100 in 200, večinoma mož v njihovih dvajsetih.

Oblasti sicer imajo natančen spis prebežnikov, vendar jim manjkajo imena na novo izšolanih vojakov, obenem pa se lokalci med gostilniškimi klepeti radi pretvarjajo, da so člani, kar samo še napihne številke in vzbuja dvom, kdo je član kartela in kdo ni. Da bi bila zmeda še večja, vedno delajo v manjših celicah in z omejenimi informacijami, tako da zajetje kateregakoli člana nima resnih posledic za delovanje kartela. Tudi za padle člane dobro poskrbijo. Trupel se nikoli ne pusti ležati, ampak bodo šli ponje in jih celo ukradli iz vladnih grobov, če bo treba. Pogrebne slovesnosti so na nivoju, ki je praviloma pridržan narodnim junakom, in izvrstno obiskane. Krvniku nikoli ne ostanejo dolžni, ampak mu privoščijo brutalno maščevanje. Značilen primer je vdor v policijsko postajo Nuevo Laredo, ko so zajeli štiri policiste in jih namočene v sode z nafto žive zažgali. Redno se tudi spravljajo na lokalne šefe policije, tako kot se je italijanska mafija vsake toliko časa na posebej goreče državne tožilce in policiste. Vlada jim seveda ne ostaja dolžna. Predsednik Calderón jih je označil kot "Mehiško Al-Quaedo" in si bolj proti narkokartelom zadal kot enega glavnih ciljev svoje vladavine. Nanje je poslal 25.000 vojakov in policistov, ki so v zadnjih štirih letih aretirali oz. ubili več ducat Zetosov, tudi nekaj višje postavljenih, vendar je v medsebojnih spopadih z njimi in drugimi karteli do zdaj umrlo skoraj 40.000 ljudi, med njimi večinoma nedolžnih civilistov.

Znatno pomoč v denarju in kadrih so obljubile tudi Združene Države Amerike, pri čemer pa se potihem šušlja, da se premočno ne želijo vpletati, saj pranje narkodenarja ameriškim bankam zagotavlja pomemben vir likvidnosti. Vse več članov kartela deluje tudi na severni strani meje, kjer so prevzeli kontrolo nad lokalnimi latino gangi in s tem še maloprodajo prepovedanih drog, kar prinaša znatne dobičke in vzbuja strah, da bi se val nasilja znal hitro razširiti tudi po jugu ZDA.



Boj proti narkokartelom je torej rodil enega najmočnejših kartelov. Bi se, če bi legalizirali droge, boji prenehali? Bi propadle banke v ZDA?

37 komentarjev

JST47 ::

Če se dovolijo droge se stvari poboljšajo http://www.zurnal24.si/ce-dovolis-upora...

Bor H ::

Fino spisan članek, groza kaj se vse tm dogaja..

blackbfm ::

Že tista s podmornicami je huda, zdaj imajo pa še svoje mobilno omrežje. Res noro.

Ampak tale Calderon mora imet pa res jajca, da se upa tak zajebavat s temi narkokarteli..čeprav po drugi pa vprašanje če ni prav on povezan z njimi in je vse samo maska.

HyperKiller ::

Odklop. Se pravi je GTA za Mehiko kot ena nedolžna Rdeča kapica.

Se pa bojim, da bo Z začel mostove okraševat...
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

Pyr0Beast ::

En squad specialcev in je težava rešena.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ikeman ::

Pyr0Beast je izjavil:

En squad specialcev in je težava rešena.


A se ni tako začelo ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ikeman ()

Berserker ::

Vse bolj to spominja na državljansko vojno. Edina rešitev bi bila, da se državo preprosto izolira.

donfilipo ::

En squad specialcev in je težava rešena.
A se ni tako začelo ;)


Ne en squad. Bilo jih je že mali maljon. Zanimivo so se ponekod zaletavali med sabo. Tisti z oznako DEA so naleteli na tiste s skrivno oznako CIA, ko so imeli šapo v medu;((

Naj tu povem eno tako analizo Miltona Friedmana, ki je za ta specifičen primer zelo poučna, kot je ekonomija nasploh.

Če se ponudba drog ne zasiči (trg se da nasiti nesmrtnosno za družbo, ker večini droge le ne ustrezajo, ne tako in ne drugače!) in je ponudba vedno nekako na meji, kriminalizirana in precej hudo preganjana, droge dosežejo visoko ceno in tudi profit. Če ponudbo z squadi in policijsko vojaškimi akcijami še zmanjšamo, se ne zmanjša povpraševanje, ampak viša cena. In profit je vedno večji. Pomeni države imajo stroške na 2 frontah. Za preganjalce in na drugi strani negativni strošek, ki ga uživalci često nakradejo za nabavo droge. Profit se veča samo narkomafiji kot obliki. Ker ta običajno ni organizacija filozofov, ki bi se usrali ob prvem squadu, ampak se ob vedno večjih profitih porajajo vedno nove militantne skupine, s filozofijo borcev napol samomorilcev, ki jim je fast action v blišču edini cilj in smoter, v primeri z gnitjem v bednem slamu, je taka borba samo polna žrtev, končnega rezultata, to je ukinitev trga z drogami, pa ni. Nihajo v glavnem samo cene in stroški budgeta za pregon. In vedno več mladih mulcev, je postreljenih, ali kot kaže zdaj na drugi strani brutalno umorjenih in mučenih takih in drugačnih ovir narkokartela.

Tako da rešitev je na dlani. In logika je celo že preverjana. Ampak pametna rešitev ni ravno odlika vsega človeštva in včasih tudi najbolj razvitih dežel ne. Takih, ki dajejo vzor in tempo celemu svetu!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Berserker je izjavil:

Vse bolj to spominja na državljansko vojno. Edina rešitev bi bila, da se državo preprosto izolira.


Ja 70m visok ZID okoli USA:) Potem pa glej hudiča se v skritih kotičkih, ki jih obama ne sliši, čeprav ima velika ušesa:), pojavijo nove tovarne bolj domačih, ali novih kemijskih drog (popularni so metamfetamini) in zidu se smeje cel svet, razen če prekinejo tudi vso komunikacijo s svetom.

Priznam je ena poznana in kar dobra rešitev tudi za probleme z drogami. Nacizem in koncentracijska taborišča recimo. Gestapo in nenadno masivno nasilje nad uživalci in pridelovalci. Ampak nemara boste uvideli, da taka pot ima tudi nekaj slabosti?

Če se že gremo liberalen svet, je vsaj v tem primeru, rešitev kot na dlani. Ron Paul - legalise it! In to je to.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Pyr0Beast ::

ikeman je izjavil:

Pyr0Beast je izjavil:

En squad specialcev in je težava rešena.


A se ni tako začelo ;)



Začelo se je s squadom specialcev ki niso imeli kaj za početi in pri dnevnih operacijah naleteli na take preprodajalce. Spizdili so jim biznis in to je bilo to
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

para! ::

Ma, važno da so droge prepovedane. To je to, to rešuje svet. Jebeš narkokartele, ki se zarad vsega denarja organizirajo v vojske, kupujejo podmornice (!!!) in postavljajo svoja GSM omrežja (koncesija, who gives a fuck). Važno, da ljudje ne morjo do kokaina.

Narobe svet :)

lp
Death before dishonor!

HAM ::

Vazn je da ma slo-tech dovolj novic o 'tehniki'.

Tale je ena od bolj tehnicnih...

GSM, puske, podmornice, colni seveda vse to je tehnika :D

Bazne postaje so skrili na oddaljenih in maloposeljenih območjih, jih posprejali s kamuflažno barvo in zagotovili napadajanje na sončne celice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HAM ()

JesusChrist ::

Zanimivo za brat. Drugače naj delajo kar jim paše dokler so par 1000km vstan od mene. Njihov problem. Ravno ta pohlepnost bo ameriko pripeljala na nivo mexika - raje majo sranje in par mio več. Vsi vemo kaj si o tem mislit. Kar pa se tiče drog mene osebno ne moti če se jih kjerkoli legalizira. Manj ali skoraj nič žrtev, uradne trgovine, ... Tisti, ki bi pač radi uničili svoje telo s tem just go ahead.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

blackbfm ::

Tako da rešitev je na dlani. In logika je celo že preverjana. Ampak pametna rešitev ni ravno odlika vsega človeštva in včasih tudi najbolj razvitih dežel ne. Takih, ki dajejo vzor in tempo celemu svetu!


Ni tako enostavno. Povej mi kdo si upa prepovedat droge in si s tem nakopat celo narkomafijo nase? Preveč denarja se obrača, preveč.

Matako ::

Hočeš reči, kdo si jih upa _legalizirati_ in nakopati narkomafijo nase?

Ja, ne bi najbolj športno prenesli - no , žrtve bi bile predvsem med politiki.
/\/\.K.

zee ::

Prevec ljudi ima mastne prste pri trgovini z drogami v Mehiki. Sicer pa ja: polna legalizacija. Stroske zdravljenja si placas sam, else you die.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

blackbfm ::

Hočeš reči, kdo si jih upa _legalizirati_ in nakopati narkomafijo nase?


legalizirat sem mislu ja:D težke se te teme takoj zjutri ko se zbudiš:D

166 ::

Haha.....lokalni junaki ..my ass.....banda kriminalcev katera ne razume ničesar drugega kot jezik nasilja.

Je pa zanimivo kako praktično vse kriminalne skupine na svetu poudarjajo družino in čast, delujejo pa ravno nasprotno

In največji hec te naše družbe, kjer ena skupina za dosego lastni koristi zganja nasilje in terorizira večino, to dajmo rešiti tako da legaliziramo droge .

Legalizacija drog? Zakaj že človeško telo rabi droge? So nujne za njegove delovanje ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 166 ()

gumby ::

166 je izjavil:

Legalizacija drog? Zakaj že človeško telo rabi droge? So nujne za njegove delovanje ?


Če potrebuje ali ne je popolnoma irelevantno.
my brain hurts

para! ::

In največji hec te naše družbe, kjer ena skupina za dosego lastni koristi zganja nasilje in terorizira večino, to dajmo rešiti tako da legaliziramo droge .

Legalizacija drog? Zakaj že človeško telo rabi droge? So nujne za njegove delovanje ?


Ljudje bodo našli način, da dobijo tisto, kar želijo, ne samo tisto kar nujno rabijo. Kdo jim bo to ponudil, je za uporabnike drog irelevantno. Potreba po drogah pa je očitno tako velika, da si ponudniki kupujejo podmornice, gsm omrežja in privatne vojske.

lp
Death before dishonor!

Looooooka ::

Ce prepoves droge bos moral istocasno izvest se kaksno reformo v zdravstvu...in zavaraovanju.Al bos narkomane se naprej zdravil na svoj racun.
Ce nam ne rata...pomisli kok tezko mora bit taka zadeva v "malce" vecji drzavi.Plus ce mas ze tko presrano drzavo sem skor zihr, da si veliko ljudi sploh ne bi upalo glasovati za legalizacijo(se posebej ce je to njihov edini vir prihodkov).

Boeing ::

odlično spisana novica!
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

amigo_no1 ::

Vlade se legalizaciji upirajo zato, ker potem ne bi mogle več tajno financirati črnih operacij in podobnih zadev.
Pade celotna veriga preprodajalcev in tihotapcev.Tudi velik del represivnih organov (policaji, kriminalisti & njihovi ovaduhi iz ulic) bi ostalo brez "posla", da ne omenjam osebja zaporov, carinikov & službenih psov, sodne veje in nenazadnje odvetnikov.

Legalizacija drog? Zakaj že človeško telo rabi droge? So nujne za njegove delovanje ?

Če seštejem pluse in minuse sem takoj za legalizacijo.
Malo si poglej koliko sladkorja vsebujejo živila.Presenečen boš.

Kdor se misli drogirati ga kriminalizacija drog od tega ne bo odvrnila.
Ker drugače bi sedaj imeli 0 odvisnikov drog.

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Rekel bi takole. USA administracija ni tako preplašena od narkomafije, da si ne upa zadeve legalizirati. Problem je tu namreč trg USA in ne bolj pridelovalni in švercerski deli v mehiki.

Ovira je dejansko demokracija in število metkov, ki bi jih prejeli od: državljanov puritancev, bankirjev omaščenih s pranjem denarja in šele nazadnje od mafije, ki se lokalno bavi s trgovino drog.

Načeloma ameriški predsedniki prejmejo kar veliko vsakodnevnih groženj, od arabščine do cirilice:), pa jih ne gane kaj prida. Gane jih predvsem podpora med volivci.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Tadej21 ::

keri carji, svoje omrežje :)

dr.Akula ::

Pri telih narko kartelih v Mehiki mi je najbolj smešno, da so vsi po vrsti eden bolj veren kot ta drugi, delajo pa take pizdarije, ki se jih normalen človek še izmisliti ne more :S
ni podatka

donfilipo ::

In v kaj verjamejo. Saint Dolaro?

8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

_IKE_ ::

ne sam resno .... kriminalci nenavadno veliko izražajo pojme kot družina in čast, še kakšna vera se vmes najde....prakticirajo nasilje družinami drugih ...

morbo ::

Tole sem se spraševal tudi jaz; kako to da so tej kriminalci tako "verni" (vsi polni podobic Marije in Jezusa), dokler nisem poštekal da religija nima nobene veze z miroljubnostjo / humanizmom.

Oberyn ::

Looooooka je izjavil:

Ce prepoves droge bos moral istocasno izvest se kaksno reformo v zdravstvu...in zavaraovanju.Al bos narkomane se naprej zdravil na svoj racun.

Po moje bi socialno zdravljenje narkomanov stalo bistveno manj, kot že stane socialno zdravljenje tistih, ki kadijo tobak, in tistih, ki požrejo 80 kg sladkorja na leto. Pa se nad tem nihče ne spotika.

Tarzan ::

Če bi mogoče v prvi fazi imeli večje število zadetkov, se bi le to po mojem po kratkem času znižalo na vrednost pred legalizacijo in se potem ustalilo verjetno celo nekoliko niže. Kar se cene in zdravljenja tiče, obvezna hospitalizacija v komuni za tiste, ki so popolnoma zabredli, za vse že od četrtega razreda OŠ izobraževanje o drogah, učinkih in posledicah uživanja drog. Tako, kot se sedaj spopadamo s tobakom. Ta način je preverjeno učinkovit.

Džanki na cesti je popolnoma nekoristen in škodljiv, če se mu na nivoju državnega zdravstva pomaga in se ga postavi v komuno pa ne samo da je varno pospravljen, celo dela lahko. To, da se sam ponovno počuti koristnega in ne od boga pozabljenega, je ponavadi tisto, kar človeka potegne iz krempljev narkomanije.

l0g1t3ch ::

Mogoče pa je to prava karierna pot tudi za diplomante naše fakultete za varnostne vede.

Glede na to, da jih vsako leto zvabijo cel kup, da se jih vpiše in jim kasneje povedo, da za njih dela pač ni, vsaj ne v poklicih povezanih z izobrazbo, bi mogoče bila to prava pot :)

P.S. Mogoče jih lahko sedaj najame Janša da zanj izvedejo državni udar, ali pa Zoki, da ga branijo pred pobesnelimi desničarji :)
Kdor pač bolje plača.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: l0g1t3ch ()

SkipEU ::

166 je izjavil:

Legalizacija drog? Zakaj že človeško telo rabi droge? So nujne za njegove delovanje ?


Človek ne rabi niti avtomobila, pa ga uporabljamo. Pa ubije več ljudi kot druge. Ne rabimo tudi GSMa, pa ga uporabljamo. Posredno, preko nesreč, spet ubije več ljudi kot droge.

V Kaliforniji so proti legalizaciji marihuane bili konkurenčni in drogam komplementarni businessi. Črni trg pač ustvarja super dobičke.

obsorsky ::

Tarzan: Sej pri nas morajo otroci v 4. razredu OŠ delat plakate o odvisnosti, učijo se o sestavi(!) igl, kako se kakšno stvar uporablja. Mislm, če to ni mimo. Tak mulc sploh vedet ne bi smel še o takih zadevah..to postane aktualno pomoje malce kasneje v OŠ, ne pa pri otrocih v 4. razredu :)

Truga ::

obsorsky je izjavil:

Tarzan: Sej pri nas morajo otroci v 4. razredu OŠ delat plakate o odvisnosti, učijo se o sestavi(!) igl, kako se kakšno stvar uporablja. Mislm, če to ni mimo. Tak mulc sploh vedet ne bi smel še o takih zadevah..to postane aktualno pomoje malce kasneje v OŠ, ne pa pri otrocih v 4. razredu :)

Ja, najboljs je da ne ve kako se reci streze in se ubije ko bo to enkrat probal (in nekaj jih probal bo, tako veleva statistika), ker si vbrizga mehurcke v zilo.

Prej ko zvejo kaj zadeva je, kaj slabega prinasa s sabo, in da obstaja cel kup nevarnosti ki sploh niso povezane z drogo samo (infekcije, prenosi raznih cudnih bolezni v primeru sposojene igle, odpovedi jetr/ledvic, itd), prej jim bo jasno da iz tega verjetno ne bojo dobil nc dobrga. Predvsem pa je to velik boljs kot da se jim rece da je droga en grozen baubau. Pol valda bojo hotl vidt, kaj ta baubau je.

In 4. razred osnovne sole so 10 let stari otroci, moje (nedavne) izkusnje iz sole pa so da vsaj nekaj mulcov pr 11ih ze kadi. Pa vcasih ne sam cike. Kdaj torej, ce ne _preden_ zacnejo pocet te reci.

ABX ::

Ne ne, pravi pristop je zamašit ušesa in kričat LA LA LA LA!
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Pyr0Beast ::

Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vdori v mehiške banke odnesli več sto milijonov pesov

Oddelek: Novice / Varnost
54442 (3651) Baja
»

Zetas nadaljujejo boj proti blogerjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5516238 (13503) Iatromantis
»

Bo Anonymous napadel mehiški mamilarski kartel? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
7425123 (20186) donfilipo

Več podobnih tem